Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Introducere in Sound Forge

Informatica


Cuprins

CuprinsIntroducere

Despre sunet

Înregistrarea digitala a sunetului

Calitatea sunetului înregistrat si stocat digital pe computer

Avantaje ale stocarii înregistrarilor audio pe hard disc

Notiuni de baza privind ecranul principal Sound Forge

Ecranul principal

Fereastra de date

Cum se obtine ajutor online

Notiuni de baza privind fereastra de date

Deschiderea unui fisier existent

Redarea unui fisier

Bara de instrumente de transport

Crearea unei noi ferestre

Ferestre active si ferestre inactive

Editare simpla si navigatie

Selectarea cu ajutorul tastaturii

Înregistrarea sunetului cu Sound Forge

Selectarea sursei de sunet:

Modalitatea standard (caracteristica lansarii în executie oricarei aplicatii):

Metoda scurta:

Moduri de înregistrare

Înregistrarea într-o noua fereastra

Alegerea unei alte ferestre în care se va realiza înregistrarea

Timpul de înregistrare disponibil

Ajustare DC

Automatic retake - reluare automata

Reluare automata

Înregistrari multiple creând regiuni

Înregistrari multiple fara regiuni

Creaza o fereastra noua pentru fiecare înregistrare

Înregistrare predimensionata

Schimbarea pozitiei de start

Terminarea înregistrarii

Combinatii de taste în Soundforge

Combinatii generale de taste.

Comenzi de fisier

Comenzi de manipulare a ferestrei.

Comenzi de editare

Comenzi speciale, Diverse, vizualizare si optiuni

Miscarea cursorului

Selectare de date

Navigatie si redare

Combinatii de taste pentru listele de regiuni

Combinatii de taste pentru lista de redare

Recuperarea dupa caderea sistemului

Introducere

Prezentul ghid de utilizare a programului de editare si prelucrare de sunet "Sound Forge " se doreste a fi un mijloc de sustinere în demersul de editare si prelucrare de sunet pentru persoanele cu deficiente de vedere. Acest ghid nu va epuiza multitudinea de prelucrari care pot fi executate cu Sound Forge rezumându-se la acele operatii si prelucrari mai importante si mai frecvent folosite de utilizatorul începator si mediu. Veti putea gasi aici atât secvente de pasi pentru atingerea anumitor scopuri definite precum si explicatii detaliate cu privire la anumite aspecte de interes major, combinatii de taste, sugestii si diverse detalii privind prelucrarea sunetului cu Sound Forge. Pe parcursul ghidului se vor folosi termeni si conventii ale caror explicati sau echivalente le puteti gasi în anexa 1 la sfârsitul acestui ghid.

Va uram succes în utilizarea programului si va dorim distractie placuta.

Cerinte privind sistemul (configuratia si sistemul de operare ale computer-ului) dvs

Pentru a folosi Sound Forge aveti nevoie de urmatoarele:

Intel Pentium sau Alpha AXP microprocesor

Microsoft Windows 95 sau Windows NT 4.0 sau versiuni ulterioare

Placa de sunet compatibila Windows

VGA display

CD-ROM drive

16 MB RAM

5 MB spatiu pe hard-disk pentru instalarea programului

Despre sunet

Sound Forge este un program de editare de sunet care pe lânga functiile de baza (înregistrarea si redarea sunetului), permite executarea unei  multitudini de alte prelucrari deosebit de complexe. Un astfel de program poate înlocui cu succes un numar destul de mare de echipamente electronice existente într-un studio de înregistrari putând deasemenea realiza operatii care altfel ar necestita mult mai mult efort si timp din partea celui ce prelucreaza sunet. Acest program însa nu trebuie confundat cu unul de compunere de muzica desi Sound Forge permite si astfel de initiative în conjunctie cu o tastatura de orga si o placa de sunet profesionala, însa nu la un nivel profesional. Sound forge este recomandat celor care doresc sa foloseasca computer-ul pe post de instrument de înregistrare editare si postprelucrare de sunet.

Acestea fiind deci cele trei atuuri ale sale.

Înregistrarea de sunet se realizeaza destul de asemanator cu cea efectuata pe un casetofon sau combina muzicala cu deosebirea ca sunetul este stocat(pastrat) digital în diverse formate pe hard discul computer-ului.

Înregistrarea digitala a sunetului

Exista doua modalitati de înregistrare, transmitere sau stocare  a sunetului acestea sunt: mod analogic si mod digital.

Dispozitivele clasice: magnetofonul, casetofonul, pick-up-ul sunt mijloace de înregistrare analogica, în timp ce Cd-player-ul, DAT-ul, MD-ul sau Computerul sunt dispozitive de înregistrare digitala a sunetului. Diferenta consta în faptul ca înregistrarile digitale stocheaza sunetul sub forma unor siruri lungi de cifre (0 si 1 siruri de biti) care apoi sunt interpretate de cititorul dispozitivului de redare si redate ulterior sub forma de sunet.

Înregistrarea digitala se face prin prelevarea unor esantioane sonore cu o frecventa ridicata astfel încât sunetul este practic diseminat si apoi recompus din mici bucatele întocmai cum imaginea miscarii într-un film este realizata prin afisarea unor cadre cu o frecventa mai ridicata decât capacitatea ochiul de a sesiza inlocuirea imagini. În cazul înregistrarii si redarii sunetului aceasta rata de esantionare se numeste frecventa si de ea depinde în mare masura calitatea înregistrarii: cu cât frecventa este mai mare pe unitate de timp cu atât calitatea sunetului înregistrat si reprodus este mai mare. Desigur pentru a stoca un numar mai mare de esantioane pe unitate de timp (/sec) este nevoie de un spatiu alocat mai mare si astfel calitatea este direct proportionala cu spatiul alocat. Cu toate acestea exista mijloace de codificare si comprimare a sunetului astfel încât el sa îsi pastreze cât mai mult din calitatea perceputa auditiv si în acelasi timp sa isi reduca considerabil volumul (nujmarul de biti necesari pentru a fi stocat).

Calitatea sunetului înregistrat si stocat digital pe computer

Se stie ca urechia umana poate receptiona sunetele care au o frecventa între 20 herti si 20.00 herti. Înregistrarile audio digitale efectuate pe DAT (digital audio tape - caseta digitala audio) ajung pîna la 48.000 herti, cele realizate pe CDA (compact disc audio) ajung pâna la 44.100 herti iar cele efectuate cu un casetofon clasic pot atinge 25.000 herti. Pentru a se obtine o înregistrare cât mai fidela este necesar sa se atinga o rata de esantionare cat mai mare, aceasta rata fiind exprimata în herti.

Avantaje ale stocarii înregistrarilor audio pe hard disc

Capacitatea mare de stocare simultana - puteti pastra pe un HDD (hard disc drive) mii sau chiar zeci de mii de ore de înregistrari audio în functie de calaitatea sunetuluui.

Accesibilitate rapida - un fisier poate fi gasit instantaneu prin simpla tastare a numelui sau, în cadrul fisierelor de sunet se pot face salturi la anumite puncte de oprire anterior fixate sau la un anumit moment exprimat în timpul scurs de la începutul fisierului (puteti sari la minutul 43 secunda 11 a unei înregistrari a unui meci de football).

Posibilitati de aranjare si rearanjare a fragmentelor înregistrate - puteti ordona melodiile unui album dupa alfabet, dupa preferinte, dupa ordinea în care se gaseau pe album etc.

Posibilitatea de a interveni asupra înregistrarilor, de a le prelucra dupa dorinta

Economicitate în raport cu formatul standard de compact disc. mentinând un standard de calitate similar celui characteristic cd-ului, se poate reduce volumul ocupat de înregistrare pâna la 10% din volumul necesar pentru a stoca aceeasi înregistrare pe compact disc.

Notiuni de baza privind ecranul principal Sound Forge

În aceasta sectiune va vom prezenta ecranul Sound Forge si va vom învata cele mai simple operatii.

vor fi acoperite urmatoarele teme:

Ecranul principal

Fereastra de date

Cum se obtine ajutor online

Ecranul principal

Când porniti Sound Forge aveti în fata ecranul principal sau spatiul de lucru unde veti vace editarea de sunet. Cand deschideti pentru prima data Sound Forge nici-o fereastra de date nu este deschisa. Trebuie fie sa deschideti un fisier de sunet deja existent fie sa creti unul nou. Acest lucru se poate face în diverse moduri fiecare dintre acestea fiind explicat mai tarziu în acest ghid

Urmatoarea lista descrie pe scurt fiecare parte a ecranului

Bara de titlu a programului afiseaza numele programului urmat de numele ferestrei de date active în acel moment, (daca aceasta este marita în spatiul de lucru)

Fereastra de date - fiecare fisier de sunet are propria sa fereastra de date. Ferestrele de date pot fi aranjate, redimensionate sau micsorate

Bara de meniuri afiseaza numele meniurilor sub care sunt grupate pe domenii functiile disponibile. Când nici-o fereastra de date nu este deschisa, meniurile: Process (proces), Effects (efecte), si Tools (instrumente) nu sunt listate fiindca acestea contin functii care necesita o fereastra de date deschisa.

Bara de stadiu afiseaza în partea stânga informatii de ajutor si procesare iar câmpurile din partea dreapta afiseaza rata de esantionare a redarii, marimeaa esantionului, mono/stereo, lungimea totala a ferestrei de date activa, si spatiul de stocare total disponibil. Când nici-o fereastra de date nu este deschisa, aceste câmpuri sunt goale.

Spatiul de lucru Sound Forge este suprafata din spatele ferestrelor de date.

Fereastra de date

Ferestrele de date sunt ferestrele ce contin fisierele de sunet, aceste ferestre contin numeroase alte ferestre si butoane pe care le veti folosii în editarea si vizualizarea datelor sonore. Multe portiuni ale ferestrei de date conduc la meniuri rapide, dialoguri sau alte operatii.

Urmatoarea lista descrie pe scurt fiecare parte si operatiile posibile cu mouse-ul:

Bara de titlu afiseaza numele fisierului sau titlul stocat în sumarul fisierelor .wav.

Dublu click pentru a mari sau reinstitui fereastra.

Ruler-ul de nivel arata amplitudinea undei. Click dreapta pentru a accesa  meniul rapid ruler Ruler shortcut menu. Trageti de el pentru a misca vizualizarea în sus si în jos când este marit pe vertical.

Ruler-ul de timp afiseaza locatia curenta în cadrul ferestrei de date curente precum si emblemele ruler.

Click dreapta pentru a accesa meniul rapid corespunzator.

Emblemele ruler sunt folosite pentru a indica pozitia punctelor terminale ale regiunilor, repetitiilor sau marcajelor.

Click dreapta pentru a accesa meniul corespondent, trageti pentru a schimba pozitia acestora, dublu click oriunde în cadrul regiunii pentru a selecta.

Selectorul instrumentului de editare, folositi acest buton pentru a schiba între instrumentele edit, lupa si creion.

Bara de redare în partea stânga a barei de redare sunt urmatoarele butoane de transport audio: Go to Start (mergi la început) Go to End (mergi la sfârsit), Stop (opreste), Play Normal (redare normal), Play Looped(redare repetitiva), and Play as Sample(redare ca esantion).

În partea dreapta a barei de redare se gasesc câmpurile de stadiu al selectiei.

Câmpurile de stadiu al selectiei afiseaja începutul sfârsitul si lungimea unei selectii. Daca nu s-a facut nici-o selectie, numai pozitia cursorului cunoscuta si sub denumirea de punct de insertie este afisat.

Dublu Click pe primul câmp din stânga pentru a ajunge în dialogul go to  (mergi la), dublu click pe urmatoarele doua pentru a potrivi selectia.

Afisajul de unda prezinta o reprezentare grafica a fisierului de sunet. Axele orizontale reprezinta durata marcata în ruler-ul de timp iar axele verticale reprezinta amplitudinea sunetului marcata în ruler-ul de nivel. Click dreapta oriunde pe afisajul de unda pentru aaccesa meniul rapid al acestuia.

Bara de scrol a pozitiie este folosita pentru a derula înainte si înapoi în timp fisierul de sunet pentru a vedea parti ale fisierului care nu apar în acel moment pe afisajul de unda.

Overview - Privire generala permite navigatie rapida si redarea oricarei parti a fisierului.

Time Zoom Resolution (numita si Zoom Ratio) specifica numarul de esantioane de date reprezentate de fiecare punct pe orizontala ecranului. Aceasta determina durata de timp afisata pe afisajul de unda. Cu o valoare mica de rezolutie 1:1, 1:2, 1:4, ..., o durata mai mica de timp este afisata.

Level Zoom In/Out schimba nivelul de rezolutie marindul sau micsornândul.

Maximize Width  apasând pe acest buton se lateste ferestrei de date pentru a se potrivi în spatiul de lucru Sound Forge.

OLE Drag Source trage din aceasta sectiune într-o alta aplicatie percum Micrsoft Word pentru a lega fisierul de sunet cu alte documente.

Cum se obtine ajutor online

Ajutorul online este disponibil în diverse moduri:

Puteti merge direct la cuprinsul ajutorului selectând cuprins sub meniul ajutor sau puteti apasa direct F1.

O data ajunsi acolo puteti cauta tema de ajutor dorita si puteti deasemenea obtine informatii  privind ajutorul online.

Apasati butonul de ajutor (F1) în orice dialog si veti fi condus direct la informatia de ajutor pentru acel dialog.

Apasati tasta F1 în timp ce selectati o optiune din meniu pentru a obtine informatii despre acea comanda.

Veti observa ca ajutorul online este extrem de util la fel de util ca si un gid de utilizare. Pentru ca multe teme sunt interconectate este usor sa navighezi prin materialul de suport pe o anumita tema. Dupa ce v-ati familiarizat cu folosirea programului Sound Forge probabil ca nici nu veti mai avea nevoie de acest ghid apelând doar la suportul de ajutor online.

Notiuni de baza privind fereastra de date

În sound Forge puteti avea simultan deschise mai multe fisiere de sunet pe ecran. Fiecare fisier are propria lui fereastra de date care îti arata o reprezentare grafica a undei si alte informatii.

Aceasta sectiune acopera urmatoarele sectiuni:

Deschiderea unui fisier existent.

Redarea unui fisier

Redarea unei sectiuni

Folosirea transportului

Crearea unei noi ferestre de date

Ferestre active sau inactive

Stocarea unui fisier

Deschiderea unui fisier existent

Pentru a deschide un fisier deja existent faceti urmatoarele:

1 Selectati comanda Open (deschide) de pe meniul File (fisier) Sound forge afiseaza dialogul de deschidere. Puteti asculta fisierele din lista de vizulizare apasând pe tasta spatiu si puteti opri redarea apasând din nou pe spatiu.

Puteti deasemenea marca casuta de validare autoplay (auto redare) si fisierele vor fi redate automat.

Puteti folosi lista files of type - fisiere de tip - pentru a selecta tipuri diferite de fisier de sunet.

Acum deschideti fisierul TUTOR1.WAV. Acest fisier se gaseste în directorul unde ati instalat sound forge.

Acum veti vedea fereastra ce contine tutor1.wav acest fisier este o înregistrare a cuiva care spune: "oau editarea sunetului devine din ce în ce mai usoara".

Observati ca desi numele fisierului este "tutor1.wav", numele ferestrei de date este "oau, editarea sunetului .", acest lucru se datoreaza faptului ca noi am stocat un titlu pentru acest fisier chiar în el însusi.

Sound forge va permite sa introduceti în fiecare fisier .wav titluri descriptive precum si informattii privind drepturile de autor si alte câmpuri text.

În sound forge, fisierele de sunet pot avea un titlu care este diferit de numele fisierului. Pentru a edita titlul fisierului deschis în fereastra de date curenta folositi pagina "summary" - sumar, a dialogului comandzii properties - proprietati de pe menu-ului "file" - fisier. Puteti accesa direct dialogul "summary" - sumar prin apasarea combinatiei de taste alt+enter.

Redarea unui fisier

Odata deschis un fisier îl puteti asculta apasând pe bara de spatiu.

În timp ce fisierul este redat un ac indicator se muta dea lungul ferestrei de date aratând pozitia curenta.

Puteti încerca acest lucru redând fisierul tutor1.wav. Veti auzi cuvintele: "editarea sunetului devine din ce în ce mai usoara".

Puteti reda fisierul din orice punct al sau prin simpla miscare a cursorului. Pentru aceasta puteti folosi tastele sageti înainte si înapoi pentru avansare lenta precum si pagina în sus si pagina în jos pentru miscarea cursorului pe o portiune mai mare. Dupa mutarea cursorului apasati iar bara de spatiu pentru a auzi punctual în care va aflati. Puteti folosi si tasta "enter" pentru a va opri la un anumit moment al redarii si a muta cursorul în acel loc.

Pentru a reda o portiune selectata folositi comenzile de selectare indicate anterior, acestea fiind de asemenea destul de similare comenzilor standard de selectare a textului într-un câmp de editare.

Pe bara de redare aveti urmatoarele butoane:

go to start - Salt la început(home început),

go to end- salt la sfârsit (end sfârsit),

Play - redare (space bar -bara de spatiu), si cele trei moduri de redare: redare normala, redare circulara si redare pe esantioane. Aceste moduri de redare sunt reciproc exclusive, trecerea de pe un mod pe altul facându-se cu combinatia de taste ctrl+spatiu.

În modul de redare normala prin apasarea tastei spatiu daca nu exista nici-o selectie fisierul este redat din punctul unde se afla cursorul iar daca o portiune a fisierului este selectata, acea portiune va fi redata.

În modul de redare circulara întreg fisierul sau selectia va fi redata repetitiv la infinit.

Bara de instrumente de transport

Aceast bara de instrumente de transport are 9 butoane care vor fi descrise de la stânga la dreapta dupa cum urmeaza:

Record - înregistrare: deschide dialogul de înregistrare care va permite sa înregistrati într-o fereastra existenta sau într-una noua.

Scurtatura : ctrl+r

Play All - redare completa: Reda fisierul de la început la sfârsit. Acesta va permite sa auziti înregistrarea în întregime chiard daca aveti o selectie sau pozitia cursorului în alta parte decât la începutul înregistrarii.

Scurtatura: shift+bara de spatiu.

Play - redare: reda înregistrarea folosind modul de redare current. Modul de redare poate fi schimbat cu combinatia ctrl+bara de spatiu asa cum am mai aratat. Ultimul mod ales devine cel current (adica cel active în acel moment).

Scurtatura: bara de spatiu.

Pause - pauza: functioneaza ca si stop oprind redarea înregistrarii cu diferenta ca prin folosirea pauzei cursorul se muta în locul unde a fost apasata pauza, acel punct devenind pozitia de redare curenta în timp ce prin folosirea stop-ului cursorul ramâne acolo unde a fost înainte de apasarea butonului de redare.

Scurtatura: enter în timpul redarii.

Stop - stop: Opreste redarea si pozitioneaza cursorul acolo unde a fost înainte de apasarea butonului de redare.

Scurtatura: bara de spatiu în timpul redarii.

Go to Start - salt la început: Plaseaza cursorul la începutul fisierului de sunet.

Scurtatura: ctrl+început

Rewind - derulare înapoi: muta cursorul spre începutul înregistrarii.

Scurtatura: ctrl+sageata stânga

Forward - derulare înainte: muta cursorul spre sfârsitul înregistrarii.

Scurtatura: ctrl+sageata dreapta

Go to End - salt la sfarsit: plaseaza cursorul la sfârsitul fisierului de sunet.

Scurtatura: ctrl+sfarsit

Crearea unei noi ferestre

Pentru a crea o noua fereastra de date urmati pasii de mai jos:

1 Selectati comanda "new" - nou de pe meniul fisier. Sound Forge afiseaza dialogul "new window" - fereastra noua.

2 Selectati Noul format de date care consta în rata de esantionare(de la 2000 la 96000 de herti), marimea esantionului (8 sau 16 biti) si tipul de canal (mono sau stereo).

Apasând pe butonul "ok" veti avea o noua fereastra de date goala adica un fisier de sunet gol.

În cazul în care doriti sa mutati sau sa copiati date dintr+un fisier în altul, formatul trebuie sa aiba aceiasi parametrii la ambele fisiere.

Deasemenea fereastra de date nou creata va primi si un nume de genul: "soundX" unde X este un numar alocat în ordine începând cu 1.

Ferestre active si ferestre inactive

Când aveti mai multe ferestre pe ecran numai una este considerata fereastra activa. Aceasta este fereastra în care lucrati în acel moment si orice operatii efectuati vor avea effect doar asupra acelui fisier deschis în fereastra activa.

În cazul în care aveti mai multe fisiere deschise, pentru a active o alta decât cea curenta folositi ctrl+tab sau ctrl+F6

Stocarea unui fisier

Pentru a stoca - salva un fisier de sunet dintr-o fereastra de date mai întâi trebuie sa activati fereastra de date a acestuia.

alegeti comanda "save" - stocheaza de pe meniul "file" fisie" fisier

Daca fisierul este stocat pentru prima data (este o fereastra de date noua) Sound Forge cere un nume pentru acest fisier. Dupa ce completati numele si tastati enter. Veti fi salvat fisierul.

Editare simpla si navigatie

Aceasta sectiune va va prezenta operatiile bazale de editare în Sound Forge:

Cele mai populare operatii de editare include: cut - decupare, copy - copiere, clear/delete - stergere, Trim/Crop - croieste si taie, Paste - lipeste, si Paste Special - lipeste special(Mix, Crossfade). .

Acestea folosesc clipboard-ul care este o zona de stocare temporara. Clipboard-ul poate fi folosit si pentru a muta date dintr-o fereastra în alta sau chiar dintr-un program în altul.

Urmatoarea lista ofera o scurta descrie a fiecarei operasii:

Cut - decupeaza: sterge portiunea selectata dintr-o fereastra de date si o copiaza în clipboard.

Scurtatura: ctrl+x.

Copy - copiaza: copiaza o portiune de date selectata, în clipboard.

Scurtatura: ctrl+c.

Clear/Delete - sterge: sterge o portiune de date selectata dar nu o copiaza în clipboard.

Scurtatura: delete - sterge.

Trim/Crop - croieste si taie: sterge toate datele dintr-o fereastra exceptand portiunea de date selectata.

Scurtatura: ctrl+t

Paste - lipeste: insereaza continutul clipboard-ului în fereastra de date activala pozitia curenta a cursorului, sau îlocuieste o selectie daca ea exista.

Scurtatura: ctrl+v.

Mix - amesteca continutul clipboard-ului cu cel al ferestrei de date active începând cu locatia curenta a cursorului, sau cu începutul selectiei daca aceasta exista.

Scurtatura: ctrl+m.

Crossfade - suprapunere filata: suprapune si fileaza continutul clipboard-ului cu cel al ferestrei de date active începând cu locatia cursorului.

Scurtatura ctrl+f.

Selectarea cu ajutorul tastaturii

Dupa cum am mai afirmat Sound Forge este un program ce permite interventii diverse asupra coloanei sonore existente într-un fisier de sunet. Interventiile noastre pot viza atât modificari de baza cum ar fi: multiplicarea, stergerea si adaugarea unor pasaje, schimbarea ordini anumitor segmente ale înregistrarii precum si modificari de ordin structural mai ample cum ar fi eliminarea sau adaugarea de efecte sonore, accentuarea sau atenuarea anumitor frecvente de un anumit tip, cresterea sau diminuarea frecventei vorbirii înregistrate, reesantionarea la o alta rata decât cea la care sa efectuat înregistrarea etc.

În acest gid avem în vedere în special efectuarea de prelucrari bazale de editare sonora urmând ca dumneavoastra sa aplicati dupa dorinta oricare din numeroasele functii pe care le gasiti în meniurile "effects" - efecte si "processing" - procesare ale programului.

Pentru a putea interveni asupra fisierului de sunet sau asupra unei portiuni din acesta este necesara selectarea acelui segment pe care dorim sa îl modificam sau sa îl stergem. Selectarea înseamna marcarea unei anumite zone din acest fisier sau a sa în întregime astfel ca programul sa stie carei parti a înregistrarii noastre sa aplice prelucrarea pe care noi o dorim.

Selectarea se poate realiza în mai multe moduri în functie de situatia si posibilitatiel de moment:

1 cu ajutorul combinatiilor prezentate în lista de scurtaturi din acest ghid;

2 cu ajutorul tastelor "[" pentru punctual de început al selectiei si "]" la sfârsitul selectiei;

3 cu ajutorul comenzii ctrl+d "set selection" pe care o puteti gasi si în meniul "edit" submeniul "selection" si introducerea unor valori care reprezinta începtulul si sfârsitul selectiei. Aceasta metoda presupune cunoasterea exacta a distantei în timp a începutului si sfârsitului segmentului de selectat fata de începutul fisierului

4 cu ajutorul marcajelor prin apasarea tastei "m" la începutul si la sfârsitul segmentului de selectat si transformarea lor ulterioara în regiuni cu functia "markers to Regions." din meniul "special" submeniul "Regions List".

În cazul în care doriti sa ajustati o selectie deja facuta nu este necesar sa o refaceti ci puteti sa mutati marginile selectiei înainte si înapoi astfel:

Dupa ce ati selectat un segment din fisierul de sunet pe care îl prelucrati, puteti muta cursorul la începutul sau sfârsitul selectiei cu ajutorul tastelor "home" - început si "end" - sfârsit.

Apoi puteti folosii shift+sageata stânga si shift+sageata dreapta pentru a muta înainte siînapoi fiecare margine a selecttiei fara a deselecta segmentul initial selectat. Aceasta manevra este foarte utila în cazul în care dupa executarea unei selectii constatam ca selectia facuta nu corespunde exact asteptarilor noastre dar ea este foarte apropiata, necesitân o minima ajustare.

Restaurarea unei selectii

Daca în timpul în care aveti selectat un segment din fisierul de sunet asupra caruia lucratii, mutati cursorul apasând sagetile înainte si înapoi sau pagina sus - jos, selectia se pierte întocmai ca si într-un editor de text. Pentru a reface aceasta selectie pe care tocmai ati pierdut-o folositi  comanda "Toggle Selection" de pe meniul "special" sau tasta "s".

Sugestie pentru curatarea unei înregistrari de diverse portiuni nedorite (bâlbâieli, pauze etc)

În sound forge editarea se poate realiza în doua moduri distructiv si nondistructiv. Modul distructiv se refera la modificari aduse la nivelul datelor înregistrarilor de sunet în timp ce editarea nondistructiva se refera la modificari în listele de regiuni si în listele de redare ale programului fara a interveni propriu-zis în structura datelor ce formeaza o anumita înregistrare sonora.

Editarea distructiva presupune manipularea unor cantitati mari de date pe hardiscul dumneavoastra si de aceea necesita timp mai îndelungat în timp ce cea nondistructiva se realizeaza rapid fiind doar o consemnare a unor pozitii pe listele de regiuni sau pe cele de redare. În consecintî este de preferat sa executati acele operatiuni care sunt permise, în mod nondistructiv pentru a câstiga timp si spatiu.

Iata o exemplificare în acest sens:

Folosirea listei de redare ca lista de decupare

1 Deschideti fiserul din care doriti sa stergeti anumite pasaje

2 Selectati optiune "treat as CutList" - trateaza ca lista de decupare - in meniul "special" submeniul "playlist cutlist".

3 Alegti din meniul "special" submeniul "transport" optiunea play as sample - cutlist mode

4 selectati pe rând zonele pe care doriti sa le stergeti si apasati "delete" dupa fiecare selectie.

Veti constata ca stergerea se realizeaza instantaneu si nu este nevoie sa asteptati pâna aceasta este realizata efectiv pe harddisc.

Dupa ce ati terminat de eliminat fragmentele nedorite selectati comanda "convert to new" - converteste într-un nou fisier, pentrua realiza modificarile efective.

Înregistrarea sunetului cu Sound Forge

Sound Forge este un program care permite înregistrarea sunetului din diverse surse cum ar fi:

Înregistrarea de la microfon

Înregistrarea de la line in

Înregistrarea de la cd-rom (cd audio)

Pentru a selecta sursa prin care sunetul este captat de catre Sound Forge, este necesara parcurgerea urmatoarei secvente de pasi:

Selectarea sursei de sunet:

Pentru aceasta este necesara deschiderea panoului ce contine butoane de control pentru diverse dispozitive integrate computer-ului dvs, fapt pentru care acest panou a fost denumit în limba engleza "volume control". Acesta poate fi accesat în diverse moduri acestea fiind descrise mai jos:

Modalitatea standard (caracteristica lansarii în executie oricarei aplicatii):

1 butonul start

2 "p" pâna auziti "programs" - programe.

3 "enter"

4 "a" pâna auziti "accessories" - accesorii

5 "enter"

6 "e" pâna auziti "entertainment" - divertisment

7 "enter"

8 "v" pâna auziti volume control"

9 "enter"

nota: în orice meniu sau lista va aflati daca exista decât o optiune care începe cu acea litera, atunci acea optiune va fi automat executata astfel ca nu mai este necesara apasarea tastei "enter" pentru confirmarea optiunii respective. În acest caz în loc sa auziti numele optiunii/meniu-ului respectiv, veti auzi fie numele primei optiuni din meniu-ul care tocmai s-a deschis, fie mesajul de întâmpinare al aplicatiei care tocmai s-a lansat prin apasarea tastei respective.

Exemplu: daca în meniu-ul "start" aveti o singura optune care ancepe cu litera "p" (programs) atunci la apasarea tastei "p" în mod automat acel menu va fi deschis si JAWS va citi prima optiune din acel menu de exemplu "accessories" daca aceasta este prima optune în meniu-ul "programs".

Deasemenea daca în menu-ul "entertainment" exista doar o singura optiune care începe cu litera "v" "volume control" atunci apasând "v" veti lansa aceasta aplicatie fara a mai fi necesara confirmarea optiunii respective cu tasta "enter".

Metoda scurta:

Din orice loc va aflati puteti începe urmatoarea secventa de pasi:

1 insert + F11 (deschide system tray)

2 Tastati "v" pana auziti "Volume"

3 alt + l sau "enter" de doua ori

Acum veti avea în fata panoul cu butoane de control pentru toate dispozitivele instalate în propriul dumneavoastra computer. Acestea ar putea fi: wave device - dispozitiv de sunet, microphone - microfon, cd-player, line in- intrare de linie etc.

Exista trei tipuri de butoane dupa functia pe care o îndeplinesc pentru fiecare dintre dispozitivele enumerate mai sus:

Balance - modifica volumul între canale. Folositi sagetile pentru a modifica nivelul dorit.

Volume t modifica volumul respectivului dispozitiv. Folositi sagetile pentru a regla volumul.

mute  - blochiaza redarea prin acel dispozitiv. Folositi bara de spatiu pentru a bloca sau debloca un anumit dispozitiv.

Primul set de butoane de acest gen controleaza sunetul general al computerului iar celelalte controleaza comportamentul specific fiecarui dispozitiv în parte.

Când deschideti "volume control" va este afisat panoul care controleaza doar redarea prin canalele aferente dispozitivelor de sunet insa pentru a putea modifica volumul si sursa înregistrarilor este necesar sa parcurgeti urmatorii pasi:

1 alt+p

2 "enter"

3 alt+r

4 tab

5 marcati toate optiunile din lista cu bara de spatiu mutându-va cu sageti sus si jos.

6 "enter"

Acum aveti afisata o lista cu dispozitive de la care se poate înregistra sunet cum ar fi: cd-player, line in, microphone etc, în dreptul fiecaruia gasindu-se câte o casuta de validare. Marcati sursa dorita. Marcând o anumita sursa toate celelalte se vor demarca.

Aveti deasemenea în dreptul fiecarei surse un control care poate fi modificat cu sagetile sau cu pagina sus - jos care reprezinta volumul sursei respective.

Când ati terminat de selectat optiunile dorite închideti "volume control" cu alt+F4

Dupa ce ati selectat sursa de la care doriti sa înregistrati puteti începe înregistrarea propriuzisa cu combinatia de taste ctrl+p care afiseaza dialogul de înregistrare unde aveti numeroase optiuni dintre care vom prezenta mai jos pe cele mai importante:

Sound Forge are numeroase optiuni si moduri de înregistrare fiecare fiind potrivite diverselor situatii.

Acestea include înregistrarea de date noi si înregistrarea peste date existente.

Ne vom referi la:

Înregistrarea într-o fereastra noua

Alegerea unei alte ferestre

Ajustare DC

Folosirea butonului de pregatire

Moduri de înregistrare

Pentru a începe o înregistrare puteti sa alegeti comanda "record" de pe meniul "special" submeniul "transport" sau puteti folosi combinatia de taste ctrl+p.

Dupa ce apasati ctrl+p va este afisat dialogul de înregistrare. Observati ca fereastra în care veti înregistra este afisata în titlul dialogului de înregistrare.

Atentie: dialogul record - înregistrare are character disctructiv si nu permite anularea. Adica daca ati înregistrat peste o portiune dintr-un fisier nu mia puteti recupera portiunea preexistenta în locul noi înregistrari.

Pentru aprevenii înregistrarea accidentala peste o alta înregistrati mereu într-o noua fereastra de date si lipiti apoi înregistrarea efectuata astfel.

Ca o masura de siguranta sound forge înregistreaza implicit într-o noua fereastra când aveti deschis un fisier in mod direct.

În coltul din stânga sus al dialogului de înregistrare se gasesc atributele înregistrarii. Acestea sunt rata esantionarii, marimea esantionului si numarul de canale folosite pentru înregistrarea care va fi efectuata.

Aceste attribute se aplica ferestrei în care înregistrati. Pentru a le schimba, parasiti dialogul de înregistrare si modificati-le pentru fereastra curenta, înregistrati într-o noua fereastra sau înregistrati într-o alta fereastra.

Înregistrarea într-o noua fereastra

Daca doriti sa înregistrati într-o noua fereastra apasati pe butonul "new" sau folositi combinatia de taste alt+n si alegeti atributele înregistrarii care vor fi aplicate noii ferestre în care veti înregistra.

Alegerea unei alte ferestre în care se va realiza înregistrarea

Daca doriti sa înregistrati într-o alta fereastra decât cea afisata în titlul dialogului de înregistrare apasati butonul "window" sau folositi combinatia de taste alt+w, alegeti fereastra în care doriti sa înregistrati si apasati pe butonul "ok"

Titlul ferestrei pe care ati selectat-o va fi afisat acum în titlul dialogului de înregistrare.

Timpul de înregistrare disponibil

Puteti citi cu insert+pagina în jos timpul deja înregistrat si cel ramas liber.

Ajustare DC

Sound forge va încerca sa compenseze eventualele scapari sau erori ale placi dumneavoastra de sunet. Daca doriti sa folositi aceasta optiune este necesara calibrarea cel putin o data pentru dispozitivul curent ales ca sursa.

Pentru a calibra marimea Ajustari DC apasati butonul "calibrate sau apasati combinatia de taste alt+b

Daca aveti mai multe placi de sunet este necesara o recalibrare cand schibati sursa înregistrarii.

Folosirea butonului de pregatire

Acest buton este folosit atunci cand doriti ca sound forge sa înceapa înregistrarea imediat ce ati apasat butonul "record" - înregistrare. Folosirea lui este optionala.

Moduri de înregistrare

Sound forge are 5 moduri diferite de înregistrare. Acestea sunt

Automatic retake - reluare automata

Multiple takes creating Regions - înregistrari multiple creând regiuni,

Multiple takes (no Regions) - înregistrari multiple fara regiuni,

Create a new window for each take - creaza o noua fereastra pentru fiecare înregistrare, and

Punch-In (record a specific length) - înregistrare predimensionata. Fiecare dintre acestea este descries mai jos:

Reluare automata

Acesta este modul cel mai simplu de înregistrare. Înregistrarea începe din pozitia afisataa în "start field" - campul de start atunci când apasati butonul de înregistrare si continua pâna apasati butonul "stop". Orice informatie existenta dupa pozitia din câmpul de start va fi înlocuita imediat ce butonul de înregistrare va fi apasat. Dupa ce apasati stop pozitia din câmpul de start este potrivita la începutul înregistrarii pentru a face posibila redarea sau reluarea înregistrarii.

Reluare automata este modul implicit de înregistrare în cazul înregistrarii într-o fereastra de date goala.

Înregistrari multiple creând regiuni

Acest mod permite realizarea de înregistrari multiple plasate consecutive una dupa cealalta si creaza regiuni pentru fiecare înregistrare. Înregistrarea începe din pozitia afisataa în "start field" - campul de start atunci când apasati butonul de înregistrare si continua pâna apasati butonul "stop". Orice informatie existenta dupa pozitia din câmpul de start va fi înlocuita imediat ce butonul de înregistrare va fi apasat. Dupa ce apasati stop pozitia din câmpul de start este pastrata pentru a face posibila o noua înregistrare din acel punct.

Înregistrari multiple fara regiuni

Acest mod permite înregistrari multiple dar fara a definii  regiuni ân lista de regiuni. Înregistrarea începe din pozitia afisataa în "start field" - campul de start atunci când apasati butonul de înregistrare si continua pâna apasati butonul "stop". Orice informatie existenta dupa pozitia din câmpul de start va fi înlocuita imediat ce butonul de înregistrare va fi apasat. Dupa ce apasati stop pozitia din câmpul de start este pastrata pentru a face posibila o noua înregistrare din acel punct.

Creaza o fereastra noua pentru fiecare înregistrare

Acest mod este similar cu cel de înregistrari multiple creând regiuni. Se dovedeste util atunci când doriti sa salvati fiecare înregistrare într-un fisier separat.

Înregistrare predimensionata

Acest mod este folosit atunci când doriti sa înregistrati peste o regiune dintr-un fisier de sunet.

Înregistrarea începe din pozitia indicata în câmpul de start si se termina când apasati stop sau când înregistrarea atinge lungimea regiunii peste care se înregistra. Aceasta face usor posibila înregistrarea peste o regiune fara a afecta restul fisierului.

Acest mod este selectat implicit când apasati butonul de înregistrare având selectata o regiune în fereastra de date activa.

Schimbarea pozitiei de start

Pozitia de start reprezinta punctual de la care va începe înregistrarea.

Patru butoane permit modificarea valorii exprimate în câmpul de start:

Go to start- salt la început, go to end - salt la sfârsit, rewind - derulare înapoi si forward - derulare înainte.

Pentru a specifica o anumita pozitie folositi butonul "go to" - salt la alt+g si introduceti pozitia dorita.

Terminarea înregistrarii

Pentru a opri înregistrarea folositi butonul stop sau tasta escape.

Când ati terminat de înregistrat, folositi escape sau alt+F4 pentru a închide dialogul de înregistrare si a va întoarce la modul normal de editare.

Combinatii de taste în Soundforge

Urmatoarele sectiuni contin liste de combinatii de taste disponibile în Sound Forge.

Combinatii generale de taste.

Comenzi de editare.

Comenzi speciale, Diverse, vizualizare si optiuni

Miscarea cursorului.

Selectarea datelor

Navigatie si redare.

Combinatii de taste pentru listele de regiuni.

Combinatii de taste pentru lista de redare.

Combinatii generale de taste.

Comenzi de fisier

Alt+Enter  Afiseaza dialogul cu proprietati pentru fereastra de date activa.

Control+N  Creaza o noua fereastra de date.

Control+O  Deschide un fisier de sunet într-o noua fereastra.

Control+S  Salveaza datele modificate înapoi în fisierul de sunet.

Control+W  Închide fereastra de date activa.

Alt+F4  Paraseste Soundforge

Comenzi de manipulare a ferestrei.

Alt+0  Potriveste tinta de intrare la afisajul de unda în fereastra activa.

Alt+1  Potriveste tinta de intrare la lista de regiuni.

Alt+2  Potriveste tinta de intrare la lista de redare.

Alt+3  Potriveste tinta de intrare la fereastra tastaturi midi

Alt+4  Potriveste tinta de intrare la fereastra dispozitivului de mixare audio.

Alt+5  Potriveste tinta de intrare la fereastra de afisaj a timpului.

Alt+6  Potriveste tinta la fereastra de video preview.

Alt+7  Potriveste tinta la fereastra indicatorului de redare.

Alt+8  Potriveste tinta de intrare la fereastra listei de despaceri si refaceri.

Alt+F5  Reinstituie fereastra aplicatiei SoundForge

Alt+F10  Mareste fereastra aplicatiei SoundForge

Control+F5  Reinstituie fereastra de date activa.

Control+F6  Merge la urmatoarea fereastra de date.

Control+F10  Mareste fereastra de date activa.

Control+Shift+F6  Merge la fereastra de date anterioara.

Shift+F4  Aseaza vertical ferestrele de date.

Shift+F5  Asaza în cascada ferestrele de date.

Comenzi de editare

Control+A  Selecteaza toate datele in fereastra activa.

Control+C  Copiaza datele selectate în clipboard.

Control+E  Insereaza datele continute de clipboard intr-o noua fereastra.

Control+F  Suprapune prin filare datele din clipboard cu cele din fereastra de date activa.

Control+K  Taie sau sterge provizoriu în fereastra de date activa.

Control+Shift+K  Redare pâna la cursor cu prerulare.

Control+M  Amesteca datele din clipboard cu cele din fereastra de date activa.

Control+T  Taie dupa selectarea curenta.

Control+U  Schibator pentru crearea de tampon de refacere pentru fereastra de date activa.

Control+V  Insereaza datele din clipboard în fereastra de date activa.

Control+X  Muta datele selectate în clipboard.

Control+Y  Repeta ultimul process, effect sau instrument.

Control+Z  Anuleaza ultima actiune.

Control+Shift+Z  Reface ultima actiune anulata.

Delete  Sterge, ne plasând nimic pe clipboard.

Comenzi speciale, Diverse, vizualizare si optiuni

S  Activeaza - inactiveaza selectia curenta.

Control+B  Activeaza - inactiveaza saltul la 0 pentru fereastra de date activa.

Control+Enter  Mareste latimea ferestre de date activa.

Control+D  Afiseaza dialogul de potrivire a selectiei.

Control+G  Afiseaza dialogul de (mergi la).

Control+L  Afiseaza tuner+ul de circularitate pentru fereastra de date activa.

Control+R  Înregistreaza noi date întro fereastra de date.

Escape  Opreste sau anuleaza actiunea în curs de desfasuarare, inclusive redarea.

F1  Deschide fisierul de ajutor pentru SoundForge în fereastra cuprins.

F10  Activeaza barade meniuri.

Shift+F10  Afiseaza un meni de comenzi rapide.

F6  Activeaza - inactiveaza rulare în timpul redarii.

Shift+F6  Activeaza - inactiveaza rulare fina in timpul redarii.

F8  Activeaza - inactiveaza saltul Drag and Drop

F7  Porneste MIDI input sync/trigger

Shift+F7  Porneste MIDI output sync

Miscarea cursorului

Right Arrow  Urmatorul pixel al ecranului.

Left Arrow  Pixelul anterior al ecranului.

Ultima mostra vizibila pe afisajul de unda.

Home  Prima mostra vizibila pe afisajul de unda.

Control+End  Ultima mostra în fereastra de date acgtiva.

Control+Home  Prima mostra în fereastra de date activa.

Page Up  10% din vizualizarea curenta dupa cursor

Page Down  10% din vizualizarea curenta anterior pozitiei cursorului.

Control+Right Arrow 2% Din vizualizarea curenta dupa cursor.

Control+Left Arrow 2% din vizualizarea curenta, anterior pozitiei cursorului.

Numpad +  Urmatoarea mostra sonora.

Numpad -  Mostra Sonora anterioara.

Control+Numpad +  10 mostre dupa cursorul current.

Control+Numpad -  10 mostre anterioare cursorului current.

Când exista în fisier regiuni, repetitii sau marcaje:

Control+ Left Arrow Granita anterioara a unei regiuni, repetitii au marcaj.

Control+ Right Arrow Urmatoarea granita a unei regiuni, repetitii sau marcaj.

Selectare de date

Shift+Right Arrow  Urmatorul pixel de pe ecran.

Shift+Left Arrow  pixelul anterior de pe ecran.

Shift+End  De la Cursor la Ultima mostra vizibila pe afisajul de unda.

Shift+Home  De la cursor la primul pixel vizibil pe afisajul de unda.

Control+Shift+End  De la cursor la ultima mostra din fereastra de date activa.

Control+Shift+Home  De la cursor la prima mostra din fereastra de date activa.

Shift+Page Up  10% din vizualiyarea cruenta dupa poyitia cursorului.

Shift+Page Down  10% din vizualizarea curenta anterior pozitiei cursorului.

Control+Shift+Right Arrow 2% din vizualizarea curenta dupa pozitia cursorului.

Control+Shift+Left Arrow 2% din vizualizarea curenta anterior poyitiei cursorului

Shift+Numpad +  Urmatoarea mostra.

Shift+Numpad -  mostra anterioara

Control+Shift+Numpad + 10 mostre dupa cursorul current.

Control+Shift+Numpad - 10 mostre anterior cursorului curent

Când exista în fisier regiuni, repetitii sau marcaje:

Control+ shift + Left Arrow De la cursor la granita anterioara a unei regiuni, repetitii sau marcaj.

Control+ shift+ Right Arrow De la cursor la urmatoarea granita a unei regiuni, repetitii sau marcaj.

Navigatie si redare

Up Arrow  Creste rezolutia temporala (zoom in) apropiere de date.

Down Arrow  Scade rezolutia temporala (zoom out) îndepartare de date.

Shift+Up Arrow  Creste nivelul de marire.

Shift+Down Arrow  Scade nivelul de marire.

Control+Up Arrow  zoom selectie daca exista, zoom în intregime daca nu exista nimic selectat.

Control+Down Arrow Zoom Normal (zoom la rezolutia implicit potrivita in preferinte).

Numpad 5 or *  Muta cursorul la capatul opus al selectiei

[ Marcaj de intrare.

] Marcaj de iesire.

M or \ (backslash)  Marcaj.

C or . (period)  Centreaza cursorul pe afisajul de unda.

Spacebar  Redare - stop în fereastra activa în mod implicit.

Shift+Spacebar  Redare tot sau pauza în fereastra curenta.

Control+Spacebar  Schimba între modurile de redare, normal, circular sau pe mostre.

Enter  Pauza în timpul redarii (pastreaza cursorul în locul respective)

Escape  Opreste redarea în fereastra curenta.

Combinatii de taste pentru listele de regiuni

Spacebar  Reda sau opreste redarea regiuni sau marcajului active.

Enter  Editeaza marcajul sau regiunea activa.

Delete  sterge marcajul sau regiunea activa.

` (grave accent)  Circula prin diferitele formate ale listei de regiuni.

R  Creaza regiune din selectia curenta.

Shift+R  Creaza regiune fara a prezenta dialog.

L  Creaza repetitie din selectia curenta.

Shift+R  Creaza repetitie fara a prezenta dialog.

Combinatii de taste pentru lista de redare

Spacebar  Redare - stop

Enter  Editeaza lista de redare activa

Delete  sterge întrarea activa din lista de redare

+ (plus sign)  Adauga încp o intrare la lista de redare

- (minus sign)  Scade o intrare din lista de redare

* (asterisk)  Pune - scoate o demarcatie pe intrarea activa din lista de redare

` (grave accent)  Circula prin formatele listei de redare

Recuperarea dupa caderea sistemului

Daca Sound Forge este oprit în mod necorespunzator - Sound Forge sau un alt program crapa - toate fisierele deschise si nestocate anterior caderii pot fi recuperate cu exceptia celor care erau deschise în mod direct sau în mod de citire.

Daca un fisier nu este deschis în mod direct sau mod de citire, sound Forge creaza un fisier temporar în care realizeaza editarea si prelucrarea sunetului. În cazul în care Sound Forge crapa sau este închis necorespunzator, aceste fisiere temporare sunt salvate pe hard disc iar la repornire Sound Forge va propune recuperarea sau stergerea acelor fisiere temporare ramase în urma caderii. Deasemenea fisierele originale ramân neschimbate pâna la o noua stocare.


Document Info


Accesari: 3400
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )