Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Windows XP Professional-curs

Informatica
Windows XP Professional

Interfata Windows XP Professional D-3

Explorarea sistemului de operare D-4

Lucrul cu fisiere, directoare si scurtaturi īn fereastra de explorare D-9

Meniul File D-9

Meniul Edit D-12

Meniul View D-13

Meniul Favorites D-14

Meniul Tools D-14

Meniul Help D-14

Lansarea aplicatiilor si meniul Start D-14

Configurarea mediului de lucru īn Windows XP Professional D-16

Aplicatii sub Windows XP Professional D-26

Notepad D-26

WordPad D-28

Paint D-30

Alte aplicatii D-33

Gestionarea utilizatorilor D-34

Utilizatori, grupuri de utilizatori, parole de acces D-35

Partajarea directoarelor D-38

"Īntretinerea" sistemului D-40

Gestionarea hard disk-urilor D-40

Curatarea ("cleanup") D-41

Defragmentarea hard disk-ului D-42

Backup/Restore D-44

Lucrul īn retea D-46

Configurarea conexiunii la retea D-49

Lucrul īn reteaua locala D-50

Periferice īn retea D-51

Conectarea la Internet D-52

Internet Explorer D-54

Outlook Express D-55

Anexe D-58

Date tehnice de instalare D-58

Monitorizarea performantelor sistemului D-60

Diferente fata de versiunile anterioare D-63

Servicii īn Windows XP D-64

Bibliografie recomandata D-67

D.      D. Windows XP Professional

Notiuni prezentate īn acest capitol:

interfata sistemului de operare Windows XP Professional

aplicatii care fac parte din sistemul de operare Windows XP Professional

īntretinerea sistemului de operare

utilizatori, conturi, grupuri, partajare de directoare

lucrul pe calculatorul conectat la o retea locala

navigarea pe Internet, posta electronica

Scopul acestui capitol:

 • familiarizarea utilizatorului cu interfata sistemului de operare
 • explorarea sistemului de operare, manipularea fisierelor si directoarelor
 • personalizarea mediului de lucru īn Windows XP Professional
 • introducere īn aplicatiile care se livreaza o data cu sistemul de operare Windows XP Professional (Notepad, WordPad, Paint) si īn programele utilitare de "īntretinere" a sistemului (defragmentare, scan disk, cleanup, backup/restore)
 • introducere īn lucrul īn retea
 • familiarizarea utilizatorului cu Internet Explorer, Outlook Express, configurarea conexiunii la Internet
 • pentru utilizatorii cu experienta anterioara acestui curs, prezentarea diferentelor īntre Windows XP Professional si Windows 2000 Professional.

Interfata Windows XP Professional

Windows XP este cel mai nou sistem de operare din familia Windows a firmei Microsoft, si reprezinta o combinatie īntre caracteristicile cele mai performante ale versiunilor anterioare (multimedia si Plug_and_play de la versiunile 98 si Me (Millenium), robustetea si securitatea lucrului de la 2000) si posibilitati noi (tratate pe scurt īn Capitolul 6.3., Diferente fata de versiunile anterioare). Windows XP a aparut īn doua versiuni:

 • Windows XP Home Edition, destinat utilizatorilor individuali, de regula pentru calculatoarele de la domiciliu, fara capabilitati de lucru īntr-un mediu administrat (retea),
 • Windows XP Professional, destinat lucrului de birou, īn retea, cu capabilitati extinse (tehnologii de gestionare IntelliMirror, tehnologii de securitate a datelor preluate din Windows 2000, lucrul pe grupuri de utilizatori cu diferite privilegii, posibilitatea de īncriptare a fisierelor, aplicatii multiprocesor etc.).

Interfata cu utilizatorul faciliteaza interactiunea īntre utilizator si sistemul de operare, respectiv programele care ruleaza si aplicatiile pornite sub acest sistem. Sistemul de operare Windows XP Professional se deschide cu un ecran specific, numit "desktop" (Figura D.1), masa de lucru virtuala care cuprinde uneltele cele mai uzuale, plasate la īndemāna utilizatorului.

Figura D.1.

Īn capitolul precedent au fost prezentate elementele de baza care alcatuiesc acest desktop. Dupa cum īn afara de suprafata mesei de lucru, un birou mai cuprinde si o serie de sertare al caror continut nu este vizibil direct, fara a le deschide, si interfata cu utilizatorul cuprinde mult mai multe unelte si aplicatii decāt cele care se vad pe desktop. Acest capitol se ocupa cu prezentarea structurii logice a datelor pe calculator si a modului īn care, pornind de la desktop, se poate vizualiza si apela orice fisier aflat oriunde īn structura de directoare.

Reīmprospatarea ferestrei desktop se face apasīnd tasta functionala F5.

Explorarea sistemului de operare

Cel mai simplu mod de a vedea cum sunt structurate logic datele pe calculator este deschiderea directorului "My Computer", printr-un dublu click cu butonul din stānga al mouse-ului. Ceea ce se obtine este o fereastra tipica pentru Windows ( Figura D.2). Continutul acestei ferestre va urmari configuratia hardware a calculatorului pe care se lucreaza. Vor fi afisate toate "drive-urile" (echpamentele de stocare de date) instalate pe calculator, cu icoane si denumiri specifice.

Figura D.2.

Astfel, se observa ca pe calculatorul luat ca exemplu īn Figura D.2 sunt instalate doua drive-uri tip hard disk, "C: "si "D:", si unul de discheta (floppy), "A:". Alte drive-uri care apar īn fereastra daca sunt instalate pe calculator: unitatea de citire CD, DVD, unitatea de citire banda magnetica de 8mm sau 4mm (tape). Se observa de asemenea o informatie despre hard disk-ul "C:", si anume cāt de mare este spatiul total disponibil pe disc si cāt din el este liber. Astfel de informatii se pot obtine despre aproape orice entitate prin pozitionarea mouse-ului timp de cāteva secunde pe ea, fara a se apasa nici un buton.

Īn partea din stīnga a ferestrei apar icoane prin apasarea carora se lanseaza comenzi specifice. De exemplu, apasarea pe "View System Information" produce aparitia unei tablete care da informatii despre calculator (tipul si frecventa procesorului, memoria RAM), versiunea sistemului de operare si indicativul utilizatorului care a instalat sistemul. Acelasi lucru se obtine si prin selectarea icoanei My Computer cu butonul din dreapta al mouse-ului.

Pentru a vedea continutul unui drive se face dublu click pe icoana corespunzatoare din fereastra My Computer. Se va obtine astfel o lista de directoare si fisiere organizate specific, cu nume intuitive. Unele dintre ele apartin utilizatorului, altele sunt create de sistem sau de aplicatiile instalate. Cele create de sistemul de operare au denumiri specifice. De exemplu:

 • Documents_and_Settings, este un director īn care se stocheaza informatii referitoare la modul īn care fiecare utilizator īsi particularizeaza mediul de lucru.
 • Program_Files, va contine subdirectoare cu instalarile de programe care se fac īn Windows, si care vor alege implicit aceasta cale, daca utilizatorul nu va specifica alta.
 • Windows, contine fisierele care apartin sistemului de operare. Īn acest subdirector este indicat ca utilizatorul sa nu introduca alte fisiere sau sa stearga din cele existente īnainte de a fi acumulat experienta īn lucrul sub Windows, inclusiv instalare de sistem. Orice modificare la īntāmplare poate afecta major functionarea sistemului de operare.

Īntoarcerea la nivelul superior se face cu un click simplu al butonului din stānga al mouse-ului pe sageata   ("Back"). Cu ajutorul ferestrei My Computer se poate parcurge īntreaga structura logica de date de pe calculator, se pot deschide documente sau lansa īn executie programe (prin dublu click cu butonul din stānga al mouse-ului pe icoanele aferente), se pot afla informatii despre fisiere si directoare etc.

Deschiderea ferestrei My Computer se poate face si din alte locuri decāt cel prezentat. Astfel, My Computer se poate deschide si din fereastra de Start (Figura D.3), respectiv din orice fereastra de subdirector, unde va aparea ca scurtatura (Figura D.4).

Figura D.3.

Figura D.4.

La fel de simpla si īn aceleasi variante va fi si apelarea ferestrei "My Documents" (Figura D.5).

Figura D.5.

Aceasta structura este destinata exclusiv fisierelor personale ale utilizatorului, fie ca sunt carti īn format electronic (".pdf", de exemplu), fisiere īn formate audio si video, imagini grafice sau alte documente. Calea īn care se gasesc aceste subdirectoare īn tabloul logic al datelor de pe calculator este:

C:\Document_ and_Settings\Nume_utilizator\My_Documents\...

Prin apasarea pe butonul indicat īn Figura D.5 se va obtine o tableta cu calea locatiei curente, īmpreuna cu structura arborescenta aferenta. Acelasi lucru se īntāmpla daca se apasa tasta functionala F4. Selectarea unei alte locatii din tableta va permite deschiderea rapida a subdirectorului aferent, fara a se mai parcurge īntreaga cale, pas cu pas.

Un alt mod de a vedea datele care se gasesc pe disc este cu ajutorul ferestrei "Windows Explorer". Aceasta aplicatie se lanseaza prin selectarea urmatoarei secvente (Figura D.6):

Start->All_Programs->Accesories->Windows_Explorer

Figura D.6.

Se obtine o fereastra (Figura D.7) diferita de cele de mai sus prin aceea ca prezinta si structura arborescenta de dispunere logica a datelor pe disc.

Figura D.7.

Lucrul cu fisiere, directoare si scurtaturi īn fereastra de explorare

Īn partea de sus a ferestrei Windows Explorer, ca si la My Computer si My Documents, se gaseste lista utilitatilor specifice Windows, īn care optiunile si comenzile sunt grupate īn functie de scop. Optiunile pot diferi īntre ele de la un utilitar de explorare la altul. Cel mai complex este Windows Explorer.

Meniul File

Meniul File contine comenzi referitoare la fisiere ("files") si directoare ("folders"): crearea de directoare (New->Folder) si scurtaturi (New->Shortcut), redenumiri (Rename), stergeri (Delete), informatii despre entitatea selectata (Properties), īnchiderea ferestrei (Close). Īnchiderea oricarei ferestre īn Windows XP, de orice tip, se poate face cu Alt+F4. Comenzile si optiunile din meniul File sunt active (scrise cu negru) sau inactive (scrise cu gri) dupa cum se aplica sau nu entitatilor selecate īn momentul respectiv. Daca īn lista exista o entitate selectata (director sau fisier), meniul File este mult mai bogat si include si alte actiuni care se pot face asupra respectivei selectii: deschidere sau lansare (Open), partajare (Sharing), arhivare (Add To...), expediere la o destinatie specificata (Send To...), cautarea unei entitati (Search, daca elementul selectat este un director) etc.

Majoritatea comenzilor din File functioneaza si īn afara utilitarelor de explorare, pe desktop, prin apasarea butonului din dreapta al mouse-ului pe o entitate selectata.

Lucrul cu comenzile meniului File:

 • crearea unui director:
  • File->New->Folder
  • sistemul creeaza un director nou, "", si asteapta ca utilizatorul sa introduca numele dorit.
 • stergerea unui director sau fisier
  • se selecteaza enitatea care se va & 10310q1618k #351;terge. Pentru stergeri multiple se folosesc tastele Ctrl si Shift. Modul de lucru este urmatorul: se selecteaza cu mouse-ul primul fisier care trebuie sters, apoi se apasa tasta Ctrl si se tine apasata pāna cānd se selecteaza si celelalte fisiere, īntr-o ordine aleatoare, nu neaparat consecutive īn lista. Se elibereaza tasta īn momentul īn care selectia se considera īncheiata. Cu tasta Shift se lucreaza īn acelasi mod, doar ca se specifica numai primul si ultimul fisier, sistemul selectīnd si evidentiind automat toate fisierele care se gasesc īntre acestea.
  • File->Delete
  • Apare un mesaj din partea sistemului (Figura D.8). Acest mesaj face referire la directorul special "Recycle Bin" (conteiner de materiale refolosibile, se mai regaseste si sub denumirea de "Trash Can" sau "Dumpster", īn traducere "cos de gunoi"), aflat obligatoriu pe desktop, de obicei īn dreapta-jos, īn care se stocheaza fisierele care s-au sters din calea originala. Raspunsul la īntrebarea din mesaj va fi afirmativ ("Yes") daca fisierele trebui sterse si negativ ("No") daca utilizatorul s-a razgāndit īntre timp. Fisierele din Recycle Bin nu sunt īnca sterse efectiv de pe disc. Spatiul va fi eliberat fizic numai īn momentul īn care se va da comanda "Empty Recycle Bin" (goleste...), fie prin selectarea icoanei cu butonul dreapta al mouse-ului, fie prin deschiderea cu dublu click pe icoana si comanda File->Empty_Recycle_Bin.

Figura D.8.

  • fisierele selectate se pot sterge fizic de pe disc, fara a se mai stoca temporar in Recycle Bin cu urmatoarea combinatie de taste: Shift+Delete. Aceasta varianta trebuie folosita cu atentie, pentru ca datele astfel sterse nu se mai pot restaura.
  • fisierele si scurtaturile de pe desktop sau din zona de lansare rapida de pe taskbar se pot sterge cu ajutorul comenzilor meniului care apare prin apasarea butonului din dreapta al mouse-ului.
 • crearea unei scurtaturi si plasarea ei pe desktop, si pe taskbar (zona de lansare rapida)
  • se selecteaza o entitate (fisier, director)
  • File->Create_Shortcut sau buton dreapta mouse si Create_Shortcut. Se observa ca meniul de comenzi care se deschide la apasarea butonului din dreapta al mouse-ului este identic cu cel de sub File.
  • rezulta un fisier cu numele "Shortcut to..."  īn aceeasi locatie.
  • acest fisier va putea fi mutat cu ajutorul tehnicii "drag & drop" pe desktop sau taskbar. Cum se procedeaza: se "agata" entitatea prin apasarea butonului din stānga al mouse-ului, si cu butonul apasat se muta cursorul īn zona dorita (desktop, zona de lansare rapida de pe taskbar), dupa care se elibereaza butonul. Comanda echivalenta din meniu este: File (sau buton dreapta mouse) ->Send_To->Desktop. (Daca se doreste ca fisierul sa se copieze, nu sa se mute, simultan cu deplasarea cursorului se tine apasata tasta Ctrl.) Desktop-ul va ajunge astfel sa se umple de scurtaturi, fisiere si directoare. Acestea se pot aranja īntr-un mod intuitiv pentru utilizator tot cu ajutorul tehnicii "drag & drop". Apasarea butonului din dreapta al mouse-ului īntr-o zona pe desktop unde nu exista nici o entitate ofera un meniu de comenzi care permite alinierea icoanelor, respectiv aranjarea lor dupa anumite criterii (nume, marime, tip, data ultimei modificari etc.) De asemenea, īn acest meniu exista optiunea "Undo Move" (Ctrl+Z), cu ajutorul careia se anuleaza ultima mutare.
 • redenumirea unui fisier sau director
  • se selecteaza fiserul/directorul
  • File (sau buton dreapta mouse)->Rename. Numele se evidentiaza (highlight) si la sfārsitul textului apare cursorul, semn ca se permite editarea. Utilizatorul poate sa modifice numele fisierului. Validarea se face prin apasarea tastei "Enter/Return".
  • editarea numelui fisierului sau directorului de poate face si prin doua selectii cu butonul din stānga al mouse-ului, nu atāt de rapide ca īn cazul dublu click.
  • o alta varianta de editare este selectarea fisierului si apasarea tastei functionale F2.
 • aflarea de informatii despre entitatea selectata
  • se selecteaza fiserul/directorul
  • File (sau buton dreapta mouse)->Properties
  • se afiseaza o tableta cu informatii diverse despre fisierul/directorul selectat. Daca se doreste aflarea de informatii despre un drive, se procedeaza īn acelasi mod. Properties aplicat drive-ului "C: " va aduce tableta din Figura D.9.

Figura D.9.

 • cautarea unui fisier
  • File ->Search
  • apare tableta din Figura D.10. S-a introdus numele fisierului cautat, locul īn care se cauta, iar sistemul a returnat toate entitatile care au īn denumire sirul de caractere specificat. Cautarea se poate face cu ajutorul agentului "Search Companion" (īn engleza, īnsotitor īn cautare), care este reprezentat sub forma unei figurine animate care poate fi selectata din mai multe variante. Agentul ofera posibilitatea definirii criteriilor de cautare complexe.

Figura D.10.

  • un alt mod de a lansa cautarea este apasarea tasei functionale F3 cu o fereastra de explorare deschisa si activa pe ecran. Fereastra activa este cea īn care s-a dat click cu mouse-ul ultima data. Pe ecran pot fi deschise mai multe ferestre īn acelasi timp, dar numai una este activa.

Meniul Edit

Meniul Edit contine urmatoarele comenzi (grupate pe tipuri de actiune): Undo (Ctrl+Z) (anuleaza ultima comanda), Cut (Ctrl+X) (sterge enitatile selectate din locatia originala si le retine īn clipboard), Copy (Ctrl+C) (copiaza entitatile selectate din locatia originala īn clipboard) , Paste (Ctrl+V) (copiaza entitatile aflate īn clipboard īn locatia curenta), Paste_Shortcut (creeaza īn locatia curenta o scurtatura pentru datele aflate īn clipboard), Cop_To_Folder (copiaza entitatile selectate īntr-o locatie specificata), Move_To_Folder (muta entitatile selectate īntr-o locatie specificata), Select_All (selecteaza toate entitatile din directorul curent) si Invert_Sellection (inverseaza selectia entitatilor īn directorul curent).

Daca se doreste o selectie multipla, care sa nu contina toate fisierele dintr-un director, se procedeaza īn felul urmator:

 • daca fisierele care trebuie selectate sunt consecutive, se selecteaza primul si apoi cu tasta Shift apasata se selecteaza ultimul. Windows va evidentia toate fisierele aflate īntre cele selectate.
 • daca fisierele care trebuie selectate nu sunt consecutive, se selecteaza primul, se apasa tasta Ctrl si se tine apasata pāna cānd se selecteaza toate celelalte. Windows evidentiaza pe rānd fisierele selectate.

Grupul de fisiere selectate se poate muta sau copia folosind combinatii de taste sau tehnica drag & drop sau se poate sterge. Īn toate situatiile, operatia care se face este mai productiva decāt selectarea si operarea fiecarui fisier īn parte.

Observatii:

 • "clipboard-ul" este un fisier special, respectiv o portiune a memoriei ("buffer", īn memoria RAM) īn care se stocheaza temporar date care urmeaza sa fie copiate īn alta locatie. Īn sistemele de operare de tip Windows si Apple Macintosh, este posibila copierea de date īntre aplicatii.
 • combinatiile rapide de taste Ctrl+X, Ctrl+C si Ctrl+V sunt specifice si altor aplicatii si sisteme de operare si au peste tot aceeasi utilizare.

Meniul ViewMeniul View se refera la modul de vizualizare a datelor īn ferestrele My Computer, My Documents, Windows Explorer si cuprinde urmatoarele comenzi si submeniuri, grupate dupa tipul actiunii:

 • Toolbars, cu optiuni de configurare a barei de comenzi rapide (instrumente), populata cu butoane reprezentīnd scurtaturi spre comenzile uzuale, si informatii despre calea curenta īn ferestrele de explorare. Sistemul afiseaza īn fereastra un set de unelte implicite. Prin īncercari succesive de setari diferite, utilizatorul īsi va alege configuratia cea mai potrivita.
 • Status_Bar, īn partea de jos a ferestrei (Figura D.7), cu informatii generale de stare.
 • Explorer_Bar, determina aparitia sau lipsa unor date īn fereastra. De exemplu optiunea Folders dezactivata face sa dispara structura arborescenta din Windows Explorer, fereastra acestuia devenind astfel asemanatoare cu My Computer. La fel, prin īncercari succesive, utilizatorul se va familiariza cu posibilitatile oferite de sistem si le va folosi pe cele care sunt cele mai potrivite aplicatiilor sale.
 • Setul Thumbnails, Tiles, Icons, List, Details reprezinta cele cinci moduri posibile de a vizualiza componentele directorului curent, de la cel mai "ne-economic" ca spatiu si lipsit de informatii (Thumbnails), dar care poate īnlocui icoana, īn cazul unor fisiere grafice, cu vederea micsorata a continutului fisierului, usurīnd astfel identificarea, pāna la cel mai detaliat (Details), īn care sistemul ofera informatii complete despre fisiere (marime, tip, data si ora ultimei modificari).
 • Arrange_Icons_By... (aranjarea icoanelor componentelor directorului curent dupa...) nume, marime, tip si data ultimei modificari, grupare, aliniere etc.
 • Chose_Details..., īn care se aleg datele despre fisiere care se vor prezenta la comanda Details.
 • Customize_This_Folder..., deschide o fereastra de dialog care permite personalizarea fisierului selectat (schimbarea icoanei), partajarea acestuia etc. Pentru schimbarea icoanei se pot utiliza imagini preferate sau definite de utilizator, dar si icoane predefinite īn sistem, aflate īn fisierul "C:\WINDOWS\system32\SHELL32.dll".
 • Go_To..., deschide o tableta de comenzi de schimbare rapida a locatiei.
 • Refresh, reactualizeaza continutul directorului curent.

Meniul Favorites

Acest meniu ofera posiblitatea ca utilizatorul sa alcatuiasca si sa gestioneze o lista de locatii favorite sau mai des folosite, pentru a avea astfel un acces mai rapid la ele.

Meniul Tools

Acest meniu cuprinde unelte de mapare a resurselor disponibile īn retea (de exemplu CD-ROM-ul altui calculator conectat la aceeasi retea, care va aparea ca un drive propriu, cu un nume la alegere) (Map_Network_Drive... si Disconnect_Network_Drive...) si de personalizare a prezentarii casetelor si zonelor īn fereastra My Computer, My Documents sau Windows Explorer (Folder_Options..., tableta cu mai multe file īn care se pot face setari multiple, inclusiv modul īn care se face partajarea directoarelor si fisierelor, care va fi tratat mai pe larg īn capitolul aferent).

Meniul Help

Acceseaza centrul de ajutor Windows XP (Help and Support Center). Fereastra poate oferi ajutor īn mai multe moduri, informatia fiind grupata dupa mai multe criterii: pe subiecte, pe sarcini de īndeplinit etc. Exista si un index īn care cautarea se face dupa cuvinte cheie. De asemenea, se pot salva pagini sau locatii de ajutor care se estimeaza ca vor fi utilizate mai des.

Lansarea aplicatiilor si meniul Start

Butonul Start deschide o fereastra de comenzi si scurtaturi pentru lansarea de programe sau deschiderea de directoare uzuale prin care se poate realiza aproape orice actiune pe calculator (executie de programe, deschiderea documentelor, personalizarea si adaptarea sistemului, accesul la ajutorul oferit de sistem, cautare de fisiere etc.). Unele componente ale meniului au sageti orientate spre dreapta, ceea ce īnseamna ca sunt posibile selectari de subdomenii (liste suplimentare). Īn momentul īn care mouse-ul este pozitionat pe o astfel de sageata, subdomeniul se deschide automat.

Fereastra care se deschide la apasarea butonului Start este cea din Figura D.3. Se observa ca este īmpartita īn mai multe sectiuni:

 • īn stānga: o lista īmpartita īn doua sectiuni. De sus īn jos, īn aceasta lista se regasesc:
  • aplicatii uzuale: cuprinde scurtaturi spre programele lansate mai des. Adaugarea de scurtaturi īn aceasta zona se face prin drag & drop icoana aplicatiei respective peste butonul Start. stergerea se face prin selectie cu butonul din dreapta al mouse-ului, cu optiunea "Remove from This List".
  • aplicatiile lansate cel mai recent: daca se doreste ca o scurtatura sa ramāna īn aceasta zona, se selecteaza scurtatura cu butonul din dreapta al mouse-ului si din lista de optiuni care apare se selecteaza "Pin to Start Menu". "Remove from This List" īndeparteaza scurtatura de pe lista, indiferent cāt de recent a fost utilizata.
 • īn dreapta: o lista īmpartita īn trei sectiuni. De sus īn jos, īn aceasta lista se regasesc:
  • scurtaturi spre locatiile uzuale: īn plus fata de cele deja cunoscute apare optiunea "My Recent Documents" care cuprinde scurtaturi spre documentele (fisiere text, grafica etc.) cel mai recent editate.
  • aplicatii de personalizare si gestiune a resurselor sistemului de operare: fac obiectul unor subcapitole ulterioare.
  • scurtaturi spre resursa de ajutor a sistemului (Help And Support), cautare pe toate drive-urile (Search) si "Run", o aplicatie care deschide directoare, documente, locatii pe World Wide Web sau pe reteaua locala, respectiv lanseaza aplicatii specificate īn linia de comanda (Figura D.11). Optiunile posibile sunt: "OK" (lanseaza aplicatia ceruta), "Cancel" (anuleaza comanda), "Browse" (deschide o ferastra de explorare a sistemului de fisiere).

Figura D.11.

 • īn partea de jos, "All Programs": de aici se poate lansa orice aplicatie instalata pe calculator (Figura D.6). Se observa ca programul Windows Explorer se afla īn subdomeniul "Accesories". Lista este structurata arborescent si contine subdomenii formate din aplicatii grupate functional. Adaugarea de aplicatii si subdomenii īn aceste liste se face automat, pe masura instalarii programelor pe calculator. Modificarea acestor dispuneri si personalizarea aplicatiei All_Programs se face astfel:
  • se selecteaza Start cu butonul din dreapta al mouse-ului.
  • se alege "Open", respectiv "Open All Users", daca se doreste o reorganizare care sa afecteze toti utilizatorii definiti pe calculator, si nu numai pe cel curent.
  • se deschide o fereastra de explorare īn care se gaseste directorul "Programs", care contine organizarea pe subdomenii a listelor din All_Programs si o serie de scurtaturi care apar īn fereastra Start.
  • utilizatorul poate sa rearanjeze componentele directorului Programs si ale tuturor subdirectoarelor acestuia.
  • entitatile din listele All_Programs se pot edita si prin selectare cu butonul din dreapta al mouse-ului, care deschide o tableta cu aproximativ aceleasi optiuni.
 • cel mai jos se afla optiunile de "log off" si īnchidere a sistemului de operare, prezentate īntr-un capitol anterior (Sectiunea B: Descrierea calculatorului).

Cel mai simplu mod de de lansare a unei aplicatii sau de deschidere a unui fisier sau director este dublu click-ul cu butonul din stānga al mouse-ului pe icoana respectiva sau pe nume, daca selectia se face dintr-o fereastra de explorare.

De asemenea, prin selectarea entitatii respective cu butonul din dreapta al mouse-ului apare o lista de optiuni care īncepe cu "Open", care prin selectare produce deschiderea documentului sau directorului sau lansarea programului. Un set mai extins de optiuni apare daca o data cu selectarea cu butonul din dreapta al mouse-ului se apasa tasta Shift. Se poate astfel decide, de exemplu, deschiderea unui document cu un alt editor de texte decāt cel implicit, īn care a fost creat (optiunea "Open with...").

Se observa ca optiunile aparute prin selectia cu butonul din dreapta al mouse-ului, atāt lista normala cāt si cea extinsa, sunt asemanatoare cu optiunile meniului File din ferestrele de explorare.

Configurarea mediului de lucru īn Windows XP Professional

Au fost descrise pāna acum moduri de personalizare a organizarii datelor, pentru a face interfata mai ergonomica din punct de vedere al utilizarii, dar si aspectul desktop-ului poate fi modificat. Pentru aceasta se va deschide fereastra "Control Panel" din meniul Start (Figura D.12).

Figura D.12.

Spre deosebire de versiunile anterioare ale sistemului de operare Windows, XP prezinta un Control Panel īn care "applet-urile" (aplicatii care nu se lanseaza independent, ci numai din interiorul altor aplicatii) sunt grupate pe categorii de utilizare. Daca se doreste un Control Panel care sa semene cu cel din versiunile anterioare de Windows, se poate selecta optiunea "Switch to Classic View", si fereastra va arata ca īn Figura D.13.

Figura D.13.

Categoria care se ocupa cu aspectul desktop-ului este "Appearance and Themes" (Figura D.14).

Figura D.14.

De aici exista doua posibilitati de lucru: selectarea unei sarcini ("task"), sau selectarea unei icoane (īn modul clasic). Toate cele patru sarcini (schimbarea temei generale, a fundalului ("background"), a "screen saver-ului" (program care lanseaza īn mod automat pe ecran, dupa un anumit timp īn care nu s-a lucrat, o aplicatie grafica, statica sau dinamica, prin care se economisesc resursele tubului monitorului) si a rezolutiei ecranului se regasesc īn tableta deschisa prin selectarea iconului "Display" (Figura D.14).

Figura D.14.

Aceasta tableta este asemanatoare cu un repertoar, īn care sarcinile sunt grupate sub titlul entitatii asupra careia actioneaza.

Tema generala este pentru Windows XP un set de configurari care particularizeaza global mediul de lucru. Toate exemplele de pāna acum au folosit o tema Windows XP modificata, īn care īn fundalul desktop-ului nu este acoperit cu o imagine grafica oarecare, ci este monocrom, pentru usurarea observarii icoanelor scurtaturilor. Dupa cum se observa, mai exista si alte variante, dintre care utilizatorii mai vechi ar putea prefera tema clasica, specifica versiunilor anterioare de Windows (Figura D.15).

Figura D.15.

Urmatoarea "pagina" din "repertoarul" Display se ocupa de desktop (Figura D.16). Din lista se selecteaza imaginea de fundal pentru desktop. Īn figura este prezentat fundalul implicit al sistemului Windows XP.

Figura D.16.

Urmatoarea "fila" a tabletei Display se refera la screen saver (Figura D.17). Exista si aici o serie īntreaga de posibilitati, alegerea facīndu-se ca si īn cazul fundalului, dupa preferintele utilizatorului.

Figura D.17.

Aspectul ferestrelor, culoarea lor si marimea font-urilor (corpului de litera) pe desktop se configureaza din pagina "Appearance" a ferestrei Display (Figura D.18). Varianta la "Window XP Style" este "Windows Classic Style", care va produce aspectul clasic de Windows prezentat anterior īn Figura D.15.

Figura D.18.

Ultima "fila" a repertoarului ("Settings") (Figura D.19) se refera la configurari mai avansate ale ecranului, rezolutia si adāncimea de culoare, definite ca notiuni īn capitolul precedent.

Figura D.19.

Īn functie de ceea ce se lucreaza pe calculator, utilizatorul va decide cantitatea si calitatea detaliului de are are nevoie pe ecran si va configura acesti parametri īn consecinta. Cu ajutorul butonului "Troubleshoot..." se poate obtine ajutor daca variantele alese nu functioneaza. Butonul "Advanced" va introduce utilizatorul īntr-o noua tableta, care permite configurarea monitorului si a placii video.

Tableta de configurare a taskbar-ului si a meniului Start (Figura D.20) apare prin selectarea optiunii "Taskbar and Start Menu" īn fereastra "Appearance and Themes" prezentata īn Figura D.14. Aceeasi fereastra se deschide si prin click cu butonul din dreapta al mouse-ului pe Start si selectarea optiunii Properties.

Figura D.20.

Cu ajutorul butonului "Customize" se deschide o noua fereastra cu ajutorul careia poate fi personalizata zona de pe taskbar de lānga "ceas" (īn partea din dreapta jos a desktop-ului, zona īn care sistemul informeaza utilizatorul despre aplicatiile rezidente). De asemenea, personalizarea taskbar-ului se poate face si prin click cu butonul din dreapta al mouse-ului īntr-o zona pe taskbar unde nu sunt butoane de aplicatii lansate si selectarea optiunii "Toolbars" din lista care apare. Se observa ca se deschide o noua lista cu actiuni posibile, care se bifeaza sau nu dupa cum se doreste sau nu aparitia datelor respective.

Īn "fila" a doua a tabletei (Figura D.21) se ofera posibilitatea de configurare a meniului Start.

Figura D.21.

Se observa ca sistemul ofera doua posibilitati: meniul cu aspect nou si cel cu aspect "clasic". Pentru amāndoua variantele se pot configura numarul scurtaturilor afisate, modul de afisare, legaturi la alte aplicatii etc., prin selectarea optiunii "Customize".

Ultima optiune de configurare din fereastra "Appearance and Themes" (Figura D.14) este "Folder Options" (Figura D.22).

Aceasta ofera posibilitati pentru configurarea:

 • modului īn care se afiseaza rezultatele explorarii directoarelor si sudirectoarelor,
 • tipurilor de fisiere si aplicatiilor cu care acestea se deschid,
 • aspectului general al ferestrelor de explorare,
 • tipului de partajare etc.

Aceasta tableta de configurare se apeleaza si din ferestrele de explorare a sistemului de operare (My Computer, My Documents, Windows Explorer) din meniul Tools.

Figura D.22.

Tot la aspectul datelor pe desktop se refera si grupul de optiuni de configurare "Date, Time, Language and Regional Options" din Control Panel, cu posibilitatile prezentate īn Figura D.23. Aici se decide modul īn care vor fi reprezentate datele calendaristice si numerele, precum si caracterele speciale specifice fiecarei tari.

Figura D.23.

Data calendaristica si ora se pot modifica prin selectarea optiunii "Change the Date and Time", care va conduce la aparitia tabletei din Figura D.24, īn care utilizatorul va stabili data si ora sistemului. Pagina "Time Zone" va permite selectarea diferentei de fus orar fata de GMT cu ajutorul unui meniu care permite selectarea orasului īn care se afla calculatorul. Sincronizarea cu Internet-ul se face automat de catre server-ul de domeniu īn cazul īn care calculatorul este membru al unei retele. Notiunile de "server" si "domeniu" sunt prezentate īn capitolele Sectiunea C: Retele de calculatoare si Sectiunea E: Windows 2000 Server.

Figura D.24.

Prin selectarea icoanei "Regional and Language Options" (Figura D.23), utilizatorul poate sa configureze modul de reprezentare a numerelor, virgulei zecimale, valutei, datei calendaristice etc. (Figura D.25).

Figura D.25.

Selectarea butonului "Details" de pe pagina urmatoare, "Languages", va deschide o tableta īn care utilizatorul va putea sa specifice particularitatile de limba pe care le doreste (Figura D.26). De exemplu, adaugarea serviciului pentru limba romāna va permite editarea de texte cu caractere diacritice, folosind tastatura romāneasca. (Dispunerea tastelor pe tastatura romāneasca a fost prezentata īn capitolul Sectiunea B: Descrierea calculatorului, Figurile A.1, A.2 si A.3).

Figura D.26.

Parcurgerea secventei de selectie Key_Settings (setare taste)->Change_Key_Sequence (schim­barea secventei de taste) va permite configurarea grupului de taste cu care sa se faca trecerea de la dispunerea tastelor specifica limbii engleze la cea specifica limbii romāne si invers (de exemplu, Ctrl+Shift, Alt+Shift). Aceasta trecere se va putea face oricānd este nevoie, īn timpul lucrului, prin apasarea tastelor respective. Īn zona din dreapta a taskbar-ului va aparea un mic indicativ al limbii curente (EN pentru engleza, RO pentru romāna).

Īn afara de aspectul general al desktop-ului si ferestrelor de lucru si al datelor, applet-ul Control_Panel (Figura D.12) ofera si alte posibilitati:

 • instalare si dezinstalare de software: "Add or Remove Programs" este o fereastra de gestiune a aplicatiilor, cu posibilitati de dezinstalare a aplicatiilor care au fost instalate de catre utilizator, respectiv de instalari de programe noi de pe CD, floppy sau World Wide Web. Se pot instala si dezinstala si componente ale sistemului de operare, alese īn functie de specificul activitatii utilizatorului respectiv.
 • gestionarea resurselor hardware, "Printers and Other Hardware". Se pot adauga, respectiv dezinstala diferite componente hardware, se poate configura modul de lucru cu tastatura si mouse-ul etc.
 • "Sounds, Speech and Audio Devices" configureaza ce sunete emite calculatorul la anumite evenimente specifice (de exemplu, avertizarea ca s-a primit un mesaj nou īn casuta de posta electronica) si cānd, modul īn care le emite si elementele hardware si software legate de sunet.
 • "Accesibility Options", permite configurarea interfetei pentru usurarea lucrului, de exemplu contrastul textului si imaginilor pe ecran.

Celelalte grupe de optiuni de configurare (cele referitoare la Internet, retea, utilizatori si īntretinerea sistemului de operare) vor fi tratate īn capitolele care urmeaza.

Aplicatii sub Windows XP Professional

Pachetul Windows XP Professional este īnsotit de o serie de aplicatii menite sa permita utilizatorului efectuarea unor operatii de baza, cum ar fi editarea primara de texte (Notepad, WordPad) si imagini (Paint), explorarea Internet-ului (Internet Explorer), posta electronica (Outlook Express) si altele. Internet Explorer si Outlook Express vor fi prezentate īn capitolul referitor la conexiunea la Internet.

Notepad

Notepad (Figura D.27) este cel mai simplu editor de texte, cu foarte putine capabilitati de formatare, fara posibilitatea de a insera īn text date de alt tip. Se utilizeaza pentru editarea si vizualizarea textelor tip ASCII. Formatul de fisier recunoscut este ".txt".

Se lanseaza prin parcurgerea secventei:

Start->All_Programs->Accesories->Notepad

Alte moduri de lansare:

 • prin crearea unei scurtaturi īn Start sau pe desktop,
 • prin lansarea din Start->Run cu comanda "notepad",
 • prin deschiderea cu dublu click a unui fisier cu extensia ".txt".

Figura D.27.

Meniurile de comenzi:

 • File, cuprinde comenzile de lucru cu fisierele, cu tastele rapide aferente: crearea unui fisier nou (New, Ctrl+N), deschiderea unui fisier existent (Open, Ctrl+O, deschide fisiere tip ".txt"), salvarea cu numele implicit (Save, Ctrl+S, extensia  fiind īntotdeauna ".txt"), salvarea cu un nume specificat (Save_As...), formatarea paginii (Page_Setup, ca format, de exemplu A4, ca orientare, vertical sau orizontal, setarea antetului si subsolului paginii etc.), specificarea optiunilor de tiparire la imprimanta a fisierului (Print, Ctrl+P, alegerea imprimantei dintre cele instalate, numarul de pagini ce urmeaza a fi tiparite, formatul paginii tiparite etc.) si īnchiderea aplicatiei (Exit).
 • Edit, cuprinde comenzi necesare lucrului īn interiorul fisierului:
  • Undo (Ctrl+Y), anuleaza efectele comenzii precedente.
  • Cut (Ctrl+X), decupeaza textul selectat cu mouse-ul din locatia curenta si īl copiaza īn clipboard. Selectia se face īn modul urmator: se pozitioneaza cursorul   la īnceputul zonei dorite, se apasa butonul din stānga al mouse-ului si cu el apasat se deplaseaza cursorul astfel īncāt sa fie evidentiata (highlight) toata zona care se doreste a fi selectata.
  • Copy (Ctrl+C), copiaza textul selectat īn clipboard, fara a-l sterge din locatia originala.
  • Paste (Ctrl+V), copiaza textul din clipboard īn locatia curenta, la pozitia cursorului.
  • Find (Ctrl+F) este o unealta de cautare īn fisierul curent. Se deschide o fereastra īn care utilizatorul poate sa introduca textul cautat, dupa care editorul va evidentia pe rānd toate ocurentele (aparitiile) sirului de caractere specificat.
  • Find_Next (F3) functioneaza aproape identic cu Find. Editorul memoreaza cheia ultimei cautari, efectuata fie cu Find, fie cu Find Next, iar la apasarea tastei functionale F3, cautarea se va face din nou, fara ca fereastra de definire a cheii sa mai apara pe ecran.
  • Replace (Ctrl+H), īnlocuieste un sir de caractere specificat cu altul, tot specificat. Īnlocuirea se poate face pas cu pas, cu confirmare din partea utilizatorului la fiecare ocurenta, sau automat.
  • Go_To (Ctrl+G), deplaseaza cursorul la linia specificata.
  • Select_All (Ctrl+A), selecteaza tot textul din fisierul curent.
  • Time/Date (F5), introduce un sir de caractere care reprezinta data si ora sistemului īn pozitia cursorului.
 • Format, este un set de comenzi care actioneaza asupra aspectului textului din fisier, si cuprinde urmatoarele optiuni:
  • Word_Wrap. Daca aceasta optiune este selectata (se mai spune ca este pornita, activa, "On", respectiv bifata), editorul formateaza textul astfel īncāt sa īncapa pe latimea ferestrei curente. Daca nu, textul ocupa rānduri de lungime variabila, determinata de sfārsitul de paragraf marcat la editare prin apasarea tastei Enter. Aceasta reorganizare are ca scop mai buna vizibilitate pe ecran, textul nu se formateaza fizic, ci doar cosmetic.
  • Font, se refera la caracteristicile setului de caractere (corp de litera) utilizat. Se deschide o tableta din care utilizatorul poate selecta design-ul setului de caractere (font), stilul (normal, cursiv, aldin, aldin cursiv) si marimea caracterelor. Tableta mai cuprinde o fereastra de vizualizare a setarilor alese si o lista de seturi standard, particularizate pe zone, din care īn mod normal, pentru editari curente, se alege varianta Western sau Central European (caracterele alfabetului latin, cu sau fara diacritice). Este de mentionat ca font-ul ales se va aplica īntregului text din fisier, nu numai celui selectat. Īn Notepad nu se pot defini sectiuni de text cu caracteristici diferite.
 • meniul View contine o singura optiune, Status_Bar, prin selectarea careia se obtin numarul liniei curente si cel al coloanei curente īn care se afla pozitionat cursorul. Aceasta optiune este activa numai īn varianta īn care Word_Wrap este inactiv, pentru ca numai īn acesta varianta au sens notiunile de linie si coloana.
 • Meniul Help, cu urmatoarele optiuni:
  • Help_Topics, care ofera ajutor pentru utilizarea editorului. Informatia se poate accesa īn trei moduri: prin parcurgerea cuprinsului (Contents) documentatiei, structurat pe grupe de activitati, prin parcurgerea indexului de cuvinte cheie (Index) si prin cautarea dupa o cheie data de utilizator (Search).
  • About_Notepad, ofera informatii despre versiunea de Notepad instalata.

Īn spatiul de lucru Notepad, cu sau fara obiecte selectate, se poate utiliza butonul din dreapta al mouse-ului, care va aduce o lista de comenzi contextuala īn care se regasesc sumar comenzi din meniul Edit. In plus, exista optiunile Open/Close IME (opteaza īntre un editor personalizat pentru caractere speciale (Input Method Editor, IME) si altul) si Reconversion (inactiva īn mod normal, care reconverteste datele dintr-un IME īn altul). Aceste optiuni nu sunt utile atāta timp cāt exista posibilitatea configurarii caracteristicilor zonale si de limba īn Control Panel.

WordPad

WordPad (Figura D.28) este un editor de texte mai performant, care ofera capabilitati de formatare a textului, de inserare de entitati īn text (imagini, grafice etc.). Recunoaste la deschidere formate de tip ".txt", ".rtf" (Rich Text Format), ".doc" (Document, generat de Microsoft Word), ".wri" (generat de Microsoft Write, editor intern īn versiunile mai vechi de Windows, care īn Windows XP este similar cu WordPad-ul). Salveaza datele īn format ".txt" si ".rtf".

Se lanseaza prin parcurgerea secventei:

Start->All_Programs->Accesories->WordPad

Alte moduri de lansare:

 • prin crearea unei scurtaturi īn Start sau pe desktop,
 • prin lansarea din Start->Run cu comanda "write",
 • prin lansarea din Star ->Run cu comanda "wordpad",
 • prin deschiderea cu dublu click a unui fisier creat anterior cu WordPad, daca īn sistem nu a fost instalat Microsoft Word.
 • prin deschiderea cu buton dreapta mouse si tasta Shift a unui document de unul din tipurile mentionate, cu selectarea optiunii Open_with... si, din lista rezultata, a editorului WordPad, īn cazul īn care īn sistem este instalat Microsoft Word, dar nu se doreste lucrul cu el.

Meniurile de comenzi sunt īn linii mari aceleasi, si cu aceleasi posibilitati ca īn Notepad, la care se adauga mai multe facilitati de formatare a textului, vizualizare si inserare de date din alte aplicatii, care vor fi descrise īn continuare. Īn plus, īn spatiul de lucru, cu sau fara obiecte selectate, se poate utiliza butonul din dreapta al mouse-ului, care va aduce o lista de comenzi contextuala īn care se regasesc sumar comenzi din meniurile Edit si Format. Se observa aparitia īntre meniuri si spatiul de lucru propriuzis a unor butoane, care sunt de fapt scurtaturi spre comenzile cele mai uzuale din meniuri. Acest spatiu se numeste "bara de instrumente rapide" sau "bara de comenzi rapide". Este de retinut faptul ca prin mentinerea cursorului asupra unei icoane din zona comenzilor rapide, fara apasarea nici unui buton al mouse-ului, sistemul va deschide o mica fereastra īn care va informa utilizatorul despre functiunea pe care o īndeplineste scurtatura respectiva. Icoanele comenzilor rapide reprezinta īn general acelasi lucru īn toate aplicatiile de sub Windows, exemplul clasic fiind imaginea dischetei, care īntotdeauna īnseamna salvarea datelor (File/Save).

Figura D.28.

Descrierea meniurilor:

 • File, cuprinde comenzile meniului cu acelasi nume din Notepad, cu diferenta ca se pot deschide si salva si alte formate de date decāt ".txt", dupa cum s-a amintit mai sus. Īn plus, meniul mai ofera urmatoarele optiuni:
  • Print_Preview, cu ajutorul caruia se poate verifica aspectul unei pagini īnaintea tiparirii.
  • lista ultimelor fisiere salvate, utila daca utilizatorul are nevoie sa le regaseasca rapid, fara a explora structura de directoare.
  • Send, ofera posibilitatea ca textul respectiv sa fie trimis cu posta electronica, prin deschiderea unei ferestre de tip Outlook Express.
 • Edit, cuprinde comenzile meniului cu acelasi nume din Notepad (mai putin Time/Date, care se afla īn meniul Insert, si Go_To, care nu exista īn WordPad), la care se adauga:
  • Paste_Special..., cu ajutorul careia se pot aduce īn document, īn pozitia cursorului, orice tip de date preluate īn clipboard din alte aplicatii deschise simultan, cum ar fi: imagini ".bmp" ("bitmap"), alte texte īn format ".rtf", cu sau fara legatura ("link") cu locatia originala, cu sau fara icoana de identificare a tipului.
  • Clear, are acelasi efect cu apasarea tastei "Delete" (stergere permanenta), sterge de pe ecran textul selectat fara a-l retine īn clipboard.
  • Links..., se obtine o lista a legaturilor.
  • Object Properties (Alt+Enter), returneaza o caseta cu informatii despre un obiect selectat (imagine, link etc.), care poate sa fie adus cu Paste Special sau inserat.
  • Bitmap_Image_Object, care poate fi deschis īntr-o fereastra Paint separata (Open) sau īnglobata īn WordPad (Edit), daca entitatea selectata este o imagine. Daca s-a selectat un link al unui alt fisier, apare optiunea Package_Object, cu urmatoarele posibilitati: Activate_Contents (deschidere separata a fisierului sursa) si Edit_Package (editare a pachetului, din care pot face parte mai multe link-uri de tipuri diferite). Cānd īn fisier nu exista obiecte inserate (de alt tip decāt text) optiunea apare īn meniu cu numele de "Object" si este inactiva.
 • View configureaza aspectul editorului WordPad prin posibilitatea aducerii pe ecran a unor bare de comenzi rapide (sau de instrumente rapide) care apar sub forma de butoane imediat sub meniul de utilitati. Aceste comenzi rapide pot fi activate sau dezactivate īn functie de obisnuintele de lucru ale utilizatorului. Toolbar cuprinde comenzi curente de lucru, Format_Bar cuprinde scurtaturi spre optiunile de formatare a textului, Ruler afiseaza rigla orizontala gradata pentru orientare, Status_Bar afiseaza īn partea de jos a ferestrei WordPad bara de stare. Submeniul Options... formateaza modul de afisare a textului īn fereastra ca si la Notepad.
 • Insert, ofera posibilitati de inserare de date externe īn text:
  • Date_and_Time, insereaza data si ora sistemului īn pozitia curenta a cursorului. Spre deosebire de optiunea similara din Notepad, aici datele pot fi formatate conform setarilor specifice de zona si tara din Control Panel.
  • Insert_Object, ofera o lista larga de tipuri de obiecte care pot fi inserate (diagrame Excel, grafice, imagini tip bitmap, documente īn formate diverse, prezentari tip PowerPoint etc.) create pe loc sau aduse din alte fisiere, cu posibilitatea de a le reprezent ca link-uri īnsotite sau nu de icoane specifice.
 • Format, este un set de comenzi care actioneaza asupra aspectului textului din fisier, si cuprinde urmatoarele optiuni:
  • Font, cu aceleasi optiuni ca si la Notepad. Īn plus se pot defini culori diferite pentru diferite portiuni de text. Īn WordPad se pot defini portiuni de text cu caracteristici diferite de aspect, marime si culoare.
  • Bullet_Style, introduce un marcator (". ") la īnceputul paragrafului curent.
  • Paragraph, defineste forma paragrafului, distantele fata de margini al corpului textului si marimea intrarii paragrafului (pozitia de īnceput a primului rānd). De asemenea, se poate defini modul de aliniere (Alignment) a textului, la stānga (Left), la dreapta (Right) sau centrat (Center).
  • Tabs, stabileste cāt este de mare saltul care se efectueaza pe orizontala cānd se apasa tabulatorul (tasta "Tab").
 • Meniul Help, cu urmatoarele optiuni:
  • Help_Topics, care ofera ajutor pentru utilizarea editorului. Informatia se poate accesa īn trei moduri: prin parcurgerea cuprinsului (Contents) documentatiei, structurat pe grupe de activitati, prin parcurgerea indexului de cuvinte cheie (Index) si prin cautarea dupa o cheie data de utilizator (Search).
  • About_WordPad, ofera informatii despre versiunea de WordPad instalata.

Paint

Paint (Figura D.29) este un program de prelucrare primara de imagini. Recunoaste la deschidere, respeciv salveaza imagini īntr-o serie de formate uzuale, printre care ".bmp", ".jpg", ".tif", ".gif" etc. Īn versiunile anterioare de Windows aceasta aplicatie purta numele de PaintBrush.

Se lanseaza prin parcurgerea secventei:

Star ->All_Programs->Accesories->Paint

Alte moduri de lansare:

 • prin crearea unei scurtaturi īn Start sau pe desktop,
 • prin lansarea din Start->Run cu comanda "pbrush",
 • prin deschiderea cu dublu click a unui fisier creat anterior cu Paint, daca īn sistem nu a fost instalat Paint Shop Pro, Corel sau un alt program de prelucrare grafica mai performant.
 • prin deschiderea cu buton dreapta mouse si tasta Shift a unui document de unul din tipurile mentionate, cu selectarea optiunii Open_with... si, din lista rezultata, a optiunii Paint, īn cazul īn care īn sistem sunt instalate alte programe de prelucrare grafica, dar nu se doreste lucrul cu ele.

Figura D.29.

Structura de meniuri este asemanatoare cu a aplicatiilor de procesare de text prezentate deja. Aplicatiile care functioneaza sub Windows au īn general aceasta trasatura comuna, īmpreuna cu structuri de ajutor care functioneaza la fel, ceea ce face posibila "auto-īnvatarea" prin similitudine si diferenta, pe masura ce utilizatorul acumuleaza experienta. Īn partea stānga prezinta doua coloane de instrumente de lucru cu ajutorul carora se poate actiona rapid si intuitiv.

Ca si īn toate aplicatiile sub Windows, stationarea cursorului mouse-ului pe aceste butoane un timp suficient fara a face click produce aparitia unei ferestre de informatii despre actiunea lor. De exemplu, butonul selectat este "Pencil", creionul cu care se deseneaza īn spatiul de lucru.

 • File, pe lānga comenzile deja cunoscute, mai contine:
  • From_Scanner_or_Camera, importa fisiere grafice generate prin scanare sau produse de camera digitala (webcam).
  • Set_as_Background, ofera posibilitatea de a personaliza fundalul desktop-ului cu imaginea la care s-a lucrat, īn doua moduri: Tiled, prin repetarea imaginii pe orizontala si pe verticala, ca placile de gresie (īn engleza, "tiles") sau Centered, prin plasarea unei imagini unice īn centrul ecranului.
 • Edit, pe lānga comenzile cunoscute, mai contine Repeat (Ctrl+Y), care relanseaza ultima comanda anulata, si setul Copy_To... si Paste_From..., cu ajutorul carora se poate copia imaginea la care se lucreaza īntr-un alt fisier, respectiv se poate aduce o imagine din alt fisier, fara ca acesta sa fi fost deschis īn prealabil.
 • View, care cuprinde optiunile:
  • Tool_Box, Color_Box, Status_Bar, prin activare afiseaza īn spatiul de lucru butoane cu scurtaturi la comenzile cele mai importante.
  • Zoom, care deschide o noua lista de optiuni, se ocupa cu marirea sau micsorarea imaginii la care se lucreaza, īn scopul observarii unor detalii. Ctrl+PageUp si Ctrl+PageDown sunt combinatiile de taste care produc marirea, respectiv micsorarea la o scara predefinita a imaginii. Pentru parcurgerea intregului spatiu de lucru se folosesc butoanele de defilare ("scroll") verticala, respectiv orizontala. Scara poate fi aleasa de utilizator cu ajutorul optiunii Custom. Show_Grid (Ctrl+G) si Show_Thumbnail, active daca īn prealabil s-a efectuat Zoom->Custom, ofera posibilitatea vizualizarii caroiajului de lucru, respectiv a imaginii micsorate a zonei de lucru dinaintea maririi, utila pentru a localiza īn ansamblu detaliul marit.
  • View_Bitmap (Ctrl+F) vizualizeaza pe tot ecranul imaginea la care se lucreaza. Se revine prin click cu butonul din stānga al mouse-ului oriunde īn imagine.
 • Image, contine comenzi care actioneaza asupra imaginii īn ansamblul ei. Fiecare dintre aceste comenzi deschide cāte o mica fereastra de dialog īn care se cer din partea utilizatorului coordonatele dorite.
  • Flip/Rotate... (Ctrl+R), inversarea pe verticala si orizontala si rotirea imaginii cu un unghi dat.
  • Stretch/Skew... (Ctrl+W), deformarea imaginii (alungire sau scurtare, īnclinare cu un unghi specificat).
  • Invert_Colors (Ctrl+I), īnlocuirea culorilor originale cu complemetarele lor.
  • Attributes... (Ctrl+E), definirea atributelor imaginii: rezolutie, marime (numarul de pixeli pe orizontala si verticala), calitatea (color, alb-negru) etc.
  • Clear_Image (Ctrl+Shift+N), golirea spatiului de lucru, cu posibilitate de Undo.
  • Draw Opaque, daca este activa, fundalul imaginii la care se lucreaza va acoperi detaliile imaginii peste care aceasta se va lipi. Daca este inactiva, fundalul va fi transparent, iar prin lipire se va adauga la imaginea destinatie numai obiectul din imaginea copiata.


 • Colors, cuprinde numai optiunea Edit_Colors..., īn care daca se apasa butonul "Define Custom Colors >>", se obtine o tableta de editare a culorilor specifica pentru Windows (Figura D.30).

Figura D.30.

 • Help, cu urmatoarele optiuni:
  • Help_Topics, care ofera ajutor pentru utilizarea editorului. Informatia se poate accesa īn trei moduri: prin parcurgerea cuprinsului (Contents) documentatiei, structurat pe grupe de activitati, prin parcurgerea indexului de cuvinte cheie (Index) si prin cautarea dupa o cheie data de utilizator (Search).
  • About_Paint, ofera informatii despre versiunea de Paint instalata.

Alte aplicatii

Calculator, este o fereastra care imita aspectul unui calculator de birou, standard (contabil) sau stiintific (cu functii matematice, cum este cel din Figura D.31). Comutarea īntre standard si stiintific se face din meniul View.

Figura D.31.

Se lanseaza prin parcurgerea secventei:

Start->All_Programs->Accesories->Calculator

Alte moduri de lansare:

 • prin crearea unei scurtaturi īn Start sau pe desktop,
 • prin lansarea din Start->Run cu comanda "calculator".

Fereastra DOS (Figura D.32) permite lucrul īn linia de comanda cu comenzi specifice sistemului de operare DOS.

Figura D.32.

Se deschide prin parcurgerea secventei:

Start->All_Programs->Accesories->Command_Prompt

Alte moduri de lansare:

 • prin crearea unei scurtaturi īn Start sau pe desktop,
 • prin lansarea din Start->Run cu comanda "cmd".

Capturarea imaginii curente a ecranului se face apasīnd tasta "Print Screen" (īn engleza, tipareste ecranul), pentru imaginea īntreaga (cu toate ferestrele deschise si tot ce se vede pe desktop). Pentru a captura numai fereastra activa īn momentul respectiv se foloseste Alt+Print Screen. Īn ambele cazuri, imaginea se salveaza īn clipboard, si apoi se introduce īntr-o aplicatie de prelucrare grafica (de exemplu Paint) cu ajutorul combinatiei de taste Ctrl+V (comanda Edit->Paste), dupa care se editeaza si se salveaza īn formatul grafic dorit.

Gestionarea utilizatorilor

La deschiderea sistemului de operare Winows XP Professional, īn functie de configurarile facute ca urmare a destinatiei pe care o are calculatorul, apare un ecran cu identificatorii mai multor utilizatori. Aceasta īnseamna ca pe calculatorul respectiv, sistemul de operare permite existenta mai multor conturi (sisteme de setari particularizate) de utilizatori locali neconcurenti care pot sa functioneze cu configurari diferite ale mediului de lucru. Acesti utilizatori vor avea posibilitatea de a-si personaliza complet mediul de lucru, fara a afecta mediile de lucru ale celorlalti, si vor putea detine fisiere de uz privat īn sistem, stocate īn directorul personal My_Documents, care nu vor fi accesibile altor utilizatori decāt prin partajare.

Utilizatori, grupuri de utilizatori, parole de acces

Sistemul de operare mentine o baza de date īn care sunt pastrate caracteristicile tuturor conturilor de utilizator definite pe calculator. In functie de permisiunile de acces, respectiv de lucru pe care le au, utilizatorii se īmpart īn doua mari categorii implicite:

 • Administrator, este primul cont care apare dupa instalarea sistemului de operare. Administratorul se ocupa de toarte configurarile de pe calculator. Acest cont nu poate fi sters, dar poate fi redenumit.
 • Guest (oaspete), este un cont implicit fara parola, aparut tot la instalarea sistemului, īn care pot intra utilizatorii care nu au cont personalizat definit pe calculator.

Alte conturi, de tip administrator sau utilizator normal, se vor crea ulterior pe calculator.

Īn functie de tipul activitatii care se desfasoara pe calculatorul respectiv, utilizatorii pot fi grupati īn grupuri cu caracteristici si permisiuni specifice. Aceasta grupare face ca gestiunea utilizarii calculatorului sa fie mai eficienta.

Cel mai simplu mod de administrare a conturilor de utilizatori se face din Start-> Control_Panel->User_Accounts, care ofera posibilitatea crearii de conturi de utilizatori, repectiv modificarii caracteristicilor conturilor existente. Grupurile de utilizatori nu sunt accesibile īn acest loc, iar configurarile care se fac sunt simple. Īn acest mediu se poate crea un cont de utilizator cu drepturi de administrator sau cu drepturi limitate, prin comanda Create_a_New_Account.

Dupa crearea utilizatorului, acestuia i se poate adauga o parola de acces, cu comanda Change_an_Account si, dupa alegerea contului care se modifica, prin comanda Create_a Password. Aceasta deschide o fereastra īn care se scrie parola, se confirma si se defineste o expresie sau o idee prin care utilizatorul sa īsi poata reaminti parola sa īn cazul īn care o uita. Parola serveste la protejarea accesului īn contul respectiv. Persoanele care nu o cunosc nu vor putea accesa anumite informatii care sunt de uz privat.

Cu aceasta, contul respectiv devine accesibil la intrarea īn sesiunea Windows XP, iar utilizatorul proprietar īl va accesa prin introducerea parolei. Schimbarea utilizatorului fara iesirea din sesiunea curenta de lucru se face prin secventa:

Start->Log Off->Switch_User

Prin aceasta se readuce pe ecran fereastra initiala de intrare īn Windows XP, iar noul utilizator va putea sa lucreze fara sa restarteze calculatorul.

Un utilizator nou creat poate fi cu drepturi de administrare īn sistem sau cu drepturi limitate, pe care sistemul le descrie īn momentul definirii contului. Administratorul de sistem este utilizatorul care poate sa instaleze/dezinstaleze aplicatii sau hardware pe calculator, cel care configureaza reteaua si legatura la Internet si cel care acorda diferite drepturi celorlalti utilizatori. Este indicat ca utilizatorii care lucreaza doar ocazional pe calculator si care au ca activitate mai mult consultarea decāt crearea, respectiv modificarea de fisiere pe calculator sa nu aiba drepturi prea extinse. Ei pot fi utilizatori de tip Guest fara parola, sau Limited (cu acces limitat) cu parola īn cazul īn care li se permite lucrul si stocarea de fisiere pe calculator.

Īn functie de destinatia calculatorului respectiv, administratorul de sistem va stabili drepturile utilizatorilor īn sistem si modul de grupare al acestora.

Pentru o administrare complexa a conturilor si grupurilor de utilizatori se deschide fereastra Computer Management (Figura D.33) prin parcurgerea urmatoarei secvente de comenzi :

Start->Control_Panel->Performance_and_Maintenance->Administrative_Tools-> Computer_Manage­­­ment ->Local_Users_and_Groups

Figura D.33.

Fereastra dispune de meniuri utilitare specifice si de liste de comenzi ale butonului din dreapta al mouse-ului.

Selectarea cu butonul dreapta mouse a directorului "Users" si apoi a optiunii "New User..." aduce pe ecran fereastra de dialog a functiei de creare a unui utilizator nou (Figura D.34). Aici se introduc indicativul si numele utilizatorului, informatii care sa īl identifice (descriere) si parola pe care o va utiliza pentru intrarea īn contul sau. Se observa ca s-a bifat o casuta, si anume "User must change password at next logon", ceea ce īnseamna ca parola data initial de catre administratorul de sistem utilizatorului pentru care s-a creat contul va trebui schimbata. Utilizatorul va introduce parola pe care o doreste la prima sa intrare īn cont.

Figura D.34.

Prin apasarea butonului "Create", acest utilizator se adauga celor deja existenti īn subdirectorul Users. Selectarea fisierului corespunzator acestui indicativ cu butonul dreapta mouse si apoi a optiunii Properties din lista aparuta va deschide o fereastra īn care se pot modifica date (numele, descrierea) si setari referitoare la parola. Ceea ce este mai important este ca aici se poate specifica apartenenta utilizatorului la un grup, altul decāt cel īn care a fost īncadrat la īnceput, selectīnd pe rānd "Member Of" si "Add" (adauga grupuri īn lista) sau "Remove" (sterge grupuri din lista).

Criteriul de apartenenta la un grup este dat de permisiunile pe care utilizatorul respectiv le are īn sistem. Este mai usor de lucrat cu utilizatori grupati si cu permisiunile setate pe grupuri decāt cu particularizarea fiecarui utilizator īn parte, atāt din punct de vedere al gestiunii cāt si din motive de securitate īn sistem. Nu orice utilizator poate sa intervina si sa creeze conturi si grupuri īn sistem. Acest drept este specific numai administratorilor de sistem, care stabilesc structura de utilizare a sistemului īn functie de politicile de securitate si regulile de acces adoptate īn institutie.

Selectarea cu butonul dreapta mouse a directorului "Groups" si apoi a optiunii "New Group..." permite crearea unui grup nou. Aici se introduc numele grupului, informatii care sa īl identifice (descriere) si utilizatorii care īi apartin. Grupul astfel creat este local. Īn Windows XP exista urmatoarele grupuri predefinite:

 • Administrators, din care fac parte utilizatorii cu drepturi de administrator pe calculatorul respectiv.
 • Backup_Operators, utilizatori obisnuiti care pot trece de niste restrictii de securitate pentru a efectua cópii de siguranta ale datelor din sistem.
 • Guests, utilizatori cu drepturi restrānse.
 • Users, utilizatori "normali", cu drepturi specifice activitatilor curente, care nu implica schimbari īn sistem.
 • Network_Configuration_Operators, utilizatori cu drepturi referitoare la configurari legate de lucrul īn retea.
 • Power_Users, utilizatori cu drepturi administrative restrīnse.
 • Remote_Desktop_Users, utilizatori care au dreptul de a se loga la distanta.
 • Replicator, realizeaza replicarea fisierelor īntr-un anumit domeniu.
 • HelpServicesGroup, grupul pentru servicii de ajutor.

Partajarea directoarelor

Partajarea unui director, care este īn principiu o resursa a calculatorului pe care se lucreaza si apartine unui anumit utilizator, īnseamna acces la acel director acordat altor utilizatori de pe calculatorul respectiv sau din retea. Oricine detine permisiuni corecte (utilizatori sau grupuri) vor putea accesa fisierele respectivului director.

Modul de partajare: prin selectarea cu butonul dreapta mouse a unui director apare o lista de optiuni, de pe care se va alege "Sharing and Security...". Se va deschide o tableta de proprietati pentru directorul respectiv, la fila "Sharing" (Figura D.35):

Figura D.35.

Se observa ca īn aceasta tableta se poate alege daca directorul respectiv va fi sau nu partajat īn retea (prin selectarea sau nu a casutei "Share this folder on the network"), fara alte detalii privind drepturile care se acorda diversilor utilizatori sau grupurilor. Acest mod de partajare cu posibilitati reduse este specific partajarii simple ("simple sharing").

Pentru un mai bun control asupra partajarii se poate schimba modul de partajare simplu (care este implicit īn Windows XP). Īn oricare dintre ferestrele de explorare a sistemului de operare (My Computer, My Documents sau Windows Explorer), se selecteaza din meniu Tools-> Folder_Options..., si se deschide tableta "Folder Options" la fila "View" (Figura D.36).

Modul de partajare se schimba prin deselectarea optiunii "Use simple file sharing (Recommended)", care este ultima de pe lista de setari avansate ("Advanced Settings").

Īn consecinta, repetīnd operatia descrisa mai sus, se va deschide o tableta asemanatoare celei din Figura D.35, dar mai complexa (Figura D.37).

Figura D.36.

Figura D.37.

Se specifica numele directorului, o descriere, numarul de utilizatori care au acces, si cu ajutorul butonului "Permissions", tipul de acces:

 • Full_Control, acorda aceleasi drepturi ca si ale proprietarului fisierului.
 • Change, acorda dreptul de citire si efectuare de modificari.
 • Read, acorda numai drepturi de citire.

Fila "Security" (Figura D.38) permite setarea grupurilor care au acces la respectivul director si a tipului de acces, prin bifarea casutelor corespunzatoare drepturilor acordate ("Allow"), respectiv interzise ("Deny") pentru fiecare tip de actiune din lista.

Figura D.38.

Prin apasarea butoului "Advanced" se va obtine o noua fereastra de dialog, īn care se vor detalia drepturile de acces, se pot introduce grupuri, se poate schimba proprietarul directorului respectiv, se pot verifica drepturile deja acordate anumitor grupuri etc.

Directoarele partajate au pe icoana ca semn distinctiv o māna care le ofera (Figura D.39).

Figura D.39.

"Īntretinerea" sistemului

Gestionarea hard disk-urilor

Pe calculator pot fi instalate fizic unul sau mai multe hard disk-uri, partitionate sau nu. Informatii despre acestea si despre drive-urile logice care au fost create pe masina se vor gasi prin parcurgerea urmatoarei secvente de comenzi:

Start->Control_Panel->Performance_and_Maintenance->Administrative_Tools-> Computer_Manage­­­ment->Disk_Management

Aceasta secventa va produce aparitia ferestrei de informatii din Figura D.40.

Figura D.40.

Se observa ca īn acest caz particular, pe masin[ sunt doua drive-uri, "C:" si "D:", care sunt de fapt doua partitii ale aceluiasi disc fizic "Disk 0". Sistemul informeaza asupra dimensiunii acestor partitii, tipului (File Allocation Table - FAT, New Technology Filling System - NTFS), starii ("Healthy", īn engleza, īnseamna "sanatos"), spatiului liber pe disc etc.

FAT si NTFS sunt doua sisteme de gestiune si evidenta a ocuparii spatiului pe disc, provenind din epoci diferite si cu specific diferit. FAT este mostenit de la sistemul de operare DOS, si prezinta doua variante: FAT si FAT32, pe 16, respectiv pe 32 de biti. NTFS este un sistem de alocare jurnalizat, care poate recunoaste sectoarele defecte sau cu date inscriptionate gresit si poate efectua si corecturi. Este specific versiunilor Windows NT, 2000 si XP.

Prin click cu butonul dreapta al mouse-lui pe un drive si selectarea optiunii Properties din lista se obtine o tableta tip repertoar prin care utilizatorul primeste informatii despre setarile curente si poate interveni sa faca schimbari. De exemplu, īn Figura D.9 a fost prezentata cu titlu informativ una din filele acestei tablete ("General"). Filele sunt structurate dupa tipul informatiei oferite, respectiv al actiunilor posibile. Īn fila "Hardware" apar informatii despre tipul drive-ului, iar prin apasarea butonului "Properties" se deschide un alt set de tablete cu informatii despre starea curenta. Paginile "Sharing" si "Security" se refera la partajarea si accesul utilizatorilor la drive-ul privit ca un director. Īn pagina "Quota" se ofera posibilitatea auditarii modului īn care utilizatorii īncarca discul cu date si repartizarii de cote de utilizare.

Curatarea ("cleanup")

Pe masura ce se lucreaza, calculatorul se umple de fisiere care este posibil sa nu mai fie necesare īn viitor. "Disk Cleanup" este utilitarul care depisteaza si īndeparteaza aceste fisiere.

Se poate lansa īn mai multe feluri:

 • prin parcurgerea secventelor Start->Control_Panel->Performance_and_Maintenance ->Administrative_Tools->Computer_Manage­­­ment->Disk_Management, selectarea cu butonul din dreapta al mouse-ului a discului dorit, apoi a optiunii "Properties" si a butonului "Disk Cleanup".
 • Prin deschiderea ferestrei My Computer, selectarea cu buton dreapta mouse a drive-ului dorit si apoi a optiunii "Properties", a paginii "Tools" si a butonului "Cleanup Now...".
 • Prin deschiderea ferestrei My_Computer, selectarea cu buton dreapta mouse a drive-ului dorit, a optiunii "Properties" si apoi a butonului "Disk Cleanup".
 • prin parcurgerea secventei Start->All_Programs->Accessories->System_Tools-> Disk_Cleanup
 • prin parcurgerea secventei Start->Run si introducerea comenzii "cleanmgr".

Īn toate situatiile, sistemul va determina spatiul care se cāstiga prin curatare. Aceasta operatie se desfasoara īn cāteva zeci de secunde, timp īn care sistemul afiseaza pe ecran o fereastra īn care utilizatorul poate urmari cum avanseaza estimarea. Dupa terminarea estimarii, sistemul afiseaza fereastra din Figura D.41.

Figura D.41.

Utilizatorul poate sa opteze aici pentru tipul de fisiere care se vor sterge. Dupa ce bifeaza toate casutele dorite, cu ajutorul butonului "View Files" obtine o lista a fisierelor care se vor sterge, de unde poate sa le extraga pe cele care presupune ca īi vor mai fi utile. Apasarea pe butonul "OK" lanseaza operatia propriu-zisa de curatare, care elibereaza fizic spatiul ocupat de aceste fisiere. Fereastra īn care se vizualizeaza desfasurarea actiunii apare din nou.

Defragmentarea hard disk-ului

Scopul acestei actiuni este identificarea modului īn care fisierele ocupa fizic spatiul pe disc si reorganizarea lor astfel īncāt sa rezulte date plasate contiguu.

Windows scrie fizic datele pe disc īn blocuri succesive de o anumita marime, utilizīnd pentru aceasta o lista a blocurilor libere. Desi se cauta īn general spatiile libere mai mari, un fisier poate sa ajunga sa fie plasat īn mai multe blocuri libere, nu neaparat alaturate, mai ales atunci cānd pe disc se scriu si se sterg cantitati relativ mari de date   sau se fac multe instalari si dezinstalari de programe.

Prin divizarea fisierelor īn acest fel scade viteza de acces la date, deoarece pentru a returna datele cerute, capul de citire al hard disk-ului trebuie sa se deplaseze fizic īn mai multe locuri, la adresa de īnceput a fiecarui grup de blocuri ocupat de fisierul la care s-a facut referire.

Operatia de defragmentare grupeaza īn spatii contigue datele apartinīnd aceluiasi fisier si identifica spatiile nealocabile (sectoarele defecte), si īn acelasi timp īncearca sa dispuna contiguu si spatiul liber de pe disc.

Defragmentarea se poate lansa īn mai multe feluri:

 • prin parcurgerea secventelor Start->Control_Panel->Performance_and_Maintenance ->Administrative_Tools->Computer_Manage­­­ment->Disk_Management, selectarea cu butonul din dreapta al mouse-ului a discului dorit, apoi a optiunii "Properties", a filei "Tools" si a butonului "Defragment Now".
 • Prin deschiderea ferestrei My Computer, selectarea cu buton dreapta mouse a drive-ului dorit si apoi a optiunii "Properties", a paginii "Tools" si a butonului "Defragment Now...".
 • prin parcurgerea secventei Start->All_Programs->Accessories->System_Tools-> Disk_Defragmenter.
 • prin parcurgerea secventei: Start->Control_Panel->Performance_and_Maintenance  ->Administrative_Tools->Computer_Management-> Disk_Defragmenter.

Īn toate situatiile, Windows va deschide o fereastra de informatii si dialog (Figura D.42).

Figura D.42.

Prin apasarea butonului "Analyze", sistemul face o estimare a fragmentarilor existente pe disc si produce un raport cu date generale (la nivel de disc) si specifice (despre fiecare fisier fragmentat īn parte) care poate fi vizualizat (Figura D.43) si tiparit. Prin apasarea butonului "Defragment" se lanseaza operatia de defragmentare propriuzisa.

Figura D.43.

Backup/Restore

Backup este cea mai importanta functie de īntretinere a sistemului. Se refera la realizarea copiei de siguranta a datelor īn caz de defectiune. Este o unealta relativ putin folosita, pentru ca realizarea copiei de siguranta este o operatie consumatoare de timp, iar īn timpul arhivarii datelor īn copia de siguranta sistemul nu poate fi folosit.

Īn Windows XP, functia de backup este foarte complexa. Pentru usurinta utilizarii, la invocarea ei sistemul lanseaza un program de tip "wizard" (traducerea specializata software īn limba romāna a acestui cuvānt este "Expert") cu ajutorul caruia utilizatorul sa īsi poata defini optiunile īntr-un mod cāt mai intuitiv. Īn sistemul de operare Windows XP ferestrele de tip wizard pot fi īntālnite īn mai multe aplicatii, īn special la instalarea de software, si sunt standard atāt ca aspect cāt si ca derulare si mod de utilizare.

Este bine ca aceasta copie de siguranta sa fie pastrata pe un dispozitiv de stocare extern (discheta, CD, banda magnetica), sau pe un alt calculator din retea, respectiv pe server-ul retelei.

Restore se refera la restaurarea sistemului prin citirea copiei de siguranta.

Lansarea se poate face īn mai multe moduri:

 • prin parcurgerea secventelor Start->Control_Panel->Performance_and_Maintenance ->Administrative_Tools->Computer_Manage­­­ment->Disk_Management, selectarea cu butonul din dreapta al mouse-ului a discului dorit, apoi a optiunii "Properties" , a filei "Tools" si a butonului "Backup_Now".
 • Prin deschiderea ferestrei My Computer, selectarea cu buton dreapta mouse a drive-ului dorit si apoi a optiunii "Properties", a paginii "Tools" si a butonului "Backup Now...".
 • prin parcurgerea secventei Start->All_Programs->Accessories->System_Tools-> Backup.
 • prin parcurgerea secventei Start->Run si introducerea comenzii "ntbackup".

Īn toate situatiile se va lansa aplicatia Expert "Backup or Restore Wizard" (Figura D.44).

Figura D.44.

Parcurgerea ferestrelor de optiuni se face prin apasarea butonului "Next >". Revenirea la optiuni definite anterior se face cu ajutorul butonului "Back >".

Asadar, prin apasarea butonului "Next >" se vor derula ferestre succesive īn care utilizatorul va trebui sa defineasca urmatoarele:

 • tipul activitatii, backup sau restore,
 • ce tip de date sa salveze (documente, setari, la alegere)
 • ce anume sa salveze din fisierele existente (se bifeaza casutele corespunzatoare)
 • mediul pe care se face copia de siguranta (discheta, banda magnetica sau fisier pe hard disk destinat copierii ulterioare pe alt mediu, de exemplu CD, locatie īn retea). Va fi specificat numele fisierului (implicit este "backup"), iar extensia va fi automat ".bkf".

Dupa terminarea setarilor, ultimul ecran wizard va contine rezumatul optiunilor facute de utilizator, cu scop de verificare, si posibilitatea de a defini tipuri avansate de backup (prin apasarea butonului "Advanced"). Lansarea īn executie a alcatuirii copiei de siguranta se face prin apasarea butonului "Finish". Operatia de backup se completeaza si sistemul returneaza o fereastra de informatii (ora la care a fost creata copia, durata realizarii ei, marimea etc.).

Restaurarea se poate lansa prin comenzile de mai sus sau prin dublu click asupra fisierului tip backup (".bkf"), care produc aparitia aceluiasi wizard. Se selecteaza locatia īn care se afla copia de siguranta si se extrag datele īn structura īn care au fost salvate. Sistemul returneaza o fereastra de informatii (drive-ul pe care a fost lansata operatia de restaurare, dimensiunea totala a datelor transferate, durata operatiei etc.).

Secventa Start->All_Programs->Accessories->System_Tools-> System_Restore lanseaza īn executie aplicatia "System Restore". Cu ajutorul acestei aplicatii se pot crea puncte de restaurare ("restore points" sau "restore checkpoints"). Aceste puncte reflecta imaginea datelor de pe calculator la un moment dat. Sistemul le creeaza automat, dar utilizatorul īsi poate defini propriile sale puncte. Īn caz de pierderi majore de date, sistemul se va putea restaura la unul din punctele automate sau create de utilizator fara a se pierde documentele care au fost modificate si salvate īntre timp. Ceea ce se pierde sunt doar datele care nu au fost salvate pāna īn momentul respectiv.

Operatiile de creare de cópii de siguranta, respectiv de puncte de restaurare, trebuie facute īntotdeauna īnainte de schimbari majore īn sistem, cum ar fi update-urile (actualizarile) cu programe de tip "patch" sau "fix" ("petice" pentru "repararea" unor defectiuni cunoscute īn sistem, numite īn jargon "bug-uri"), "Service Pack" (pachete de patch-uri pentru defectiuni cunoscute), respectiv upgrade-urile (trecerea la versiuni superioare de sistem de operare), instalarile si dezinstalarile de software care interactioneaza cu sistemul de operare etc.

Lucrul īn retea

O retea locala (Local Area Network, LAN) este un grup de calculatoare si alte echipamente, aflate de obicei īn apropiere unele de altele. Conectarea fizica se realizeaza prin cabluri de retea astfel īncāt fiecare echipament poate interactiona cu oricare altul. Descrierea realizarii fizice si a functionarii unei retele fac obiectul Sectiunii C: Retele de calculatoare din curs.

Calculatoarele se conecteaza īntre ele īn retele pentru a putea folosi īn comun resurse din cele mai diferite (fisiere, instalari de software, periferice etc.). Server-ul este calculatorul central,  ale carui resurse sunt folosite īn comun de utilizatorii retelei. Clientul este calculatorul care se conecteaza la server si foloseste resursele acestuia. Pentru cazul concret al retelelor realizate īn cadrul acestui proiect, calculatoarele cu sistem de operare Windows XP sunt clienti.

Pentru conectarea la o retea locala, sistemul are nevoie de urmatoarele componente de retea instalate pe calculator:

 • software-ul client, care conecteaza calculatorul la server. De exemplu, pentru conectarea la o retea Microsoft este nevoie de "Client for Microsoft Network".
 • software pentru servicii care ofera acces la functiuni speciale (tiparirea, de exemplu).
 • protocolul de retea, care este de fapt limbajul cu care calculatorul comunica pe mediul fizic īn retea. Pentru a intra īn contact cu celelalte echipamente de pe retea, este necesar ca toate acestea sa foloseasca acelasi protocol. Cel mai utilizat protocol este TCP/IP, acelasi care este folosit si pentru transmiterea de date pe Internet.

Daca īn momentul īn care se instaleaza sistemul de operare calculatorul este fizic conectat la o retea, Windows XP va instala toate pachetele software necesare functionarii īn retea si va cere utilizatorului sa introduca datele necesare conectarii (identificatorul server-ului, grupul, numele domeniului, calea de lucru cu Internet-ul etc.).

Īn Windows XP, prin "domeniu" se īntelege un grup de calculatoare care folosesc īn comun aceleasi informatii. Administratorul de retea creeaza cāte un cont pentru fiecare utilizator din domeniu. Cu acest cont, utilizatorii se pot conecta la resursele domeniului la care au dreptul conform drepturilor acordate de administrator. De asemenea, va fi creat si cāte un cont pentru fiecare calculator din domeniu. Astfel, īn Windows XP, utilizatorii apartinīnd unui domeniu din retea se pot loga la conturile lor de pe orice calculator.

Pentru conectarea la un domeniu definit pe retea se parcurge urmatoarea secventa de comenzi:

 • selectarea cu butonul dreapta al mouse-ului a icoanei My Computer de pe desktop,
 • selectarea filei "Computer Name" din fereastra care apare,
 • apasarea butonului "Network ID" pentru deschiderea wizard-ului de conectare la domeniu. Apare "Network Identification Wizard", īn care se completeaza datele cerute de calculator īn conformitate cu structura retelei. Pentru derularea succesiva a ferestrelor se apasa pe "Next>". Pentru revenirea la o fereastra anterioara se apasa pe "Back>". La terminarea configurarilor se apasa "Finish" pentru ca acestea sa fie procesate. Pentru ca datele introduse sa fie corecte, utilizatorul va face aceste configurari numai dupa ce s-a consultat īn prealabil cu administratorul de retea.
 • apasarea butonului "Change" pentru conectarea la un domeniu fara wizard. Se specifica numele unui domeniu sau grup de lucru care exista īn retea.

Alte tipuri de conectare se pot realiza prin deschiderea ferestrei "New Connections Wizard":

 • Start->Control_Panel
 • selectarea categoriei "Network and Internet Connections"
 • selectarea actiunii "Set up or change your Internet connection" sau a icoanei "Internet Options". O cale mai simpla de acces este selectarea icoanei Internet Explorer de pe desktop (daca se afla acolo) cu butonul din dreapta al mouse-ului si apoi alegerea optiunii "Properties" din lista rezultata. Se observa ca tableta este de tip repertoar (Figura D.45), proprietatile sunt grupate pe categorii si se refera la configurarea atāt a conexiunilor cāt si a aspectului si functionarii locale a Internet Explorer-ului.

Figura D.45.

 • īn pagina "Connections" (Figura D.46) se apasa pe butorul "Add...".

Figura D.46.

 • se deschide tableta "New Connections Wizard" (Figura D.47), īn care se poate opta pentru alte tipuri de conectare, inclusiv la Internet. Utilizatorul va trebui sa indice caile de acces cerute de sistem pentru varianta dorita.

Figura D.47.

Pentru ca doua calculatoare sa poata comunica īntre ele trebuie sa "vorbeasca aceeasi limba". Īn limbajul domeniului, aceasta īnseamna ca trebuie sa foloseasca acelasi protocol de comunicare. Pentru cele mai multe calculatoare, acest protocol se numeste TCP/IP. Modul de comunicare īntre calculatoare si protocolul TCP/IP sunt descrise mai īn detaliu īn capitolul consacrat retelelor, Sectiunea C: Retele de calculatoare.

Configurarea conexiunii la retea

Pentru accesul la configurarea conexiunii la retea se deschide directorul "Netork Connection", īn unul din modurile urmatoare:

 • se parcurge secventa:

Start->All_Programs->Accesories->Communications->Network_Connections

 • se deschide applet-ul Control Panel prin secventa: Start->Control_Panel, se selecteaza categoria "Network and Internet Connections", si apoi "Network Connections"

Īn ambele situatii se obtine fereastra din Figura D.48.

Figura D.48.

Prin selectarea cu butonul dreapta al mouse-ului si alegerea optiunii "Properties" din lista aparuta se pot afla detalii despre tipurile de conexiuni la retea suportate īn sistemul de operare Windows XP, de exemplu "Client for Microsoft Network", "Internet Protocol (TCP/IP)" etc. Tot la aceasta fereastra se poate ajunge si prin selectarea conexiunii cu butonul stānga mouse si apoi alegerea optiunii "Change Settings of this Connection" din meniul care apare īn partea stānga. Cu ajutorul tabletei care apare (Figura D.49) se pot astfel instala, respectiv dezinstala protocoale de comunicare.

Figura D.49.

De exemplu, pentru definirea unei conexiuni TCP/IP se selecteaza rāndul corespunzator si se apasa pe butonul "Properties". Īn tableta noua care se deschide (Figura D.50) se vor defini adresa de IP (Internet Protocol) a calculatorului īn retea, masca subretelei, adresa IP a gateway-ului si a server-ului de domeniu (Domain Name Server, DNS) din retea.

Figura D.50.

Lucrul īn reteaua localaConectarea la reteaua locala se poate face īn mai multe moduri:

 • prin dublu click pe icoana "My Network Places" de pe desktop.
 • prin selectarea optiunii "My Network Places" din tableta din stānga īn orice fereastra de explorare.

Se obtine o fereastra de explorare īn care sunt listate toate resursele partajate īn retea īn momentul respectiv: calculatoare, imprimante, alte periferice. Acestea sunt create automat oricānd se acceseaza o resursa partajata īn retea (imprimanta, director etc.).

Īn aceasta fereastra exista si legaturi (de tip "hyperlink") catre alte locatii si actiuni la care calculatorul are acces. Acestea pot folosi la:

 • vizualizarea tuturor utilizatorilor grupului din care calculatorul face parte īn retea (prin apasarea pe "View Workgroup Computers")
 • adaugarea de noi accese ("New Network Place") etc.

Hyperlink-ul este un element al unui document īn format electronic care reprezinta o legatura catre o alta locatie aflata īn document sau īn afara lui, īn alte documente. Se selecteaza cu butonul din stānga al mouse-ului, si informatia "legata" apare pe ecran. Acest tip de "salt" se utilizeaza īn toate sistemele "hypertext" (date care fac referiri la alte date), inclusiv World Wide Web (reteaua Internet).

Elementele partajate care apar īn fereastra "My Network Places" sunt tratate īn timpul lucrului ca si resursele locale ale masinii. Se pot efectua cautari de fisiere, se pot copia fisiere dinr-o locatie īn alta etc. Accesul la aceste date este limitat de permisiunile acordate de utilizatorii din retea care sunt proprietari ai elementelor respective.

Periferice īn retea

Pentru adaugarea unei imprimante īn sistem: Start->Printers_and_Faxes (pentru gestionare, Start->Control_Panel->Printers_and_Other_Hardware). Se deschide fereastra de explorare din Figura D.51, īn care sunt vizibile toate imprimantele existente īn reteaua din care face parte calculatorul pe care se lucreaza.

Figura D.51.

Se observa ca imprimanta selectata este singura din lista care este resursa partajata pentru calculatorul pe care se lucreaza si este instalata pe acesta. Aceasta imprimanta este un membru al retelei definit prin IP, ceea ce inseamna ca poate fi accesata īn mod direct de pe orice calculator din retea. Imprimanta "LASERJET on COMUN" este si ea existenta īn retea, nu este partajata pentru calculatorul pe care se lucreaza si este instalata local pe un calculator din retea, cu numele de "COMUN". Aceasta īnseamna ca nu va putea fi folosita decāt daca respectivul calculator este pornit.

Īn partea stānga a ferestrei se observa obisnuita lista de activitati posibile. Cu ajutorul comenzii "Add a Printer" se deschide wizard-ul de adaugare de imprimante, unde se pot defini conditiile de instalare a unei imprimante noi pe calculator. Se vor specifica pe rānd urmatoarele:

 • daca imprimanta va fi atasata calculatorului respectiv, este o resursa a retelei sau este deja conectata la un alt calculator din retea,
 • pentru o imprimanta care va fi atasata direct la calculatorul respectiv, aceasta trebuie conectata fizic si sistemul o va detecta si va recunoaste tipul.
 • daca imprimanta exista īn retea sau apartine unui alt calculator, se introduc IP-ul sau calea pāna la ea, respectiv URL-ul, daca se face o conectare pe Internet la o imprimanta aflata īn alta locatie, de exemplu legata la calculatorul de acasa.

URL, abrevierea de la Uniform Resource Locator este adresa globala a documentelor si resurselor pe World Wide Web. Este compusa din:

 • un indicativ al protocolului care va fi utilizat,
 • adresa IP, respectiv domeniul īn care exista resursa respectiva.

De exemplu, o adresa de tipul https://www.webopedia.com va deschide prin protocol HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) un domeniu din World Wide Web care se numeste webopedia si este de tip com. Daca se introduce aceasta adresa īntr-o fereastra Internet Explorer, se acceseaza un dictionar explicativ de termeni informatici. Adresa poate fi accesata si direct din acest document, prin Ctrl+click.

Conectarea la Internet

Internetul este o retea formata din foarte multe calculatoare, aflate oriunde īn lume, conectate īntre ele. Comunicarea prin Internet nu depinde de pozitionarea geografica.

Informatiile de pe Internet sunt prezentate sub forma de pagini web, care pot contine text, imagini, filme, muzica si animatie si care pot fi conectate prin legaturi de tip hyperlink la alte pagini web. Paginile web sunt create cu HTML (Hyper Text Markup Language) si se regasesc sub forma de fisiere de tip ".htm", respectiv ".html". Pentru vizualizarea lor este necesar un program dedicat numit "web browser" (navigator pe reteaua Internet). Acest program interpreteaza fisierele HTML si le afiseaza pe ecranul calculatorului sub forma de pagina web. Un astfel de "web browser" este Internet Explorer.

Alte moduri de a receptiona informatii de pe Internet sunt posta electronica (electronic mail, prescurtat email), grupurile de discutii si de stiri etc. Accesul la posta electronica se face fie prin "web browser", catre cei care ofera aceste servicii (de exemplu www.yahoo.com, www.hotmail.com, pentru conturi de email gratuite), fie prin Outlook Express, o aplicatie sub Windows XP care va fi prezentata īn continuare.

Cea mai simpla modalitate de conectare la Internet este prin "New Connection Wizard" (Figura D.47). Pentru conexiune este īn general nevoie de un modem si o linie telefonica, respectiv un cont de autentificare la un furnizor de servicii Internet (Internet Service Provider, ISP). Īn cazul īn care calculatorul este conectat la o retea locala si server-ul acestei retele este conectat la Internet, conectarea si lucrul pe Internet se realizeaza prin intermediul acestuia. Lansarea New Connection Wizard a fost descrisa mai sus.

Datele care trebuie introduse pentru configurarea unei conectari la Internet sunt:

 • pentru un cont de conectare nou prin linie telefonica, se alege ISP (de exemplu, PcNet, TotalNet, EasyNet, fx etc.) si se achizitioneaza un pachet pentru crearea unui cont, care consta dintr-o cartela care contine un cod de acces, īmpreuna cu instructiuni de realizare a contului, specifice furnizorului respectiv. Datele care trebuie introduse sunt:
  • numarul de telefon al server-ului ISP.
  • setarile de protocol si adresele IP specifice furnizorului respectiv.
  • adresa de email proprie, tipul de server folosit (POP3 sau IMAP), numele server-ului de posta electronica etc.
 • īn cazul conectarii prin intermediul retelei locale (LAN) sau extinse (Wide Area Network, WAN), administratorul retelei va trebui sa furnizeze urmatoarele informatii:
  • daca se face conectarea prin server Proxy, este nevoie de numele acestuia.
  • datele conexiunii la retea ale calculatorului pe care se lucreaza (numele conexiunii, numele utilizatorului, parola).
  • datele necesare configurarii contului de posta electronica (adresa de email proprie, tipul de server folosit (POP3 sau IMAP), numele server-ului de posta electronica etc.

Adresa de email este un indicativ de forma nume_utilizator@domeniu.tip, īn care :

   • "nume_utilizator" este codul cu care utilizatorul va fi regasit īn Internet,
   • "@" este caracterul de redirectare catre domeniu,
   • "domeniu" este serverul prin care se face conectarea la Internet, respectiv server-ul furnizorului de servicii de posta electronica (ISP).
   • "tip" este un identificator (zona geografica, domeniu de activitati etc.).

De exemplu, wrhelp@microsoft.com este o adresa de email la care se pot trimite mesaje de solicitare de ajutor la Microsoft. O adresa personala de email pe contul unui furnizor va avea ca domeniu server-ul respectiv: jean68@totalnet.ro. Identificatorul ".ro" se refera la aria geografica a Romāniei.

Īn cazul conectarii prin reteaua locala, lucrul cu Internet-ul si posta electronica se va face ca si cum calculatorul ar avea conectare directa la Internet.

Lucrul īn Internet, salvarea si copierea de pachete de documente si programe si schimbul de mesaje prin posta electronica presupun ca locatiile cu care calculatorul se pune īn legatura nu sunt neaparat cunoscute si nici sigure. Pentru protectia datelor si a functionarii sistemului, este indicat ca tot ceea ce presupune schimb de date īntre calculatoare, chiar si lucrul īn retea, sa fie supus controlului antivirus, respectiv restrictionarii de acces prin programe de tip "firewall" (īn engleza, "zid de foc"). Aceste aplicatii se instaleaza si se pastreaza rezidente pe calculator (se afla īn functiune atāta timp cāt functioneaza sistemul de operare). Prezenta lor nu se va face simtita decāt atunci cānd exista un "atac" nepermis īn sistem (un virus, un "cal troian", īncercari de acces din zone necunoscute etc.). Utilizatorul trebuie sa faca periodic actualizarea listelor de virusi si sa urmareasca traficul īnscris īn fisierele de tip jurnal.

Internet Explorer

O data cu pachetul sistemului de operare Windows XP se instaleaza pe calculator si Internet Explorer, īn versiunea 6, pentru navigare pe Internet (Figura D.52).

Figura D.52.

Lansarea Internet Explorer-ului se poate face īn urmatoarele moduri:

 • dublu click pe icoana de pe desktop,
 • click pe icoana din zona de lansare rapida de pe taskbar,
 • click pe scurtatura aflata īn stānga sus īn fereastra Start,
 • selectare din lista rezultata īn urma secventei Start->All_Programs,
 • introducerea comenzii "iexplore" īn fereastra Start->Run,
 • īn cazul īn care exista locatii favorite (adrese URL) īn ferestrele de explorare ale sistemului de operare (My Computer, My Documents, Windows Explorer), sub "Favorites", selectarea uneia va conduce automat la deschiderea Internet Explorer-ului cu informatia din locatia respectiva.

Īn functie de setarile care se fac īn "Properties" aferente (tableta din Figura D.45), Internet Explorer se deschide direct īntr-un site specificat (de exemplu www.google.com) sau cu fereastra blank (vida). Meniurile de comenzi sunt structurate asemanator celorlalte aplicatii de explorare din Windows. Vizitarea unui "site" (locatie, sit) pe World Wide Web se face prin scrierea URL-ului corespunzator īn casuta "Address". De exemplu, la cautarea site-ului Microsoft, www.microsoft.com, Internet Explorer-ul afiseaza fereastra din Figura D.53.

Figura D.53.

Ceea ce se deschide īn fereastra este o pagina de tip HTML, care contine date sub forma de text, imagini, animatie, hyperlink-uri. Se parcurge prin defilare si prin click simplu pe hyperlink-uri. Acestea apar īn general fie ca sublinieri īn text, butoane, icoane, zone colorate ca sa atraga atentia, fie ca zone fara evidentieri deosebite, deasupra carora cursorul mouse-ului īsi schimba forma (nu mai seamana cu o sageata, ci cu o māna). Un astfel de document este o structura arborescenta cu referiri īn sine īnsusi sau īn alte documente.

Continutul unei pagini de web poate fi salvat īn format HTML oriunde pe disc, si recitit apoi prin deschidere cu dublu click, fara sa se mai realizeze conexiunea la Internet. Daca se doreste accesul mai rapid la site-ul respectiv se va salva ca locatie favorita prin selectarea Favorites si apoi "Add to Favorites...". De asemenea, īn functie de setarile din Properties, Explorer-ul poate sa memoreze un numar oarecare de locatii mai recent accesate. De exemplu, o astfel de locatie memorata este www.google.com din Figura D.52.

Outlook Express

Outlook Express (Figura D.54) este o aplicatie care se instaleaza o data cu Windows XP si este utilizata pentru a trimite si primi mesaje electronice (email-uri) prin Internet.

Moduri de lansare:

 • dublu click pe icoana de pe desktop,
 • click pe icoana din zona de lansare rapida de pe taskbar,
 • click pe scurtatura aflata īn stānga sus īn fereastra Start,
 • selectare din lista rezultata īn urma secventei Start->All_Programs,
 • introducerea comenzii "msimn" īn fereastra Start->Run.

Figura D.54.

Meniurile sunt asemanatoare cu cele ale altor aplicatii Windows, comenzile continute fiind specifice lucrului cu mesajele email. Fereastra este īmpartita īn zone, astfel īncāt sa se realizeze usor accesul la contacte si mesaje:

 • īn stānga sus, este prezentata o structura arborescenta standard care ajuta la gestionarea si urmarirea mesajelor. La aceasta structura se pot adauga directoare personalizate parcurgīnd secventa "File/Folder-New...". Directoarele standard sunt:
  • Inbox, directorul de mesaje primite,
  • Outbox, directorul de mesaje care urmeaza sa fie trimise,
  • Sent Items, directorul de mesaje trimise,
  • Deleted Items, directorul de mesaje sterse,
  • Drafts, directorul de mesaje īn curs de redactare.
 • īn stānga jos, lista de contacte sau agenda (Address Book), care cuprinde informatii despre persoanele cu care utilizatorul face schimb de mesaje electronice (nume, adresa de email si alte date, cum ar fi firma la care lucreaza, telefon etc.). Un contact din aceasta lista va aparea īn mesaje cu numele, nu cu adresa de email.
 • īn dreapta sus, continutul directorului deschis. Structura etihetei unui mesaj primit se observa īn Figura D.54 si contine urmatoarele informatii:
  • From, cine este expeditorul mesajului (numele sau adresa de email),
  • Subject, titlul mesajului, īn general trebuie sa fie intuitiv,
  • Received, data si ora la care server-ul de mail (posta) a receptionat mesajul.
  • flag-uri (elemente de marcare): semnul exclamarii (mesaj important), agrafa de birou (mesajul contine fisiere atasate), steguletul (mesaj de retinut).
 • īn dreapta jos, o fereastra īn care se vizualizeaza continutul mesajului. Prin dublu click pe eticheta mesajului din fereastra de mai sus, sistemul deschide o fereastra noua īn care informatia se va vedea mai bine.

Crearea de mesaje se face cu ajutorul butonului-scurtatura "Create", care deschide o fereastra de editare de mesaje (Figura D.55), īn care utilizatorul trebuie sa introduca minimul de date necesare pentru trimitere: adresa destinatarului ("To:") (adresa de email propriuzisa sau selectarea numelui din Address Book), eventuale alte persoane care vor primi cópii ale acestui mesaj ("Cc:", de la Carbon Copy, care īnseamna copie la indigo), titlul ("Subject:"), corpul mesajului.

Figura D.55.

Atasarea de fisiere se face cu "Insert/File_Attachment". Se pot atasa imagini, documente etc. Pentru trimiterea mesajului se apasa "Send" ("trimite"), mesajul fiind apoi plasat īn Outbox, unde va astepta urmatoarea conectare la server sau comanda a utilizatorului pentru a fi trimis.

Se observa ca "To:" si "Cc:" sunt de fapt niste butoane, care prin apasare cu mouse-ul deschid agenda, din care utilizatorul va putea sa-si aleaga destinatarii pe care īi doreste. Selectia poate fi multipla, un mesaj se poate trimite mai multor destinatari.

Daca se doreste a se raspunde la un mesaj primit, se selecteaza mesajul si se apasa pe butonul "Reply"(raspuns). Se va deschide o fereastra asemanatoare cu cea anterioara, īn care va fi deja completata adresa destinatarului , iar ca titlu va aparea "Re: titlul_mesajului_primit". "Reply_All" trimite raspunsul tuturor celor care au primit mesajul la care se raspunde. "Forward..." trimite mesajul respectiv la o adresa specificata, cu pastrarea continutului si a antetului, ca titlu aparīnd "Fwd: titlul_mesajului_primit". Cu "Delete" se sterge mesajul selectat. stergerea se poate face si cu ajutorul combinatiei de taste Shift+Delete.

Majoritatea lucrului īn Outlook Express (pregatirea si citirea mesajelor, gestionarea directoarelor) se desfasoara "off-line" (cānd calculatorul nu este conectat la Internet), spre deosebire de Internet Explorer, unde navigarea nu are sens daca nu se lucreaza "on-line" (conectat). Īn momentul īn care utilizatorul doreste sa trimita mesaje, respectiv sa verifice daca a primit mesaje pe server-ul de mail din retea, apasa butonul "Send/Recv" ("Send and Receive All", īn traducere "trimite si primeste tot"). Īn acel moment se realizeaza conexiunea la server si mesajele care sunt pegatite īn Outbox vor fi trimise, iar Inbox va primi mesaje noi.

Mesajele din Inbox pot fi salvate īn format specific (".eml"), text (".txt") sau fisier ".htm" cu ajutorul comenzii File/Save_As.... Save_Attachments... salveaza separat fisierele atasate la mesaj. Save_as_Stationery... salveaza o copie a mesajului īn format ".htm" care va putea fi folosita ca sablon pentru crearea altor mesaje, cu Message/New_Message_Using/ Select_Stationery.... Aceasta optiune se aplica īn cazul īn care se doreste, de exemplu, un fundal grafic pentru mesaj, sau se trimit mesaje continīnd date īn mare parte identice mai multor persoane.

Anexe

Date tehnice de instalare

Windows XP Profesional se recomanda a fi instalat pe calculatoare cu un procesor minim Pentium II la 300MHz, cu o memorie RAM minima de 128MB si cu minim 1,5GB spatiu liber pe hard disk.

Instalarea "curata" (pe calculator nu se afla nimic instalat, se porneste de la zero) a sistemului de operare dureaza īntre 60 si 90 de minute, īn functie de hardware.

Upgrade-ul (instalarea XP peste o versiune existenta) se poate face de la Windows 98, Windows NT 4.0, Windows 2000 Professional si Windows XP Home Edition. Daca pe calculator exista sisteme Windows anterioare acestora (95, 3.x, NT 3.x), upgrade-ul nu este posibil, iar instalarea se va face "curat".

Instalarea se face de pe suport CD, direct pe masina respectiva, daca are unitate CD-ROM, respectiv īn retea, folosind ca resursa partajata CD-ROM-ul altei masini sau un director de pe hard disk-ul ei, unde s-au copiat anterior fisierele necesare pentru instalare. Instalarea īn retea este mai lenta.

Īn timp este necesara actualizarea periodica a sistemului de operare (update) cu programe de tip "patch" sau "fix" ("petice" pentru "repararea" unor defectiuni cunoscute īn sistem) si biblioteci de tip "Service Pack" (pachete de patch-uri pentru defectiuni cunoscute, capabilitati noi, formatari noi etc.).

Pentru aceasta exista īn fereastra "Help and Support" (Figura A.8) optiunea "Keep your computer up-to-date with Windows Update" ("tineti calculatorul pe care lucrati la curent cu actualizarile din Windows"). Prin selectarea acestei optiuni, calculatorul se conecteaza automat la un site pe Internet de unde se face evaluarea instalarii de Windows XP existente si se detecteaza daca fata de aceasta au aparut noutati. Daca au aparut, utilizatorul este īnstiintat si este lasat sa decida daca doreste sau nu sa se faca update-ul (Figura D.56).

Centrul de ajutor are si posibilitatea de a se face cautarea (Search) dupa o cheie data de utilizator. Daca utilizatorul doreste sa afle infomatii despre un anumit lucru, īl specifica īn fereastra de cautare si sistemul īi va returna informatia. Actualizarea se declanseaza prin apasarea butonului "Update Now".

Ajutor si sprijin pentru aceasta operatie se obtine fie prin "Help and Support Center", fie accesīnd site-ul https://support.microsoft.com. Este de mentionat ca Microsoft lucreaza la localizarea sistemului de operare Windows XP īn limba romāna, cea pentru Office XP fiind deja disponibila (si abordata īn Sectiunea F: Microsoft Office XP Professional īn acest curs). Pentru un sistem care are instalat Office XP īn limba romāna, ferestrele de sistem pentru care exista localizare vor aparea partial sau total īn limba romāna.

Figura D.56.

Tot īn acest site, prin selectarea hyperlink-ului "Download-uri" se obtine fereastra din Figura D.57, īn care se observa ca pachetele de programe de actualizare sunt structurate īn grupe. Utilizatorul poate sa parcurga structura de hyperlink-uri si sa-si personalizeze (īn engleza, "customize") optiunile.

Figura D.57.

Ce anume se actualizeaza īn Windows XP:

 • sistemul de operare, cu programele de rezolvare a unor defectiuni cunoscute,
 • driver-ele hardware, pentru componente hardware noi pe calculator.

Driver-ul este un program care comanda functionarea unei componente. Fiecare componenta, fie ca este imprimanta, drive de disc, tastatura etc., pentru a fi recunoscuta de sistem trebuie sa aiba un driver. Majoritatea driver-elor se instaleaza o data cu sistemul de operare. Pentru celelalte este nevoie de acualizari sau de īncarcarea lor de pe site-urile celor care le ofera. Īn sistemele de operare tip Windows, fisierele de driver-e se recunosc dupa extensia ".drv" sau ".DRV". Driver-ul functioneaza ca un traducator īntre componenta si programele care o utilizeaza. Fiecare componenta recunoaste un set de comenza specializate si un set de comenzi generale.

Actualizarile de sistem de operare pot fi:

 • critice, referitoare la securitatea sistemului si a functionarii lui īn retea,
 • recomandate, ultimele versiuni de Service Pack, Internet Explorer etc.,
 • unelte pentru cresterea performantelor si usurarea administrarii sistemului,
 • multimedia, pentru facilitarea folosirii aplicatiilor multimedia (Windows MediaPlayer, alte pachete software de aplicatii audio si video),
 • pachete aditionale, pentru setari de deskop etc.,
 • capabilitati de a functiona īn alta limba decāt engleza (meniuri, ajutor, editoare),
 • ghiduri de dezvoltare software etc.

Actualizarile hardware cuprind pachete de recunoastere de componente noi, teste de functionare specifica a componentelor aflate īn alcatuirea calculatorului, driver-e noi testate de Microsoft etc.

Monitorizarea performantelor sistemului

De la deschiderea calculatorului si lansarea sistemului de operare, chiar daca utilizatorul nu porneste nici o aplicatie, īn sistem au loc o serie de procese si servicii. Īn timp, dupa pornirea mai multor aplicatii, este posibil ca sistemul sa functioneze tot mai lent. Astfel, devine necesar sa se cunoasca procesele si aplicatiile care ruleaza pe calculator, pentru a se vedea daca sunt utile scopului imediat sau nu.

Pentru a vedea procesele, respectiv programele lansate si aflate īn desfasurare se utilizeaza aplicatia "Task Manager" (Figura D.58).

Modul de deschidere a aplicatiei Task Manager: se face click cu butonul din dreapta al mouse-ului pe Taskbar, īntr-o zona īn care nu apare butonul nici unei aplicatii. Din lista de comenzi care apare se alege optiunea "Task Manager". Se obtine o fereastra de tip repertoar care sub fila "Applications" listeaza toate aplicatiile lansate de utilizator care ruleaza curent si starea lor ("Running", īn functionare).

Īn cazul īn care sub Status apare mesajul "Not Responding", aplicatia respectiva s-a blocat. Blocajul se poate datora traficului de date prea mare, caz īn care dupa un timp aplicatia va reporni si mesajul de stare se va schimba. Daca blocajul se datoreaza unei defectiuni si risca sa afecteze īntreg sistemul, aplicatia se va selecta si se va forta la īnchidere prin apasare pe butonul "End Task".

Figura D.58.

Daca blocajul nu permite deschiderea ferestrei Task Manager asa cum a fost descrisa mai sus, aparitia ei se poate forta prin apasarea simultana a tastelor Ctrl+Alt+Delete. Acest lucru nu este recomandat, deoarece aceasta combinatie de taste este asa numitul "reset cald" al calculatorului si poate provoca īnchiderea instantanee si cu posibile urmari negative a sistemului de operare si a tuturor aplicatiilor care ruleaza curent, fara nici o salvare de date. Din acest punct de vedere, Windows XP este mai stabil decāt versiunile anterioare, si este mai putin probabil sa "moara" īn acest fel.

Reset-ul (īnchiderea fortata a sistemului de operare) este o operatie de "avarie" care trebuie evitata pe cāt posibil. Alte variante de reset: "reset-ul rece" (prin apasarea butonului "Reset" de pe panoul frontal al carcasei calculatorului), decuplarea de la reteaua electrica, respectiv īntreruperea alimentarii (prin apasarea butonului "Power", aflat tot pe panoul frontal al carcasei).

Īn fila a doua a ferestrei Task Manager (Figura D.59) se gaseste lista proceselor care se desfasoara īn momentul respectiv pe calculator.

Figura D.59.

Se observa ca īn mometul curent, pe calculator se afla īn desfasurare procese care apartin atāt sistemului cāt si utilizatorului, care consuma resurse de procesor (Central Processing Unit, CPU) si memorie (Memory Usage, utilizarea memoriei). Utilizarea procesorului si a memoriei se pot vizualiza si grafic, īn fila "Performance" (performante) (Figura D.60).

Figura D.60.

Īn aceasta fereastra se vede o reprezentare grafica a utilizarii procesorului. Daca utilizarea tinde sa fie mereu prea intensa, sistemul este prea īncarcat. Depinde de utilizator sa īnchida sau sa pastreze aplicatiile pe care le doreste.

Diferente fata de versiunile anterioare

Gradul de noutate a sistemului de operare Windows XP variaza īn functie de experienta anterioara a utilizatorului. Caracteristicile care constituie diferente fata de versiunile anterioare sunt:

 • aspectul nou, reproiectarea din punct de vedere a design-ului, capacitatea meniului Start de a pastra aplicatiile recent folosite, personalizarea rapida a meniului Start prin Properties (buton dreapta mouse), plasarea elementelor prin drag & drop īn meniul Start,
 • conturi de utilizatori multiple, gruparea lor dupa permisiuni, securitatea accesului la fisiere, partajarea de fisiere pe acelasi calculator, configurarea conturilor de utilizatori,
 • gestiunea mai simpla a fisirelor, ferestrele de explorare My Computer si My Documents au īn partea stānga liste de comenzi si accese rapide, posibilitatea de a vedea imaginile ca Thumbnails, facilitatile Search Companion,
 • facilitati multimedia (aplicatia complexa MediaPlayer, Movie Maker, Web Publishing, DVD si video etc.),
 • usurinta obtinerii de ajutor (Help and Support Center), ajutorul de la distanta (My Computer/Properties/Remote/Allow_Remote_Assistance), posibilitatea transferului la distanta a setarilor si configurarilor (.../Allow_Remote_Desktop),
 • aplicatie īncorporata de inscriptionare CD-uri, atunci cānd īn sistem se afla montata o unitate de CD care permite inscriptionarea (varianta "Send_To"->"Writable_CD", respectiv drag & drop icoana fisierului de copiat pe cea a unitatii CD),
 • recunoasterea fisierelor comprimate (".zip"), si arhivarea lor īntr-un director special (Zip_Folder). Dezarhivarea acestor fisiere se face cu aplicatii din afara sistemului de operare Windows XP (WinZIP, WinRAR etc.),
 • recunoasterea vorbirii si a scrisului de māna, daca īn sistem se instaleaza componente capabile sa preia semnal de aceasta natura,
 • Internet Connection Firewall (ICF), aplicatie de protectie īncorporata, care detecteaza īncercarile neautorizate de a se intra īn sistem ("hacking") si le jurnalizeaza ("logging", īnscriere īn fisiere tip jurnal, "log files"), se activeaza prin selectare cu butonul din dreapta al mouse-ului a icoanei legaturii la retea (Figura D.48), alegerea Properties/Advanced si selectarea casutei de protectie. Prin apasarea butonului Settings se pot alege modurile de transfer de date cu Internet-ul care sa fie supuse protectiei, caracteristicile fisierelor jurnal, date carora li se restrictioneaza accesul etc. Nu se utilizeaza ICF daca īn retea sau pe calculator exista un alt sistem de protectie.
 • conexiuni de retea speciale (Virtual Private Network, VPN etc.) usor de definit,
 • restaurarea sistemului īn puncte de restaurare definite periodic de sistem sau de utilizator,
 • compatibilitate mai buna cu aplicatii externe (pentru aplicatiile specifice altor versiuni de Windows exista posibilitatea de a face XP sa se comporte ca versiunile mai vechi: se selecteaza aplicatia cu butonul din dreapta al mouse-ului, Properties/Compatibility, se opteaza pentru variantele īn care aplicatia respectiva se stie ca functioneaza).

Servicii īn Windows XP

Serviciile sunt programe care ruleaza "invizibil" pe calculator (īn spatele tuturor aplicatiilor), se īncarca automat si īncep sa functioneze o data cu sistemul de operare, chiar daca nu exista utilizatori logati īn momentul respectiv.

Exista mai multe moduri de a vizualiza serviciile pe calculator:

 • Start->Run, "msconfig" īn linia de comanda si alegerea filei "Services" (Figura D.61), se deschide o fereastra īn care se vizualizeaza informatii relativ limitate, si anume lista serviciilor din sistem si starea lor īn momentul respectiv.

Figura D.61.

 • Start->Run, "services.msc" īn linia de comanda sau Start->Control_Panel-> Performance_and_Maintenance->Administrative_Tools->Services produc o fereastra de servicii locale (Figura D.62).

Figura D.62.

 • Start->Control_Panel->Performance_and_Maintenance->Administrative_Tools-> Component_Services deschide o fereastra de servicii extinse, dintre care cele locale sunt doar o parte (Figura D.63).

Figura D.63.

 • Start->Control_Panel->Performance_and_Maintenance->Administrative_Tools-> Computer_Management, Figura D.64.

Figura D.64.

Īn listele de servicii apelate prin Start sistemul ofera mai multe informatii despre serviciile existente si cele care ruleaza īn momentul respectiv pe masina. Utilizatorul are posibilitatea sa vada ce actiune guverneaza fiecare serviciu si sa hotarasca daca are sau nu nevoie īn momentul respectiv de ea.

Starea serviciului se poate modifica prin click cu butonul din dreapta al mouse-ului pe identificatorul respectiv. Rezulta lista de optiuni din Figura D.65, īn care utilizatorul poate alege īntre starile posibile īn momentul respectiv.

Figura D.65.

Prin selectarea optiunii "Properties" se poate schimba felul īn care este lansat serviciul respectiv la pornirea calculatorului (Figura D.66). Serviciul poate porni automat (la pornirea sistemului), manual (prin activare de catre utilizator) sau poate fi dezactivat atunci cānd porneste sistemul.

Figura D.66.

Printr-o gestiune corecta a serviciilor de pe calculator se poate evita īntr-o oarecare masura supraīncarcarea resurselor. Oprirea serviciilor trebuie facuta cu atentie, pentru a nu afecta fatal functionarea sistemului de operare. Cāstigul īn performanta este īnsa destul de redus. Daca sistemul este supraīncarcat īn majoritatea timpului, se recomanda adaugarea de resurse (procesor mai rapid, memorie mai mare).

Bibliografie recomandata

Exista pe piata o serie de manuale de Windows XP de diferite nivele, traduceri ale unor lucrari alcatuite de parteneri Microsoft pentru marele public sau pentru certificarea ca expert īn sisteme de operare Windows. De asemenea, īn ultimul an, toate periodicele cu profil informatic au abordat macar o data subiectul "Windows XP" pe larg, si s-au facut de mai multe ori referiri la functionare, configurari specifice, lucrul sub acest sistem de operare etc.

Pentru informatii, asistenta "on line" si download-uri (descarcare de pachete de programe de pe Internet, gratuite sau nu) se poate folosi site-ul producatorului, www.microsoft.com. O modalitate foarte buna de gasire de informatii foarte specifice este cautarea dupa cuvinte cheie cu www.google.com, care returneaza toate ocurentele cheii respective la care are acces pe Internet. Printre acestea pot fi: site-uri de producatori, distribuitori, centre de training si certificari, si, cel mai important, grupuri de discutii pe tema respectiva, īn care utilizatori din īntreaga lume se sprijina reciproc si schimba opinii si solutii.

Manualele traduse sunt utile pentru cei care nu cunosc suficient limba engleza si foarte utile pentru cei care nu au mai lucrat niciodata sub un sistem de operare din familia Windows sau nu sunt familiarizati cu lucrul pe calculator. Pentru acestia, informatia "nestructurata", asa cum apare ea īn reviste, īn ferestrele de Help si pe Internet de regula nu este suficienta. Acumularea de experienta īn cele din urma se face lucrīnd, si este bine sa se faca o documentare serioasa īnaintea oricarei actiuni, pentru ca īn cele din urma, calculatorul este doar un instrument care nu face decāt ceea ce i se cere.

Colectii de informatica la edituri romānesti:

Reviste romānesti de informatica:

Document Info


Accesari: 6624
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )