Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Conceptul si formele actiunii politice

Stiinte politice
Conceptul si formele actiunii politice

Intre cultura politica si actiune politica exista o stransa legatura, cultura politica ofera cunostintele si judecatile politice de valoare pe care actiunea politica se sprijina si le fructifica.Actiunea politica poate fi definita ca o activitate constienta, mai mult sau mai putin organizata, 333c21d desfasurata fie de diferite institutii politice (stat, partide etc.) fie de indivizi ca simpli cetateni, pentru atingerea unui anumit tel politic in conformitate cu convingerile acestora.

Orice actiune politica presupune atat aspecte teoretice cat si practice, care se impletesc intre ele si care urmaresc fie probleme de organizare si conducere a societatii, fie de influentare a opiniei publice. Eficienta actiunii politice este determinata, in ultima instanta, de gradul de cultura politica, pentru ca numai prin cultura politica se poate actiona in cunostinta de cauza. Actiunea politica se manifesta prin anumite forme precum: comportamentul politic, atitudinea politica si participarea politica.

Pentru Romania, care se afla in plin proces de realizare a unor structuri democratice, sunt vitale cultura politica, formarea unor convingeri si conceptii politice democratice, care sa asigure participarea constienta a indivizilor la viata politica a tarii prin manifestarea tuturor formelor de actiune politica amintite.

Comportamentul politic constituie acea forma de actiune politica prin care membrii societatii se raporteaza intr-un anumit mod la puterea politica, la institutii si organizatii politice, la diferite doctrine, programe si acte politice. Exemple: participarea sau nu la alegeri, la diferite demonstratii, la intruniri, respectarea sau nu a legilor etc.

Comportamentul politic al membrilor societatii depinde in mare masura de nivelul de cultura, politica, de gradul de intelegere si apreciere a valorilor politice. De regula, un nivel inalt de cultura politica si de apreciere cat mai corecta a valorilor politice conduce la un comportament democratic benefic pentru soarta democratiei din tara respectiva, si invers.

O alta forma a actiunii politice este atitudinea politica.

Atitudinea politica constituie o modalitate concreta a actiunii politice, prin care se reactioneaza pozitiv sau negativ fata de idei, doctrine, programe, institutii, situatii si evenimente politice. In general, atitudinea politica reliefeaza pozitia favorabila sau nefavorabila fata de activitatea si doctrina unui partid, a statului, a diferitelor organisme interne si internationale etc. Astfel, pot sa existe atitudini pro sau contra monarhiste, pro sau contra republicane, atitudini politice de stanga, de dreapta etc.

De regula, atitudinea politica a cetatenilor sau chiar a unor grupuri sociale se constituie in functie de convingerile politice pe care le au si a ideologiei politice pe care o impartasesc (conservatoare, liberala, social-democrata etc.).

O alta forma a actiunii politice o constituie participarea politica.

Prin participare politica se intelege o angajare activa a cetatenilor sau grupurilor sociale la elaborarea deciziilor politice si la transpunerea lor in viata. Ea reprezinta o forma superioara de manifestare a actiunii politice si constituie o conditie importanta a unui regim democratic. Exemple de participare politica putem avea: incadrarea in randurile unui partid politic, si activitatea desfasurata in cadrul acestuia, participarea la alegeri prin candidarea la anumite posturi de conducere, activitatea depusa in organisme de conducere etc.Participarea la viata politica a cat mai multor cetateni, a unor largi categorii sociale, este posibila numai intr-un regim democratic autentic, intre aceste doua componente existand o legatura organica. Cu cat participarea politica este mai larga si reprezentativa, cu atat regimul politic este mai democratic, iar acesta la randul sau mareste gradul de participare a cetatenilor la viata politica a tarii.

Desfasurarea unei actiuni politice sub toate formele ei de manifestare, in mod cat mai eficient si corespunzator, depinde, dupa cum s-a aratat, de un nivel ridicat de cultura politica a membrilor societatii. Un comportament politic, o atitudine politica, o participare politica corespunzatoare nu sunt posibile fara un grad ridicat de cultura politica.

Mai trebuie subliniat si faptul ca o actiune politica adecvata presupune, in mod necesar, o corelare corespunzatoare intre libertate si responsabilitate, intre drepturi si indatoriri.

Libertatea politica este o valoare esentiala a democratiei si un drept fundamental al omului. Numai in cadrul unei libertati politice, oamenii pot desfasura actiuni politice, pot efectua creatii politice in concordanta cu cerintele de progres ale societatii. Libertatea politica presupune atat libertatea de gandire, de opinie, cat si libertatea de actiune. Libertatea politica se poate manifesta numai in situatia in care societatea ofera un cadru corespunzator pentru aceasta, respectiv un regim democratic. Dar libertatea politica, la randul ei, nu poate exista si nu se poate manifesta corespunzator decat in stransa corelatie cu responsabilitatea politica. O autentica libertate inseamna, in primul rand, o libertate responsabila.

Responsabilitatea politica presupune corelarea libertatii individului cu libertatea celorlalti care, in final, sa duca la armonizarea intereselor sociale. Printr-o libertate responsabila, individul nu afecteaza, ci, dimpotriva, stimuleaza libertatea semenilor sai. Prin urmare, responsabilitatea implica respectarea unor norme, indeplinirea unor obligatii si indatoriri care, numai in acest fel, pot sa asigure exercitarea libertatii de catre toti cetatenii.

Pentru reusita procesului de democratizare a vietii politice care se desfasoara in Romania o importanta deosebita o are si existenta unui raport corespunzator intre libertate si responsabilitate, intre drepturi si indatoriri. A fi democratic inseamna, in egala masura, sa-ti exerciti pe deplin drepturile si libertatile, dar sa-ti indeplinesti cu aceeasi constiinciozitate si indatoririle si obligatiile ce-ti revin in cadrul societatii.

Document Info


Accesari: 905
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )