Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


CONTINUTUL SI ESENTA REGIMURILOR POLITICE

Stiinte politice


CONŢINUTUL sI ESENŢA REGIMURILOR POLITICE

Regimul politic reprezinta forma concreta de organizare si functionare a sistemului politic, īndeosebi modul de constituire si actiune a organelo 151b17b r de stat, īn raport cu cetatenii.Daca organele de conducere ale puterii politice, īn general, organele de stat se constituie si actioneaza prin consultarea cetatenilor, prin respectarea vointei si intereselor acestora, avem de a face cu un regim democratic. Un astfel de regim, de regula, reprezinta interesele generate ale tuturor membrilor societatii, ale tuturor categoriilor sociale .

Dimpotriva, daca organele puterii politice, organele de stat se constituie si actioneaza prin nesocotirea vointei cetatenilor, fara consultarea acestora si īmpotriva vointei lor, avem de a face cu un regim dictatorial care reprezinta interele unui grup minoritar, īn conflict cu interesele generale ale societatii.

Asadar, regimul politic este determinat, īn ultima instanta, de raporturile de forta dintre cetateni, dintre societatea civila si statĪn evolutia sa istorica, īn raport cu conditiile concret istorice, societatea omeneasca a cunoscut atāt regimuri democratice cāt si dictatoriale. Regimul politic nu trebuie confundat cu forma de guvernamānt Aceasta din urma se refera la raporturile dintre organisme ale statului īn procesul lor de constituire. Īn acest sens pot exista ca forme de guvernare: monarhii absolute sau constitutionale, republici prezidentiale, parlamentare etc.

Regimul politic nu depinde atāt  de forma de guvernare, cāt, mai ales, de raportul dintre acesta si cetateni.

Este adevarat ca īn cazul unor monarhii cu caracter absolut, nu pot exista decāt regimuri dictatoriale. Īn cazul monarhiilor constitutionale putem avea regimuri democratice, iar īn cazul unei republici prezidentiale, pot exista atāt regimuri politice democratice, cāt si dictatoriale.

Document Info


Accesari: 1847
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )