Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Asigurarea de bunuri

Stiinte politice


Asigurarea de bunuriAu fost practicate atāt sub forma obligatorie cāt si sub forma facultativa. Datorita cresterii calitatii produselor constatam aparitia de noi domenii de activitate ce conduc la cresterea numerica si la diversificarea bunurilor asigurate.

Constatam amplificarea si diversificarea tipurilor de bunuri si a riscurilor aferente acestora ce pot produce pagube precum si o crestere a volumului pagubelor datorata diversificarii si dezvoltarii valorificarii bunurilor, datorata aglomerarii instalatiilor īn spatiile destinate depozitarii bunurilor si datorita cresterii nr si diversificarii mijloacelor de transpor.

Pāna īn 1995 s-au practicat forme de asigurare de bunuri cum ar fi asigurarea cladirilor, a animalelor si a culturilor agricole.

Īn februarie 1996 odata cu intrarea īn vigoare a legii privind activitatea de asigurari si reasigurari īn Romānia s-a renuntat la activitatea de asigurare obligatorie, bunurile putānd fi asigurate numai facultativ.

Din anul 200 pe fondul pagubelor suferite de populatie datorita calamitatilor naturale se īncearca elaborarea unei legi si a unor norme de aplicare a acesteia pt instituirea obligativitatii asigurarii imobilelor, īn primul rānd a celor ce au destinatia de locuinte.

Diversitatea asig de bunuri este data de felul bunurilor si al riscurilor asigurate. S-au conturat forme distincte ale asig de bunuri cu tehnici specifice fiecarui tip cum ar fi īn cazul asig animalelor, al asig cladirilor sau al asig culturii agricole.

Diferentierea dupa criteriul riscurilor a condus la practicarea unor noi forme de asig.

Asig de bunuri pot fi īncheiate de persoanele fizice si juridice care au domiciliul, sediul sau resedinta īn Romānia. Dupa 1991 s-a evidentiat o largire a sferei de cuprindere a asig crescāndu-se posibilitatea ca si regiile autonome, soc comerciale cu capital de stat si institutiile publice sa īncheie asig de bunuri.

Obiectul asigurarilor de bunuri - din acest punct de vedere putem face referire la urmatoarele 3 categorii:

1. bunuri ce apartin persoanelor fizice si juridice mentionate

2. bunuri primite īn folosinta, pt pastrare sau pt reparare

3. bunuri sau active ce fac obiectul unor contracte de īnchiriere sau locatie de gestiune.

Nu sunt cuprinse īn asigurare bunurile care datorita intrarii īn procesul de degradare nu mai pot fi folosite conform destinatiei lor.

Riscurile asigurate sunt atāt comune denumite riscuri generale cāt si specifice fiecarei forme de asigurare.

Daca nu sunt cuprinse īn asig anumite riscuri nu se pot acorda despagubiri pt:

pagube indirecte: reducerea bunului asigurat dupa revizie sau reparatie, scaderea randamentului īn folosirea acestuia, īntārzierea livrarii bunului.

Pagube produse prin īntreruperea folosirii bunurilor sau īnteruperea productiei.

Sumele asigurate īn contractele de asig de bunuri sunt cele declarate fara a se depasi val bunului pe care acesta o are la data īntocmirii contractului de asig. Val lui se refera la fie val lui pe piata, fie pretul lui de īnlocuire din care se scade uzura, uzura care este stabilita īn functie de vechime, īntrebuintare si starea de īntretinere. La bunurile de natura activelor circulante, se ia īn considerare costul lor. Īn cazul obiectelor de muzeu sau expozitie, se are īn vedere val lor de circulatie.

Durata asig - este de obicei de 1 an sau la cererea clientului, de 3 luni, 6 sau 9 luni, consemnat īn declaratia de asig. Asig se considera īncheiata īn momentul īn care s-a efectuat plata primelor si s-a emis contractul de asig, momente īn care de obicei coincid.

Primele de asig - se achita anticipat si integral, sau la cererea asiguratului īn rate subanuale, cu scadente stabilite īn contract.

Raspunderea asiguratorului - īncepe de la ora 24 a zilei urmatoare momentului īnchierii contractului si platii primelor. Raspunderea īnceteaza la ora 24 a ultimei zile consemnata īn contract.

La asig la care primele se platesc īn rate, asiguratorul nu are obligatia de a aminti asiguratului scadenetele de plata si nici sa īncaseze primele īn sistemul cherabil (la domiciliul clientului)

In caz de neplata la termenul stabilit al primelor, asiguratul are posibilitatea de a plati primele restantepe parcursul unei perioade de gratie care de obicei este de 30 zile, respectiv 60 zile fata de data scadentei. Aceasta īn conditiile īn care drepturile asiguratului ramān valabile. Daca se depaseste acest termen de pasuire, contractul de asig se reziliaza, fara a se achta īnapoi asiguratorului primele deja platite.

Alte obligatii ale asiguratilor:

- sa comunice orice modificare ce intervine īn datele furnizate soc de asig, pe toata durata asigurarii

- sa īntretina īn bune conditii bunurile asigurate īn scopul prevenirii riscurilor. Aceasta obligatie este verificata decatre asigurator la fata locului, nerespectarea ei atragānd desfiintarea contractului.

- īn cazul producerii evenimentului asigurat asiguratul este obligat sa ia masuri pt limitarea pagubelor si salvarea bunurilor asigurate, pt pastrarea si paza bunurilor ramase si totodata trebuie saīnstiinteze asiguratorul despre producerea evenimentului asigurat īn termen de 24 de ore de la aparitie.

Asigurarile de bunuri au si alte trasaturi comune referitoare la stabilirea marimii daunelor si la plata acestora.

6.2 Forme ale asig de bunuri

I Asig cladirilor, altor constructii si a continutului acestora pt

pagubele produse de incendiu si alte calamitati

Societatile de asigurari abordeaza īn mod diferit asigurarea bunurilor. Unele prevad conditii speciale, unice, referitoare la asig bunurilor contra incendiilor, indiferent daca acesta se refera la bunuri cu destinatie civila sau la bunuri cu destinatie comerciala sau industriala.

Alte societati grupeaza bunurile primite īn asigurare īn functie de destinatia acestora si de natura riscurilor la care sunt expuse. De aceea ele stabilesc conditii de asig īn mod distinct privind polita de incendiu īn functie de riscurile civile sau de riscurile comerciale sau industriale. Īn ambele cazuri, tarifele se diferentiaza īn functie de felul si destinatia bunurilor.Unele societati iau īn considerare toate riscurile ce pot afecta bunurile, asigurānd atāt riscul de incendiu, cāt si de producere a unor calamitati naturale.

Īn cazul īn care asiguratul prefera protectia numai pt unele din aceste riscuri, se face mentiunea despre acest lucru īn polita, primele de asig diminuāndu-se īn consecinta.

Alte societati de asigurare īsi asuma obligatia de plata īn fata asiguratului numai pt riscul de incendiu, alte riscuri putānd fi acoperite doar daca sunt prevazute īn polita, implicānd plata prealabila a unor prime suplimentare.

1. Tipuri de polite

A. asigurarea cladirilor, a altor constructii si a continutului lor pt pagube produse īn incendiu si alte calamitati.

Cladirile asigurate cuprind urmatoarele categorii de bunuri:

- cladirii si alte constructii care servesc ca locuinte, birouri, magazine, restaurante, depozite de marfa, ateliere, teatre, cinematografe, unde se au īn vedere atāt cladirile cāt si instalatiile fixe de īncalzire, instalatiile sanitare. Aici sunt incluse si cladirile aflate īn curs de constructie,

- masini, utilaje si instalatii,

- obiecte de inventar,

- marfuri, materii prime si auxiliare, materiale.

Riscurile asigurarii

- se acorda despagubiri pt daunele produse de % riscuri care rep calamitati naturale si tehnice, si care pot fi: incendiu, trasnetul, exploziile, ploaia torentiala, grindina, inundatiile, furtuna, cutremurul, alunecarile de teren, prabusirile datorate greutatii stratului de zapada sau gheata, avalansele, caderea de pe cladiri a unor corpuri.

Riscuri specifice

a) pt cladiri se mai acorda despagubiri si pt:

- cazurile care pt a se opri extinderea incendiului, sau la o amenintare brusca, neasteptata de incendiu, de prabusire sau de alunecare de teren, necesita darāmarea sau demontarea cladirii

- pagubele produse cladirilor prin lovirea lor de catre un vehicol

- cheltuieli reclamate de curatirea locului unde s-a produs paguba, īn masura īn care au legatura cu riscul asigurat si īn masura īn care este necesara executarea reparatiilor

b) pt continutul cladirilor

- se acorda despagubiri pt: marfurile continute de imobil īn situatia carbonizarii ori topirii acestora

- pt avariile accidentale produse la instalatiile de gaz, apa, canal sau īncalzire

- pt darāmare, desfacerea sau mutarea bunurilor, a instalatiilor īn anumite conditii

- pt pagubele bunurilor asigurate ca urmare a avarierii sau a distrugerii cladirilor īn care se aflau bunurile.

Riscuri neasigurate:

- nu se acorda despagubiri īn cazurile prevazute īn conditiile generale ale contractului īn % situatii:

* cānd pagubele provin numai din fermentatie, oxidare, afumare, prin expunerea la o sursa normala de caldura

* daca pagubele sunt produse instalatiilor electrice numai prin actiunea curentului electric nefiind urmat de incendiu

* pt pagubele care sunt produse bunurilor asezate la caldura sau aflate īn faza de prelucrare.

Sumele asigurate

Se stabilesc la cererea asiguratului:

- separat pt fiecare cladire, muzeu, obiect de expozitie

- pt mijloacele fixe si circulante:

*global pt toate bunurile din aceasta grupa prevazute īn tarife de prima

* separat pt fiecare bun sau pt unele bunuri din aceeiasi grupa din tariful de prima

Primele de asigurare sunt diferentiate pe tipuri de localitati (municipii, orase, mediul urban sau rural) sau pe grupe de bunuri īn functie de felul bunului din grupa respectiva, sunt diferentiate: locuinte, anexe gospodaresti, cladiri īn constructie sau magazine si depozite de marfuri, ateliere si alte constructii cu scop lucrativ, institutii culturale.

Primele de asigurare sunt diferentiate si īn functie de produsele depozitate sau folosite īn procesul de productie, īn functie de susceptibilitatea lor de a fi sau nu usor inflamabile, sau dupa cum bunurile rep cladiri ori continutul lor.

Pt platforme industriale, combinate, uzine se obisnuieste a se accepta contractarea numai dupa ce se face inspectia de risc asupra unitatilor care solicita asigurarea si asupra obiectului institutiei economice.

Se pune accent foarte mare pe investigatii si constatari mai ales īn legatura cu obiectul activitatii, cu natura materialelor din care sunt construite platibile īn functie de felul materiilor prime, ale materialelor si ale combustibilor folositi īn procesul de productie, contānd tehnologiile folosite care pot agrava sau nu riscurile asigurate, importante fiind si dotarile cu instalatii si echipamente de sesizare si stingere a incendiilor, starea de functionare a acestora.

Se evalueaza si iminenta producerii unor riscuri īn funtie de amplasamentul unitatii (de exemplu daca caldura se afla amplasata īn apropierea unor conducte de petrol, ce pot fi o foarte importanta sursa pt declansarea unui incendiu)

Se utilizeaza datele statistice īn legatura cu cuantumul pagubelor comise īn ultimii ani si īn aceste conditii se ajusteaza la conditiile societatii dupa care se formuleaza concluziile privind riscurile pe care le-ar putea accepta societatea de asigurari si propunerile catre asigurat.B. asigurarea cladirilor altor constructii si a continutului acestora pe baza politei de:

a) riscuri civile:

Obiectul asigurarii: cladiri, bunuri casnice, continutul cabinetelor profesionale si ale birourilor.

Riscuri asigurate se acorda despagubiri pt daunele directe si materiale cauzate de incendiu, precum si suplimentar pt cele provocate de:

stricaciuni provocate de masurile luate pt a opri, īmpiedica incendiul

- explozia care nu a fost provocata de dispozitive explozibile

- trasnet

- caderea aparatelor de zbor si a celor aerospatiale

- lovirea de catre celelalte vehicule rutiere

- cheltuieli de evacuare, transport ale resturilor materiale īn anumite limite.

Alte riscuri acoperite: la cererea expresa a asiguratului mai pot fi incluse o prima suplimentara si alte riscuri:

- pagube provocate de cutremure

- inundatii si aluviuni

- fenomene atmosferice: uragane, tornade, furtuni

- alunecari de teren

- prabusiri datorate greutatii stratului de zapada.

Plata despagubirii se efectueaza dupa csaderea prealabila a unei fransize ce ramāne īn sarcina asiguratului.

b) polite pt riscuri comerciale, industriale

Obiectul asigurarii īl constituie:

- cladirile inclusiv lifturile si instalatiile ( cu destinatie comerciala, industriala)

- utilaje si echipamente, mobilier, masini si utilaje, obiecte electrocasnice de birou, hārti de valoare, registre, documente

- materii prime, materiale, marfuri si bunuri casnice.

Sunt cuprinse toate categoriile de mijloace fixe si elementele materiale de mijloace circulante aflate īn dotare.

Riscuri asigurabile: sunt daunele directe si materiale provocate de incendii si suplimentar pt evenimentele enumerate la polita pt riscuri civile. Se mai pot cuprinde si alte riscuri, cu plati suplimentare de prime cum ar fi:

- riscuri ce tin de manifestarile electrice, riscuri care afecteaza marfurile aflate īn refrigerare, distrugeri provocate de undele sonice, de eruptiile vulcanice.

Asigurarea masinilor, utilajelor si instalatiilor pt cazuri de avarii accidentale.

Obiectul asigurarii īl constituie masinile, utilajele si instalasiile aflate īn incinta constructiilor asigurate pt pagube produse īn mod subit de catre anumite accidente.

Riscuri asigurate

a) ruperi sau deformari īn timpul functionarii

- ciocniri sau izbiri cu alte corpuri

- explozii

- lipsa apei īn cazane, recipiente

- efectul unor substante chimice

- actiunea curentului electric

- trasnet, cutremur, furtuna

b) defecte ale constructiei datorate materialelor, viciilor de prelucrare sau de montare.

Riscuri neasigurabile:

- cauzele prevazute īn conditiile generale de asigurare la riscuri asigurate

- pagube produse īn mod lent si numai uzura, īntrebuintarea masinilor, utilajelor, instalatiilor cum ar fi : eroziunea, coroziunea, depunerea pietrei pe cazan

- pagubele produse de incendii, inundatii, furt si pagubele produse de materialele de stingere, de darāmareīn timpul sau dupa incendiu.

Asigurarea bunurilor pt cazurile de furt prin efractie, acte de tālharie

La aceasta asigurare se practica specializarea atāt din punct de vedere al asiguratilor cāt si a bunurilor acceptate īn asigurare. O serie de societati īncheie persoanelor fizice si juridice cotracte pt protectia bunurilor din locuinte si birouri, a bunurilor din unitatile de productie si comert oferind polite distincte pt fiecare din cele 2 categorii de bunuri.

Alte societati primesc īn asigurare fie numai primul gen de bunuri susceptibile a fi furate, fie numai pt cel de-al 2 gen (riscuri comerciale, industriale)

Unii asiguratori trateaza cladirea ca fiind un risc separat, īn timp ce altii considera furtul si tālharia riscuri de sine statatoare, alte societati iau īn considerare aceste riscuri suplimentare, dar cu plata unor prime corespunzatoare.

Exista anumite situatii spre exemplu cea de vānzare pe credit a anumitor marfuri susceptibile a fi furate īnainte de vānzarea lor integrala, īn care īncheierea unei polite de asigurare corespunde atāt intereselor furnizorului, cāt si intereselor cumparatorului. Vb de exemplu de asigurarea produselor cumparate īn leasing. De asemenea un interes deosebit pt creditorii financiari īl prezinta produsele de bank-asigurare, care garanteaza creditorului īncasarea valorii īmprumutate chiar daca debitorul nu este capabil sa ramburseze creditul.

In ultimii ani asigurarea creditului tinde sa devina una dintre formele preferate de creditori pt garantarea ramburs[rii īmprumutului.C. asigurarea de furt si tālharie pt locuinte si birouri (riscuri civile)

Obiectul asigurarii īl fac bunuri de o mare diversitate:

mobila, tablouri, obiecte de arta, de cult, bunuri electrocasnice, blanuri, carti

- obiecte de īmbracaminte, aparatura video, bijuterii

- alte obiecte de uzz casnic si personal, tapiterii, decoratiuni interioare, ustensile, mobiliere si alte bunuri pt birouri particulare, cabinete profesionale care comunica cu locuinta.

Suma asigurata se stabileste de catre asigurat īn func'ie de structura valorii de īnlocuire, starea de folosinta a bunului. Cuantumul despagubirilor se limiteaza adesea la o suma fixa per obiect, la un anumit procentaj din suma asigurata, la o suma maxima pt totalitatea bunurilor sustrase cu ocazia unui furt.

Riscurile asigurate: sunt pagubele materiale si directe cauzate de:

furtul produs prin patrunderea īn locuinta sau birou

- tālharia īn locuinta

- actele de vandalism si daunele produse.

Obligatiile asiguratului sunt legate de adoptarea unor masuri adecvate privind mijloacele de īnchidere, de protectie a cladirii sau īncaperii īn care se afla bunurile asigurate. Asiguratul este obligat sa informeze īn termen util organele de politie despre producerea evenimentului asigurat (ca o conditie esentiala pt īntocmirea dosarului de despagubire)

Asigurarea de furt si tālharie limitate la anumite bunuri (pers juridice)

Obiectul asigurarii īn afara celor deja mentionate, nu sunt cuprinse urmatoarele categ de bunuri:

mf care nu sunt supuse riscului de furt

- bunuri care se afla īn afara unei localitati si care nu sunt pazite permanent sau care nu sunt locuite

- mf sau alte bunuri existente īn vitrine exterioare care nu fac corp comun cu cladirea

- pietrele pretioase care nu sunt pastrate īn conditii de securitate, cu exceptia situatiilor cānd acestea sunt przentate īn muzee sau expozitii (cu acceptul asiguratorului)

Riscurile asigurate:

- pagubele produse din furtul prin efractie al bunurilor aflate īn localul prevazut īn contract, īn conditiile īn care sunt īndeplinite anumite masuri de siguranta si de paza (usile exterioare prevazute cu dispozitive de īnchidere, aparatori cu grilaje)

- pagubele produse prin spargerea sau deteriorarea cu prilejul furtului sau a tentativei de furt prin efractie

- pagubele produse prin furtul prin: acte de tālharie a bunurilor din localul asigurat daca ele s-au desfasurat īn acel local prin amenintare sau acte de violenta

- pagube produse cu īntrebuintarea cheilor originale, numai daca acestea au fost obtinute prin acte de violenta si tālharie.

Riscuri neasigurate: sunt daunele cauzate de furt simplu, sau furt cu īntrebuintare de chei potrivite sau origunale, cu exceptia cazului prezentat mai sus.

Sumele asigurate se stabilesc la cererea asiguratului fie global, fie separat pt anumite bunuri.

D. Asigurarea bunurilor si valorilor pt acte de tālharie asupra curierilor:

Obiectul asigurarii īl constituie furtul savārsit prin acte de violenta asupra curierilor pe perioada exercitarii atributiilor de serviciu de catre acestia.

Asigurarea se īncheie fie pt fiecare curier īn parte cu o suma asigurata individuala, fie global prin indicarea nr curierilor si al unei sume asigurate colective totale.

! Nu se acorda despagubiri pt cazurile īn care nu exista confirmarea organelor de politie pt furt, tentativa de furt prin efractie sau prin acte de tālharie, sau daca nu s-a depus reclamatii la politie

primele de asigurare sunt diferentiate īn functie de locul īn care se savārseste furtul si felul bunului sau a valorii asigurate.

E. Asigurarea geamurilor, oglinzilor sau a altor bunuri casabile pt cazuri de spargere sau crapare

Obiectul asigurarii īl fac geamurile, oglinzile, care pot fi obiectul unor spargeri sau crapari.

Riscurile asigurate:

riscurile generale

- faptele oamenilor, accidentele de orice fel, lucrarile de montare, demontare, cu mutarea bunurilor asigurate, precum si montarea gresita a acestora

Riscuri neasigurate:

- riscuri generale neasigurate

- pagubele conexe ca: distrugerea ramelor, a geamurilor si oglinzilor a instalatiilor conexe la lampi

- pagube produse pe suprafata bunurilor, ca zgārierea geamurilor, a oglinzilor

- pagube produse becurilor electrice

- pagube provenite dintr-o sursa de caldura normala

Primele de asigurare sunt diferentiate īn functie de felul bunului asigurat.

Document Info


Accesari: 3144
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )