Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
ARISTOTEL ONASSIS

Stiinte politice


ARISTOTEL ONASSIS

N-a fost bogat de la început, dar ambitia l-a ajutat sa devina unul dintre cei mai bogati armatori ai lumii. Pentru a-si crea un imperiu, a sacrificat absolut orice. N-a avut prieteni, a avut mai multe metrese si doua sotii. A profitat de fiecare ocazie pe care viata i-a creat-o si a ridicat din nimic un imperiu economic urias. Nascut la 21 septembrie 1906, Aristotel Onassis a ramas cel mai bogat armator grec al secolului XX. Numele lui este si astazi unul sinonim cu o bogatie fabuloasa.
Aristotel "Ari" Onassis s-a nascut la Smyrna, în Imperiul Otoman (astazi Izmir, Turcia). La începutul secolului XX, Smyrna avea o importanta populatie greaca. Copilaria lui Ari a fost dominata de principiile Bisericii crestine ortodoxe. Dupa ce a fost ocupat, o scurta perioada de timp, de trupele grecesti (din 1919 pâna în 1922), orasul a fost recucerit de turci si familia Onassis si-a pierdut averea obtinuta din afacerile cu tutun. Membrii familiei au fost obligati sa se refugieze în Grecia.
"Argentinianul" cu 1 dolar
În 1923, Onassis a ajuns în Argentina. Nu avea alta avere în afara 15215n131p de un dolar si o scrisoare de recomandare a unor prieteni catre niste oameni de afaceri. Prima sa slujba a fost de operator telefonic, dupa care a început sa importe tutun din Turcia si sa produca tigari. În 1925, a obtinut cetatenia argentiniana. În câtiva ani, Ari a reusit sa acumuleze primul sau milion de dolari.
Putini sunt cei care cred ca averea lui Aristotel Onassis a avut ca sursa afacerile cu tutun. Se pare ca, foarte curând dupa ce s-a stabilit în Argentina, Onassis a început o afacere mult mai rentabila, dar ilegala: importul si vânzarea de droguri, o afacere care l-a transformat, în timp de doar trei ani, în milionar. În 1928, guvernul grec i-a cerut lui Onassis sa negocieze un acord comercial cu Argentina. Succesul de care s-a bucurat a facut ca, la 25 de ani, sa fie numit consul general al Greciei în Argentina.
Din 1932, Onassis a devenit un om de afaceri de talie mondiala. În plina criza economica mondiala, grecul devenit milionar în America de Sud a achizitionat sase nave maritime canadiene cu doar 20.000 de dolari. Flota sa comerciala a crescut an de an, îmbogatindu-se cu noi vase de comert. La sfârsitul anilor '30, a intrat în afacerile cu tancuri petroliere si cu baleniere, care erau mai profitabile. Urmatoarele doua decenii, chiar în conditiile celui de-al Doilea Razboi Mondial, i-au adus o crestere considerabila a flotei si, implicit, a averii pe care o detinea.
Câteva dintre vasele lui Onassis navigau sub pavilion american, motiv pentru care a fost acuzat de încalcarea dreptului international maritim, care prevedea ca toate vasele care arboreaza steagul american trebuie sa apartina unor cetateni americani. Implicarea FBI în acest caz l-a facut pe Aristotel Onassis sa pledeze vinovat si sa plateasca guvernului american daune de sapte milioane de dolari.

"Regele oceanelor"
Dobândirea cetateniei americane n-a însemnat un impediment major pentru continua ascensiune a lui Onassis. În 28 decembrie 1946, s-a casatorit cu Athina Mary Livanos, fiica magnatului vaselor, Stavros Livanos. Tina, cum o alintau apropiatii, avea cetatenie americana si, în scurt timp, cei doi s-au mutat la New York. Aici s-au nascut cei doi copii ai lor, Alexander (în 1948) si Christina (în 1950).
Onassis nu era unul dintre cei caracterizati de fidelitate. Se pare ca în 1947 a avut o aventura cu Evita Peron (celebra sotie a presedintelui argentinian Peron), careia i-a donat o suma importanta de bani pentru actiunile de caritate ale acesteia. Alan Gansberg sustine ca Evita i-a pregatit magnatului micul dejun a doua zi dimineata, iar Onassis ar fi afirmat: "E cea mai scumpa omleta pe care am mâncat-o vreodata".
La scurta vreme, Onassis a devenit cumnat cu Stavros Niarchos, un alt armator puternic, si astfel, cei trei, Onassis, Livanos si Nearchos au format cel mai puternic grup maritim din lume, cu toate ca a urmat o perioada prospera pentru multe alte companii rivale. însa operatiunile ilegale ale lui Onassis au continuat. În 1951 au început vânatorile ilegale de balene, cauza din care, trei ani mai târziu, flota peruana a atacat o baleniera a armatorului grec si i-a arestat pe cei 400 de marinari care formau echipajul. Apoi, activitatile lui Ari s-au diversificat.
În 1956, a cumparat liniile aeriene grecesti (Greek National Airline), aflate în pragul falimentului, si a creat o afacere privata: Olympic Airways of Greece, prima companie care a avut rute în cinci continente.
Dupa ce fiul sau, Alexander, si-a pierdut viata în 1973, într-un accident aviatic, Onassis a vândut compania guvernului grec.

Oferta de cumparare a sopranei
Pe numele adevarat Cecilia Sophia Annamaria Kalogeropoulos, Maria Callas a facut o mare pasiune pentru armatorul Aristotel Onassis, magnatul care îsi dobândise averea colosala pe cai. mai putin ortodoxe. Fiica a unor emigranti greci, nascuta la 23 aprilie 1923 într-un spital din New York, Maria Callas s-a casatorit în 1949 cu Gian Battista Meneghini, un industrias scund si gras, care avea exact dublul vârstei ei. Meneghini a reusit s-o transforme pe Maria Callas dintr-o "ratusca urâta" într-o diva. si-a lichidat afacerile si a devenit agentul si impresarul sopranei: îi alegea rolurile, îi fixa onorariile (din ce în ce mai mari) si îi semna contractele.
Aristotel Onassis a facut cunostinta cu cuplul Callas - Meneghini în 1957, cu ocazia unui bal organizat de americanca Elza Maxwell în cinstea artistei. Maria a impresionat întreaga asistenta si în mod special pe Ari, care, deloc interesat de opera, a hotarât totusi ca soprana trebuie sa devina a lui. În anul urmator, cu prilejul unui concert de gala, cei doi s-au reîntâlnit la Paris. La sfârsitul concertului, Onassis a coplesit-o pe Maria cu buchete de trandafiri rosii si a urmat-o la Londra, unde Maria a concertat în iunie 1959. Dupa spectacol, Onassis i-a oferit un dineu luxos, insistând ca perechea Callas - Meneghini sa-i faca o vizita pe iahtul Christina.
În timpul vizitei, Onassis a încercat prin toate mijloacele s-o convinga pe Maria sa-si paraseasca sotul. Consoarta sa, Tina Onassis, i-a marturisit lui Meneghini ca i-a surprins facând dragoste într-una dintre cabinele de pe vas.
"Daca femeile n-ar exista, toti banii din lume n-ar mai avea nici un rost", afirmase cândva Onassis. Încrezator în faptul ca orice este de vânzare pe lume, armatorul grec Onassis i-a oferit fostului industrias italian mai multe milioane de dolari pentru ca acesta sa renunte la nevasta! Meneghini n-a acceptat târgul, însa Maria l-a parasit în favoarea lui Ari. Tina a divortat si ea, desi se pare ca Ari a acceptat destul de greu despartirea.

Callas a nascut
La 10 august 1960, Callas declara unor jurnalisti ca este pe cale sa se casatoreasca. Imediat, Onassis a dezmintit stirea, subliniind ca soprana îsi face vise desarte. Deceptionata, soprana a devenit mai prudenta în declaratiile facute presei, afirmând ca se bucura de statutul de femeie libera.
Apropiatii artistei sustin ca, în 1960, artista ramasese însarcinata si Ari ar fi obligat-o sa renunte la copil. Într-o biografie a Mariei Callas, semnata de Nicholas Gage, apare o alta varianta: Maria Callas ar fi avut un copil cu Aristotel Onassis, nascut prin cezariana, la opt luni, în 1960. Bebelusul, numit Omero Lentrini, ar fi murit la doua ore dupa nastere, din cauza unor probleme respiratorii. Cartea lui Gage prezinta copii ale documentelor oficiale, care confirma existenta copilului, înmormântat într-un cimitir din Milano, si o fotografie a acestuia. Cert este ca artista a vorbit cu foarte putine persoane despre aceasta sarcina si despre faptul ca Onassis ar fi insistat sa avorteze. Camerista sopranei, Bruna Lupoli, a sustinut ca, de atunci, Maria nu a mai ramas niciodata însarcinata.
În 1965, Maria Callas a parasit scena pentru a i se dedica în totalitate lui Ari. Prietenii si admiratorii pe care-i avea Callas i-au reprosat armatorului ca i-a distrus cariera, desi grecul intentiona sa-i construiasca o opera la Monte Carlo.

"Regele" si "presedinta"
Armatorul s-a îndepartat treptat de Maria Callas si a început sa-i faca o curte insistenta lui Jackie Kennedy, vaduva lui John Fitzgerard Kennedy. Racirea sentimentelor lui Onassis a fost atât de mare, încât nu a ezitat sa fie crud cu soprana si sa o jigneasca. "Esti un nimeni. Esti doar o femeie cu un fluier în gât, care, de altfel, nu mai functioneaza", îi spunea Onassis.
În 1968, magnatul grec s-a casatorit cu Jackie Kennedy, într-o micuta capela din Panaytsa, un satuc de pe insula Skorpios (pe care Onassis o cumparase în 1963). Acesta fusese lacasul de rugaciune preferat al. Mariei Callas! Distrusa, soprana s-a retras în Franta. A mai cântat o singura data, în 1974, la Sapporo (Japonia) si a murit neconsolata în 1977, la Paris. Datorita unui vechi testament, datat din anul 1954 si descoperit într-o carte de rugaciuni, Meneghini i-a mostenit întreaga avere, estimata la 15 milioane de dolari.
Casatoria lui Onassis cu Jacqueline Bouvier Kennedy a socat întreaga lume. Frumoasa fosta prima doamna a Americii si urâtul armator grec nu pareau sa aiba nimic în comun. Oricum ar fi fost casatoria, ea n-a fost una din dragoste. La trei luni dupa asasinarea lui Robert F. Kennedy, Jackie a decis ca familia Kennedy a devenit "o tinta". Acesta poate fi argumentul hotarâtor pentru mariajul ei cu Onassis: armatorul avea puterea sa-i ofere protectia de care avea nevoie, iar ea detinea pozitia sociala pe care el o urmarea.
Casatoria lor a fost una mai degraba insipida. În cei sapte ani de casnicie, Ari si Jackie si-au petrecut foarte putin timp împreuna. La 15 martie 1975, atunci când Aristotel Onassis a murit, Jackie a devenit o vaduva foarte bogata, mostenind o parte a averii armatorului grec. Ari a fost înmormântat alaturi de fiul sau.
Fiica sa, Christina, a murit în 1988, la numai 37 de ani, în conditii misterioase (se pare, în urma unei supradoze), la doar un an dupa ce divortase de Thierry Roussel, tatal Athinei, singura supravietuitoare a familiei Onassis.

Onassis si epava de la Costinesti

"Evanghelia" a fost o nava comerciala greaca apartinând vestitului om de afaceri Aristotel Onassis. Din cauza conditiilor atmosferice nefavorabile si a vizibilitatii reduse, noaptea târziu, pe timp de furtuna, vasul s-a apropiat foarte mult de mal, capitanul având convingerea ca se afla în apropierea portului Constanta. Carena vasului a ramas blocata între doua stânci în forma de V. Din cauza costurilor mult prea mari presupuse de recuperare, nava a fost abandonata. Nava a intrat ulterior în patrimoniul statului român si a devenit, de la sfârsitul anilor '60, un simbol al Costinestiului.

Ultimul vlastar al lui Onassis

Nascuta în 1985, Athina este ultimul vlastar al familiei Onassis, unicul copil al Christinei, fiica lui Aristotel Onassis. Athina a avut o copilarie privilegiata: guvernante, gradina zoologica proprie, papusi cu garderoba asigurata de case de moda vestite, precum Chanel sau Dior.
Vorbeste fluent franceza, engleza si suedeza si îsi dedica mult timp pasiunii sale, echitatia. Are o garda de corp formata din 12 persoane. La împlinirea vârstei de 18 ani, a mostenit o avere de câteva miliarde de dolari, devenind mai bogata decât regina Angliei.
La 21 de ani, Athina va deveni "capul" Fundatiei Onassis. Pâna atunci, ea va avea o avere dubla fata de cea a suveranei britanice. Desi nu vorbeste prea bine limba bunicului ei, pentru greci este o eroina, un simbol al epocii în care Aristotel Onassis era regele oceanelor.


Crezurile lui Aristotel Onassis
* Nu dormi prea mult si nu spune nimanui necazurile tale;
* Daca dormi cu trei ore mai putin în fiecare noapte, timp de un an, vei avea o luna în plus si jumatate de succes asigurate;
* Secretul afacerilor este sa stii ceva ce nimeni altcineva nu stie;
* Nu am prieteni si nici dusmani - doar competitori.


Averea lui Onasis
Onassis a lasat în urma sa o avere considerabila. Desi o parte a fabuloasei flote a lui Onassis a fost deja vânduta, averea ramasa cuprinde câteva vapoare, depozite în 217 banci din lume, diverse companii din Argentina si Uruguay, o linie aeriana din America Latina, o importanta afacere cu mâncare pentru bebelusi din Brazilia, o companie de produse electronice din Japonia, o companie iraniana de produse chimice, doua insule si doua vile în Grecia, cladirea Olympic Tower din New York, un apartament de lux la Paris, Hotelul Métropol Palace din Monte Carlo si o imensa colectie de opere de arta si bijuterii.
Document Info


Accesari: 7493
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )