Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
World Wide Web

Informatica
World Wide Web

Reteaua Internet a aparut prin efortul de a interconecta reteaua Departamentului Apararii Statelor Unite (cunoscuta sub numele de ARPAnet - Advanced Research Projects Agency) cu alte retele conectate pr 545t191f in dispozitive radio sau satelit. ARPAnet a fost o retea experimentala, proiectata sa asigure suportul pentru cercetarea militara - în particular cercetari privind construirea unor retele care puteau rezista cu succes unor întreruperi partiale.
Una din cele mai importante retele aparute ulterior a fost NSFNET, înfiintata de NSF (National Science Fundation), o agentie guvernamentala americana. Spre sfârsitul anilor 80 aceasta organizatie a creat cinci noduri de comunicatii puternice în cele mai importante centre universitare americane. Problema care aparea acum era datorata costului ridicat al serviciului telefonic, al liniilor telefonice închiriate pe distante foarte mari. Solutia pentru rezolvarea acestei probleme a constat în înfiintarea unor centre regionale. Astfel aproape fiecare campus universitar a fost conectat la centrul Internet cel mai apropiat.

La începutul anilor 80, ARPANet s-a unit cu MILNet (reteaua militara) cu NSFNet (cercetatori si oameni de stiinta) si cu alte retele (de exemplu BITNet si USENet, retele concepute pentru schimbul de stiri). Pâna în anul 1990, aplicatiile de baza utilizate în Internet erau e-mail, listserv, telnet si FTP. În anul 1990, la Universitatea McGill se introduce sistemul Archie ca instrument de cautare în serverele FTP. În anul 1991, în universitatea Main, Paul Lindner si Mark P. McCahill au realizat programul Gopher. Structura arborescenta a meniurilor ajuta utilizatorii în organizarea documentelor ce urmau a fi prezentate pe Internet. Serverele Gopher au devenit asa de folosite încât, pâna în anul 1993, au aparut mii de servere continând peste un milion de documente. Pentru a gasi un astfel de document a aparut un motor de cautare numit Veronica (very easy rodent- oriented netwide index to computerized archives). În anul 1990, Tim Berners-Lee, fizician la CERN (Centre European pour la Recherche Nucleare) Geneva, dezvolta protocoalele de comunicatie pentru World Wide Web, creând totodasta si limbajul HTML (Hypertext Markup Language). Chiar daca initial era un proiect destinat cercetatorilor din fizica atomica, descoperirile sale au facut rapid epoca, pentru multa lume Internetul devenind sinonim cu World Wide Web-ul. Aceasta a fost si prima participare europeana la dezvoltarea Internetului

World Wide Web este cea mai importanta realizare, cu cel mai mare impact, asupra Internet-ului în ultimii ani. World Wide Web este cunoscut si sub siglele WWW, W3 sau mai simplu Web. Web-ul usureaza navigarea pe Internet deoarece permite indexarea informatiilor, ceea ce duce la o mai usoara utilizare a lor. Ultimele statistici arata ca în proportie de aproximativ 94% userii Internet-ului sunt de fapt utilizatori ai World Wide Web[1].

Web-ul are doua caracteristici care-l fac sa fie preferatul în "navigarea" pe Internet. Aceste facilitati sunt: hyperlinks-urile (hiperlegaturile) si interactive multimedia.Cu ajutorul Web-ului utilizatorul poate accesa o mare varietate de resurse: documente, fotografii, imagini video si audio pe calculatorul.

WWW în acelasi timp este o colectie de articole, carti, diapozitive, muzica, filme etc. care pot fi localizate si transferate pe calculatorul user-ului.

Hyperlinks-urile sunt legaturi care ajuta utilizatorul sa treaca de la o pagina web la alta prin tastarea unui numar sau activarea unor cuvinte cu ajutorul mouse-ului.

Cuvântul Web (retea, plasa) defineste modul în care se realizeaza hyperlik-urile dintre informatiile stocate pe calculatoare.

Resursele stocate pe Internet/Web sunt imense. Exista mai mult de un miliard de fisiere-document si peste 60.000 de servere Web cu suport de tip interactiv multimedia. Programele de navigare în paginile Web fac "excursia cu barca" pe oceanul Internet placuta si atunci când începeti sa cautati o anumita informatie nici nu simtiti cum fara sa vreti uitati ceea ce cautati, pierduti fiind în furtuna de informatii.

Prin intermediul Web-ului se fac transmisii on-line de radio si televiziune, se face publicitate si chiar comert on-line etc. Tot pe Web exista discutii în timp real, asa numitele site-uri chat. În general pe site-urile chat discutiile nu au o tema data ci se discuta on-line (în direct) cu diversi interlocutori din orice colt al lumii.

Sistemul Web se bazeaza pe conceptele de hipertext iar mai nou pe hipermedia si acestea, la rândul lor, au la baza limbajul HTML si extensiile acestuia. Transferul de fisiere în sistemul Web se bazeaza pe protocoalele http.Parte a Internet-ului compusa din pagini de informatii legate între ele prin linii de hypertext, sistem inventat de Tim Berners-Lee.


Document Info


Accesari: 1550
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )