Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Bridging cu routere

Informatica


Bridging cu routere

Īn scopul de a īmbunatati performantele, urmatoarele performante au fost adaugate unor routere:

- bridging transparent;

- source-route bridging.Bridge-urile transparente se gasesc predominant īn retelele Ethernet, iar source-route bridges (SRBs) se gasesc aproape exclusiv īn retelele Token-Ring. Ambele sunt utilizate pe scara larga.

2.1 Bridging transparent

Bridge-urile transparente au fost mai īntāi implementate de Digital Equipment Corporation la īnceputul anilor 1980. Di 656u2017g gital a transmis aceste implementari la IEEE care le-a īncorporat īn standardul IEEE 802.1. Bridge-urile transparente sunt foarte comune īn retelele Ethernet/IEEE 802.3. Īn acest paragraf se face o trecere īn revista a modului īn care bridging-ul transparent manipuleaza traficul si componentele protocolului.

Numele de "bridge transparent" provine din faptul ca prezenta si modul de operare al acestuia sunt transparente pentru host-urile din retea. Cānd este pornit un "bridge tranparent", el īnvata locatia statiiilor de lucru prin analizarea adresei MAC sursa a pachetelor pe care le primeste de la toate retelele atasate. De exemplu, daca un bridge primeste un pachet pe portul 1 de la Host-ul A, el considera ca Host-ul A se afla īn segmentul conectat pe portul 1. Īn timpul acestui proces, bridge-ul transparent construieste (procesul de īnvatare) o tabela, ca cea din figura de mai jos:

Figura 2.1. Bridge-uri transparente: construirea unei tabele cu ajutorul careia se determina cum pot fi accesate host-urile.

Bridge-ul foloseste aceasta tabela ca baza īn procesul de expediere a traficului. Cānd este primit un frame pe una din interfetele bridge-ului, acesta cauta adresa destinatie a frame-ului īn tabela sa interna. Daca tabela contine o asociere īntre adresa destinatie si unul din porturile bridge-ului īn afara de cel pe care a fost primit frame-ul, frame-ul va fi expediat pe acel port. Daca nu exista nici o asociere īn tabela, frame-ul este transmis pe toate porturile (flood ) mai putin cel pe care a venit. Broadcast-urile si multicast-urile sunt de asemenea transmise īn acest fel.

Bridge-urile transparente izoleaza cu succes traficul intern al unui segment de retea (intrasegment), reducānd astfel traficul pe fiecare segment individual. Acest lucru se numeste filtrare si apare atunci cānd adresa MAC a sursei si destinatiei apartin aceleasi interfete a bridge-ului. Filtrarea īmbunatateste de obicei timpul de raspuns al retelei, asa cum este el perceput de utilizator. Volumul carui trafic este redus si care timpi de raspuns sunt īmbunatatiti depinde de volumul traficului pe intersegmente relativ la traficul total, ca si de volumul traficului de multicast si broadcast.

2.2 Bridging de tip Source-Route (Source-Route Bridging - SRB)

Algoritmul SRB a fost dezvoltat de IBM si a fost propus comitetului IEEE 802.5 ca un mijloc de legatura īntre LAN-uri. A urmat apoi o noua propunere de standard a IBM: source-route transparent (SRT) bridging. SRT bridging elimina SRB-ul pur propunānd ca implementarile ulterioare sa se bazeze pe doi algoritmi: bridge transparent si bridge SRT.

Cu toate ca SRT s-a bucurat de apreciere si support, SRB este īnca larg raspāndit.

SRB se numeste astfel deoarece presupune ca ruta completa sursa-destinatie se afla īn toate frame-urile (pachetele) inter-LAN transmise de sursa. SRB stocheaza si transmite frame-urile asa cum este prevazut īn rutele ce au fost stabilite prin procesul numit explorare. Figura urmatoare ilustreaza un model de retea SRB.

Sa presupunem ca hostul X vrea sa transmita un frame catre host Y. Initial, hostul X nu stie daca hostul Y apartine aceluiasi LAN sau nu. Pentru a determina acest lucru, hostul X transmite un frame de test. Daca frame-ul se īntoarce la hostul X fara a contine indicatia ca hostul Y l-a vazut, atunci hostul X va presupune ca hostul Y apartine unui segment aflat la distanta.

Figura 2.2: Retea SRB continānd LAN-uri si bridge-uri

Pentru a determina locatia exacta a hostului Y, hostul X trimite un frame de explorare. Fiecare bridge care primeste acest frame de explorare (Bridge 1 si 2 īn exemplul nostru) retransmite frame-ul pe toate porturile sale. Informatia despre ruta este adaugata frame-urilor de explorare cāt timp acestea parcurg retelele interconectate. Cānd frame-urile de explorare de la hostul X a ajuns la hostul Y, acesta raspunde la fiecare, folosind informatiile deja acumulate despre ruta. Dupa ce a receptionat toate frame-urile de raspuns, hostul X alege o ruta bazāndu-se pe un anumit criteriu predefinit.

Īn exemplul nostru, acest proces va raporta 2 rute:

LAN 1 - Bridge 1 - LAN 3 - Bridge 3 -LAN 2

LAN 1 - Bridge 2 - LAN 4 - Bridge 4 - LAN 2

Hostul X va selecta una din aceste 2 rute. Specificatiile standardului IEEE 802.5 nu stabilesc criteriul pe care sa īl foloseasca hostul X īn alegerea rutei, dar poate sa faca cāteva sugestii ca de exemplu:

primul raspuns primit,

raspunsul cu numarul minim de hopuri,

raspunsul cu cea mai mare dimensiune permisa pentru un frame,

combinatii ale criteriilor de mai sus.

Īn majoritatea cazurilor, ruta continuta īn primul frame primit este cea care va fi folosita.

Dupa selectarea rutei, aceasta este inserata īn frame-ul destinat hostului Y, īn cāmpul cu informatii de rutare (RIF- routing information field). Acest cāmp este inclus numai īn acele frame-uri destinate altor LAN-uri. Prezenta informatiilor privind ruta este indicata prin setarea celui mai semnificant bit īn cāmpul adresa sursei, care se numeste bit indicator de informatii de rutare (RII - routing information indicator).


Document Info


Accesari: 1808
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )