Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Libertatea si responsabilitatea politica

Stiinte politice


Libertatea si responsabilitatea politica



Libertatea politica este o valoare esentiala a democratiei si un drept funadamental al omului. Libertatea politica presupune posibilitatea individului de a participa la viata politica, atat in planul actiuni cat si a a 626h78g ctivitatii spirituale. Unii politologi sustin ca libertatea politica ar include in sine totalitatea drepturilor si libertatilor de care dispun cetatenii.

Alti politologoi considera necesara completarea definitiei generale a libertatii cu definitiile particulare si anume.:libertatea de actiune, de de gandire, de opinie, de exprimare.

Unii politologi contemporani disting intre conceptia europeana sic ea nord-americana despre libertate. In conceptia europeana libertatea ar consta in dreptul inalienabil de a nu fi puse piedici unui individ, iar ce a nord-americana, in dreptul individului de a lua initiative si de a se situa in fruntea celorlalti. Libertatea politica se poate manifeta numai in situatia in care societatea ofera un cadru adecvat pentru acestea . Indubitabil, un regim democratic asigura conditii favorabile afirmariii librtattii politice. Presupunand un moment cognitive si unul axiologic, libertatea politica implica optiunea pentru actiune sau nonactiune, pentru o anumita forma a actiunii politice, precum si posibilitatea de a alege o cale sau alta a acesteia.

Daca in limbajul obisnuit responsabilitatea si raspunderea sunt considerate sinonime in politologie, in deontologia politica intre aceste doua concepte exista o anumita deosebire.

Responsabilitatea politica presupune corelarea libertatii individului cu libertatea celorlalti. In felul acesta , prin actiuna sa libera si responsabila individual nu afecteaza ci stimuleaza libertatea celorlalti indivizi.

Responsabilitatea consta in faptul ca individual cunoscand nor,mele stabilite de societate , isi impune prin autoconstrangere reflectarea lor.Responsabilitatea implica deci, autoangajarea, constiinta datoriei.

Aceste apciei sunt valabilre pentru regimurile democratice, in care normele eflecta vointa generala.

Raspunderea se refera la comportamentul individului in limitele unui sistem de norme, de cele mai multe ori din obligatie sau de teama sanctionarii juridice sau morale c ear urma dupa incalcare alor.

Int-un regim democratic, in functie de atitudinea indivizilor fata de norme se manifesta in actiunile politice ale acstora atat responsabilitatea cat si raspunderea .

Intr-un regim dictatorial respectarea normelor de catre indivizi, imbraca d cele mai multe ori forma raspunderii.

Pot exista indivizi fideloi regimului dictatorial care isi fac din respectarea responsabila a normelor un titlu de glorie.

La nivelul constiintei individuale sae manifesta contradictia intre conceptia proprie despre libertate si responsabilitate si obligativitatea datoriei impuse de regim.

Indivizii car econtesta normele regimului dictatorial , totalitar se plaseaza in coordonatele responsabiliatii istorice.


Document Info


Accesari: 1773
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )