Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Personalitatea politica si clasa politica

Stiinte politice


Personalitatea politica si clasa politica

Personalitatea este rezultanta intersectiei diferitelor componente individuale: trasaturi de temperament si de caracter, reflexe, nevoi, interese, aptitudini, experienta anterioara.In vizunea teoretica elitista un numar mare se indivizi inzestrati ci 313f55d calitati naturale deosebite lupta pentru castigarea unui statut, unui rol de exceptie in viata politica.

Viziunea politica sustine ca in lupta politica se angajeaza si triumfa cei mai inteligenti, mai curajosi , mai puternici.

In vizunea psihologista si psihanaliza, omul se angajeaza in politica datorita nevoii de a scapa de conflictele infantile nerezolvate, transformate in infrastructure.

Liderul ( personalitatea), politia este o persoana caracterizata prin capacitate si realizari deosebite, prin prezenta sau activitatea sa influenteze, conduce, reprezinta , exprima interesele unui grup, formuleaza scopurile si elaboreaza strategiile acestuia. Liderul politic este seful institutional al unnui, grup el exercita cea mai maere infleunta in stabilirea si realizarea scopurilor; si de obicei detine puterea executive in cadrul conducerii grupului.Omul politic trebuie sa intruneasca anumite calitati: darul cuvantului cu ajutorul caruia sa poata convinge, instinctual puterii, temperament de luptator, bun simt, incredere in sine, imaginatie etc.

Credibilitatea si prestigiul politic se castiga prin actiune politica, liderul trebuind sa satisfaca asteptarile sis a urmareasca scopurile propuse.Max Weber a introdus termenul de charisma in vocabularul politic, prin care a desemnat calitatea extraordinara a unei persoane.

Liderul charismatic simbolozeaza sperantele grupului, trezeste entuziasmul, raspunde asteptarilor masei si nevoiloe ei psihologice. Liderii charismatici apar in general in perioadele de criza si nu in perioade calme.

Femeile sunt rareori lideri politici, iar atunci cand acest lucru se intampla ele se straduiesc sa-si mascheze identitatea feminine si se aliaza sistemului de valori virite, fapt ce reprezinta pentru Schwatzeberg un argument in plus in sprijunul tezei ca liderul politic este o realitate construita din necesitati obiective.

Explicarea si definirea clasei politice s-a realizat din mai multe perspective: marxista, ulitista, institutionala si liberal- pluralista. Cea marxista leaga aparitia clasei politice in confruntarea dintre clasele sociale proprii structurii social capitaliste, clasa dominata economic este in acelasi timp clasa hegemon. Sub raport politic ea detine puterea politica, stabileste scopurile, indica mijloacele, repartizeaza atributiile si veniturile etc.

Optica elitista utilizeaza termenul de elita politica pentru a desemna clasa politica si explica aparitia elitei politice prin necesitatea ca un grup restrans de indivizi, superior dotati, calitati exceptionale si aptitudini deosebite sa conduca societatea.

Politologul Gaetano Mosca intelege prin clasa politica minoritatea de personae care au aptitudinea de a conduce si care detin puterea politica intr-o societate. Perspectiva institutionala leaga aparitia clasei politice de nasterea parlamentelor si extinderea graduala a sufragiului universal , deci deinstaurarea regimurilor democratice moderne Pozitia liberal-pluralista respinge existenta unei clase conducatoare unite si sustine pluralitatea eltelor conducatoare care actoineaza doar conjunctural unite, dar de regula se confrunta concurential. (este compusa din profesionisti politici in viziunea politologiei franceze contemporane)

Clasa politica poate fi definite ca ansamblul agentilor politici individuali, lideri si oameni din aparatul politic, din legislative si administratia centrala si locala care sunt sau care aspira sa ajunga la putere.Clasa politica nu se indentifica cu clasa conducatoare, ce o include.Clasa conducatoare este o minoritate ce exercita efectiv puterea de fapt. Elita indica pe cei mai buni.

Toate acestea se pot rezuma astfel:

clasa politica se refera la conceptual de indivizibilitate a suveranitatii puterii

clasa conducatoare la distribuirea a puterii in societate.

Elitele politice la conceptual de distribuire a puterii in societate.

Elitele politice la conceptual de selectie sociala a personalului politic pe baza unor capacitate natural e rare sau deosebite.

O alta constatare tine de mobilitatea si permeabilitatea clasei politice. V. Paretto a vorbit prima data de circulatia elitelor inteleasa ca libera ascensiune pe scara sociala a celor mai buni. Termenul de clasa politica exprima diferentierea ce se instituie in societate prin afirmarea sau autoafirmarea unei paturi sau categorii distincte.


Document Info


Accesari: 2575
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )