Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Putere sociala - concept, trasaturi si forme de manifestare

Stiinte politice


Putere sociala - concept, trasaturi si forme de manifestare

Puterea politica reprezinta un atribut esential al sistemului politic de care depinde īn mare masura functionarea īntregului angrenaj social. Tocmai de aceea, elucidarea raport 515f57f urilor de putere si a mecanismelor sale capata o importanta deosebita.Societatea omeneasca, ca sistem global de un tip deosebit, are capacitatea de a se oglindi pe sine si īntregul univers, de a se dezvolta si perfectiona īn permanenta, pe baza unor legi obiective care au drept particularitate faptul ca se manifesta, prin intermediul oamenilor, ca tendinte generale. Mijlocul prin care societatea se regleaza si autoregleaza si care asigura desfasurarea tuturor activitatilor umane, functionarea de ansamblu, īl constituie puterea sub forma sa cea mai generala - puterea sociala.

Prin putere sociala se īntelege capacitatea pe care o are sau o dobāndeste un om sau un grup de oameni de a-si impune vointa altora īn vederea efectuarii unor activitati cu o anumita finalitate, privind dirijarea societatii spre anumite scopuri.

Potrivit acestui concept, puterea sociala apare ca elementul care pune īn miscare īntregul angrenaj social pe linia progresului istoric.

Puterea izvoraste din capacitatea omului de a gāndi, de a reflecta lumea, si legat de aceasta, de a actiona pentru transformarea acesteia īn conformitate cu vointa sa. Gāndind, reflectānd lumea, omul īsi manifesta totodata vointa de a realiza activitati potrivit intereselor sale.

Se poate spune deci ca puterea sociala reprezinta forta motrice prin care se realizeaza dezvoltarea sociala īn conformitate cu raporturile urmarite, avānd la baza o anumita ordine.

Reprezentānd capacitatea unui om sau a unui grup de oameni de a-si impune vointa altora, puterea apare sub forma unor relatii īntre oameni sau grupuri de oameni, de regula relatii de subordonare de la conducatori la condusi, īn care unii īsi impun vointa altora īn vederea īnfaptuirii unor actiuni, cāt si relatii de conlucrare īntre diferite centre ale puterii, īn scopul de realizare de interese comune.

Prin urmare, puterea este o relatie sociala caracteristica oricarei comunitati umane, indiferent de dimensiunile ei (familie, trib, popor, natiune), atāt la scara nationala, cāt si la scara internationala.

Puterea sociala se manifesta sub diferite forme, īn functie de domeniul de activitate (putere economica, spirituala), de specificul comunitatii umane (puterea familiala, de clasa, nationala, internationala etc.), precum si īn functie de valoarea unor indivizi sau grupuri de indivizi de a-si exercita puterea, de scopurile urmarite, de mijloacele folosite etc.

Din acest punct de vedere, puterea se prezinta ca un fenomen gradual, cu intensitati diferite, aflāndu-se pe o anumita scara ierarhica, a sistemului social.

Puterea sociala reprezinta liantul īntregului complex de structuri si forme sociale, pe care le ordoneaza si ierarhizeaza. Ea are rolul de a organiza si dirija viata sociala īn conformitate cu scopurile urmarite.

Privita prin prisma rolului pe care īl detine īn complexul vietii sociale, puterea constituie un atribut al fiecarui individ, al fiecarui grup de indivizi, īn afara acestora neputānd sa existe activitate ordonata.

Ca element de organizare si reglare a vietii sociale, puterea fixeaza scopurile activitatii umane, mijloacele pentru realizarea acestor scopuri si gāndirea dupa care sa se actioneze. Pe aceasta cale, puterea asigura punerea īn valoare a energiilor umane prin actiuni sociale organizate. Puterea impune ordinea sociala, iar la rāndul ei ordinea sociala genereaza putere, cele doua elemente aflāndu-se īntr-o relatie directa.

Fiind un fenomen complex al vietii sociale, puterea sociala are anumite trasaturi, dintre care mentionam:

constituie un element esential si permanent al relatiilor sociale, prin intermediul caruia se asigura functionarea normala a societatii;

se prezinta sub forma unor centre, nuclee ale puterii ierarhizate pe ansamblul vietii sociale, īn raport de pozitia sociala si resursele celor care o exercita, precum si de domeniul de activitate;

reprezinta unitatea organica a doi factori: conducatori si condusi, indiferent de natura societatii, de raporturile care se formeaza pe baza unor convingeri sau constrāngeri. Deducem de aici ca societatea, atāt īn ansamblul ei, cāt si pe segmente, este alcatuita de conducatori si condusi, relatie ce devine tot mai complexa si cuprinzatoare pe masura dezvoltarii sociale. Relatia dintre conducatori si condusi se afla īntr-un continuu proces de fluctuatii sau chiar de schimbari spectaculoase. De aici, concluzia ca puterea ne apare sub forma unor relatii de dominatie si subordonare;

īmbraca o diversitate de forme īn functie de natura domeniului vietii sociale, de specificul activitatilor si comunitatilor umane, de specificul sistemului social concret etc. Astfel, puterea se poate manifesta ca putere: familiala, economica, politica, civila, precum si ca putere pe plan national si international etc.


Document Info


Accesari: 1864
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )