Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Metode de cercetare sociala si politica

Stiinte politice


scoala Nationala de Studii Politice si Administrative

ProiectMetode de cercetare

sociala si politica

Filip Aurelia Mihaela

An 1,grupa 3

Implicarea studentilor în procesele

democratice

Tema proiectului de fata porneste de la ultimele întamplari petrecute in viata politica romaneasca si anume: Referendumul din 19 mai 2007 si participarea studentilor la vot.Cercetarea poate fi astfel utila în a stabili în ce masura au participat studentii la vot si cat de interesati sunt de viata politica romaneasca.Ulterior interpretarii rezultatelor cercetarii, în cazul în care concluziile acesteia nu sunt satisfacatoare, pot fi determinate unele strategii de sporire a implicarii studentilor în procesul democratic.

Obiectivul explicativ al cercetarii este de a vedea cat de implicati sunt studentii din Bucuresti în viata politica si în alegerea unor conducatori,sau in cazul unor rezultate nesatisfacaare,ce îi impiedica sa faca acest lucru.

Ipoteza de la care am plecat in elaborarea acestui proiect de cercetare este ca, Romania nu cunoaste decat în foarte mica masura cultura participativa. De asemenea, cu cat democratia romaneasca va fi lipsita de sustinerea fireasca a culturii participative, cu atat criticile la adresa democratiei ca sistem politic vor spori, iar alternativele nedemocratice vor fi aduse la lumina.

Ce este cultura participativa?

Este o cultura caracteristica societatilor democratice, ea este rezultatul unor acumulari deosebite cantitative, dar mai ales calitative, a unui inalt grad de culturp si civilizatie, de organizare, instructie si educatie.
Cetatenii sunt constienti de necesitatea participarii la viata politica, ca prin aceasta ei trebuie si pot sa joace un rol major in influentarea si luarea deciziilor, in functionalitatea sistemului politic. n acest caz, membrii societatii dispun si de instructie, educatie si cultura politica necesara participarii, iar societatea, la randul ei, le ofera cadrul politic adecvat acestei manifestari. Asemenea culturi politice se întalnesc în societatile democratice dezvoltate din Europa de Vest sau în Statele Unite ale Americii.
Principala caracteristica a culturii participative este participarea cetatenilor la procesele democratice,adica participarea la alegerile electorale si implicarea lor in activitatea politica cu scopul de a o inluenta si de a asigura respectarea drepturilor cetatenesti.

În privinta culturii dependente, aceasta este caracteristica în general regimurilor autoritare si totalitare si se caracterizeaza prin faptul ca cetateanul este constient de autoritatea politica, a carei existenta o percepe mai degraba afectiv, fie placand-o, fie displacand-o. Relatia dintre individ si puterea politica este în acest caz unilaterala, deciziile venind din partea puterii politice catre cetatean. Implicarea acestuia este practic nulaa comportamentul politic fiind unul pasiv.

De ce am ales sa fac acest studiu pe studenti?

Deoarece este evidenta nevoia de a avea persoane tinere in pozitii de conducere,în institutii si pe scena politica romanesca.Tot mai multi absolventi de facultate isi cauta de lucru în alte tari,prefera sa lucreze in strainatate,poate si pe posturi cu mult sub specializarea lor,decat sa ramana în Romania.si vine întrebarea "de ce?" Ce îi împiedica pe acestia sa ramana în tara si sa participe activ la "construirea" unei tari pe placul lor?

Investigarea privind implicarea studentilor în procesele democratice sunt interviul si chestionarul. Psihologul francez P. Pichot scria în Les Testes mentaux (1954, 65): "Chestionarele sunt teste compuse dintr-un numar mai mare sau mai mic de întrebari prezentate în scris subiectilor si se refera la opiniile, preferintele, sentimentele, interesele si comportamentele lor în circumstante precise".

De asemenea, cercetarea va folosi atat metode de cercetare bazate pe date subiective cat si pe date obiective. Datele subiective vor fi furnizate prin intermediul sondajului si au ca scop evaluarea modului în care studentii se raporteaza fata de autoritatea politics, care cred ca trebuie sa fie rolul statului in viata lor, modul în care cred ca autoritatea politica ii reprezinta.

Pe de alta parte datele obiective vor fi furnizate de ancheta, care va urmari relatia între unele variabile ale studentilor si atitudinile pe care acestia le împartasesc.

Datele obiective includ astfel varsta, sexul, studiile,zona geografica de unde provin.

Unitatea de analiza a cercetarii o va constitui studentul, iar sursa datelor cercetarii va fi realizata prin centralizarea datelor obtinute în urma completarii chestionarelor.

Chestionarul va fi alcatuit din întrebari închise si deschise si va fi alcatuit din sondajul de opinie care va urmari identificarea acelor elemente care pot demonstra implicarea studentului în procesele democratice sau, din contra apartenenta sa la cultura dependenta.

Chestionarul s-a realizat pe un esantion empiric de 30 de studenti;subesantioanele sunt reprezentate empiric de studenti din anul 1,10 studenti din anul 2,10 studenti din anii 3 sau 4.

La întrebarea "Doriti sa plecati din tara dupa terminarea studiilor?Daca da.de ce?" 60% dintre studenti au raspuns "da",30% au raspuns "nu" iar restul de 10% au reprezentat nonraspunsurile.Din cei 60% care au raspuns "da" 80% sunt studenti în anii terminali iar motivele oferite au fost numeroase: gasirea unui nivel de trai mai bun; sanse de afirmare mai bune; salarii mai mari; conditii de lucru mai bune.

La întrebarea "Ati mers la vot la Referendumul din 19 mai?Daca nu,de ce?" 90% dintre subiecti au raspuns "da",7% au raspuns "nu" iar 3% au apartinut nonraspunsurilor.Toti cei 7% care au raspuns 'nu" sunt studenti în anii terminali iar principalul motiv a fost acela ca "Oricum nu conteaza votul meu".

Acest studiu s-a efectuat pe un esantion redus deoarece costurile unei anchete sociale la scara mare sunt destul de mari si necesita o echipa mare de oameni care sa intervieveze subiectii.Pot numai sa fac o estimare a rezultatelor dupa generalizarea rezultatelor gasite pe un esantion de 30 de studenti la scara mare si anume participarea la vot si la procesele democratice în randul studentilor este destul de ridicata,majoritatea lor au participat la vot,iar unii fac parte dintr-un partid politic sau o organizatie non-guvernamentala care urmareste procesele democratice din Romania.Cu toate acestea s-a observat ca participarea la procesele democratice din Romania este mai mare in randurile studentilor în anii 1 sau 2 decat în randurile studentilor din anii terminali,iar studentii din anii 3 sau 4 sunt mai predispusi sa isi caute de lucru în alta tara.

Chestionar

Pentru fiecare întrebare alegeti varianta de raspuns pe care o considerati valabila din punctul de vedere al optiunii dvs:

1.În ce an de studii sunteti?

a.1

b.2

c. 3-4

d.sunt la master

2.Sexul

a.feminin

b.masculin

3.Studiati vreo specializare în stiintele politice sau sociale?

a.da

b.nu

4.Ati mers la vot la Referendumul din 19 mai a.c?Daca nu,de ce?

a.da

b.nu

5.Faceti/intentionati sa faceti parte din vreun partid politic sau vreo asociatie non-guvernamentala?

a.da

b.nu

6. Purtati discutii pe teme politice?

a.da

b.nu

7. Ati cerut vreodata informatii de la o instituie publica, în virtutea legii accesului la informatii publice?

a.da

b.nu

8.Doriti sa plecati din tara dupa terminarea studiilor?Daca da,de ce?

a.da

b.nu

9. Credeti ca democratia este buna?

a.da

b.nu


Document Info


Accesari: 4685
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )