Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


TRASATURILE SI FUNCTIILE STATULUI

Stiinte politice


TRĂSĂTURILE sI FUNCŢIILE STATULUI

Din continutul definitiei date statului se desprind si principalele sale trasaturi.este institutia politica cu cel mai īnalt grad de organizare si structurare. Sub acest aspect, are trei componente: puterea legislativa, puterea executiva si puterea judecatoreasca. Acestea sunt organizate atāt la nivel central, cāt si local. Ele se folosesc de un aparat specializat constituit īn diferite institutii: parlament, guvern, ministere etc. Prin gradul de organizare si institutionalizare, statul asigura, īn principal, exercitarea puterii politice īn societate.

.constituie o organizatie politica a unei comunitati umane pe baza unui teritoriu, delimitat prin frontiere stricte, ca expresie a vointei cetatenilor.

.are caracter suveran. Suveranitatea este o calitate esentiala a unui stat independent de a nu depinde de nici o alta putere de stat si se exprima īn dreptul inalienabil si indivizibil al statului de a stabili liber, conform propriei vointe, politica sa interna si externa, precum si masurile practice pentru realizarea acestor politici, respectānd totodata drepturile suverane ale celorlalte state.

.este o institutie specializata, care asigura functionalitatea sociala prin contributii financiare ale cetatenilor, prin taxe si impozite.

.are caracter istoric, aparitia sa fiind impusa de nevoile sociale, de faptul ca o comunitate umana, ca sistem social global, nu poate sa existe si sa functioneze fara organizarea politica asigurata prin intermediul statului.

.are, de regula, caracter national cel putin pentru epocile moderne si contemporane.

Prin trasaturile sale, prin modul sau de organizare, prin scopul pentru care a aparut, statul constituie principala institutie (de fapt, un complex institutional sau organizational) al sistemului politic.

Rolul statului, ca principala institutie de organizare si conducere politica a societatii, se realizeaza prin anumite functii:

pe plan intern:

a.functia legislativa, prin care statul, cu organismele sale specializate, adopta īntreaga legislatie din societate, inclusiv constitutia;

b.functia organizatorica, are īn vedere transpunerea īn viata a legilor si a altor decizii adoptate, cāt si organizarea īntregii activitati pentru asigurarea desfasurarii normale a vietii sociale;

c.functia judecatoreasca, prin care se supravegheaza aplicarea corecta a legilor si sanctionarea īncalcarii acestora;d.functia economica, ce consta, pe de o parte, īn faptul ca statul este organizatorul direct al activitatii economice  īn cadrul proprietatii de stat si, pe de alta parte, asigura īntregul cadru politico-organizatoric prin care agentii economici independenti (propritari privati sau publici) sa-si desfasoare activitatea;

e.functia sociala, prin care se asigura conditiile ca toti cetatenii tarii, independent de pozitia lor sociala, sa duca o viata decenta, prin organizarea unui sistem de protectie sociala, de asigurari sociale, de sanatate etc.;

f.functia administrativa, prin care se asigura servicii catre populatie, pentru desfasurarea normala a tuturor activitatilor precum: asigurarea surselor de energie, apa, servicii publice etc;

g.functia culturala, prin care se asigura conditii de instruire si educare a tuturor cetatenilor prin institutii specializate, de īnvatamānt, cultura, cercetare stiintifica etc. h. functia de aparare pe plan intern a ordinii sociale si asigurarea convietuirii normale, functie care are o latura preventiv educativa si alta coercitiva, prin care se sanctioneaza actele antisociale, savārsite de unii membrii ai comunitatii.

. pe plan extern:

a.functia de aparare a independentei si suveranitatii statale, a integritatii teritoriale si a ordinii de drept;

b. functia de organizare a colaborarii cu statele lumii pe diferite planuri: politic, economic, stiintific, cultural etc.;

c. functia de aparare a pacii īn lume, a mentinerii unui climat de liniste si īntelegere īntre popoare.

Toate aceste functii satisfac anumite cerinte reglatoare, normative si chiar punitive concepute pentru a asigura buna functionare si eficienta social-umana, a principalelor domenii de activitate statala, de exercitare a puterii sau puterilor īn cadrul statului de drept.

Document Info


Accesari: 21697
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )