Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Formele si agentii actiunii politice

Stiinte politice


Formele si agentii actiunii politice

Actiunea politica poate fi privita din mai multe perspective:1. ca activitate de organizare si conducere desfasurata de institutiile publice de Stat, partid de guvernamant;

2. ca activitate 444b15e a partidelor aflate in opozitie, a grupurilor de interes si de presiune. ;

3. ca activitate politica a individului, a cetatenilor.

Actiunea politica- este o actiune valuntara, reusita sau nu, organizata sau nu, episodica sau continua, utilizand mijloace legitime sau neligitime, vizand influentarea selectiei conducatorilor politici, la nivel national sau local, a procesului de luare a deciziilor politice, precum si a administrarii treburilor politice.

Dintre formele actiunii politice amintim: participarea la campanile electorale, votul, adeziunea la orice organizatie politica, urmarind obtinerea unor decizii favorabile unui grup sau intregii societati, actiuni diverse in favoarea partidelor politice, apartenenta la un partid sau activitate in cadrul sau, mitinguri, petitionari, assassinate politice etc. Se observa tendinta de a folosi stroda. G. Masca trateaza cetateanul ca pe un consumator politic pasiv, incapabil sa participle la viata politica. Prin vot, individual este inzestrat cu o competenta politica, deci cu un principiu legitim de desemnare, de alegere a autoritatilor politice. Exista un contrast intre proportia inalta a cetatenilor “ numai votanti”si proportia scazuta a cetatenilor preocupati si informati din punct de vedere politic. Un alt fenomen este cel al absenteismului electoral. Desi votul este un drept politic, se observa in zilele noastre o crestere a absenteism.

Mobilurile actiunii politice pot fi cucerirea, exercitarea sau influentarea puterii, in functie de interesele unui/ unor grupuri sociale sau date de conextul in care se desfasoara acesta si de evolutia vietii politice preconizata de agentii economici.

Tipuri de actiuni politice:

  1. actiunea politica revolutionara care isi propune schimbarea puterii politice/ regimului politic prin metode violente, radicale, agentii cei mai active sunt in acest caz cei colectivi, clasele politice, miscarile si partidele politice.
  2. actiunea politica reformista urmareste introducerea treptata a schimbarilor considerate necesare pentru transformarea progresiva a unui sistem politic fara zguduiri.
  3. in cazul actiunii politice conservatoire, aceasta tinde sa mentina status- quo-ul in sustinerea conformismului fata de un sistem de norme si institutii de traditie si proclamare a neincrederii in caracterul benefic al schimbarilor preconizate de ordinea publica si sociala.
  4. actiunea politica reactionara propune solutii care urmaresc restaurarea unor situatii depasite istoric, dar considerate mai bune decat cele prezente si apeleaza uneori, in acest scop, la mijloace vilente, chiar teroriste.

Grupurile animice sunt acelea care nu respecta regulile si modelele existente in societate – caracter intermittent al structurii intereselor.

Grupurile de interes cu caracter de asociatie( sindicatele) au capacitatea de a obtine sprijinul membrilor in procesul de structurare a intereselor.

Unele grupuri de interes, sunt apolitice, nu se inscriu in sistemul politic, desi exercita o influenta active asupra acestuia.


Document Info


Accesari: 581
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )