Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload




























Forta si influenta politica, prestigiul politic

Stiinte politice




FORTA SI INFLUENTA POLITICA, PRESTIGIUL POLITIC

In manifestarea ei sociala, puterea este o “forta latenta”.



Altfel spu, forta este “puterea de actiune”. Intrucat puterea simbolizeaza forta ce poate fi aplicata in orice situatie sociala, rezulta ca puterea nu este nici forta nici autoritate, dar ea conditioneaza existenta ambelor fenomene.

Desi forta este cel mai eficient instrument pentru acapararea puterii intr-o societate si desi ramane permanent fundamental oricarui system de inegalitate, ea nu reprezinta cel mai efficient instrument pentru mentinerea si exploatare 737f59h a pozitiei conferite de putere, precum si pentru obtinerea unor foloase maxime din ea.

Forta inseamna aplicarea de sanctiuni acolo unde nu exista supunere de bunavoie; ea poate insemna limitarea sau chiar eliminarea totala a alternativelor intr-o actiune sociala.Forta este un support al stabilitatii in viata politica, asigurand echilibrul unei comunitati globale in raport cu altele si, in anumite limite, coeziunea interna, atunci cand puterea politica instituita reuseste sa domine net miscarile de opozitie cu care se afla in competitie.

Putem defini forta politica, ansamblu de mijloace( umane sau materiale) de coercitie, presiune distrugere sau construire pe care vointa politica a unei clase, bazata pe institutii si grupari, le pune in actiune pentru a asigura respectarea unei ordini conventionale, sau simpotriva pt a o schimba.

In stransa legatura cu forta politica se manifesta influenta politica. Termenul influenta semnifica o actiune pe care o persoana, un grup o exercita asupra alteia modificandu-I starea, comportarea fata de cea anterioara. Unii politologi identifica influenta cu puterea, concept influenta ca fiind o componenta principala a puterii. Astfel H.A.Simon considera conceptele de influenta si de putere drept sinonime. K.I.Friedrich afirma ca influenta este o putere indirecta si nestructurata.

Exercitarea influentei determina o schimbare autentica a preferintelor. In mod similar, influenta este un mijloc folosit de putere in cele mai diverse situatii si in grupurile sociale cele mai diverse. Se pot distinge forme de influenta, dupa natura si scopurile grupului care o exercita. Ca fenomen social, influenta poate fi personala sau impersonala;ea poate aparea in relatiile interpersonale sau ierarhice si intrucat aceleasi persoane pot fi in acelasi timp, influentate, exercitand la randul lor, influenta, ea este de asemenea, intercursiva.



James March observa ca orice constatare a influentei poate fi formulate la fel de usor in termini de cauzalitate, adica “intregul set al relatiilor cauzale”. Asadar, influenta reprezinta un mijloc de extindere, de a argumenta sau de a obtine consimtamantul fata de puterea existenta ea neputand fi identificata cu puterea insasi. Influenta este insotitorul firesc al puterii, mijlocul sau normal de actiune.

Intrucat influenta politica se exercita, in principal, prin intermediul puterii, ea reprezinta un complex de interese si relatii angajate in lupta pt puterea politica.

In stransa legatura u puterea politica, autoritatea politica si legitimitatea politica se afla prestigiul politic.

Sintagma “prestigiu politic” desemneaza o apreciere pozitiva de care se bucura o persoana, un organism politic.

Cauza imediata a localizarii puterii este prestigiul, sustine Bierstedt si precizeaza “claa care se va bucura de cel mai mare prestigiu va avea cea mai mare parte a puterii”. Prestigiul poate fi interpretat ca un fenomen legat uneori de putere in sensul ca grupurile puternice tind sa devina prestigioase si invers. In viata politica, prestigiul, desi nu este determinat, are o mare importanta precum cucerirea, pastrarea si exercitarea puterii. Insusi Machiavelli preciza in Principele ca “ trebuie sa te feresti sa fi urat si dispretuit”. Prestigiul este un factor puternic in individualizarea puterii politice si un ingredient indispensabil pentru exercitarea acesteia. Dar el nu este unica alternative la violenta, cum sustine Bertrand de Jouvenel, deoarece, uneori insoteste violenta “un om a vazut cu ochii nostrii regimurile care exaltau cel mai mult prestigiul unui conducator comitand cele mai mai groaznice violente?”

Intre putere si prestigiu politic exista si o relatie directa, in sensul ca forta puterii este cu atat mai mare cu cat se bucura de un prestigiu sporit. In mod cert insa, nu in toate cazurile, prestigiul confera in mod automat si forta.





Document Info


Accesari: 1807
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )