Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
CONSTRUCTIA EUROPEI IN VIZIUNEA LUI JEAN MONNET

Stiinte politice
CONSTRUCTIA EUROPEI IN VIZIUNEA LUI JEAN MONNET

Pentru prima oara, relatiile traditionale dintre state s-au transformat. Dupa metodele trecutului, chiar atunci cand statele europene sunt convinse de necesitatea unei actiuni comune, chiar atunci cand pun pe picioare organizatie internationala, ele isi rezerva deplina suveranitate. In consecint 747f53h 9;, organizatia internationala nu poate nici sa decida, nici sa execute, ci doar sa adreseze statelor recomandari. Aceste metode sunt incapabile sa elimine antagonismele noastre nationale, care se accentueaza inevitabil, atat timp cat suveranitatile nationale nu sunt depasite.Astazi, dimpotriva, sase parlamente au hotarat, dupa o matura deliberare si cu majorari masive, sa creeze prima Comunitate europeana care unifica o parte a suveranitatilor nationale si le supune interesului comun.

In limitele competentei care ii este conferita de Tratat, Inalta Autoritate a primit mandat de la cele sase state sa ia, in deplina independenta, decizii ce devin imediat executorii in intreg teritoriul acestora. Ea este in relatii directe cu toate intreprinderile. Ea obtine resurse financiare, nu contributii ale statelor, ci prelevari direct stabilite asupra productiei a carei grija o are.

Ea este responsabila nu in fata statelor, ci in fata unei Adunari Europene. Adunarea a fost aleasa de parlamentele nationale; este deja prevazut ca ea va putea fi aleasa in mod direct, de catre popoare. Membrii Adunarii nu sunt legati prin nici un mandat national; ei voteaza liber si in calitate individuala, nu nationala. Fiecare dintre ei reprezinta nu tara sa, ci Comunitatea intreaga. Adunarea controleaza actiunea noastra. Ea are puterea de a ne retrage increderea. Este prima Adunare Europeana dotata cu puteri suverane.

Actele Inaltei Autoritati sunt susceptibile de recurs in justitie. Asemenea recursuri nu se vor face in fata tribunalelor nationale, ci in fata unui tribunal european, Curtea de Justitie.

Toate aceste institutii vor putea fi modificate si ameliorate o data cu experienta. Ceea ce nu va fi pus in discutie este fapul ca ele sunt institutii supranationale si, sa-i spunem pe nume, federale. Acestea sunt institutii care, in limita competentei lor, sunt suverane, cu alte cuvinte inzestrate cu un drept de a decide si de a executa.Carbunele si otelul nu reprezinta, decat o parte a vietii economice. De aceea, trebie asigurata o legatura constanta intre Inalta Autoritate si Guvernele care raman responsabile de politica economica de ansamblu a statelor lor. Consiliul de Ministri a fost creat nu pentru a exercita un control sau o tutela, ci pentru a stabili aceasta legatura si a asigura armonia intre politica Inaltei Autoritati si cea a statelor membre.

Aceasta vasta piata, origine si scop a intreprinderii noastre, reprezinta punerea laolalta a pietelor nationale care erau pana acum separate. Experienta noastra cotidiana confirma ca, pentru a o realiza, pentru ca ea sa produca efecte, e nevoie de reguli care sa-i guverneze functionarea, de ajustari graduale in stabilirea ei si de institutii care sa vegheze asupra acestor reguli si acestor tranzitii.

Nu serveste la nimic, intr-adevar, sa fie suprimate contingentele, daca ele pot fi inlocuite printr-o restaurare sau sporire a drepturilor de vama.

Document Info


Accesari: 1299
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )