Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Bariera in inflarosu

tehnica mecanica
Bariera in inflarosu


Functionarea schemei se bazeaza pe folosirea a doua componente optoelectronice (o dioda electroluminiscenta: LED si un fototranzistor: FT) pentru emiterea respectiv receptarea unui fascicul de lumina pulsatoriu. Aparitia unui corp strain pe traiectoria luminoasa duce la intreruperea fascicolului de radiatie, eveniment insotit de semnale de avertizare optice si sonore, declansate prin actionarea releului.

Pentru ca sistemul de paza sa fie cat mai discret, frecventa fascicolului luminos s-a ales in inflarosu, domeniu de radiatii invizibile pentru om. O alta caracteristica a schemei consta in folosirea unui fascicol luminos intermitent, care face sistemul imun la variatiile lente de densitate luminoasa a mediului (zi-noapte, soare-nor).

In schema electrica frecventa impulsurilor date de blocul oscilator este fixata de grupul R5, C2. Durata de temporizare este direct proportionala cu produsul R1C1.Montajul se remarca prin consum mediu redus in stare de veghe (cel mult 50 mA) fapt care creaza posibilitatea alimentarii lui autonome de la o baterie uscata sau de la un acumulator. Valoarea curentului de alimentare este practic egala cu valoarea curentului mediu absorbit de dioda electroluminiscenta LED. Prin dioda circula impulsuri de curent cu amplitudinea de aproximativ 1 A si factor de umplere mai mic de 5%. Cu acest regim de polarizare lungimea traiectoriei fascicolului luminos poate depasii valoare de 0,5 m. Prin utilizarea unor lentile concentratoare de flux, lungimea traiectoriei creste la peste 1,5 m.

In aplicatiile in care distanta dintre emitator si receptor este mai mica de 0 m, intensitatea radiatiei emise de dioda LED poate fi redusa prin cresterea valorii rezistentei R14.


Bibliografie - 30 aplicatii practice ale circuitului integrat BU 1011

Document Info


Accesari: 1789
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )