Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Youth Summit

Stiinte politice


"Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country" spunea la 20 ianuarie 1961 , J.F. Kennedy. Urmand exemplul acestor vorbe ramase in istorie,   in perioada 10-13 februarie 2008 a avut loc un eveniment unic ce a adunat 75 de delegati tineri din intreaga tara, eveniment la care am avut onoarea si norocul sa iau parte, impreuna cu alti trei tineri valceni de exceptie : Laura Catana, Sorana Chiper si Ionut Rusu.

Dar ce inseamna Youth Summit poate va intrebati? Corina Mufasa, director executiv la asociatia Oricum pentru educatie, fost Youth Delegate pentru Romania la ONU si organizator al acestei intalniri, ne spunea ca "Youth Summit este o reuniune organizata de tineri,pentru tineri si preponderent cu participarea tinerilor, care isi 424e417e propune sa fie forul public in care se vor impartasi idei si se vor genera solutii cu privire la cele mai importante probleme cu care se confrunta comunitatile din care delegatii provin."Inainte de Summitul propriu zis care a avut loc la Hotel Hilton - Bucuresti, am participat in perioada 10-12 februarie la un Boot Camp, un program intensiv de trei zile de training-uri si discutii facilitate, care a avut loc la Izvonari, in cadrul Complexului Olimpic Sydney 2000.

Asadar, inarmati cu bagaje si voie buna ne-am intalnit cu Corina in fata McDonald's-ului din gara de nord si am pornit la drum spre BootCampul din Izvonari. Nici nu ne-am instalat bine in camere si am invadat holul unui etaj pentru un joc de ...mima. Un prilej bun sa ne cunoastem, sa radem si sa tragem de timp pana la mult ravnita cina. O chitara, tobe bongo,versuri amestecate, batai din palme - ingrediente perfecte pentru a umple cu voie buna timpul ramas in asteptarea cinei (care se tot lasa asteptata J ). In final, nu mai aveam nevoie de indicatii unde era sala de mese, caci mirosul de mancare buna ne indruma nasul si implicit stomacul spre calea cea buna. Cina de deschidere si bun venit din partea echipei Oricum, care ne-a prezentat ce , cum, cum, unde si cu cine vom lucra. Ne-au prezentat ce inseamna puterea exemplului "A wimoweh, a-wimoweh a-wimoweh, a wimoweh...in the jungle the mighty jungle the lion sleeps tonight.." ( aratandu-ne filmulete cu diferite interpretari ale melodiei; concluzie: e imposibil sa nu incepi sa canti si sa dansezi in felul tau ascultand-o ).

A doua zi am inceput in forta. In functie de domeniul ales (educatie / industrii creative /cultura / stiinta si tehnologie / sport ) , ne-am grupat sub indrumarea facilitatorilor Fundatiei Codecs pentru Lidership. Timp de 3 ore am lucrat exercitii de cunoastere, de imaginatie ("Cum vad eu Romania peste 20 de ani") si identificarea nevoilor si specificitatilor locale in domeniul ales. Dupa pranz si un exercitiu outdoor, ne-am reunit in grupuri, de data asta pentru ca un specialist sa ne prezinte situatia in domeniul ales.

In a treia (ultima zi L s-a organizat un plen - exercitii de dezvoltare personala - facilitate de Marian Stas ( Fundatia Codecs pentru Leadership), apoi ne-am reunit in workshopuri pentru a alege cate un reprezentat si pentru a propune proiecte care sa acopere si sa trateze "bubele" societatii de astazi. Tot pe parcursul acestei zile s-au organizat cursuri de training ( project management / sponsorship strategy / entrepreneurial mindframe / dezvoltare durabila / comunicare - puterea mesajului). Seara s-a incheiat tot cu cantec, dans si voie buna, fiind organizata o petrecere ( desi la 7 era micul dejun si implicit plecarea J

Cu multa cafea, antrenament pe scari cu bagajele (liftul fiind suprasolicitat) ne-am pregatit pentru ziua mult asteptata, a summitului.

In cadrul intalnirii de la Hotelul Hilton din Bucuresti, aproximativ 350 de invitati ( tinerii delegati - adica noi , tineri invitati, reprezentanti ai autoritatilor romane si europene, ai celor mai importante companii din Romania si ai societatii civile) au dezbatut asupra temei principale a Youth Summitului : O noua viziune pentru Romania. Dupa dezbaterea oficiala, ne-am reunit in workshopuri in cadrul carora am impartasit reprezentantilor celor mai importante autoritati si companii , ideilor noastre si propuneri de proiecte.

Ca o scurta prezentare a "bubelor societatii" va prezint punctele principale dezbatute in workshopuri. Cei din atelierul educatiei au dezbatut lipsa profunda a motivatiei in scoala romaneasca atat din partea elevilor cat si din partea profesorilor, lipsa educatiei non-formale in cadrul sistemului formal de invatamant, lipsa socio-pedagogiei, consultantei responsabile in cariera, in scoli si cel mai important lispa unei aliante reale intre scoala si mediul extern (companii private, ONG-uri si parinti).Cei care am participat la workshop-ul dedicat culturii am identificat nevoi cheie si solutii pragmatice de dezvoltare astfel incat accesul la cultura sa fie in mod real liber, asigurat si incurajat. Am pornit de la ideea ca, in domeniul cultural, este nevoie sa ne modernizam profund si real, fara insa a ne occidentaliza cu orice pret. In ceea ce priveste industriile creative, concluzia lor este ca acestea reprezinta o oportunitate fantastica de dezvoltare, oportunitate pe care Romania nu are voie sa o rateze. Pentru aceasta, e nevoie in primul rand de cunoasterea industriilor creative si de promovarea acestui concept in toate aspectele lui. De asemenea sportul trebuie sa fie parte integranta din viata noastra, prin transformarea banalei ore de educatie fizica in ora de cultura sportive si dezvoltare personala prin sport. Suntem o generatie scutita la sport, pentru ca sportul a fost facut fara scopul de a promova valori si abilitati esentiale precum munca in echipa, fair play-ul, perseverenta si dezvoltarea personala. In ceea ce priveste stiinta si tehnologia, se resimte nevoia parteneriatului dintre mediul public si cel privat pentru stimularea inovatiei in stiinta si cercetare.

Concluziile Youth Summitului si solutiile propuse de noi vor fi cuprinse intr-o brosura, care va fi distribuita liderilor de opinie si autoritatilor locale si centrale din intreaga tara.

Ne-am adunat sa punem tara la cale si asta vom face, deoarece intorsi in comunitatile noastre vom crea o adevarata retea de networking, o comunitate Youth Summit prin care ne vom sustine in viitoarele proiecte. Asadar sa nu ramanem doar cu vorbe, ci sa le punem in practica!

Robu Anca Stefania


Document Info


Accesari: 1852
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )