Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
SISTEME DE IDENTIFICARE

tehnica mecanica
SISTEME DE IDENTIFICARE


CUPRINS

  1. Introducere in domeniul sistemelor de identificare.
  2. Tehnici de modulatie analogica
  3. Circuite de afisare folosite in sisteme de identificare.
  4. Circuite de alimentare folosite in sisteme de identificare
  5. Senzori de imagine folositi in sisteme de identificare
  6. Sisteme de identificare bazate pe coduri de bare
  7. Componenetele unui sistem RFID.
  8. Principiile fundamentale de operare ale unui sistem RFID.
  9. Aplicatii ale tehnologiei RFID.Cap.1 Introducere in domeniul sistemelor de identificare.


identificarea pe baza amprentelor mâinii,

identificarea vocala,

identificarea retinei;

identificarea irisului.

De exemplu, când tehnologia amprentelor digitale este folosita pentru identificarea persoanelor, la intrarile securizate, vârful degetului este pus pe un cititor special. Sistemul de calcul înregistreaza datele pentru imaginea citita si le compara cu imaginile de referinta memorate.


Identificarea vocala

În ultimul timp, sistemele specializate sunt capabile sa faca identificarea persoanelor bazanduse pe recunoasterea vorbirii. Pentru aceasta, utilizatorul vorbeste la un microfon conectat la un calculator performat dotat cu un program software dedicat. Acesta converteste cuvintele în semnale digitale, care sunt evaluate printr-un software de identificare. Scopul verificarii vorbirii consta în a controla identitatea unei persoane pe baza vocii sale In particular, recunoasterea vocala poate determina efectuarea unor operatii cum ar fi deschiderea unei usi.


Cardurile smart

Un card smart reprezinta un sistem de stocare electronica a datelor, cu posibilitatea dispunerii unei capacitati aditionale de calcul (microprocesor card), încorporat într-un card de plastic de marimea cardului de credit. Cardul smart este plasat în cititor, care realizeaza o conexiune galvanica cu suprafata cardului. Cardul este alimentat cu energie prin respectivele contacte si schimba date in mod sicron (pe baza un tact furnizat de cititor). Transferul de date între cititor si card se face printr-o interfata seriala. Se poate face distinctie între doua tipuri de carduri smart: carduri cu memorie si carduri cu microprocesor.

Unul din avantajele cardului smart consta în faptul ca datele stocate pe el pot fi protejate la accesarea nedorita, dar contactele sunt vulnerabile la uzura, coroziune si murdarie iar cititoarele sunt scumpe si nu pot fi protejate de acte de vandalism.Cele mai des intalnite smart carduri sunt cardurile de memorie si cardurile cu microprocesor.

În cardurile de memorie, memoria (de obicei EEPROM) este accesata utilizând o logica secventiala. Este de asemenea posibil sa se incorporeze un algoritm simplu de securizare (cifrare). Sunt folosite în aplicatii la scara larga.

Cardurile cu microprocesor contin un microprocesor conectat la o memorie (ROM, RAM, EEPROM). Este posibila integrarea diferitelor aplicatii într-un singur card. Cardurile cu microprocesor au fost utilizate initial în aplicatii de securitate deosebita, asa cum sunt de exemplu cardurile smart pentru telefoanele mobile GSM si cardurile electronice de plata utilizate de banci. Posibilitatea programarii cardurilor cu microprocesor faciliteaza adaptarea rapida la aplicatii noi.


Sistemele RFID

Sistemul RFID necesita un cititor si tag-uri speciale sau cartele atasate/integrate în obiecte. Tag-ul contine un circuit integrat numit transponder, format dintr-un microcontroler cu memorie ROM sau RAM integrata pe cip si o antena realizata in diverse tehnologii ce depind de frecventa de operare a sistemului RFID.

Spre deosebire de cardurile smart, energia necesara alimentarii transporderului si energia necesara transferului de date între transponder si cititor este obtinuta fara contact galvanic, prin intermediul câmpului magnetic sau electromagnetic. Dupa cum arata si denumirea (identificare prin radiofrecventa) informatiile sunt transmise pe unde radio.

Sistemul RFID foloseste un câmp electromagnetic de mica putere, având o frecventa de lucru în domeniul de radiofrecventa (100 kHz - 5,6GHz). Acest câmp de radiofrecventa nu necesita o pozitionare precisa a obiectului la citire, el penetreaza orice material nemetalic nefiind necesar contactul direct cu echipamentul de citire si nici nu trebuie respectata conditia de vizibilitate directa (line-of-sight) între cititor si tag.

Cele mai simple aplicatii ale sistemelor RFID sunt similare cu sistemele de identificare bazate pe utilizarea codurilor de bare, dar cele mai sofisticate produse RFID se pot interfata cu senzori externi pentru masurarea unor parametrii specifici, sau chiar cu sisteme GPS (Global Positioning Satellite system) pentru urmarirea pozitiei unor obiecte cu ajutorul satelitilor.

Tendinta mondiala în domeniul implementarii sistemlor noi de identificare este înlocuirea sistemului bazat pe codul de bare în aproape toate aplicatiile. Pentru aceasta este necesara insa scaderea costului de productie a transponderelor pâna în jurul valorii de 5 centi pentru ca sistemele RFID sa fie rentabile comparativ cu cele care folosesc coduri de bare, la care eticheta este extrem de ieftina. Deja acest cost a scazut astazi sub 10 centi pentru productie de peste 10 milioane de exemplare.

Costul sistemului RFID cuprinde costurile tag-ului, cititorului si tehnicii hardware si software pentru procesarea si pastrarea informatiilor.

În prezent firme precum Metro Group (Germany), Carrefour Group (France), Hewlett Packard, Gillette, si Procter & Gamble, Pfeizer sunt principalii utilizatori de aplicatii RFID.
Document Info


Accesari: 4346
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )