Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
INTRODUCERE IN BAZE DE DATE

Informatica
INTRODUCERE IN BAZE DE DATE

NOŢIUNI INTRODUCTIVELa inceput, calculatoarele au fost utilizate numai pentru calcule

aritmetice. Prin cresterea, vitezei de calcul, prin cresterea de memorare a datelor, prin adaugarea unor noi componente performante de intrare-iesire, prin dezvoltarea unor limba 22122x236w je de programare s a ajuns acum la prelucrarea intr-un timp scurt a unei mari cantitati de informatii. Organizarea si gestionarea acestor informatii se face la nivelul bazelor de date.

O baza de date contine toate informatiile necesare despre obiectele ce intervin intr-o multime de aplicatii, relatiile logice intre aceste informatii si tehnici de prelucrare corespunzatoare. În bazele de date are loc o integrare a datelor, în sensul ca mai multe fisiere sunt privite in ansamblu, eliminându-se pe cât posibil informatiile redondante. De asemenea, se permite accesul simultan la aceleasi date, situate in acelasi loc sau distribuite spatial, a mai multor persoane de pregatiri diferite, fiecare cu stilul personal de lucru.

Exemplul 1.1. Pentru o facultate, pot fi pastrate, de exemplu, pe perioade mari de timp, informatii privind studentii, personalul, salile, planul de învatamânt, aparatura si alte elemente despre care diferite persoane pot cere informatii la un moment dat. Între aceste elemente exista diferite relatii cum ar fi: unii studenti urmeaza anumite cursuri, unele cursuri au loc în anumite sali, unele aparate se afla in anumite sali, unele persoane pot tine anumite cursuri samd.

Sistemul de programare care permite construirea unor baze de date, introducerea informatiilor in bazele de date si dezvoltarea de aplicatii privind bazele de date se numeste sistem de gestiune a bazelor de date (SGDB). Un SGDB da posibilitatea utilizatorului sa aiba acces la date folosind un limbaj de nivel înalt, apropiat de modul obisnuit de exprimare, pentru a obtine informatii, utilizatorul facând abstractie de algoritmii aplicati pentru selectionarea datelor implicate si a modului de memorare a lor. SGDB este o interfata între utilizatori si sistemul de operare. Orice SGDB contine printre alte componente, un limbaj de

descriere a datelor (LDD) care permite descrierea structurii unei baze de

date, a fiecarei componente a ei, a relatiilor dintre componente, a drepturilor de acces a utilizatorilor de baze de date, a restrictiilor in reprezentarea informatiilor si alte elemente asemanatoare. LDD este utilizat atât pentru proiectarea bazelor de date, cât si pentru redefinirea lor. O alta componenta foarte importanta a unui SGDB este limbajul de cereri (LC) sau limbajul de prelucrare a datelor (LPD), care permite operatii asupra datelor aflate in baza de date, cum ar fi: încarcarea bazei de date, inserarea unui nou element, stergerea unui element, modificarea unui element, cautarea unor elemente, realizarea a diferite statistici asupra datelor si alte asemenea operatii.

Limbajele LDD si LC sunt, de cele mai multe ori, extinderi ale unor limbaje de programare numite limbaje gazda.

Dintre sarcinile pe care le îndeplineste gestionarul bazele de date fac parte si urmatoarele

-Reducerea redondantelor prin identificarea informatiilor comune si alcatuirea corespunzatoare a aplicatiilor.

-Eliminarea inconsistentelor ce rezulta din reducerea redondantelor

-Utilizarea simultana a datelor de mai multi utilizatori.

-Standardizarea informatiilor.

-Asigurarea securitatii bazelor de date, in sensul acordarii modului de acces al utilizatorului la diferite parti componente ale bazelor de date.

-Asigurarea integritatii bazelor de date, în sensul pastrarii corectitudinii informatiilor continute în baza de date prin testele aplicate datelor introduse in acesta.

-Asigurarea sincronizarii în cazul utilizarii bazei de date simultan de mai multi utilizatori sau a distribuirii informatiei pe mai multe sisteme.

În functie de modul de exploatare a bazelor de date, utilizatorii pot fi împartiti în urmatoarele clase

-Utilizatori obisnuiti, care pot sa obtina informatiile fara sa aiba cunostinte de programare. Ei obtin informatiile dorite prin comenzi cunoscute si, eventual, raspunzând la diferitele optiuni pe care le indica sistemul de calcul la un moment dat.

-Programatorii de aplicatii, care pot scrie în LC, acestea fiind apoi compilate si memorate în fisiere, putând fi lansate în executie de utilizatori prin invocarea numelui asociat lor.

-Administratorul bazei de date, care stabileste structura initiala a bazei de date si modul de memorare a datelor la nivel fizic, acorda utilizatorilor dreptul de acces la baza de date sau parti ale ei, stabileste conditiile pentru asigurarea securitatii si integritatii datelor, modifica structura bazei de date daca este nevoie, asigura întretinerea bazei de date facând periodic copii si reconstituind eventual baza de date în cazul în care au aparut erori datorate componentelor soft , hard sau utilizarii si raspunde, în general, de modul de utilizare al bazei de date.

-Administratorul sistemului de baze de date, care stabileste bazele de date pe un sistem de calcul, aloca spatii de memorare si asigura drepturi de acces.

2.INTRODUCEREA IN

PROIECTAREA BAZELOR DE DATE

Proiectarea bazelor de date presupune fixarea structurii bazei de date si a metodelor de prelucrare a datelor, spre deosebire de utilizarea bazei de date, care priveste mai mult informatiile stocate în baza de date la un moment dat.

Un model de etapizare a construirii unei baze de date ar putea fi urmatorul

1.Studiul de fezabilitate, ce consta în cercetarea sistemelor operative deja existente, stabilirea unor alternative cu evaluarea costurilor, a avantajelor si dezavantajelor fiecarei alternative în parte.

2.Cercetarea sistemului prin determinarea diferitelor detalii ale sistemului prezent (tipul de date, dimensiuni, conditii exceptie) folosind metode de interogare, chestionare, exemplificari si observatii directe aplicate in sistemul deja existent.

3.Analiza sistemului prin determinarea cauzelor diferitelor evenimente si a adoptarii diferitelor metode, eventualelor alternative posibile si justificarea lor.

4.Proiectarea sistemului prin determinarea celui mai bun model de reprezentare si prelucrare a datelor, de asigurare a securitatii si integritatii.

5.Dezvoltarea sistemului prin stabilirea detaliilor asociate datelor prevazute a fi luate în consideratie, a relatiilor dintre ele si a modului de reprezentare fizica.

6.Implementarea sistemului prin proiectarea, scrierea si testarea programelor, antrenarea utilizatorilor, alcatuirea documentatiei, crearea si încarcarea fisierelor.

7.Revizuire si întretinere prin probe de lucru ale noului sistem, efectuarea unor eventuale modificari, adaugarea de noi componente si urmarirea procesului de prelucrare a datelor.3.INTRODUCERE ÎN

SISTEMELE DE GESTIUNE

A BAZELOR DE DATE

Sistemele de Gestiune a Bazelor de Date reprezinta sisteme informatice specializate in stocarea si prelucrarea unui volum mare de date, in rezolvarea problemelor care implica prelucrari putine asupra unui volum mare de date.

Un Sistem de Gestiune a Bazelor de Date trebuie sa asigure urmatoarele functii elementare, referitoare la bazele de date:

Definirea bazei de date

Introducerea datelor(adaugare de noi date la baza de date);

stergerea unor date

Introducerea bazelor de date(extragerea informatiilor stocate in baza de date).

Pe masura dezvoltarii acestor sisteme sunt introduse si alte facilitati cum ar fi:

Generarea de rapoarte;

Modalitati noi de interogare a bazei de date. Aceasta noua tehnica, numita SQL(Structured Query Language) este un limbaj neprocedural pentru interogarea bazelor de date. In SQL nu este necesara descrierea algoritmului de rezolvare a unei probleme ci doar specificarea completa a datelor problemei, urmarind ca pe baza acestora sistemul sa rezolve data.

Noi tipuri de organizare a bazelor de date si noi tipuri de acces (Exemplu: accesul indexat).

Ca directii de dezvoltare a Sistemelor de Gestiune a Bazelor de Date în viitorul apropriat se prevad:

Limbaje de programare orientate pe obiecte în cadrul SGBD- urilor.

Baze de obiecte, in sensul ca datele stocate în acestea vor fi imagini, sunete si diverse alte obiecte complexe, cuprinse toate in obiectul general de multimedia;

Interfete cât mai prietenoase, grafice, orientate pe obiecte.

Odata cu raspândirea pe cale mai larga a PC-burilor s-au dezvoltat tot mai mult SGBD-urile implementate pe aceste calculatoare. Mult timp suprematia in acest domeniu a apartinut programului DBASE. Principalii concurenti ai lui DBASE au fost PARADOX, CLIPER si FOXPRO.

Spre deosebire de DBASE si PARADOX care au incorporate compilatoare pentru programele realizate de utilizatori CLIPPER si FOXPRO sunt compilatoare de baze de date, principalul avantaj al acestora fiind viteza mult sporita si protejarea datelor si programelor.

FOXPRO este un Sistem de Gestiune a Bazelor de Date relational, dezvoltat de firma FOXSOFTWARE. In comparatie cu concurentii sai directi DBASE si PARADOX se mentine in frunte ca performante. Principalul sau atuu fata de DBASE este dat de viteza net superioara, in unele operatii fiind mult mai rapid decât concurentul sau direct. Obtinerea acestei viteze este data si de folosirea unei tehnologii speciale de optimizare a interogarii bazelor de date, tehnologia Rushmore, efecte deosebit obtinându-se mai ales în cazul versiunii extinse a produsului(pentru procesoarele 80486 si 80586).

FOXPRO este prevazut cu o serie de elemente suplimentare:

Comanda SQL SELECT(de integrare a bazelor de date);

Metode de indexare (ordonare logica a bazelor de date);

simplu

compus

compact

Toate aceste caracteristici si multe altele fac din acest SGBD un puternic instrument software, la îndemâna tuturor utilizatorilor care lucreaza sau care intentioneaza sa lucreze in domeniul bazelor de date.

4.PREZENTAREA PROGRAMULUI

SUBIECTUL:

Programul prezentat mai jos se numeste "FARMACIE" si urmareste gestiunea unei farmacii. Contine urmatoarele optiuni:

INFORMAŢII

MEDICAMENTE

STOC

SPECIAL

IESIREPREZENTARE:

Programul realizeaza evidenta unei farmacii, incluzând si evidenta medicamentelor achizitionate cat si cele vândute.

Bazele de date folosite in program sunt urmatoarele:

FARMACIE.DBF:

-DENUMIRE C(20)

-COD C(10)

-PRET N(18)

-CANTITATE N(5)

-DATA EXP D(8)

-COMPENSAT L(1)

In baza de date FARMACIE.DBF sunt continute informatii cu privire la medicamentele din farmacie; fiecarui produs îi este alocat: numele medicamentului, codul, um, pretul, cantitatea, data expirarii si compensate.

INTRĂRI.DBF:

-DENUMIRE C(20)

-COD N(10)

-UM C(10)

-CANTITATE N(5)

-VAL_A N(10)

-LUNA_A N(2)

In baza de date INTRĂRI.DBF sunt continute informatii cu privire la caracteristicile produselor din farmacie. Fiecarui medicament îi este specific: denumirea produsului, codul produsului, unitate de masura, valori de achizitionare si luna achizitionarii.

IEsIRI.DBF:

-DENUMIRE C(20)

-COD N(10)

-UM C(10)

-CANTITATE C(5)

-VAL_V N(10)

-LUNA_V N(2)

In baza de date IEsIRI.DBF ne sunt prezentate informatii referitoare la medicamentele din farmacie. Fiecare produs este caracterizat prin: denumire produs, cod produs, unitate de masura, valoare vânzari, luna vânzarilor.

4.ORGANIZAREA MENIULUI

Meniul are urmatoarele pad-uri:

INFORMAŢII: activeaza un popup care contine comenzi ce lucreaza cu baza de date "informatii" si permite vizualizarea urmatoarelor bare:

Programul

Autorul

2)MEDICAMENTE :activeaza un popup care contine comenzi ce lucreaza cu baza de date "medicamente" si permite cautarea unei anumite informatii:

Listare

Informatii

Modificare

3)STOC:

Achizitionare

Vânzare

4)SPECIAL: activeaza un popup care contine comenzi ce lucreaza cu baza de date "special" si permite listarea unor informatii:

Valori

Produse

Expirari

5)IESIRE: realizeaza iesirea utilizatorului din FOX sau din aplicatie.

Document Info


Accesari: 6645
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )