Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




FEREASTRA VIEW

Informatica


FEREASTRA VIEW

Fereastra "View "se foloseste ca facilitate pentru deschiderea fisierelor baza de date , stabilirea de relatii intre fisiere si setarea diverselor switch-uri FOXPRO. Daca lucrati interactiv in FOXPRO ,este bine sa va ginditi la View ca la un panou de control al operatiilor bazelor de date .

Fereastra View are cinci forme ecran : View , On / Off , Files , Int'l si Misc . Fiecare forma ecran accesibila printr-un button din fereastra "View"



PICTOG 167

Deschiderea si inchiderea ferestrei View

Pentru a deschide fereastra "View"alegeti optiunea View din meniul WINDOW .Dupa aparitia ferestrei "View "puteti lucra cu baze de date sau modifica swutch-urile FOXPRO.

Cand doriti sa terminati lucrul in fereastra "View", procedati intr-unul din urmatoarele moduri :

  1. Tastati ESC
  2. Alegeti optiunea Hide din meniul WINOW
  3. Va pozitionati cu mouse-ul in zona close_box si apasati butonul mouse-ului . Fereastra View va dispare de pe ecran

Utilizarea ferestrei "View"

Feeastra View este impartita in trei parti :

  1. Butoanele ce afiseaza formele ecranelor ;
  2. Butoanele specifice unui format de ecran particular ;
  3. formatul de ecran insusi .

Exista cinci butoane - View , On / Off , Files , Int'l si Misc - situate mereu in partea stanga a ferestrei .Alegerea unui buton dintre acestea va afisa forma de ecran cu acelasi nume . Chiar daca aparent este aceasi fereastra View , continutul ei variaza in functie de butonul ales .

Forma de escran View

Se alege butonul View pentru a afisa forma de ecran "View".Inca patru butoane apar in partea stanga jos a ferestrei - Setup , Browse , Open si Close . Acestea controleaza fisierele baze de date in maniera descrisa in continuare :

Butonul

Efectul

Open

Afiseaza o fereastra de dialog "Open"pentru a selecta fisierul baza de date pe care il veti deschide in zona de lucru .Daca baza de date se afla pe alt disc sau in alt subdirector , alegeti in prealabil discul si subdirectorul , selectati apoi fisierul din lista de fisiere si apoi alegeti optiunea Open . Fereastra "View"reapare cu nuele fisierului baza de date ( mai putin extensia ) in lista zonelor de lucru .

Setup

Afiseaza dialogul "Setup"in care puteti decide ce fisiere index utilizati cu o baza de date , puteti modifica structura unei baze de date , puteti stabilicriterii de filtrare a bazei de date

Browse

Afiseaza baza de date in fereastra "Browse". Atata timp cat fereastra "Browse"este activa , pe bara de meniuri apare un nou meniu BROWSE care permite manipularea informatiei din fereastra.

Close

Sterge baza de date si toate fisierle asociate ei din zona de lucru curenta . In zona de lucru va apare litera sau numarul ei implicit

Lista de zona de lucru contine zonele de lucru in care pot 353y242d fi deschise baze de date . Initial zonele de lucru sunt etichetate de la A la J si de la 11 la 25 . Zona de lucru cuenta este marcata printr-un triunghi . Dupa deschiderea unei baze de date aliasul sau va inlocui eticheta zonei de lucru .

Zona de relatii a ferestrei "View "afiseaza relatiile sau legaturile existente intre fisierele baze de date din zonele de lucru .

Forma de luru On / Of

Afisarea acestei forme de ecran View se produce dupa alegerea butonului On / Of . Acest ecran contine 26 de diferite setari ale switch-urilor ce controleaza modul de lucru F in FOXPRO . Pentru a seta un switch acesta se alege si apoi poate fi setat pe On sau Off . O setare pe On este marcata cu un X in fata switch-ului respectiv .

PICTOG 169

Forma de ecran Files

Afisarea acestei forme de ecran "View"se produce dupa alegerea butonului Files

PICTOG 170

Functiile permise in aceasta forma de ecran se refera la schimbarile discului si setarea unor fisiere implicite . Dintre optiunile permise de acest ecran vom discuta doar doua :

Butonul Default Drive are ca efect afisarea discului implicit . Daca doriti specificarea unui at disc , puteti alege discul dorit din pupup-ul pus la dispozitie . In continuare discul ales va fi discul implicit si va ramane afisat.

Butonul Path . permite specificarea unei cai de subdirectoare in care FOXPRO va cauta fisierele ce nu se gasesc in directorul curent . Alegand aceasta optiune va apare un dialog ce permite selectarea discului , a directorului si / sau subdirectoarelor dorite dintr-un popup si dintr-o lista . Cand calea aleasa este corecta alegeti optiunea Select . Calea stabilita va fi afisata in forma de ecran "View". Dezactivarea unei cai de cautare se va face alegand butonul Clear Path

Forma de ecran Int'l

Afisarea acestei forme de ecran "View "se produce dupa alegerea butonului Int'l ( International Values ) .

PICTOG 171

In aceasta forma de ecran puteti seta diferite valori pentru mediul de lucru si programare FOXPRO acestea sunt :

Optiunea

Semnificatia

Date

Permite setarea formatului pentru expresiile de tip data calendaristica . Formatele permise pentru data se pot alege din popup-ul pus la dispozitie . Efectul se poate remarca asupra datei afisate . De asemenea se mai poate stabili daca in expresia datei , anul va fi reprezentat cu doua sau 4 cifre cu ajutorul check  box-ului Century . Daca Century este setat pe On , anul va fi reprezentat cu patru cifre . O alta facilitate este cea prin care poate fi schimbat delimitatorul din formatul datei . Daca Date Delimiter este setat pe On puteti selecta formatul datei . Daca date delimiter este setat pe On puteti selecta zona in care este afisata data si puteti inlocui caracterele delimitator cu alte caractere arbitrare .

Currency

Permite specificarea formatului pentru datele ce reprezinta valori monetare . Precizarea unei valori dupa optiunea Decimals indica numarul de pozitii decimale folosit . Optiunea Symbol se refera la un sir de caractere ce vor preceda sau urma valoarea ce reprezinta un monetar . Locul sirului de caractere afisat este determinat prin setarea check boxului Left . Daca left este setat pe On se va afisa sirul de caractere in stanga monetarului, in caz contrar se va afisa in dreapta . Pentru a vizualiza efectul setarilor este afisat si un numar asupra caruia acestea se reflecta . Daca doriti sa schimbati separatorii dintre cifrele numarului , selectati numarul , tastati separatorul dorit dupa care tastati ENTER .

Clock

Permite ajustarea ceasului sistem . Cand optiunea Clock este setata pe On , pe ecran , pe linia si in coloana indicata se va afisa un ceas care poate indica o ora pana la 12 sau pana la 24 in functie de alegerea facuta din popup-ul de pe ecran . Linia si coloana pe care se va afisa ceasul se vor tasta in dreptul optiunii Row respectiv Column , ele putand lua valori intre 0 si 999 .

Forma de ecran MISC

Affisarea acestei forme de ecran ''View''se produce dupa alegerea butonului MISC . in aceasta forma de ecran puteti seta ddiferite valori ppentru mediul de lucru si programare FFOXPRO .Acestea sunt :

Optiune

Semnificatie

Bell

Va permite ajustarea tonului de eroare pe care il emite un semnal sonor decat daca acesta este setat pe On intr - una din formele de ecran Misc sau On / Off ale ferestrei "View ". Poate fi ajustata frecventa prin optiunea Freq ce poate lua valori intre 19 si 10000 iar lungimea tonului prin optiunea Length ce poate lua valori intre 1 si 19

Talk

Permite inhibarea sau un a afisarii rezultatelor operatiilor pe parcursul derularii lor . Aceste rezultate apar pe ecran la intervale de timp precizate prin optiunea Reporting Interval . Valoarea implicita pentru Reporting Interval este 100 dar ea poate lua valori cuprinse intre 32767.

Typeahead

Permite setarea pe On sau Off a buffer-ului tastaturii . Daca se tateaza lungime acestui buffer pe 0 , nu vor putea fi retinute caractere in buffer . Valoarea implicita pentru lungimea acestui buffer este 128 dar poate lua valori intre 1 si 32000

Mouse

Tracking

Permite stabilirea sensibilitatii mouse-ului , adica rapiditatea pointerului pe ecran la o miscare a mouse-ului.Sensibilitatea poate lua valori intre 1 si 10 . Valoarea 1 inseamna o sensibilitate mica iar valoarea 10 inseamna sensibilitatea maxima , adica o miscare cat de slaba a mouse-ului va fi transpusa imediat intr-o miscare a pointerului pe ecran

PICTOG 173

Salvarea si restaurarea contextului "View"

Este posibila salvarea setarilor efectuate in fereastra "View"intr-un fisier . VUE . Cand fereastra "View"este activa , alegeti optiunea Save as . din meniul FILE . Va apare un dialog Save as care permite tastarea numelui fisierului .VUE si apoi alegand optiunea Save acesta va fi salvat pe disc . Se vor salva toate setarile , fisierele si relatiile dintre ele stabilite prin fereastra "View".

Pentru a restaura un context "View", alegeti optiunea Open ... din meniul FILE dupa care alegeti din popup-ul Type , tipul View . Selectati apoi fisierul dorit din lista de fisiere .VUE dupa care alegeti optiunea <Open> . Dupa deschiderea unui fisier .VUE , apare feeastra "View"in formatul in care a fost salvata .

Relatii intre fisierele baza de date

Poasibilitatea dea stabili relatii este una dintre facilitatile ce confera putere FOXPRO-ului .Orelatie este o legatura intre doua fisiere deschise , bazata pe o referinta comuna cum ar fi un camp sau numarul de articole . Se creaza relatii pentru a conecta temporar articole din diferite baze de date , ceea ce permite accesul simultan la informatiile continute de ecestea . Sunt valabile consideratiile prezentate la instructiunea SET RELATION .

Cand se stabileste o relatie , un conteaa daca baza de date perinte este indexata sau un . In schimb baza de date fiu trebuie sa fie indexata daca un doriti ca legatura sa se face prin numarul de articol .

  1. Relatia intr-un camp comun . Cand baza de date fiu este indexata , expresia de legatura pe care o creati trebuie sa fie de aceasi forma tip si lungime cu expresia cheii de indexare a bazei de date fiu . FOXPRO evalueaza expresia de legatura pentru articolul curent din baza de date parinte si apoi cauta articolul corespunzator ( cu aceasi valoare a cheii de indexare ) din baza de date fiu .
  2. Relatia prin numar de articol . Cand baza de date fiu un este indexata expresia de legatura pe care o creati trebuie sa fie numerica , deoarece ea va fi folosita oentru a gasi un numar de articol . Daca expresia de legatura un este numerica , va apare mesajul de eroare "Database is not indexed". Foxpro evalueaza expresia de legatura pentru articolul curent din baza de date parinte si apoi cauta articolul cu numarul de ordine corespunzator in baza de date fiu .

Stabilirea relatiilor .

Inainte de a incepe legarea bazelor de date trebuie sa va asigurati ca sunteti in forma de ecran "View"a ferestrei "View". Toate fisierele pe care doriti sa le legati trebuie sa fie deschise in zone de lucru distincte .

Din lista zonelor de lucru , selectati baza de date ce va deveni baza de date parinte . Alegeti butonul Relations . Numele bazei de date parinte va apare in lista Relations cu o sageata ce pleaca din el . In continuare din lista zonelor de lucru selectati baza de date legata .

Daca baza de date legata este indexata si are stabilit indexul principal va fi activat generatorul de expresii . Daca baza de date legata este ordonata dupa un camp care exista identic in baza de date parinte , FOXPRO va introduce automat acel camp in expresia de legatura . Puteti schimba acest camp sau puteti crea alta relatie de legatura .

Daca baza de date legata este indexata dar nu are stabilit indexul principal , va apare un dialog Set Index Order pentru a stabili indexul principal in maniera discutata la indexare .

Daca baza de date legata un este indexata , FOXPRO presupune ca doriti sa creati o expresie de legatura bazate pe numarul de articol .

Cand expresia de legatura are forma dorita alegeti optiunea <<OK>> si observati in fereastra "View"stabilirea relatiei .

Tema practica :

Consideram fisierele baza de date CLIENTI.DBF cu structura

Cod_client

N

Den_client

C

Cont_banca

C

Den_banca

C

Cont_cec

C

Adresa

C

Den_loc

C

Telefon

C

fax

C

Si FACTURI.DBF cu structura :

Nrf

N

Dataf

D

Cod_ben

N

Val_fact

N

2

STABILITI O RELATIE "Unu la unu "intre cele doua baze de date prin campul cod_ben din FACTURI .DBF si campul cod_client din CLIENTI.DBF

PICTOG 175

Pentru stabilirea relatiei parcurgeti pasii :

  1. Se deschide baza de date CLIENTI in zona 1 (butonul Open )
  2. Se deschide baza de date FACTURI in zona 2 (butonul Open)
  3. Se stabileste ca index principal pentru FACTURI , index dupa cod_ben ( butonul Setup )
  4. Zona de lucru curenta este zona 1
  5. Se alege butonul Relations dupa care se indica FACTURI ( zona2 ) ca banza de date legata
  6. La aparitia generatorului de expresii se indica , se indica campul din CLIENTI prin care se stabileste relatia
  7. Alegand butonul <<OK>> , relatia este stabilita si vizibila in fereastra "View"
  8. Alegeti   comanda Save din meniul File si salvati legatura intr-un fisier cu numele FACTURA.VUE .

In continuare se poate obtine pentru fiecare client factura corespunzatoare , daca in fereastra de comenzi , introducem comanda :

BROWSE FIELDS facturi .nrf , facturi.dataf ;

Den_client , facturi.valf

Crearea legaturilor "Unu la n"

Dupa stabilirea unei legaturi , in dreapta butonului Relations din fereastra "View", apare un nou buton 1-To-Many

Alegand butonul 1-To-Many , se deschide fereastra de dialog "1-To-Many" prin intermediul careia puteti stabili o legatura complexa .

O legatura  "Unu la n " , pune in corespondenta mai multe articole , pune in corespondenta mai multe articole din baza de date fiu , unui singur articol din baza de date parinte . Cand se prelucreaza baze de date legate prin legatura "Unu la n ' , pointerul de articol ramane pozitionat pe un articol din baza de date parinte pana cand se prelucreaza toate articolele ce ii corespund in baza de date fiu .

Aliasul unei baze de date parinte va apare in parte de sus a dialogului "1 - To - Many ". In lista din partea stanga apar numele aliase ale fisierelor legate simplu ( "Unu la unu ") de baza de date parinte . In lista din partea dreapta vor apare numele alias ale fisierelor legate "Unu la n "cu baza de date parinte . Pentru a trece o baza de date fiu dintr-o lista in alte ( trensformarea "Unu la unu "intr-o relatie "Unu la n ") sunt prevazute sase butoane .

Buton

Efect

Move

Copiaza aliasul unei baza de date fiu selectat din lista Child Aliases in lista Selected Aliases. Acest push button este dezactivat atata timp cat un este selectat nici un alias in lista Child Aliases

All

Copiaza aliasurile din lista Child Aliases in Selected Aliases

Remove

Sterge aliasul  din lista Selected Aliases . Acest push button este deselectat atata timp cat un exista nici un alias selectat in lista Selected Aliases

Remove All

Sterge toate aliasurile din lista Selected Aliases

Cancel

Permite parasirea dialogului "1-To-Many", fara a crea nici o legatura "Unu la n "

OK

Confirma legatura "Unu la n "creata .

Dupa stabilirea unei legaturi "Unu la n ", in zonele de lucru corespunzatoare bazelor de date legate printr-o astfel de legatura apare cate unpunct .

Tema practica :

Transformati legatura "Unu la unu "stabilita anterior intr-o legatura "Unu la n ".

Indicatie :

Pentru tranformarea relatiei parcurgeti pasii :

  1. alegeti comanda Open din meniul File si deschideti fisierul de legaturi FACTURA>VUE creat anterior .
  2. In fereastra "View " alegeti butonul 1-To-Many
  3. In dialogul "1-To-Many"faceti dublu click pa fisierul FACTURI pentru al muta din lista Child Aliases in lista Selected Aliases.
  4. Alegand butonul <<OK>> , relatia este stabilita si vizibila in fereastra "View"
  5. Alegeti comanda Save din meniul File si salvati noua legatura intr-un fisier cu numele FACTURI.VUE.

In continuare se pot obtine pentru fiecare client toate facturile corespunzatoare daca in fereastra de comenzi introducem comanda :

BROWSE FIELDS facturi.nrf , facturi.dataf ,;

Den_client , facturi.valf

Madificarea relatiilor

In fereastra "View ", puteti modifica relatiile existente intre bazele de date . Pentru inceput va asigurati ca este ectiv ecranul "View"din fereastra "View ". Pentru a vedea relatiile existente si a face modificari aveti doua posibilitati :

  1. cu ajutorul tastaturii , prin tasta TAB va pozitionati in zona Relations pe sageata spre baza de date fiu si tastati SPATIU .
  2. Cu ajutorul mouse-ului va pozitionati pe baza de date fiu si apasati butonul mouse-ului .

Va apare generatorul de expresii pentru a putea modifica expresia de legatura . Cand ati obtinut expresia corecta , alegeti <<OK>>.

Anularea relatiilor

In fereastra "View ", puteti anula relatiile existente intre baze de date . Pentru inceput va asigurati ca este activ ecranul "View"din fereastra "View". Alegeti baza de date fiu din zona Relations . Va apare generatorul de expresii . Stergeti expresia de legatura si apoi alegeti <<OK>> . Fereastra "View "reapare indicand stergerea relatiei .

Tema practica :

Stergeti legatura "Unu la n "stabilita anterior .

Indicatie :

Pentru stergerea relatiei parcurgeti pasii :

  1. Alegeti comanda Open din meniul File si deschideti fisierul de legaturi FACTURI.VUE creat anterior .
  2. In fereastra "View " faceti click pe sageata ce indica spre fisierul FACTURI .
  3. La aparitia generatorului de expresii , se sterge campul din clienti prin care era stabilita relatia ( apasati tasta DELETE ).
  4. Fereastra "View"indica anularea relatiei .

Document Info


Accesari: 1960
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )