Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Windows XP - Protejati-va fisierele si directoarele

Informatica
Problema Pana de curand, singura modalitate de a proteja cu parole fisierele sau directoarele din Windows 98 sau ME era de a apela la un software aditional. Aceasta modalitate de protectie este disponibila in Windows 2000 si XP, dar cu conditia ca sistemul de fisiere sa fie NTFS si nu clasicul FAT 32. Insa exista o metoda de a proteja directoarele si fisierele indiferent de modul in care este formatat hard discul.
Solutie: Pentru a bloca accesul la anumite fisiere, tot ceea ce aveti de facut este sa le stocati in cadrul unor directoare comprimate si sa apelati la optiunea de protejare prin sistemul de parole inclus. Pentru a profita de aceasta facilitate, in cazul in care utilizati Windows ME, incepeti prin a verifica existenta posibilitatii de a crea directoare comprimate. Pentru aceasta selectati Start, Settings si dati clic pe Control Panel. In fereastra acestuia dati dublu clic pe optiunea Add/Remove Programs si alegeti tab-ul Windows Setup. Aici selectati System Tools si dati clic pe Details. In cazul in care optiunea ''Compressed Folders'', nu este bifata, selectati-o acum si confirmati cu OK pentru a declansa procedura de instalare. Pentru a crea un astfel de director, dati clic dreapta pe desktop sau in interiorul unui director deschis in Windows Explorer si alegeti New, Compressed Folder (in Windows Me) sau New, Compressed (zipped) Folder (in Windows XP). In acest mod se va crea in locatia dorita un director nou denumit standard ''New Compressed Folder''. Introduceti numele dorit pentru director si confirmati cu Enter.
Pentru a incepe sa stocati fisiere in acesta, dati dublu clic pentru a-l deschide. Deschideti in paralel in Windows Explorer directorul ce contine fisierele pe care doriti sa le protejati si selectati-le cu mouse-ul. Trageti-le cu butonul dreapta al mouse-ului apasat in directorul comprimat. Cand veti elibera butonul, selectati optiunea ''Move Here''. In cazul in care le veti deplasa in mod clasic cu clic stanga, in directorul comprimat vor fi adaugate doar niste copii, ceea ce inseamna ca fisierele originale vor fi in continuare neprotejate. Daca este necesar, activati fereastra directorului comprimat, dand clic pe bara de titlu. Acum selectati File, Encrypt in Windows ME sau File, Add a password in Windows XP. Introduceti parola dorita in casetele de ''Password'' si ''Confirm Password'' si dati OK. Din acest moment, numai utilizatorii care cunosc parola vor putea deschide, extrage, copia sau muta fisierele din directorul comprimat, Windows solicitand introducerea parolei inainte de a permite oricare dintre aceste operatiuni. Daca veti transmite acest fisier unor persoane care nu utilizeaza ca sistem de operare Windows XP sau ME, acestia vor putea extrage fisierele cu ajutorul unui program de arhivare ca WinZip, dar tot vor avea nevoie de parola pentru a accesa continutul. Pentru a va asigura cu adevarat intimitatea fisierelor si directoarelor, retineti cateva lucruri atunci cand efectuati o operatiune de acest tip: ''Privat'' nu inseamna sigur. Directoarele comprimate si protejate cu parola impiedica accesul la fisiere, dar aceasta nu inseamna ca nu pot fi sterse. Daca datele dumneavoastra sunt importante, pastrati copii de siguranta intr-un loc sigur. Adaugati fisierele inainte de introducerea parolei. Toate fisierele aflate in directorul comprimat sunt protejate atunci cand ati creat parola. Orice fisier pe care il veti stoca ulterior nu va fi protejat. De aceea asigurati-va ca ati inclus toate fisierele dorite inainte de a crea parola. Pentru a include si fisierele adaugate ulterior, deschideti directorul comprimat si indepartati parola pe calea File, Decrypt sau File, Remove Password. Creati apoi din nou parola pe calea explicata mai sus. In acest fel puteti defini parole chiar pentru fiecare fisier in parte. Inversarea operatiunii. Daca decideti sa renuntati la protectia prin parola, aveti doua optiuni.
Prima varianta este reprezentata de posibilitatea de a extrage continutul directorului comprimat, prin intermediul meniul de clic dreapta din care alegeti Extract All. A doua optiune este reprezentata de inlaturarea parolei pe calea File, Decrypt (in Windows Me) sau File, Remove Password (in Windows XP). In ambele cazuri, Windows va solicita introducerea parolei originale. Secretul continutului. Numele fisierelor stocate in directorul comprimat este vizibil chiar daca fisierele sunt inaccesibile fara parola. Pentru a le ascunde, creati un director comprimat in interiorul altuia de acelasi tip, pe care protejati-l de asemenea cu o parola. Utilizatorii pot deschide primul director comprimat, dar nu si pe cel care contine fisierele propriu-zise. In cazul in care utilizati ca sistem de ope-rare Windows 98 sau Windows 2000 cu sistem de fisiere FAT, atunci pentru a proteja fisierele cu parola puteti apela la un program freeeware de criptare. O optiune este reprezentata de AxCrypt - https://axcrypt.sourceforge.net/ - care ofera criptare pe 128 de biti.

Document Info


Accesari: 1866
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )