Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Controlere de semnal digital dsPIC30F Cele mai bune solutii in domeniul DSP si MCU

tehnica mecanica
Controlere de semnal digital dsPIC30F Cele mai bune solutii n domeniul DSP si MCU

Ce este un controler de semnal digital?

Controlerul de semnal digital (DSC) este un controler ncorporat, cu placuta modulara microelectronica unica, care combina perfect caracteristicile de control ale unui microcontroler (MCU) cu puterea de calcul si viteza de lucru a unui procesor de semnale digitale (DSP).

Familia de controlerele de semnale digitale Microchip dsPIC30F va ofera toate caracteristicile pe care ati dori sa le aiba un MCU putemic de 16 biti: rapiditate, operare sofisticata si flexibila cu ntreruperi de program; a gama larga de functii periferice digitale si analogice; gestionarea energiei electrice; optiuni flexibile de gener­are a impulsurilor de sincronizare; initializarea automata a procesorului la pornire; protectie la caderi de tensiune; temporizator controlor de secventa; securitatea codu­rilor; emulare viteza maxima n timp real; si solutii debug la viteza maxima ncorporate n circuit, ncorpor nd cu ingeniozitate capacitatea unui DSP ntr-un MCU puternic de 16 biti, controlerul de semnale digi­tale Microchip dsPIC30F realizeaza cele mai bune solutii    n cele doua domenii marc nd nceputul unei noi ere ale controlerelor ncorporate.


Puterea de care aveti nevoie

O unitate MCU puternica de 16 biti:

Controlerul dsPIC30F executa cea mai mare parte a instructiunilor sale ntr-un ciclu (33ns la 30MIPS). Combin nd o viteza mare de lucru a instructiunilor cu abilitatile veritabile ale controlerului DSP, cum ar fi un program ciclic simplu de 16 biti "multiply and zero overhead looping", veti avea cea mai puternica unitate MCU de 16 biti la dispozitia dumneavoastra

Doriti un controler DSP?

Daca sunteti unul dintre numerosii utilizatori ai unitatilor MCU care doresc sa īsi ncorporeze cajacte-risticile DSP n sistemul propriu, este posibil ca alternativele pe care le aveti sa nu va fie pe plac. ncor­porarea unui chip DSP n sistemul propriu MCU poate fi un proces complicat si costisitor. Controlerul DSC dsPIC30F este proiectat pentru a arata si a se comporta ca un MCU. Adaugarea functiilor DSP ntr-un mediu familiar de tip controler se poate realiza cu usurinta

Flash pe care te poli baza:

Controlerul dsPIC30F ncorporeaza tehnologia de procesare PEEC Flash Microchip cu o stocare de date pentru o perioada mai mare de 40 de ani la o temperatura de 85 C, o anduranta de 1 milion de cicluri tipice la 85 C si o viteza mare de programare. Nu exista o tehnologie Flash mai performanta n dome­niul controlerelor ncorporate.

De asemenea, dsPIC30F poate asigura auto-programarea propriei memorii Flash ntr-un produs finit.

Controlerul DSP pentru expertul DSP!

Daca sunteti un dezvoltator DSP experimentat, veti fi uimit de posibilitatile pe care le ofera controleru­lui dsPIC30F - tot ceea ce asteptati de la un controler DSP de clasa: acumulatori duali de 40 de biti, MAC 16x16 cu ciclu unic, comutator barrel de 40 de biti, sisteme fetch operande duale si bucle "DO and REPEAT". Au mai fost adaugate apoi c teva elemente care lipsesc controlerelor DSP obisnuite: ntreruperi flexibile, seturi de registri mari, un temporizator controlor de secventa si emulare n timp real si cu detectare clockfail, printre altele.

Compilator C optimizat:

Arhitectura controlerului dsPICSOF a fost dezvoltata de echipa noastra de compilare n limbai C. Astfel a rezultat un randament ridicat de cod limbai C comparativ cu orice controlere MCU sau DSP de 16 biti. Standardele de referinta pentru coduri de limbai C au aratat ca orice controlere competitive MCU de 16 biti necesita nu mai putin de 70% spatiu suplimentar pentru codul de programare pentru un acelasi program de aplicatii scris n limbai C.

Ati fi intresat de un MCU de 32 biti?

Ati fi interesat de un controler de 32 de biti deoarece actualul MCU si-a epuizat tot potentialul? dsPIC30F cu DSP ncorporat se dovedeste a fi mai performant dec t controlerul cu 32 de biti n multe aplicatii. Eficienta remarcabila a codului limbajului C pentru tipuri de date de 32 de biti reduce costul si necesarul de memorie.

Viitoarele variante dsPIC30F care vor avea o memorie de program mai mare sunt deja planificate sa ofere solutii de lunga durata pentru arhitectura dsPIC DSC.


Solutii de performanta

Controlerele Microchip dsPIC30F ofera performante ne nt lnite designerilor MCU de 16 biti. dsPIC au "inima" unui MCU de 16 biti cu periferice robuste si capacitate de operare rapida cu ntreruperi si "creierul" unui DSP care administreaza activitati de calcul de amploare, cre nd cea mai buna solutie de placuta modulara microelectronica unica pentru sisteme ncorporate. Acest lucru va ofera posibilitatea de a adauga caracteristici noi performante produsului dumneavoastra si de a integra functii pentru a economisi spatiu.

Performante MCU remarcabile

Primele microcontrolere MCU de 16 biti au fost dezvoltate pentru a depasi limitele memoriei de 64KB existente de la nceputuri, impuse de controlerele de 8 biti. Arhitecturile timpurii au avut n vedere nevoia unei performante ridicate. C nd nevoia de a obtine performanta a devenit evidenta, au fost dez­voltate dispozitivele generatiilor viitoare, dar acestea au fost limitate de cerinte de compatibilitate re­trograde si din cauza unor aspecte mostenite.

Dezvoltate de la zero, controlerele de semnale digitale dsPIC ofera o solutie pentru cerintele traditionale de 16 biti fara ca aceasta sa fie n detrimentul performantei. Acestea mbina performanta de ultima tehnologie a controlerelor de 16 biti care consta n memoria centrala pe baza de registri de uz general si toate caracteristicile de care aveti nevoie pentru operatii DSP.

Performanta competitiva DSP

Controlerele dsPIC30F creeaza un echilibru ntre calitatile MCU remarcabile si performanta competi­tiva DSP. Toate caracteristicile de care aveti nevoie ntr-un DSP de nalta performanta sunt reunite n controlerul de semnale digitale dsPIC.


Functie

Ecuatie

Conditii*

Numar de

Timp de executie


numar de ciclu


cicluri

30MIPS

Complex FFT**


N=64


121 .3 MS

Complex FFT**


N=128


273.7 MS

Complex FFT**


N=256


61 2.0 MS

BlockFIR

49+N(4+M)

N=32, M=32


39.6 MS

Block FIR Lattice

49+N(4+7M)

N=32, M=32


242.4 MS

BlockMR Canonic

28+N(8+7S)

N=32, S=4


38.9 MS

Block IIP Lattice

4UN(27+9(M-1))

N=32, M=8


96.4 MS

Matrix Add

13+3(C*R)

C=8, R=8


6.8 MS

Matrix Transpose

10+C(6+3(R-1))

C=8, R=8


7.5 MS

Vector Dot Product

12+3N

N=32


3.6 MS

Vector Max

8+7(N+l)

N=32


7.9 MS

Vector Multiply

12+4N

N=32


4.6 MS

Vector Power

12+2 N

N=32


2.5 MS


*C= #coloane, N=# probe, M=#taps, S=#sectiuni, R=#r nduri **Rutina Complex FFT previne obtinerea unor valori overflow 1 ciclu = 33 nanosecunde @ 30 MIPS


Diagrama bloc a familiei dsPIC30F
Variante de ncercare dsPIC vor fi disponibile la sf rsitul lunii noiembrie 2003, iar o linie de fabricatie cornpleta este estimata a se realiza la sf rsitul lunii ianuarie 2004. Pentru specificatii complete, fise de date, note de aplicatii si instrumente de dezvoltare contactati site-ul Microchip - www.microchip.com. Contactati COMET ELECTRONICS pentru informatii suplimentare, preturi, disponibilitate n stoc si asistenta tehnica


Rabbit Semiconductor    - power 8-bit microprocessor cores si kituri de dezvoltarepentru sisteme īncorporate


Rabbit Semiconductor este o companie producatoare de semiconductoare specializata īn microprocesoare de 8 biti si instrumente de dezvoltare de īnalta performanta pentru dispozitive de control īncorporate, comunicatii si conectivitate la Ethernet. Rabbit Semiconductor a lansat microprocesorul Rabbit 2000® īn 1999 si Rabbit 3000® īn 2002.


Aplicatiile tipice ale produselor Rabbit Semiconductor sunt reprezentate de, fara a se limita īnsa la: Dispozitive automate de citire a contoarelor (utilitati), sisteme Biodefense, urmarire si administrare wireless fleet/asset, control echipamente audio/video/transmisie, camere de verificare a mediului, sisteme puncte de vānzare cu amanuntul (POS), dispozitive de monitorizare a traficului, comunicatii īn banda larga, retea industriala, sisteme de detectare si control fabricatie.


Caracteristicile Rabbit 3000 - ruleaza la o frecventa de pāna la 55,5 MHz, cu cod compact si suport direct de soft pentru 1 MB de spatiu de cod/date. Operānd de obicei la 3,3 V (cu intrari/iesiri 5 V . tolerant I/O), Rabbit 3000 de asemenea are 6 porturi seriale cu IrDA, 56+ intrari/iesiri digitale, decodor īn cuadratura, iesiri PWM si posibilitati de masurare si captare puls. De asemenea are inclus un ceas īn timp real cu baterie, memorie glueless si interfata intrari/iesiri si moduri de putere foarte joasa. 4 nivele de prioritate de īntrerupere permit un raspuns rapid la evenimentele īn timp real. Setul sau compact de instructiuni si vitezele mari de ceas confera modelului Rabbit 3000 o operare matematica, logica si a intrarilor si iesirilor foarte rapida.

Rabbit 3000 este programat folosind sistemul de dezvoltare soft Dynamic C® - un compilator, editor, debugger si respectiv rutina de īncarcare cu circuite integrate creat special pentru sistemele pe baza de produse Rabbit. Dezvoltarea de soft cu ajutorul lui Dynamic C este usoara. Utilizatorii pot scrie, copila si testa atāt codul C cāt si cel de asamblare fara a parasi mediul de dezvoltare Dynamic C, si fara a fi necesare emulatoare īncorporate īn circuit costisitoare.

Stiva completa TCP/IP cu cod de sursa este furnizata fara plata redeventelor īn Dynamic C si cu kituri de dezvoltare. Suportul TCP/IP include PPP si SNMP, TCP la nivel de socket. si UDP, FTP, TFTP, HTTP (w/ SSI si CGI), DHCP, SMTP, POP3, si PING.


Sunteti interesati? Pentru mai multe informatii accesati pagina de internet Rabbit Semiconductor- www.rabbitsemiconductor.com si contactati Comet Electronics pentru noi posibilitati!


Intelligent LCD modules alpha numeric monochrome xTN and graphical monochrome xTN and color TFT


Alpha numeric monochrome xTN LCD modules

Order Code

Controller

Display format

LCD Type

Cyrillic

Backlight

Dimensions mm

Price

AC-082AYA

SED1278

characters / lines

STN

Yes

No


AC-082AYILY-H

SED1278

characters / lines

STN

Yes

Yes


AC-161AYA

SED1278

characters / line

STN

Yes

No


AC-161BYA-H

SED1278

characters / line

STN

Yes

No


AC-161BYILY-H

SED1278

characters / line

STN

Yes

Yes


AC-162BYA-H

SED1278

characters / lines

STN

Yes

No


AC-162BYILY-H

SED1278

characters / lines

STN

Yes

Yes
AC-162EFULY-H

SED1278

characters / lines

FSTN

Yes

Yes


AC-162EYILY-H

SED1278

characters / lines

STN

Yes

Yes


AC-162EYA

SED1278

characters / lines

STN

Yes

No


AC-164AYILY-H

SED1278

characters / lines

STN

Yes

Yes


AC-202AYILY-H

SED1278

characters / lines

STN

Yes

Yes


AC-202AYA

SED1278

characters / lines

STN

Yes

No


AC-202BYILY-H

SED1278

characters / lines

STN

Yes

Yes


AC-202BYA-H

SED1278

characters / lines

STN

Yes

No


AC-204AYILY

SED1278

characters / lines

STN

Yes

Yes


AC-204AYA

SED1278

characters / lines

STN

Yes

No


AC-204BYILY-H

SED1278

characters / lines

STN

Yes

YesOrder Code

Controller

Display format

LCD Type

Cyrillic

Backlight

Dimensions mm

Price

AC-082AYA

SED1278

characters / lines

STN

Yes

No


AC-082AYILY-H

SED1278

characters / lines

STN

Yes

Yes


AC-161AYA

SED1278

characters / line

STN

Yes

No


AC-161BYA-H

SED1278

characters / line

STN

Yes

No


AC-161BYILY-H

SED1278

characters / line

STN

Yes

Yes


AC-162BYA-H

SED1278

characters / lines

STN

Yes

No


AC-162BYILY-H

SED1278

characters / lines

STN

Yes

Yes


AC-162EFULY-H

SED1278

characters / lines

FSTN

Yes

Yes


AC-162EYILY-H

SED1278

characters / lines

STN

Yes

Yes


AC-162EYA

SED1278

characters / lines

STN

Yes

No


AC-164AYILY-H

SED1278

characters / lines

STN

Yes

Yes


AC-202AYILY-H

SED1278

characters / lines

STN

Yes

Yes


AC-202AYA

SED1278

characters / lines

STN

Yes

No


AC-202BYILY-H

SED1278

characters / lines

STN

Yes

Yes


AC-202BYA-H

SED1278

characters / lines

STN

Yes

No


AC-204AYILY

SED1278

characters / lines

STN

Yes

Yes


AC-204AYA

SED1278

characters / lines

STN

Yes

No


AC-204BYILY-H

SED1278

characters / lines

STN

Yes

Yes


For additional information about terms of delivery and prices for AMPIRE products, which are not available on stock, please contact Comet Electronics!

Texas Advanced Optoelectronic Solutions (TAOS) is based in Plano, Texas. Established in 1998, the company mission is to develop, manufacture, and market wide range of integrated optoelectronic products. TAOS' intelligent opto sensors simplify analog-to-digital conversion of light and are designed to reduce the need for signal conditioning or preprocessing circuitry in light-centric systems. TAOS' light sensing solutions improve system performance and reduce design cycle time giving designers the flexibility they require. TAOS opto sensor can be found in automotive, medical, industrial electronics and in home and office devices. TAOS offers a broad portfolio of Light-to-Voltage converters, Light-to-Frequency converters, Light-to-Digital converters, Linear sensor arrays, Reflective light sensors and Color sensors.


For further price and ordering information please call COMET ELECTRONICS.

For additional technical information please send e-mail to support@comet.bg or visit www.taosinc.com


Some of the most popular TAOS products:Device

Description

Price

TSL230R;

TSL230RD

Programmable Light-to-Frequency converters Output frequency 0.5, 0.6, 1 MHz; Spectral response - RGB, 350, 850, 1000 nm

TSL235R

Light-to-Frequency converters Output frequency 0.5, 0.6, 1 MHz; Spectral response - RGB, 350, 850, 1000 nm

TSL237; TSL237T

Light-to-Frequency converters Output frequency 0.5, 0.6, 1 MHz; Spectral response - RGB, 350, 850, 1000 nm

TSL245RLight-to-Frequency converters Output frequency 0.5, 0.6, 1 MHz; Spectral response - RGB, 350, 850, 1000 nm

TSL2550

Ambient light sensors (ALS), two wire serial interface (SMBus, I2C up to 100KHz).

TSL2560

Light-to-Digital converters dynamic range 0.1 - 40,000(lux), SMBus interface.

TSL2561

Light-to-Digital converters dynamic range 0.1 - 40,000(lux), I2C (Fast mode up to 400KHz).

TSL3301

Linear, 300dpi, optical sensor array with integrated 8bit ADC and three wire serial interface

TCS230

Programmable color-to-frequency converter Resolution 10-12bits, output frequency 2 Hz to 500 kHz, programmable output frequency scaling - 100%, 20% or 2%.


For further price and ordering information please call COMET ELECTRONICS.

For additional technical information please send e-mail to support@comet.bg or visit www.taosinc.com
Light-to-Voltage Converters

TAOS Inc's Light-to-Voltage (LTV) solutions combine a photodiode and transimpedance amplifier on a single monolithic IC. The LTV family provides a linear analog voltage output that is proportional to light intensity which is normally fed to an ADC for digital processing. This output can be connected directly to an ADC for digital processing, a comparator for thresholding or other analog circuitry for filtering or further processing


Light-to-Voltage Converters


Device

Rise Time us)

Responsivity mV/(uW/cm2))

Spectral Response nm)

Package

Price

TSL12S


248 @ 640 nm


3-lead (through-hole)

TSL13S


64 @ 640 nm


3-lead (through-hole)

TSL14S


16 @ 640 nm


3-lead (through-hole)

TSL12T


96 @ 640 nm


4-lead (through-hole)

TSL13T


24 @ 640 nm


4-lead (through-hole)

TSL250R


137 @ 635 nm


3-lead (through-hole)

TSL250RSM


137 @ 635 nm


3-pin (SMT)

TSL250RD


69 @ 640 nm


SOIC8 (SMT)

TSL251R


52 @ 635nm


3-lead (through-hole)

TSL251RSM


52 @ 635nm


3-pin (SMT)

TSL251RD


17 @ 640 nm


SOIC8 (SMT)

TSL252R


10.2 @ 635nm


3-lead (through-hole)

TSL252RSM


10.2 @ 635nm


3-pin (SMT)

TSL253R


137 @ 635nm


3-lead (through-hole)

TSL253RSM


137 @ 635nm


3-pin (SMT)

TSL254R


9 @ 635nm


3-lead (through-hole)

TSL254RSM


9 @ 635nm


3-pin (SMT)

TSL257


1680 @645nm


3-lead (through-hole)

TSL257SM


1680 @645nm


3-pin (SMT)

TSL260R


111 @ 940nm


3-lead (through-hole)

TSL260RSM


111 @ 940nm


3-pin (SMT)

TSL260RD


62 @ 940nm


SOIC8 (SMT)

TSL261R


43.5 @ 940nm


3-lead (through-hole)

TSL261RSM


43.5 @ 940nm


3-pin (SMT)

TSL261RD


16 @ 940nm


SOIC8 (SMT)

TSL262R


9.1 @ 940nm


3-lead (through-hole)

TSL262RSM


9.1 @ 940nm


3-pin (SMT)

TSL267


450 @ 940nm


3-lead (through-hole)

TSL267SM


450 @ 940nm


3-pin (SMT)


For further price and ordering information please call COMET ELECTRONICS.

For additional technical information please send e-mail to support@comet.bg or visit www.taosinc.com


Light-to-Frequency Converters

Light-to-Frequency sensors convert light intensity to a digital format for a direct interface to a microcontroller or digital signal processor. The output of this device is a square wave or pulse train whose frequency is linearly proportional to light intensity. The TSL230R programmable Light-to-Frequency Converter is a prime example of an Intelligent Opto Sensor because it not only outputs light intensity information but also provides programming capability for adjustment of the input sensitivity and output frequency scaling. The TSL237 combines enhanced sensitivity with ultra-low dark signal giving the ability to sense a wide range of light down to ultra-low light levels (0.00002 Lux) undetectable by most silicon-based sensors.Light-to-Frequency Converters


Device

Programmable

Max Output Frequency kHz)

Responsivity kHz/(uW/cm2))

Spectral response nm)

Price

TSL230RP

Yes


640 nm


TSL230ARP

Yes


640 nm


TSL230BRP

Yes


640 nm


TSL230RD

Yes


640 nm


TSL235R

No


nm


TSL235RSM

No


nm


TSL237S

No


524 2.3 @ nm


TSL237SM

No


524 nm


TSL237T

No


640 nm


TSL245R

No


940 nm


TSL245RSM

No
940 nmFor further price and ordering information please call COMET ELECTRONICS.

For additional technical information please send e-mail to support@comet.bg or visit www.taosinc.com


Linear Sensor Arrays

TAOS' family of CMOS Linear Sensor Arrays provides the capability of measuring spatial relationships in addition to light intensity. The family is made up of a number of devices that differ by their spatial resolution (dots per inch) and/or the number of pixels. Devices are available in 200, 300 and 400 dots per inch (DPI) and array lengths from 64 to 1536 pixels. Applications include edge detection, liquid level detection, contact image sensing, optical character recognition, object measurement, and spectroscopy in applications such as copiers, document scanners, automobiles, optical rotary encoders, and medical equipment.


Linear Sensor Arrays

200 DPI Linear Array

Device

# Pixels

# Analog Outputs

Temperature Range

Price

TSL201R


One

°C °C

TSLW201R


One

-40°C 85°C

TSL202R


Two

°C °C

TSL208R


One

°C °C

TSL210


Five

°C °C

TSL2014


Two

°C °C

300 DPI Linear Array

TSL3301

pixels, 8-bit ADC, Sleep mode, 3V Power Supply

400 DPI Linear Array

Device

# Pixels

# Analog Outputs

Temperature Range

Price

TSL1401R


One

°C °C

TSL1401CS-LF


One

°C °C

TSLW1401R


One

-40°C 85°C

TSL1402R


Two

°C °C

TSL1406R / TSL1406RS


Two

°C °C

TSL1410R


Two

°C °C


For further price and ordering information please call COMET ELECTRONICS.

For additional technical information please send e-mail to support@comet.bg or visit www.taosinc.com


Light-to-Digital converters

     Next generation of opto sensors are direct Light-to-Digital converters. Each device combines one broadband photodiode (visible plus infrared) as Channel 0 and one infrared-responding photodiode as Channel 1 on a single CMOS integrated circuit. TAOS' patented silicon design uses the digital output of Channel 1 to compensate for the effect of the infrared component on Channel 0. Thereby, the human eye response (Lux) is derived without the use of an expensive photopic filter. With integrated analog-to-digital conversion circuitry, data is output via a serial interface using two standard protocols: SMBus and I2C. This family of devices is ideal for use with notebooks, tablets, flat-panel televisions, cell phones, and digital cameras and everywhere that small dimensions are needed. Other applications include street light control, security lighting, sunlight harvesting, machine vision, and automotive instrumentation clusters.Light-to-Digital converters


Device

Power Supply

Dynamic Range LUX)

Digital Output

Price

TSL2550D

5V


SMBus

TSL2550T

5V


SMBus

TSL2560CS

3V


SMBus

TSL2560T

3V


SMBus

TSL2561CS

3V


I2C (400KHz)

TSL2561T

3V


I2C (400KHz)


For further price and ordering information please call COMET ELECTRONICS.

For additional technical information please send e-mail to support@comet.bg or visit www.taosinc.com


Programmable Color Light-to-Frequency Converter

The TCS230 Programmable Color Light-to-Frequency Converter combines configurable color filtered silicon photodiodes and a current-to-frequency converter on a single monolithic CMOS integrated circuit. The TCS230 reads an 8x8 array of photodiodes, 16 of which have red filters, 16 have blue filters, 16 have green filters, and 16 are unfiltered. The color-filtered sensors are uniformly distributed across the sensing area creating four separate channels and eliminating the need for a diffuser. The device output is a square wave (50% duty cycle) whose frequency is directly proportional to the light intensity incident on the red, green, blue, or unfiltered channel. An internal multiplexer allows selection of any of the four channels to be sent to the output pin. The TCS230 interfaces directly to a microcontroller or DSP and is available in an 8-pin SOIC package.


Programmable Color Light-to-Frequency Converter


Device

Description

Price

TCS230D

TriColor Light to Frequency Converter, Programmable red, blue, green or clear (no filter), -40°C 85°C JEDEC SOIC (SMT)


For further price and ordering information please call COMET ELECTRONICS.

For additional technical information please send e-mail to support@comet.bg or visit www.taosinc.com


Evaluation Modules (EVM)

To assist designers, TAOS offers Evaluation Modules (EVM) to demonstrate the product's features to you in a 'hands on' environment. The tools are divided into their respective families and detail their particular features. Evaluation tools include prototype boards, PC interfaces and development software.


Evaluation Modules  

TSL230 EVM

Light to Frequency Evaluation Module

PC404A-201

TSL201 Evaluation Module

PC404A-202

TSL202 Evaluation Module

PC404A-208

TSL208 Evaluation Module 

PC404A-210

TSL210R Evaluation Module 

PC404A-2014

TSL2014 Evaluation module

PC404A-1401

TSL1401 Evaluation Module

PC404A-1402

TSL1402 Evaluation Module

PC404A-1406

TSL1406 Evaluation Module

PC404A-1410

TSL1410 Evaluation Module


TSL3301 EVM

TSL3301 Evaluation Module 


TSL2550-RS232 EVM

TSL2550 Evalaution Module with Serial Interface


TCS230 EVM

TCS230 Evaluation Module 

TSL2560 EVM

TSL2560/61 Evaluation Module with USB Interface


For further price and ordering information please call COMET ELECTRONICS.For additional technical information please send e-mail to support@comet.bg or visit www.taosinc.com


LED-uri si... iar LED-uri


Un LED are o cadere de tensiune in functie de modul de constructie interna, inclusiv de culoare.. se poate aproxima ca pe LED este o cadere de tensiune de 3V pentru LED alb/albastru, 2V pentru rosu, respectiv 2,5V pentru verde/portocaliu/galben si curentul maxim de 20mA, de aici rezulta valoarea rezistentei, conform relatie si.. tabelului:

In cazul cand tensiunea la care alimentam LED-ul este variabila putem folosi schema publicata de dl. George D. Oprescu in cartea "Caleidoscop de electronica - montaje cu circuite integrate, tranzistoare si... tuburi electronice".. care mentioneaza ca prin LED trec 15mA la o alimentare a montajului intre 3 si 20V, iar tranzistorul poate fi TIS34 sau BF256...


Desenand schema, in PCB Wizard, vom obtine:

Se poate folosi si un LM317 in configuratie de generator de curent constant... rezistenta va fi de 82 ohmi pentru 15mA

La adresa https://perso.orange.fr/sonelec-musique/electronique_realisations_alim_led.html gasim o prezentare mai detaliata a LED-urilor (aplicatii, scheme de conectare, etc).

Cea mai cunoscuta aplicatie a LED-urilor este cea a "licuriciului" de pe autorisme, schema de baza este:

f=1Hz, R=22k si C=47uF

Simularea in Crocodile Technology 606 ne arata:

Desenand schema in PCB Wizard vom obtine:

Desenand schema care a circulat la noi, in PCB Wizard, vom obtine:

O alta aplicatie de efect este cea a unui LED bicolor, care poate fi folosit ca indicator de polaritate (de ex, VERDE - polaritate corecta, ROSU - polaritate inversa, PORTOCALIU - tensiune alternativa)


Aceasta schema se poate cupla la comenzile actuatoarelor de la o inchidere centralizata a unei masini, indicand cuplarea (ex, ROSU), respectiv decuplarea (VERDE) motoraselor...

La adresa https://www.pira.cz/enbar.htm gasim un indicator de nivel (vu-metru) cu 10 LED-uri:

Specificatii tehnice

Tensiune alimentare: 12 V
Curent consumat: 10 mA in stand-by, max. 80 mA
Tensiune intrare: min. 20 mV rms
Domeniul de indicare: 30 dB
Intensitate curent prin LED-uri: 7 mA
Tensiune de referinta la IC2: 5 V

Lista componente

R1 - semireglabil 100 k
R2 - 2,2 k
R3 - 1 M
R4 - 2,7 k
R5 - 6,8 k

C1 - 0,47 uF
C2 - 10 uF
C3 - 47 nF
C4 - 4,7 uF
C5 - 0,1 uF
C6 - 100 uF
C7 - 100 nF

IC1 - LM386
IC2 - LM3915
D1 - 1N4148
D2-D11 - bargraf sau LED's

La adresa https://circuitos.tripod.cl/schem/r8.gif este prezentat un indicator de terminare a incarcarii unor acumulatoare

https://www.reed-electronics.com/ednmag/archives/1996/120596/25di_04.htm prezinta un indicator cu LED bicolor a starii unei sigurante fuzibile care alimenteaza un aparat elecrocasnic

https://ourworld.compuserve.com/homepages/Bill_Bowden/page12.htm#inuse.gif prezinta un indicator al starii unei linii telefonice

La https://www.electronics-lab.com/projects/automotive/001/index.html am gasit un indicator al starii bateriei de masina cu 3 LED-uri

Simularea in Crocodile Technology 606 ne arata:

deci avem urmatoarele situatii:
- pentru Ubat<12,9V este aprins LED-ul nr.1;
- pentru 12,9V<UBAT
- pentru 14V<UBAT
- pentru Ubat>14,4V este aprins LED-ul nr.3.

Desenand schema in PCB Wizard vom obtine:

La https://www.electronics-lab.com/projects/automotive/001/index.html am gasit un indicator al starii bateriei de masina cu 10 LED-uri

Desenand schema in PCB Wizard vom obtine:

Putem inlocui un indicator de STOP/frana de la masina cu un grup de LED-uri... tinand cont ca pe un LED rosu "cad" cca. 2V putem pune in serie pana la 5 LED-uri...


Ca exemplu, pentru 10 LED-uri rosii, punem 2 ramuri a cate 5 LED-uri inseriate:


Alt exemplu, pentru 18 LED-uri rosii, punem 2 ramuri a cate 5 LED-uri si 2 ramuri a cate 4 LED-uri:

Pentru celelate tipuri de LED-uri, constatam ca putem pune in serie maxim:
- 5 LED-uri galbene, respectiv portocalii
- 3 LED-uri verzi, albe, respectiv albastre
pentru a avea indicatie optica si in cazul cand motorul nu este pornit si tensiunea pe acumulatorul masinii este in jur de 12,6V.

Variator de tensiune

O aplicatie de mare efect, este varierea luminozitatii unui bec, in locul aprinderii/stingerii bruste...

Prima schema, usor de realizat este prezentata la https://www.geocities.com/tjacodesign/dimmer/dimmer.html

O varianta de cablaj si modul de dispunere al pieselor:

Deoarece aceasta schema nu foloseste decat o alternanta, putem "completa" schema cu o punte redresoare si vom avea:


..cablajul si modul de dispunere al pieselor ar fi asa:

O alta schema am gasit la https://mmonceaux.free.fr/electron/ si anume:

La https://ourworld.compuserve.com/homepages/Bill_Bowden/page4.htm#pumpkin.gif este o schema mai evoluata, in sensul ca se folosesc ambele alternante, triacul este protejat, etc:

O schema asemanatoare cu aceasta am gasit in almanahul Tehnium 1988 la pag.76-77:


In cartea Electronica ajuta scrisa de dl. I.C. Boghitoiu si aparuta la Editura Albatros in anul 1982, este articolul Lumina dupa dorinta:

Senzor de...lumina


Pornind de la o discutie cu Alex despre senzori de lumina am ajuns la https://www.aaroncake.net/circuits/lightdrk.htm
Schema este foarte simpla, deci nu ne putem astepta la rezultate extraordinare, gen aclansare ferma la un anumit prag de iluminare, etc.

..am redesenat in Eagle schema


Am mai pus dioda de protectie a tranzistorului contra tensiunii inverse rezultate la deconectarea releului si 2 LED-uri care indica starea releului....
Schema poate functiona la tensiuni de alimentare foarte diverse, ea alegandu-se in functie de releul avut.... pentru U=24V R=2k2 (aproximativ 10mA prin LED), U=12V R=1K, U=9V R=680 ohm, etc, valoarea acoperiotare a semitreglabilului este de 250k, iar tranzistorul trebuie sa reziste tensiunii de alimentare.. desi nu sunt probleme cu clascele BC-uri 107, 171.

Circuit de lumina du-te-vino (cap scara)

     CIRCUITUL DE LUMINA DU-TE-VINO, ca o forma de circuit mai putin intalnita la instalatiile electrice interioare casnice, este format dintr-un anumit numar de circuite si din doua intrerupatoare A si B, amplasate in doua locuri diferite, care aprind si sting fiecare in parte o aceeasi lampa sau Iustra.
     Curentul electric alimentat de la perechea de sigurante ale circuitului de lumina intra in camera respectiva si de la conductorul de faza, prin doza de derivatie si prin conductorul 1 (firul rosu) coboara la īntrerupatorui A, apoi trece prin conductorul 2 la intrerupatorul B, dupa care curentul electric trece prin conductorul 3 la lampa pe care o aprinde si apoi se reintoarce prin conductorul nul (fir albastru) la tabloul cu sigurante ale circuitului de lumina.
     Daca se doreste ca sa se stinga lumina de la acelasi īntrertipator A, se actioneaza asupra acestuia pentru conectarea conductorului 1 cu 4 (fir rosu) si intrucat la īntrerupatorul B conductorul 4 nu este conectat cu conductorul 3 lampa se va stinge.
     Daca se doreste ca sa se stinga lumina de la intrerupatorul B, se conecteaza conductorul 3 cu 4 si intrucat la īntrerupatorul A conductorul 4 nu este conectat cu conductorul 1, lumina se va stinge.
     In mod similar, cand lampa este stinsa, se poate face aprinderea ei de la īntrerupatorul A sau B, actionand astfel ca sa treaca curentul electric fie prin conductorul 2, fie prin conductorul 4, dupa cum este facuta conectarea acestora cu conductoarele 1 si 3.

     Pentru realizarea unui astfel de circuit de lumina este nevoie de un intrerupator special, care are, spre deosebire de intrerupatorul simplu, 3 borne la care se leaga cele 3 conductoare de la fiecare intrerupator.


    Schema electrica simplificata este urmatoarea:

Simuland in programul Crocodile Technology de la https://www.crocodileclips.com/crocodile/technology/obtinem:

Senzori de atingere/proximitate


Cred ca acest subiect este de mare interes :)) asa ca voi incerca sa prezint cateva scheme interesante si.. simple

Prima schema prezentate aici, a fost publicata in cartea "Caleidoscop de electronica" scrisa de dl. George D. Oprescu (editura Albatros, 1987)

.. in aceasta schema T1 poate fi BF245, BF256, TIS34, T2 si T3: BC170..173, beculetul B este de 2-3W la 2-2,5V; pentru antena-senzor se foloseste o bucata de sarma de cupru, izolata cu polivinil de 0,35-1mm diametru si 10-15cm lungime;
Atentie: la punere in functiune becul ramne aprins cca. 1 minut in functie de excitatia produsa de prezenta utilizatorului
Pentru reducerea sensibilitatii se poate monta o rezistenta de 10M intre poarta si masa...

Desenand schema in programul EAGLE vom obtine:


Respectiv:


O schema pe acelasi principiu, simplificata la maxim gasim la https://www.amasci.com/emotor/chargdet.html

respectiv un masurator de camp, gasim la https://www.mitedu.freeserve.co.uk/Circuits/Misc/staticdet.htm

..tot utilizand un tranzistor FET gasiti la https://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/touch1.html

In cartea Automatica recreativa...la domiciliu cu 33 constructii comentate, scrisa de Stefan Alexandru si Tiberiu Gheorghisan, Ed. Tehnica, 1974 gasim o alta schema de senzor (am prezentat-o la ALTE ALARME AUTO):

In aceasi carte, gasim:O aplicatie interesanta a lui 555 este prezentata la https://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/alarm2.htm

Alte scheme cu senzori de atingere sunt la:
- https://www.discovercircuits.com/PDF-FILES/5vmom1.pdf,
- https://www.discovercircuits.com/PDF-FILES/5vtchremom2.PDF,
- https://www.p5taylor.btinternet.co.uk/9.pdf.
- https://www.redcircuits.com/Page22.htm


- https://www.mitedu.freeserve.co.uk/Circuits/Alarm/radiowavealm.htm

Automat pentru tras perdelele la ivirea zorilor si caderea serii

... articolul a fost scanat dupa cartea Automatica recreativa... la domiciuliu - cu 33 constructii comentate scrisa de St. Alexandru si T. Gheorghisan, aparuta la Editura Tehnica - Bucuresti, in anul 1974.

perdea_01.jpg, perdea_02.jpg, perdea_03.jpg, perdea_04.jpg, perdea_05.jpg si perdea_06.jpg

Am selectat schemele din articol, pentru a crea un mai mare interes :-)


Butoane "soft"

Un montaj de mare efect este comanda unor consumatori (de mare putere) dintr-un mic push-buton (fara retinere) sau din 2...

Pornind de la o cerere de pe forum-ul electronistilor am cautat si am gasit:
https://ourworld.compuserve.com/homepages/Bill_Bowden/page9.htm#bistable.gif 1 buton

2 butoane (on/off)AICI gasiti cablajul la scara 1:1

La https://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/alt1.htm gasim:

In cartea Circuite integrate CMOS - manual de utilizare aparuta la Editura Tehnica, in 1986 am gasit:


O alta varianta de comutator se poate realiza cu un CD4013, care contine 2 bistabili de tip D, pusi aici in configuratie de bistabili tip T (deci avem 2 comutatoare independente):
Automate pentru deschiderea usii de garaj


... articolul a fost scanat dupa cartea Automatica recreativa... la domiciuliu - cu 33 constructii comentate scrisa de St. Alexandru si T. Gheorghisan, aparuta la Editura Tehnica - Bucuresti, in anul 1974.

garaj_01.jpg, garaj_02.jpg, garaj_03.jpg, garaj_04.jpg, garaj_05.jpg, garaj_06.jpg, garaj_07.jpg, garaj_08.jpg, garaj_09.jpg, garaj_10.jpg, garaj_11.jpg, garaj_12.jpg, garaj_13.jpg, garaj_14.jpg si garaj_15.jpg.

Am selectat schemele din articol, pentru a crea un mai mare interes :-)
Document Info


Accesari: 17903
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )