Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Modul de functionare al postei electronice

Informatica


Modul de functionare al postei electronice

Pentru trimiterea unui mesaj cu ajutorul e-mail-ului, acesta trebuie sa contina informatiile despre expeditor si destinatar (asemanator corespondentei clasice).Dupa conectarea calculatorului la Internet, cu ajutorul unui soft pentru e-mail (oferit de catre furnizorul serviciului de mail sau cel incorporat în sistemul de operare - Outlook), se compune (compose) mesajul ce urmeaza a fi trimis. Dupa redactarea mesajului acesta va fi expediat cu ajutorul comenzii "send" (trimite) sau "send message" (trimite mesajul). Din acest moment mesajul pleaca mai 313u2019d departe prin Internet, spre calculatorul furnizorului de servicii al destinatarului, unde este depus în "casuta postala". Dupa un foarte scurt timp, destinatarul este anuntat de sosirea mesajului, cum ar fi de exemplu "You have new mail!".

Pentru a întelege mai bine cum are loc transmiterea mesajului redam grafic în cele de mai jos schema de principiu a functionarii e-mail-ului.


Fig. 9. Compunerea si trimiterea mesajelor

Mesajul postei eletronice, indiferent ce sistem de posta electronica foloseste furnizorul de servicii al user-ului, este foarte simplu si se compune din doua parti: header (cap) si body (corp).


Fig. 10. Crearea unui mesaj cu ajutorul postei electronice

Header-ul mesajului contine datele necesare ghidarii mesajului spre destinatar, sau înapoi, spre expeditor, daca trimiterea nu s-a efectuat. Linia "subject" îi indica destinatarului, pe scurt, continutul mesajului, si astfel, daca acesta a primit o lista de mai multe mesaje poate face astfel o sortare în ordinea "prioritatilor" la citirea mesajelor.

Body-ul va contine mesajul pe care expeditorul doreste sa-l transmita. Pentru a putea compune un mesaj este necesar ca utilizatorul sa dea comanda "compose" (a scrie) sau " compose message".

Un lucru important este acela ca mesajele e-mail nu sunt strict confidentiale. Ele pot fi citite de cineva care poseda cunostintele necesare de informatica!!!

X.1. Utilizarea casutei postale:

Comenzile standard ale unei casute postale sunt:

Compose - este comanda pentru compunerea mesajelor ce urmeaza a fi expediate (la mesaj pot fi atasate unul sau mai multe fisiere; numarul maxim de fisiere atasate depinde de furnizorul serviciului de e-mail)

2. Reply - este comanda ce permite raspunsul la un mesaj primit; Executând un click pe Reply, va apare formularul unui nou mesaj, în care adresa destinatarului este deja completata, iar în fata subiectului mesajului primit va apare scris Re.

3. Forward - comanda permite retrimiterea unui mesaj primit unor alti corespondenti. La accesarea comenzii Forward va apare formularul unui nou mesaj, mesaj în care sunt trecute, în body, urmatoarele :

----- Original Message ----- ; apoi From: urmat de datele expeditorului mesajului original; To: urmat de datele destinatarului mesajului original; Sent: datele calendaristice referitoare la data si ora când a fost trimis mesajul original; Subject: denumirea mesajului original. În continuare este redat continutul mesajului original.

Pentru a-l trimite trebuie sa completati adresa destinatarului si subiectul mesajului. Deasupra precizarii: ----- Original Message ----- puteti adauga mesajul dumneavoastra (daca doriti sa nu se vada cine a trimis mesajul original puteti sterge datele referitoare la acesta din body, si veti avea un mesaj ce va aparea ca fiind scris de dumneavoastra). Tot ceea ce trebuie sa faceti acum este sa completati în header adresa destinatarului.

Read Mesage - este comanda ce permite deschiderea unui mesaj primit si a atasamentelor aferente mesajului; Se va accesa folderul Inbox, aici se va cauta mesajul ce urmeaza a fi citit, (când s-a intrat în inbox vor apare mesajele primite, mesaje la care se va putea vizualiza expeditorul si subiectul mesajului-daca acesta este completat).

Daca este un mesaj urgent, acesta are în fata sa un semn de exclamare rosu. Daca este un mesaj care are un fisier atasat va apare simbolul unei agrafe de birou. La cele mai multe tipuri de casute postale, în fata fiecarui mesaj, exista o fereastra mica patrata, care ofera posibilitatea de a bifa (se executa un click pe aceasta) pentru a putea dispune mutarea mesajului într-un alt folder, stergerea mesajului etc. 

Daca se doreste a se citi continutul unui mesaj, se va executa un dublu click pe mesaj sau un singur click pe subiectul mesajului (link).

5. Save Mesage - aceasta comanda permite salvarea (mutarea) unui mesaj într-unul din folderele (dosarele) casutei sau salvarea sa pe calculator;

6. Delete - aceasta permite stergerea din casuta postala a unui mesaj (inclusiv a fisierelor atasate). Se pot sterge unul sau mai multe mesaje odata, în functie de câte au fost bifate.

X.2. Folderele casutei de e-mail, crearea de noi foldere

Noile casute de e-mail sunt predefinite cu un numar standard de foldere (dosare). Aceste foldere predefinite sunt:

1. Inbox - folderul în care se gasesc mesajele primite;

2.Outbox folderul în care se gasesc mesajele compuse de dvs. înainte de a fi expediate;

Sent Items folderul unde sunt salvate mesajele trimise;

Deleted Items folderul în care ajung mesajele sterse de catre utilizator.

. Drafts - folderul de arhivare.

Daca se doreste ca în casuta de e-mail sa se creeze noi foldere în care sa se pastreze corespondenta cu anumiti utilizatori (o mai usoara gestionare a mesajelor), atunci se pot creea usor noi foldere care pot avea diverse nume.

X.2.1. Crearea de noi foldere

Cautati Options, iar aici New Folders. În caseta ce va apare, denumiti noul folder pe care doriti sa-l creati, iar apoi executti click pe OK. Operatia se poate repeta pâna când creati toate folderele pe care le doriti. Scrieti denumirea noului dosar pe care doriti a-l crea si dati apoi click pe OK. Daca se doreste stergerea unui folder atunci se va alege optiunea Delete Folder. Acum tot ce mai trebuie este ca mesajele ce vor veni sa le redirectionati corespunzator dorintei dumneavoastra.

X.3. Functia Address Book (Agenda cu adrese de e-mail):

Functia "Address Book" permite crearea unei agende cu adrese de e-mail, asemanatoare cartii telefonice, în care utilizatorul va salva date referitoare la un corespondent de posta electronica.

X.3.1. Înscrierea unui nou corespondent

Pentru accesarea aceastei functii se activeaza din Options functia Address Book. Înscrierea de noi corespondenti se poate face pe doua cai:

1. Înscrierea manuala a unui nou corespondent în Address Book

- se executa un click pe New si se alege Add New Contact sau din meniul File se alege New Contact. Va apare o fereastra speciala de dialog unde unde se vor introduce datele solicitate de formular (minim numele si prenumele corespondentului si adresa corecta a casutei sale postale; Daca se doreste înscrierea unor noi corespondenti se repeta operatiunea de mai sus

2. Înscrierea automata a corespondentilor în Address Book:

- se deschide mesajul primit, se selecteaza numele expeditorului iar apoi cu un click-dreapta se alege Add Address Book. Se va deschide formularul de înscriere, cu o serie de date minime deja înscrise (daca doriti sa introduceti si alte date, atunci aceasta operatiune o veti face manual).

X.3.2. Utilizarea Address Book

Utilizarea Address Book pentru completarea automata a adresei destinatarului:

Din fereastra "New Message" actionati asupra To: (duceti cursorul mouse-ului în dreptul ferestrei), si va apare automat Address Book

Din lista ce apare alegeti destinatarul activând numele printr-un simplu click. Activati butonul To: iar numele selectat va trece în Message recipients. Executati click pe OK. Daca se doreste trimiterea aceluias mesaj la mai multi destinatari, adaugati în continuare conform procedeului de mai sus. Vor apare mai multi destinatari, despartiti între ei prin punct si virgula(;). În momentul expedierii calculatorul va completa automat si adresa de e-mail a destinatarului/destinatarilor.


Document Info


Accesari: 6133
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )