Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
INTERNETUL SI INTERNET EXPLORER

Informatica
INTERNETUL sI INTERNET EXPLORER

1. GeneralitatiInternetul sau World Wide Web, este o retea mondiala de computer-e ce ofera un acces rapid la o variata gama de informatii. Adesea, aceasta gama variata de informatii acopera toate zonele de interes ale utilizatorilor; astfel, se pot gasii informatii utile legate de ultimile descoperiri în stiinta, pâna, din pacate, la informatii despre diferite cercuri, organizatii mafiote din întreaga lume. Deci, Internet-ul este realmente o baza imensa de date si el poate fi, un mijloc foarte important si usor de folosit, pentru diferite obiective mai mult sau mai putin stiintifice ori, chiar si, pentru activitati domestice. Astfel, prin WEB se pot comercializa diverse, si chiar comertul viitorului este vazut desfasurându-se în astfel de conditii.

Internet-ul este, de asemenea, o cale foarte putin costisitoare pentru oameni din diverse colturi ale lumii sa-si dea "întâlnire" si sa discute cele mai neasteptate lucruri, dupa placerea, dorinta si interesul fiecaruia. Nu ne propunem aici sa realizam un discurs despre etica Internet-ului, dar trebuie sa amintim faptul ca spatiul WEB este pentru toata lumea si de aceea dorinta monopolizarii lui doar de catre o parte a oamenilor nu este tocmai de dorit; dar însasi aceasta libertate "absoluta" este si ea un pericol daca nu se va gasii o cale de organizare într-un fel a acestui imens spatiu informational. Daca dupa cum am spus, nu este scopul lucrarii de fata discutia despre aspectele etice ale Internet-ului, ci doar am tinut sa atragem atentia asupra acestei probleme atât de spinoase, poate si dintr-o dorinta de a va reamintii faptul ca nu orice lucru frumos ambalat este si bun de utilizat.

Mic istoric. Internet-ul a fost la baza un experiment al guvernului Statelor Unite ale Americii. Initial s-a numit ARPANET, de la Advanced Research Projects Agency of the US Departament of Defense. Aceasta retea electronica initial conecta împreuna o serie de computer-e ale departamentului armatei americane, astfel comunicarea între diferitele subdepartamente fiind mai usoara, mai rapida, crescând eficienta si manipularea informatiei în timp. Acest experiment cuprindea initial o retea de 4 computer-e legate între ele prin reteaua telefonica; anul de gratie al acestui mare eveniment a fost 1969. Începând cu anul 1972 si universitatile din SUA au avut acces la aceasta retea, ceea ce a condus la redenumirea retelei în numele ei actual, Internet.

Daca ar fi sa analizam însusi cuvântul în sine, ar trebuii spus faptul ca cuvântul englezesc net semnifica retea, iar cuvântul internet duce cu gândul la o retea internationala de alte retele. Cu aceasta vom p 434f51e utea avea, poate, o imagine mai clara a ceea ce înseamna astazi si ce dimensiuni poate sa aiba actualmente Internet-ul: o retea mondiala de retele, ceea ce a condus în timp la o retea de milioane de subretele. De altfel, chiar acest numar imens de computer-e implicat în aceasta megaretea reprezinta o alta problema ce sta în fata specialistilor. Nu vom dezvolta nici aceasta problema, întrucât ar însemna sa depasim cadrul tematic al acestui mic ghid introductiv.

2. Mic dictionar

Pentru a putea continua lucrarea de fata, sunt necesare câteva precizari de ordin terminologic. Acest mic ghid presupune existenta unor minime cunostinte de utilizare a computer-ului, de aceea în explicatiile noastre vom face referire la o serie de termeni presupusi a fi stiuti. Noii termeni introdusi în acest mic dictionar se refera exclusiv doar la partea de internet.

-- browser: prescurtat de la WEB Browser. Un program ce permite conectarea si navigarea pe Internet. Cele mai utilizate la ora actuala WEB Browser-e sunt programele Internet Explorer si Netscape Navigator.

-- chat room: un loc pe Internet unde diverse persoane "merg" "to chat" (cuvânt englezesc, ce semnifica a palavragi) cu alte persoane în "room" (cuvânt englezesc, ce înseamna camera). Aceste spatii de discutii sunt de obicei organizate pe diverse teme, pe diferite titluri. Spre exemplu, într-un astfel de loc numit Michigan Room, este de asteptat ca se vor întâlni fie oameni ce traiesc în aceasta localitate, fie oameni care discuta despre aceasta localitate. Sau, spre exemplu, într-un loc de discutii numit Boys Room ("Camera Baietilor") este de asteptat ca se vor întâlni probabil numai baieti sau discutii despre baieti numai între fete, etc. În timpul discutiilor într-un astfel de loc, se pot vizualiza pe ecranul monitorului în acelasi timp toate discutiile, ori se poate intra într-un spatiu privat în care au acces doar câteva persoane, astfel putându-se, într-un mod putin costisitor, realiza prietenii sau întretine prietenii mai vechi.

-- counter: un numar ce apare pe majoritatea paginilor WEB, numar ce cuantifica numarul de persoane ce au vizitat respectiva pagina WEB.

-- cyberspace: termen utilizat pentru a defini Internet-ul. Termenul a fost creat de scriitorul de SF William Gibson în cartea sa Neuromancer, carte aparuta în anul 1984.

-- download: transferare de informatii de pe reteaua Internet pe computer-ul personal. De fiecare data când se acceseaza posta electronica se realizeaza un astfel de proces de transferare a mesajelor de pe un computer din reteaua Internet pe computer-ul personal. Astfel, prin acest proces se pot transfera prin reteaua Internet-ului programe de pe un computer aflat în Franta, sa spunem, pe un computer personal aflat în România, sa spunem. De retinut, în momentul utilizarii acestui proces sa se dea multa atentie informatiei transferate, întrucât odata cu informatia transferata se pot prelua si virusi ce pot afecta computer-ul (aceasta mai ales pe site-uri ce nu sunt foarte familiare).

-- E-mail (Electronic-mail): posta electronica. De obicei aceasta facilitate este oferita de catre un ISP. Prin intermediul postei electronice se pot primii mesaje si transmite mesaje, ori primii si transmite informatii oriunde în lume, ca si în cazul postei obisnuite.

-- FAQ: un acronim pentru Frequently Asked Questions (Întrebari Adresate Frecvent). Este un loc unde se afla întrebarile cel mai adesea adresate despre Internet sau pagina respectiva, si de asemenea se afla si raspunsurile la acele întrebari; îl putem considera un fel de mini-help file.

-- FTP: un acronim pentru File Transfer Protocol. Este o modalitate de transferare a informatiei de pe un computer pe altul; spre exemplu de pe computer-ul personal de acasa se pot transfera informatii pe computer-ul de la servici (ceea ce a deschis posibilitatea lucrului acasa, astfel disparând pentru unele sectoare de activitate obligativitatea deplasarii la locul de munca). Prin utilizarea acestei facilitati se pot transfera pagini de WEB create de diferiti utilizatori, facând posibila astfel cunoasterea despre diferitele activitati ale unor personalitati sau chiar oameni obisnuiti care doresc sa-si împartaseasca experienta personala.

-- HTML: un acronim pentru Hypertext Mark-up Language. Acest HTML nu este propriu-zis un limbaj de programare, ci mai de graba o modalitate de a organiza textul pe baza unor sintaxe plasate în jurul textului. Spre exemplu prin aceasta modalitate de organizare se poate îngrosa sau sublinia un cuvânt, programele mai vechi de procesare text foloseau astfel de sintaxe. Aceasta modalitate de organizare a textului reprezinta fundatia pentru majoritatea paginilor WEB întâlnite pe Internet.

-- HTTP: un acronim pentru Hypertext Transfer Protocol. Un tip de protocol ce permite comunicarea între computer-ele aflate în reteaua Internet, de aceea majoritatea adreselor de pe Internet încep prin declararea acestui tip de protocol HTTP.

-- host (gazda): un computer în permanenta deschis unde se afla efectiv localizata (stocata) o pagina WEB.

-- ISP: un acronim pentru Internet Service Provider (cei care ofera serviciile de acces la Internet).

-- java: un limbaj de programare pe care creatorii paginilor WEB îl folosesc pentru a genera diferite aplicatii (programe) atunci când pagina este vizitata; de exemplu la accesarea unei pagini sa ruleze o melodie sau o animatie specifica etc.

-- keyword: din engleza, semnificând cuvânt cheie. Un cuvânt dupa care se porneste procesul de cautare a unei informatii pe Internet. De exemplu, pentru a gasii dictionare în limba româna pe Internet, atunci probabil ca se va folosii cuvinte cheie de genul "dictionary" si "Romanian".

-- link: cuvânt englezesc, în româneste semnificând legatura. Un link face legatura cu o alta pagina WEB sau cu o alta portiune a aceluiasi site. Accesarea link-ului se realizeaza fie apasându-se tasta Enter, ori facându-se un clic cu butonul stânga al mouse-ului. Link-urile pot fi atât sub format text cât si sub format grafic. Link-urile text sunt de obicei subliniate sau culoarea textului este alta decât culoarea textului de pe restul respectivei pagini. Link-urile grafice sunt încadrate de o rama sau au asociate o imagina descriptiva.

-- location: este adresa efectiva a unui site. Orice program browser are în interfata lui o bara unde se poate trece adresa de pe Internet ce se doreste a fi accesata. O adresa de internet arata cam de genul: https://www.imm.ro. Analog adresei obisnuite (adresei unei persoane unde locuieste), adresa de Internet cuprinde urmatoarele elemente: numele serverului principal, apoi, eventual, numele subserverelor si apoi initialele tarii si, eventual, si numele efectiv al fisierului ce contine informatia dorita. De retinut, întrucât Internet-ul s-a dezvoltat initial în SUA nu exista initiale declarate pentru adresele din SUA, numai apoi dupa explozia Internet-ului a fost necesara diferentierea pe initialele tarii; de exemplu, pentru România initialele sunt "ro", pentru Republica Moldova "md", pentru Marea Britanie "uk" etc.

-- modem: pe scurt pentru modulator-demodulator devices. Modem-ul permite transferul informatiilor de pe un computer pe altul via linia telefonica sau prin satelit.

-- online: a avea acces la Internet. Ades4ea oamenii se exprima ca sunt online, aceasta semnificând ca au un acces la Internet si au si o adresa de E-mail, dar nu si ca sunt conectati la Internet în momentul discutiei.

-- site: un loc virtual de pe Internet. Orice pagina de WEB are asociat un site (spatiu) unde se afla localizata efectiv, iar orice site are o adresa de accesare.

3. Aspecte generale ale procesului de cautare "searching" pe Internet

În realitate nu exista un singur mod, o singura modalitate, de cautare pe Internet; de asemenea nu exista un singur serviciu de cautare care sa contina un index al tuturor informatiilor ce se pot gasii pe Internet. În continuare vom prezenta câteva comportamente ce pot usura activitatea cu acest din ce în ce mai important instrument de lucru care este Internet-ul.

Gasirea de informatii. Gasirea informatiei presupune:

a. ca se stie ce se doreste a se cauta sau gasii pe Internet;

b. ca se presupune cel putin modalitatea cum ar trebuii sa fie realizate cerintele din partea utilizatorului ce doreste sa gaseasca o informatie.

-- Adoptati o strategie bazata pe ceea ce stiti/cunoasteti despre ceea ce doriti sa gasiti/cautati pe Internet.

-- stiti în ce categorie/topica generala s-ar încadra cerintele?

-- Folositi una din bazele de date deja create (de exemplu Yahoo) si urmariti link-urile prezentate în paginile acestui site, functie de ceea ce se apropie cel mai mult de informatia cautata.

-- stiti un nume (autor) sau un titlu (de lucrare) despre, referitoare, la informatia ce doriti sa o gasiti?

-- Cunoasteti o serie de caracteristici sau particularitati referitoare la ceea ce doriti sa cautati?

-- Aceasta strategie solicita o serie de cicluri, o serie de pasi în cautarea informatiilor necesare. Astfel, nume de autori, regiuni geografice, nume de organizatii, informatii istorice etc., pot fi date ce faciliteaza foarte mult procesul de cautare a unor informatii specifice.

Folosirea diferentiata in procesul de cautare a cuvintelor cheie. Cuvintele comune sunt cele mai sarace cuvinte cheie (search). Conjunctiile, prepozitiile, articolele, sunt iarasi o alta categorie de cuvinte cheie ale caror rezultate sunt foarte sarace, ele fiind în mai toate situatiile ignorate. De retinut faptul ca cu cât un cuvânt este mai distinctiv, cu atâta el va usura gasirea informatiei necesare; de exemplu: sovietic si uniune, sunt cuvinte comune, este adevarat, dar foarte specifice, în sensul ca modul lor de asociere nu poate da decât exact informatia la care se refera cele doua cuvinte.

Întelegerea rezultatelor procesului de cautare. Continutul informatiilor dintr-un index poate afecta în mod radical rezultatele procesului de cautare. Spre exemplu, o combinatie specifica de cuvinte cheie poate lucra foarte bine într-un index, si foarte putin satisfacator în alt index, aceasta tocmai diferitelor informatii continute celor doua tipuri de index. Încercati sa întelegeti cum cuvintele cheie lucreaza în situatii specifice si încercat chiar sa retineti care dintre cuvinte a functionat mai bine, aceasta conduita fiindu-va de un real folos pentru întelegerea acestei probleme a cuvintelor cheie. Pe de alta parte, aceasta conduita va va ajuta sa va formati o intuitie a modului de organizare a informatiilor într-un anumit index.

Folositi mai mult de un singur motor de cautare. Întru cât, motoarele de cautare au organizata informatia în moduri diferite si în procesele de cautare folosesc metodologii diferite, pentru a fi siguri ca ati obtinut cele mai optime informatii, va recomandam sa folositi mai multe motoare de cautare în gasirea informatiilor necesare.

Ce sa faceti când:

A. Procesul de cautare nu a produs nici o informatie:

-- Asigurati-va ca ati citit descrierea posibilitatilor oferite, optiunilor, regulilor si restrictiilor. Nu toate modalitatile de cautare sunt create în mod egal.

-- Asigurati-va ca ati scris corect.

-- Uneori puteti fi prea specific în ceea ce priveste cuvintele cheie, de aceea încercati câte odata sa fiti mai putin specifici, adica fiti mai generali.

-- Încercati sinonime.

B. Cautarea a produs prea multe rezultate:

-- Încercati sa fiti mai specifici.

-- Identificati cuvinte comune ce sunt sau simtiti ca ar fi utile în procesul respectiv de cautare.

-- Încercati sa gasiti cuvinte ce unicizeaza cea ce cautati. Unele cuvinte nu sunt valide, întrucât sfera lor de acoperire este foarte mare.

-- Încercati sa folositi cât mai multe cuvinte cheie, aceasta unicizând mai mult cea ce doriti sa obtineti ca informatie de pe internet.

C. Aveti probleme cu serverul. Un server poate sa va dea un mesaj de eroare (ori pur si simplu nu permite nici o conexiune) daca este prea ocupat ori este stricat, sau daca, posibil, este surprins de cerintele utilizatorului, din ratiuni necunoscute ori de neînteles.

Nici un raspuns, timed out prea ocupat, sunt cele mai frecvente probleme ce pot aparea. Serverul pe care încercati sa-l contactati este prea ocupat ori este temporar defect, atunci încercati urmatoarele:

-- Încercati din nou dupa câteva minute.

-- Asteptati pâna într-un moment mai putin ocupat al zilei.

-- Verificati zona de unde este serverul, deoarece acesta este la o distanta prea mare atunci si aceasta poate fi o cauza, însa aveti rabdare.

-- Verificati timpul, ora, întru cât unele servere nu sunt accesibile în anumite perioade ale zilei.D. Eror 404, Page/File not found. Sunt multe cauzele pentru care aceasta se poate întâmpla! Posibil ca respectivul link sa nu mai existe, locatia respectivului site sa se fi schimbat. Verificati urmatoarele si încercati din nou:

-- Verificati daca adresa este scrisa corect.

-- Daca site-ul respectiv se afla într-un director cu mai multe niveluri, încercati sa va mutati pâna la ultimul nivel.

Daca în continuare nu va puteti vedea pagina atunci este foarte probabil ca respectivul site sa nu mai existe.

E. 175 has moved. Uneori autorii paginii respective de web lasa un mesaj prin care anunta ca au deplasat respectiva pagina la o alta adresa lasând totodata noua adresa unde poate fi localizata respectiva pagina, însa uneori nu fac acest lucru, fiti deci atenti.

F. Permission denied. Probabil site-ul respectiv este interzis accesului public ori este configurat pentru a permite un acces limitat, câtorva persoane. Încercati totusi mai târziu, uneori accesul fiind interzis doar pentru anumite perioade ale zilei. Încercati sa contactati autorul site-ului respectiv.

4. Motoare de cautare ("search engines")

Despre aceasta problema a motoarelor de cautare ar putea fi scrisa o carte întreaga, exclusiv, cu acest subiect. Însa, prin acest ghid, se doreste prezentarea doar a câtorva probleme generale, restul, lasând la latitudinea experientei dumneavoastra. Aceasta se datoreaza faptului ca aproape fiecare motor de cautare foloseste propria lui modalitate de cautare ("search") cu propriile lui programe, fiind astfel o mare varietate de motoare de cautare.

Pentru început trebuie înteles faptul ca exista doua mari categorii de motoare de cautare: robotii ("robots") si directoare ("directory"). Unele motoare de cautare este posibil sa foloseasca ambele tipuri de abilitati ale celor doua mari categorii de motoare de cautare, dar la baza motoarele de cautare sunt fie de un tip, fie de altul.

Robotii ("robots"). Un robot foloseste un program pentru a cauta informatii, un catalog pentru a organiza informatiile pe Internet. De obicei pornesc la cautat, "vizitat", noaptea, culegând de pe website-uri sau de pe alte resurse de pe Internet diverse informatii cheie pe care apoi le va folosii atunci când este solicitat de catre un utilizator.

Nu e neaparat nevoie sa se retina aceste detalii, ci trebuie, mai de graba, înteles faptul ca aceste tipuri de motoare de cautare fac munca lor în moduri diferite, de aceea si rezultatele obtinute de ele pot fi foarte diferite. De aceea daca se doreste a se obtine ceva rezultate este recomandabil sa se utilizeze motoare de cautare, din aceasta categorie, cu o capacitate foarte mare sau cu o capacitate mai buna.

Directoare ("directories"). Un director este un loc în care cineva a pus împreuna o lista, de website-uri sau alte resurse de pe Internet, ce pot fi apoi vizitate. Motoarele de cautare din aceasta categorie nu cauta ele însele informatii pe Internet, precum robotii, ci ele obtin informatii de la persoanele care le viziteaza sau care le pun la lucru. De asemenea, fiecare motor de cautare de tip director foloseste propria lui metoda de cautare a informatiilor, astfel fiind si din aceasta categorie o diversitate foarte mare.

Robotii si directoarele - care sunt diferentele? În primul rând trebuie înteles faptul ca un robot contine foarte multa informatie sub raportul cantitatii, dar mai putin buna sub raportul calitatii, în timp ce un director contine foarte putina informatie sub aspectul cantitatii, dar foarte buna sub raportul calitatii; aceasta întrucât un robot cauta informatii în milioane de website-uri, în timp ce un director cauta informatii doar în câteva sute sau mii de website-uri.

5. Folosirea a diferite semne în procesul de cautare si efectele lor

q       -- Semnul de ghilimele deschise la începutul sintaxei de cautare si semnul de ghilimele închise la sfârsitul sintaxei de cautare: cere procesului de cautare sa ia în considerare întreaga sintaxa de cautare, adica cuvintele împreuna asa cum apar ele în sintaxa, iar nu separat; de exemplu: "Sanfrancisco zoo" va avea ca rezultat gradina zoologica din Sanfrancisco, iar nu separat, adica toate gradinile zoologice din Sanfrancisco.

q       -- Semnul matematic + înaintea fiecarui cuvânt al sintaxei de cautare: va avea ca rezultat listarea tuturor site-urilor ce contin cel putin unul din cele doua cuvinte sau pe amândoua împreuna; de exemplu: +chimie+experimente va avea ca rezultat listarea tuturor articolelor ce contin aceste doua cuvinte fie împreuna, fie separat.

q       -- Semnul de liniuta "-" înaintea unui cuvânt din sintaxa de cautare: are ca rezultat faptul ca respectivul cuvânt nu apare listat în site, dar el trebuie luat în considerare de catre procesul de cautare; de exemplu: +limbaj-lemn, are ca rezultat listarea tuturor articolelor care contin cuvântul limbaj, însa asociat cu ideea "limbajului de lemn".

q       -- Semnul de steluta "*" înaintea unui cuvânt din sintaxa de cautare: are ca rezultat listarea tuturor articolelor din tematica respectiva; de exemplu: *România, are ca rezultat articole despre România ca tara, dar si despre români si asa mai departe (adica de tot ce tine de aceasta categorie/topica "România").

6. Internet Explorer

6.1. Prezentare generala

Internet Explorer este unul din cele mai raspândite programe de navigare pe reteaua Internet. Este un produs al firmei Microsoft si este distribuit gratuit odata cu sistemul licentiat de operare Windows (versiuni mai noi precum 98, 2000, sau Windows Milenium). Acest browser este foarte facil de utilizat, fiind foarte asemanator majoritatii produselor Microsoft.

q       -- browser: prescurtat de la WEB Browser. Un program ce permite conectarea si navigarea pe Internet. Cele mai utilizate, la ora actuala, WEB Browser-e sunt programele Internet Explorer si Netscape Navigator.

Dupa ce ati lansat în executie aplicatia Internet Explorer (care este localizat în Meniul Start, submeniul Programs), elementele interfetei acestei aplicatii sunt:

a. Bara de titlu: aceasta cuprinde numele site-ului care tocmai a fost accesat si numele aplicatiei "Internet Explorer". Pe prima linie a ferestrei, dupa cum se stie, în coltul dreapta sus al ecranului se afla binecunoscutele semne de minimizare, maximizare sau restaurare si simbolul pentru închidere.

b. Bara de meniuri: sub bara de titlu se afla bara de meniuri ce contine urmatoarele elemente: File, Edit, View, Go, Favorites, Help. Obs.: Aceasta este bara de meniuri a aplicatiei Internet Explorer versiunea 97; bara de meniuri pentru aplicatia Internet Explorer versiunea 2000 fiind: File, Edit, View, Favorites, Tools, Help.

c. Bara de instrumente (Tool Bar): Sub bara de meniuri se afla o bara de instrumente afisate prin pictograme descriptive. Aceasta bara de instrumente contine urmatoarele elemente: Back, Forward, Stop, Refresh, Home, Search, Favorites, History, Channels, Fullscreen, Mail, Print, Edit.

d. Bara de adresa (Address Bar): Sub bara de instrumente se afla bara de adresa, un câmp de editare, în care se poate trece adresa efectiva a oricarui site ce se doreste a fi deschis ("vizitat").

e. Corpul site-ului: Sub bara de adresa se afla zona în care se gaseste informatia efectiva a unei pagini web, pagina ce poate aparea în diferite forme functie de autorii ei.

6.2. Meniurile aplicatiei Internet Explorer

Obs.: În continuare vor fi prezentate meniurile aplicatiei Internet Explorer, însa doar meniurile File, Edit si Favorites vor fi mai detailat prezentate, aceasta întrucât prezentarea si a celorlalte meniuri ar depasii cadrul acestui ghid introductiv.

6.2.1. Meniul File

Obs.: Doar o parte a optiunilor acestui meniu vor fi mai detailat prezentate, aceasta întrucât prezentarea tuturor optiunilor acestui meniu ar depasii cu mult cadrul acestui ghid introductiv.

Itemii meniului File sunt:

-- submeniul New, cu optiunile: Window, Message, Post, Internet Call;

-- caseta de dialog simpla Open (control plus o);

-- comanda Save (control plus s);

-- caseta de dialog simpla Save As;

-- caseta de dialog simpla Page Setup;

-- caseta de dialog simpla Print (control plus p);

-- submeniul Send, cu optiunile: Page by E-mail, Link by E-mail, Short to Desktop;

-- caseta de dialog cu mai multe pagini Properties;

-- functia comanda Work Off-line;

-- comanda Close.

q       1. Caseta de dialog simpla Open (control plus o): Prin intermediul acestei casete de dialog se pot accesa diferite adrese de pe internet. Aceasta caseta de dialog contine urmatoarele controale:

a. Un câmp de editare unde se poate trece adresa efectiva a site-ului ce se doreste a fi vizitat, apoi tastându-se tasta Enter se va porni procesul de accesare a paginii respective.

b. Un buton simplu OK, ce se va activa la momentul completarii câmpului de editare cu adresa unui site.

c. Un buton simplu Cancel, cu care se închide aceasta caseta de dialog fara a se porni procesul de accesare a unei pagini web.

d. Un buton Browser, care acceseaza o alta caseta de dialog simpla, prin intermediul careia se poate accesa orice document de pe calculator. Aceasta caseta de dialog cuprinde urmatoarele controale: un câmp de editare numit "File Name", un buton OK, un buton Cancel, un control de tip caseta de optiuni (Combo box) numit Look In unde se afla listate toate directoarele principale si, un ultim control, o lista de vazut (List View) în care sunt listate continuturile directorului curent (cel selectat în controlul precedent Look In).

q       2. Caseta de dialog simpla Save As: Prin intermediul acestei casete de dialog se pot salva de pe Internet paginile web, în diferite formate de fisiere (de exemplu: txt, arhiva web etc). La activarea acestui dialog sunt prezentate urmatoarele controale:

a. Un câmp de editare numit File Name, unde se poate da un nume fisierului ce urmeaza a fi salvat.

b. Un control de tip caseta cu optiuni (combo box) numit Save as type, permite alegerea tipului de format de fisier în care urmeaza a fi salvata pagina web (de exemplu: formatul arhiva web, ori formatul fisierelor txt etc).

c. Urmatorul control este un buton simplu numit Save, prin accesarea caruia se salveaza efectiv pagina dorita, în directorul dorit si în formatul dorit (analog butonului OK din alte casete de dialog).

d. Urmatorul control este butonul simplu Cancel, cu care se închide aceasta caseta de dialog fara a se realiza salvarea paginii web.

e. Urmatorul control de tip combo box, numit Language permite alegerea tipului de limba în care va fi salvat fisierul (de exemplu: arabique format, greek format ori latin format, etc).

f. Urmeaza apoi controlul Save In (un control de tip combo box) în care sunt listate principalele directoare si lista în ordine alfabetica a driver-elor (A:, C:, D:, etc). Cu ajutorul acestui control se poate alege locul unde va fi salvat fisierul.

g. Ultimul control al acestei casete de dialog fiind o lista de vazut (list view) în care sunt listate continuturile directorului selectat în controlul precedent Save In.

q       3. Caseta de dialog simpla Print: Prin acest dialog se poate lista (imprima) pagina activa cu ajutorul unei imprimante (Obds.: Aceasta caseta de dialog nu este diferita de cea din procesorul de texte Microsoft Word.).

q       4. Comanda Close: Cu ajutorul acestei comenzi se închide aplicatia Internet Explorer, lucru realizabil si cu ajutorul comenzii standard de închidere a aplicatiei curente, comanda a sistemului de operare Windows, Alt plus F4.6.2.2. Meniul Edit

Obs.: Doar o parte a optiunilor acestui meniu vor fi mai detailat prezentate, aceasta întrucât prezentarea tuturor optiunilor acestui meniu ar depasii cu mult cadrul acestui ghid introductiv.

Itemii meniului Edit sunt:

-- comanda Cut (control plus x);

-- comanda Copy (control plus c);

-- comanda Paste (control plus v);

-- comanda Select All (control plus a);

-- comanda Page;

-- caseta de dialog simpla Find (on this page) (control plus f).

Obs.: Comenzile Copy, Cut si Paste sunt identice comenzilor din aplicatia procesor de texte Micrososft Word, cu mentiunea ca utilizarea comenzilor Cut si Paste nu este posibila decât în paginile de web care ofera posibilitatea prelucrarii on-line a informatiei de pe respectiva pagina.

7. Internet Explorer asistat de cititorul de ecran JAWS for Windows

În acest moment este necesara introducerea unei discutii despre un alt tip de cursor prevazut de acest cititor de ecran si anume cursorul virtual PC (virtual PC cursor). Acest tip de cursor poate fi activat sau dezactivat prin combinatia de taste

-- Insert plus tasta litera z (se foloseste tasta Insert de pe blocul numeric, care este tasta 0; se apasa mai întâi tasta Insert si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se va apasa si tasta litera z, iar mesajul din partea cititorului de ecran JAWS va fi: "Virtual PC on" - la activare, sau "Virtual Pc cursor off" - la dezactivare).

Acest tip de cursor permite navigarea pe paginile web ca si cum am fi într-un câmp de editare (de exemplu în câmpul de editare al documentului procesorului de texte Microsoft Word). Aceasta facilitate permite o navigare mai facila în cadrul paginii web, dar mai ales permite selectia si copierea anumitor portiuni din pagina web activa, si apoi mutarea/lipirea textului copiat din pagina web respectiva într-un document word, de exemplu. Astfel, defilarea paginii web se poate realiza fie folosindu-se tastele de directionare sageti (stânga, dreapta, sus, jos) sau folosindu-se tastele de directionare Page Up sau Page Down pentru a defila pagina web cu mai multe rânduri (de obicei fiind vorba de aproximativ 24 rânduri). Se pot folosii toate combinatiile de taste pentru citirea întru-un câmp de editare, cele cunoscute precum: citirea cuvântului curent (insert plus 5 de pe blocul numeric), citi linia curenta (insert plus tasta de directionare sageata în sus sau, în locul tastei de directionare sageata în sus se poate folosii, 8 de pe blocul numeric) etc.

Obs.: 1. În momentul utilizarii blocului numeric acesta trebuie sa fie închis (adica "off").

Utilizarea tuturor combinatiilor de taste pentru citire, într-un câmp de editare, pe o pagina web este posibila numai atunci când acest cursor virtual PC este activ (adica "on"); atunci când acest cursor virtual PC nu este activ într-o pagina web (adica este "off"), pentru citirea informatiilor de pe pagina web se realizeaza folosindu-se cursorul JAWS.

7.1. Navigarea pe o pagina web folosindu-se cititorul de ecran JAWS for Windows

În continuare vor fi prezentate toate combinatiile de taste ale cititorului de ecran JAWS for Windows pentru navigarea pe o pagina web, atât în cazul folosirii cursorului virtual PC, cât si în cazul utilizarii cursorului JAWS.

q       A. Combinatiile de taste ale cititorului de ecran JAWS for Windows de navigare pe o pagina web în cazul utilizarii cursorului virtual PC.

1. Activeaza/dezactiveaza cursorul virtual PC ("virtual PC Cursor"):

-- insert plus tasta litera z.

2. Citeste caracterul curent:

-- 5 de pe Blocul Numeric (tasta 5 este cea care are un punct în relief pe mijlocul ei).

3. Citeste caracterul precedent:

-- tasta de directionare Sageata Stânga (sau 4 de pe Blocul Numeric, situata la stânga tastei 5 de pe Blocul Numeric).

4. Citeste caracterul urmator:

-- tasta de directionare Sageata Dreapta (sau 6 de pe Blocul Numeric, situata la dreapta tastei 5 de pe Blocul Numeric).

5. Pronunta caracterul curent în modul radio amatorilor:

-- 5 de pe Blocul Numeric (apasat de doua ori într-o succesiune rapida); tasta 5 de pe Blocul Numeric are un punct în relief pe mijlocul ei.

6. Citeste cuvântul curent:

-- Insert plus 5 ambele de pe Blocul Numeric (tasta Insert de pe Blocul Numeric este tasta 0 situata în coltul stânga jos a Blocului Numeric); se apasa mai întâi tasta Insert de pe Blocul Numeric si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se apasa si tasta 5 de pe Blocul Numeric (tasta 5 are un punct în relief în mijlocul ei).

7. Citeste cuvântul precedent:

-- Insert plus tasta de directionare Sageata Stânga (sau, în locul tastei de directionare sageata stânga se mai poate folosii, 4 de pe Blocul Numeric); se apasa mai întâi tasta Insert de pe Blocul Numeric (tasta Insert este situata în coltul din stânga jos a Blocului Numeric) si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se apasa si tasta de directionare Sageata Stânga (sau 4 de pe Blocul Numeric, tasta situata la stânga tastei 5 de pe Blocul Numeric).

8. Citeste cuvântul urmator:

-- Insert plus tasta de directionare Sageata Dreapta (sau, în locul tastei de directionare sageata dreapta se mai poate folosii, 6 de pe Blocul Numeric); se apasa mai întâi tasta Insert de pe Blocul Numeric (tasta situata în coltul stânga jos al Blocului Numeric) si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se va apasa si tasta de directionare Sageata Dreapta (sau 6 de pe Blocul Numeric, tasta situata la stânga tastei 5 de pe Blocul Numeric).

9. Pronunta pe litere cuvântul curent:

-- Insert plus 5 ambele de pe Blocul Numeric (5 de pe Blocul numeric apasat de doua ori într-o succesiune rapida); se apasa mai întâi tasta Insert de pe Blocul Numeric (tasta situata în coltul stânga jos al Blocului Numeric) si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se va apasa si tasta 5 de pe Blocul Numeric.

10. Citeste linia (rândul) curent-a:

-- Insert plus tasta de directionare Sageata în Sus (sau, în locul tastei de directionare Sageata în Sus se mai poate folosii, 8 de pe Blocul Numeric); se apasa mai întâi tasta Insert de pe Blocul Numeric (tasta situata în coltul stânga jos al Blocului Numeric) si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se va apasa tasta de directionare Sageata în Sus (sau 8 de pe Blocul Numeric, tasta situata deasupra tastei 5 de pe Blocul Numeric).

11. Citeste linia (rândul) precedent-a:

-- tasta de directionare Sageata în Sus (sau 8 de pe Blocul Numeric, tasta situata deasupra tastei 5 de pe Blocul Numeric).

12. Citeste linia (rândul) urmator-oare:

-- tasta de directionare Sageata în Jos (sau 2 de pe Blocul Numeric, tasta situata dedesubtul tastei 5 de pe Blocul Numeric).

13. Citeste de la începutul rândului curent pâna la pozitia cursorului virtual PC (tot pe rândul curent):

-- Insert plus tasta de directionare Home (sau, în locul tastei de directionare Home se mai poate folosii, 7 de pe Blocul Numeric); se apasa mai întâi tasta Insert de pe Blocul Numeric si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se va apasa si tasta de directionare Home (sau 7 de pe Blocul Numeric, tasta situata la stânga tastei 8 sau sageata în sus de pe Blocul Numeric).

14. Citeste de la pozitia cursorului virtual PC (de pe rândul curent) pâna la sfârsitul rândului curent:

-- Insert plus tasta de directionare Page Up (sau, în locul tastei de directionare Page Up se mai poate folosii, 9 de pe Blocul Numeric); se apasa mai întâi tasta Insert de pe Blocul Numeric si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se va apasa si tasta de directionare Page Up (sau 9 de pe Blocul Numeric, tasta situata la dreapta tastei 8 sau sageata în sus de pe Blocul Numeric).

15. Citeste propozitia curenta:

-- Alt plus 5 (5 de pe Blocul Numeric); se apasa mai întâi tasta Alt (tasta situata la stânga si dreapta tastei Spatiu de pe Blocul de Dactilografiere - primul rând numarat de jos în sus) si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se va apasa si tasta 5 de pe Blocul Numeric.

16. Citeste propozitia precedenta:

-- Alt plus tasta de directionare Sageata în Sus (sau, în locul tastei de directionare sageata în sus se mai poate folosii, 8 de pe Blocul Numeric); se apasa mai întâi tasta Alt (tasta situata la stânga si dreapta tastei Spatiu de pe Blocul de Dactilografiere - pe primul rând numarat de jos în sus) si în timp ce se tine apasata aceasta tasta se va apasa si tasta de directionare sageata în sus (sau 8 de pe Blocul Numeric).

17. Citeste propozitia urmatoare:

-- Alt plus tasta de directionare Sageata în Jos (sau, în locul tastei de directionare sageata în jos se mai poate folosii, 2 de pe Blocul Numeric); se apasa tasta Alt (tasta situata la stânga si dreapta tastei Spatiu de pe Blocul de Dactilografiere - pe primul rând numarat de jos în sus) si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se va apasa si tasta de directionare sageata în jos (sau 2 de pe Blocul Numeric).

18. Citeste paragraful curent:

-- Control plus 5 de pe Blocul Numeric; se apasa mai întâi tasta Control (tasta situata în colturile din stânga si respectiv dreapta jos a Blocului de Dactilografiere) si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se va apasa si tasta 5 de pe Blocul Numeric.

19. Citeste paragraful precedent:

-- Control plus tasta de directionare Sageata în Sus (sau, în locul tastei de directionare sageata în sus se mai poate folosii, 8 de pe Blocul Numeric); se apasa mai întâi tasta Control (tasta situata în colturile din stânga si respectiv dreapta jos a Blocului de Dactilografiere) si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se va apasa si tasta de directionare sageata în sus (sau 8 de pe Blocul Numeric).

20. Citeste paragraful urmator:

-- Control plus tasta de directionare Sageata în Jos (sau, în locul tastei de directionare sageata în jos se mai poate folosii, 2 de Pe Blocul Numeric); se apasa mai întâi tasta Control (tasta situata în colturile din stânga si respectiv dreapta jos a Blocului de Dactilografiere) si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se va apasa si tasta de directionare sageata în jos (sau 2 de pe Blocul Numeric).

21. Citeste continuu un text:

-- Insert plus tasta de directionare Sageata în Jos (sau, în locul tastei de directionare sageata în jos se mai poate folosii, 2 de pe Blocul Numeric); se apasa mai întâi tasta Insert de pe Blocul Numeric si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se va apasa si tasta de directionare sageata în jos (sau 2 de pe Blocul Numeric).

22. Urmatorul link:

-- Tab.

23. Link-ul precedent:

-- Shift plus Tab.

24. Citeste prima linie a ferestrei curente:

-- Insert plus tasta de directionare End (sau, în locul tastei de directionare End se mai poate folosii, 1 de pe Blocul Numeric); se apasa mai întâi tasta Insert si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se va apasa si tasta de directionare End (sau 1 de pe Blocul Numeric, tasta situata la stânga tastei 2 sau sageata în jos de pe Blocul Numeric).

25. Citeste ultima linie a ferestrei curente:

-- Insert plus tasta de directionare Page Down (sau, în locul tastei de directionare Page Down se mai poate folosii, 3 de pe Blocul Numeric); se apasa mai întâi tasta Insert si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se va apasa si tasta de directionare End (sau 3 de pe Blocul Numeric, tasta situata la dreapta tastei 2 sau sageata în jos de pe Blocul Numeric).

26. Muta pozitia cursorului virtual PC la pozitia curenta a cursorului JAWS (OBS.: Numai daca acest lucru este posibil, în sensul daca focarul sau cursorul virtual PC pot sa navigheze în spatiul respectiv.) activând în acelasi timp cursorul virtual PC:

-- Insert plus tasta Plus (ambele de pe Blocul Numeric, în mod special tasta Plus).

OBS.: Tot timpul utilizarii Blocului Numeric acesta trebuie sa fie închis ("Off").

q       B. Navigarea pe o pagina web folosind cursorul JAWS (atunci când cursorul virtual PC nu este activ).

1. Activeaza cursorul JAWS (dezactivând toate celelalte cursoare):

-- tasta Minus de pe Blocul Numeric.

2. Muta cursorul JAWS pe primul rând al ferestrei curente (sau ecranului):

-- tasta de directionare Page Up (sau 9 de pe Blocul Numeric).

3. Muta cursorul JAWS pe ultimul rând al ferestrei curente (sau al ecranului):

-- tasta de directionare Page Down (sau 3 de pe Blocul Numeric).

4. Muta cursorul JAWS la începutul rândului curent:

-- tasta de directionare Home (sau, în locul tastei de directionare Home se mai poate folosii, 7 de pe Blocul Numeric).5. Muta cursorul JAWS la sfârsitul rândului curent:

-- tasta de directionare End (sau, în locul tastei de directionare End se mai poate folosii, 1 de pe Blocul Numeric).

6. Citeste caracterul curent:

-- 5 de pe Blocul Numeric (tasta 5 este cea care are un punct în relief pe mijlocul ei).

7. Citeste caracterul precedent:

-- tasta de directionare Sageata Stânga (sau 4 de pe Blocul Numeric).

8. Citeste caracterul urmator:

-- tasta de directionare Sageata Dreapta (sau 6 de pe Blocul Numeric).

9. Pronunta caracterul curent în modul radio amatorilor:

-- 5 de pe Blocul Numeric (apasat de doua ori într-o succesiune rapida).

10. Citeste cuvântul curent:

-- Insert plus 5 ambele de pe Blocul Numeric (tasta Insert de pe Blocul Numeric este tasta 0 situata în coltul stânga jos a Blocului Numeric); se apasa mai întâi tasta Insert de pe Blocul Numeric si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se apasa si tasta 5 de pe Blocul Numeric.

11. Citeste cuvântul precedent:

-- Insert plus tasta de directionare Sageata Stânga (sau, în locul tastei de directionare sageata stânga se mai poate folosii, 4 de pe Blocul Numeric); se apasa mai întâi tasta Insert de pe Blocul Numeric si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se apasa si tasta de directionare Sageata Stânga (sau 4 de pe Blocul Numeric).

12. Citeste cuvântul urmator:

-- Insert plus tasta de directionare Sageata Dreapta (sau, în locul tastei de directionare sageata dreapta se mai poate folosii, 6 de pe Blocul Numeric); se apasa mai întâi tasta Insert de pe Blocul Numeric si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se va apasa si tasta de directionare Sageata Dreapta (sau 6 de pe Blocul Numeric).

13. Pronunta pe litere cuvântul curent:

-- Insert plus 5 ambele de pe Blocul Numeric (5 de pe Blocul numeric apasat de doua ori într-o succesiune rapida); se apasa mai întâi tasta Insert de pe Blocul Numeric si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se va apasa si tasta 5 de pe Blocul Numeric.

14. Citeste linia (rândul) curent-a:

-- Insert plus tasta de directionare Sageata în Sus (sau, în locul tastei de directionare Sageata în Sus se mai poate folosii, 8 de pe Blocul Numeric); se apasa mai întâi tasta Insert de pe Blocul Numeric si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se va apasa tasta de directionare Sageata în Sus (sau 8 de pe Blocul Numeric).

15. Citeste linia (rândul) precedent-a:

-- tasta de directionare Sageata în Sus (sau 8 de pe Blocul Numeric).

16. Citeste linia (rândul) urmator-oare:

-- tasta de directionare Sageata în Jos (sau 2 de pe Blocul Numeric).

17. Citeste de la începutul rândului curent pâna la pozitia cursorului JAWS (tot pe rândul curent):

-- Insert plus tasta de directionare Home (sau, în locul tastei de directionare Home se mai poate folosii, 7 de pe Blocul Numeric); se apasa mai întâi tasta Insert de pe Blocul Numeric si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se va apasa si tasta de directionare Home (sau 7 de pe Blocul Numeric).

18. Citeste de la pozitia cursorului JAWS (de pe rândul curent) pâna la sfârsitul rândului curent:

-- Insert plus tasta de directionare Page Up (sau, în locul tastei de directionare Page Up se mai poate folosii, 9 de pe Blocul Numeric); se apasa mai întâi tasta Insert de pe Blocul Numeric si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se va apasa si tasta de directionare Page Up (sau 9 de pe Blocul Numeric).

19. Citeste ecranul curent:

-- Insert plus Control plus tasta de directionare sageata în jos (se apasa tastele Insert si Control si în timp ce se tin aceste taste apasate se va apasa si tasta de directionare sageata în jos).

20. Citeste ecranul urmator:

-- Control plus tasta de directionare Page Down (se apasa mai întâi tasta Control si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se va apasa si tasta de directionare Page Down - în locul tastei de directionare Page Down se mai poate folosii si tasta 3 de pe blocul numeric).

21. Citeste ecranul precedent:

-- Control plus Page Up (se apasa mai întâi tasta Control si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se va apasa si tasta de directionare Page Up - în locul tastei de directionare Page Up se mai poate folosii si tasta 9 de pe blocul numeric).

22. Urmatorul link:

-- Tab.

23. Link-ul precedent:

-- Shift plus Tab.

24. Muta pozitia cursorului JAWS la pozitia curenta a cursorului PC (activând în acelasi timp cursorul JAWS) dezactivând toate celelalte tipuri de cursoare:

-- Insert plus tasta Minus (ambele de pe Blocul Numeric, în mod special tasta Minus); tasta Minus se afla deasupra tastei Plus (cursorul PC) de pe Blocul Numeric, iar tasta Insert se afla în coltul stânga jos a Blocului Numeric, adica tasta 0; se apasa mai întâi tasta Insert de pe Blocul Numeric si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se va apasa si tasta Minus de pe Blocul Numeric.

OBS.: Tot timpul utilizarii Blocului Numeric acesta trebuie sa fie închis ("Off").

7.2. Dialogurile Links List si Frames List

Cititorul de ecran JAWS for Windows ofera doua facilitati de navigare într-o pagina web: Links List si Frames List. Prin utilizarea acestor doua dialoguri se poate obtine o crestere a vitezei de navigare pe o pagina web, fie navigându-se vazându-se doar o lista a legaturilor valide pe o pagina web la un moment dat (prin utilizarea dialogului "Links List"), fie se poate sarii de pe o rama/arie pe alta (prin folosirea dialogului "Frames List").

q       1. Dialogul Links List: Acest dialog este în fapt o lista a tuturor legaturilor ("Links") aflate pe o pagina web la un moment dat. Acest dialog este activat cu combinatia de taste:

-- Insert plus F7.

La momentul activarii acestui dialog sunt prezentate urmatoarele controale:

a. Links List (un control de tip lista de vazut): O lista a tuturor link-urilor din pagina web activa la un moment dat.

b. Move to Link Button (butonul simplu "Mergi la legatura"): Prin activarea acestui buton cursorul virtual PC va fi plasat pe link-ul selectat în lista precedenta de link-uri.

c. Activate Link Button (butonul simplu "Activeaza legatura"): Prin activarea acestui buton va fi lansata legatura catre link-ul selectat în lista de link-uri.

d. Close Button (butonul simplu "Închide"): Prin activarea acestui buton se va închide aceasta caseta de dialog fara a se accepta vreo eventuala modificare în caseta de dialog.

e. Sort Links (un grup de doua butoane radio "Aranjeaza legaturile"): Acest grup de butoane radio cuprinde urmatoarele doua optiuni:

-- In Tab Order ("În ordinea apasarii tastei tab"), va determina ca în lista legaturilor acestea sa fie listate în ordinea apasarii tastei Tab; si

-- Alphabetically ("Alfabetic"), adica legaturile sa fie listate în ordine alfabetica.

f. Disply (un grup de 3 butoane radio "Afiseaza/Listeaza"): Acest grup de butoane radio cuprinde urmatoarele 3 optiuni:

-- All Links ("Toate legaturile"), sa afiseze în lista de legaturi toate legaturile de pe o pagina web;

-- Visited Links Only ("Doar legaturile vizitate"), are ca rezultat afisarea în lista de legaturi doar a legaturilor ce au fost vizitate pe pagina respectiva web; si

-- Unvisited Links ("Legaturile nevizitate"), are ca rezultat afisarea în lista de legaturi doar a legaturilor ce nu au fost vizitate pe o pagina web.

q       2. Dialogul Frames List ("Lista ariilor"): Acest dialog are rolul de a afisa/lista într-o lista toate ariile/ramele de pe o pagina web activa la un moment dat. Activarea acestui dialog se realizeaza cu combinatia de taste:

-- Insert plus F9.

La activarea acestui dialog sunt prezentate urmatoarele controale:

a. Frames List (un control de tip lista de vazut "Lista ariilor/ramelor"): Sunt afisate toate ramele/ariile definite pe pagina web activa la un moment dat.

b. Ok Button (butonul simplu "OK"): Prin activarea acestui buton cursorul virtual PC va fi plasat în cadrul ramei/ariei selectate în cadrul listei de rame/zoneprecedente.

c. Close Button (butonul simplu "Închide"): Prin activarea acestui buton se închide aceasta caseta de dialog fara a fi acceptate eventualele modificari facute în cadrul dialogului.

7.3. Navigarea printr-un formular

Aceasta modalitate de navigare este disponibila doar în modalitatea cursorului virtual PC si presupune o serie de combinatii de taste scurte care deplaseaza cursorul virtual PC exact în câmpurile unui formular (de exemplu, formularul de cautare a unei informatii pe Internet folosind un motor de cautare, sau completarea unui formular pentru generarea unei adrese de E-mail pe un server de pe Internet etc.).

1. Deplaseaza cursorul virtual PC la primul câmp al formularului (first form field):

-- Control plus Insert plus tasta de directionare Home (se apasa mai întâi tastele Control si Insert si în timp ce se tin aceste doua taste apasate se apasa si tasta de directionare Home - în locul tastei de directionare Home se mai poate folosii si tasta 7 de pe blocul numeric).

2. Activeaza modalitatea de completare a formularului activând totodata cursorul PC:

-- tasta Enter.

3. Deplaseaza cursorul PC pe urmatorul control al formularului:

-- Tab.

4. Deplaseaza cursorul PC pe controlul precedent al formularului:

-- Shift plus Tab (se apasa mai întâi tasta Shift si în timp ce se tine aceasta tasta apasata se va apasa si tasta Tab).

5. Dezactiveaza modalitatea de completare a formularului:

-- tasta Plus de pe blocul numeric.

6. Deplaseaza cursorul virtual PC la ultimul câmp al formularului (last form field):

-- Control plus Insert plus tasta de directionare End (se apasa mai întâi tastele Control si Insert si în timp ce se tin aceste doua taste apasate se apasa si tasta de directionare End - în locul tastei de directionare End se mai poate folosii si tasta 1 de pe blocul numeric).

7. Deplaseaza cursorul virtual PC pe urmatorul câmp al formularului (next form field):

-- Control plus Insert plus Tab (se apasa mai întâi tastele Control si Insert si în timp ce se tin aceste taste apasate se va apasa si tasta Tab).

8. Deplaseaza cursorul virtual PC la precedentul câmp al formularului (previouse form field):

-- Control plus Shift plus Insert plus Tab (se apasa mai întâi tastele Control, Shift si Insert si în timp ce se tin aceste taste apasate se va apasa si tasta Tab).


Document Info


Accesari: 1528
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )