Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
INSTALATIA DE AER CONDITIONAT

tehnica mecanica


INSTALATIA DE AER CONDITIONAT

Generalitati

Instalatia de aer conditionat este constituita dintr-un circuit închis, format din urmatoarele componente principale:- evaporator;

- compresor;

- condensor;

- supapa de destindere termostatica;

- conducte de legatura.

Climatizarea necomandata automat este compusa din urmatoarele elemente:

- un tablou de comanda,

- un calculator de injectie,

- un compresor.

Ea functioneaza în mod necomandat automat, adica, cantitatea de aer rece este constanta începând cu momentul în care compresorul functioneaza. Principiul de functionare este urmatorul:

- Actionarea de catre utilizator a butonului AC de pe tabloul de comanda creeaza o stare 0 (solicitare de aer rece dezactivata) sau 1 (solicitare de aer rece activata).

- Aceasta stare este transmisa prin legatura filara la calculatorul de injectie, care va autoriza sau nu solicitarea de aer rece.

- Calculatorul de injectie pune în actiune strategiile sale de autorizare:

Turatie motor: daca este prea mica, nu autorizeaza pornirea compresorului.

Sarcina motor: daca este prea mare (tip apasare brusca pe pedala de acceleratie, crestere înclinare sau vehicul încarcat), calculatorul nu autorizeaza pornirea compresorului.

Presiune gaz în compresor: daca exista presiune în compresor, calculatorul trece în mod securitate de interzicere si nu autorizeaza pornirea compresorului.

Daca, calculatorul de injectie autorizeaza pornirea compresorului, el transmite o stare 1 la etajul de putere care va alimenta actuatorul compresorului.


Componenta AC

Evaporatorul ("radiatorul" aerului conditionat, diferit de radiatorul de incalzire) este componenta care extrage caldura din habitaclu si este plasat în interiorul habitaclului. Pentru a raci habitaclul, trebuie absorbit aerul cald, extrasa caldura si redistribuit aerul .racorit.. Aerul cald traverseaza evaporatorul caruia îi transmite o parte din temperatura, reducându-si astfel propria temperatura. Aerul racit se propaga în aerul existent în habitaclu, diminuând progresiv temperatura.

Fluidul refrigerant de inalta presiune curge prin supapa de expansiune în zona de joasa presiune a evaporatorului se transforma din lichid în vapori, caldura din aerul ce tranziteaza prin evaporator este transferata la suprafata sa exterioara de racire, aerul racindu-se. În acest proces de transmitere a caldurii de la aer la suprafata evaporatorului, umiditatea din aer se condenseaza pe suprafata exterioara a evaporatorului de unde este evacuata ca apa, prin tubul central care da sub masina

La iesirea din evaporator, fluidul refrigerant este în stare de vapori.

Evaporatorul este plasat în cutia climatizare si este protejat de carcase.

Compresorul aspira vaporii proveniti din evaporator la presiune si temperatura joasa, îi comprima si transmite gazul la temperatura si presiune înalta. Fluidul refrigerant în stare de vapori la înalta presiune si temperatura intra în al doilea schimb de caldura, care prin condensare transmite în mediul exterior caldura degajata.

La iesirea din condensor, fluidul refrigerant este în stare lichida, la o presiune si temperatura înalta.

Condensatorul (radiatorul de afara, din fata radiatorului motor)

Ansamblul condensator, plasat în fata radiatorului motorului, e alcatuit din serpentine cu aripioare (radiator) pentru a oferi un transfer rapid de caldura. Aerul care trece prin condensator raceste vaporii de înalta presiune de agent refrigerant condensându-i în faza lichida.

Supapa de expansiune (de destindere termostatica)

Supapa de expansiune, cu aparatoarea sa, e plasata în teava de intrare la evaporator la conexiunea cu linia de lichid. Printr-o îngustare a liniei de lichid refrigerant de înalta presiune transforma curgerea catre evaporator într-o curgere de vapori de joasa presiune. Supapa expansiune si orificiul sau sunt protejate de îmbâcsire cu ecrane filtrante atât la intrare cât si la iesire.

Ansamblul supapei nu se repara în caz de defectare, se înlocuieste în întregime.

Când motorul e oprit cu sistemul A/C lucrând, agentul refrigerant va curge din partea de presiune înalta a supapei de expansiune catre partea de joasa presiune pâna când se vor egaliza presiunile. Aceasta se poate constata datorita unui sunet estompat al curgerii lichidului (hârsâit) pentru circa 30 pâna la 60 secunde în conditii normale.

Compresorul

Toate compresoarele sunt actionate cu curea de catre arborele cotit al motorului printr-o fulie cuploare. Fulia compresorului se roteste fara a antrena arborele pâna când e alimentata bobina cuplajului electromagnetic. Când se aplica tensiune pentru a activa bobina cuplajului, ansamblul de cuplare placa - butuc este tras înapoi catre fulie. Forta magnetica atrage placa cuplajului catre fulie realizând un tot unitar care antreneaza arborele compre-sorului.

Arborele compresorului odata actionat se comprima vaporii de agent refrigerator de la presiune joasa la presiune si temperatura înalte. Odata cu agentul refrigerant e transportat si uleiul refrigerant care face ungerea compresorului.

Acumulatorul (butelie deshidratanta)

Conectat la conducta de iesire din evaporator, ansamblul acumulator etans actioneaza ca un rezervor de vapori si ceva lichid refrigerant cât si de ulei refrigerant ce vin de la evaporator.

La fundul acumulatorului se afla desicant care actioneaza ca absorbant al umiditatii care ar putea intra în sistem. Lânga conducta de iesire din acumulator, aflata la baza sa, exista un orificiu de curgere ce asigura returul uleiului catre compresor. Nu este necesar a se goli sistemul pentru a se înlocui comutatorul. Acumulatorul nu se repara, se înlocuieste întregul ansamblu

Rezervorul filtru uscator are astfel un rol triplu în instalatia de aer conditionat:

- filtreaza fluidul refrigerant din instalatie;

- retine umiditatea continuta în instalatie;

- constituie un rezervor tampon de fluid refrigerant

Senzorul de presiune (presostat) instalat la iesirea condensorului asigura protectia circuitului de refrigerent (la logan):

- întrerupere joasa presiune: 2 bari,

- întrerupere înalta presiune: 27 bari.

El informeaza calculatorul de injectie motor despre presiunea circuitului de refrigerent.

Calculatorul de injectie motor comanda ventilatorul de racire motor în functie de presiunea înalta a circuitului de refrigerent si de viteza vehiculului.

Radiatorul de încalzire (din habitaclu)

Radiatorul de încalzire încalzeste aerul de climatizare înainte de a intra în vehicul. Lichidul de racire a motorului circula prin radiator pentru a încalzi aerul admis din exterior ce trece prin aripioarele sale. Acest radiator e mereu operational si poate fi folosit pentru a ridica temperatura aerului în modul A/C sau în modurile încalzire sau ventilatie.

Consumabile

Sistemul de conditionare a aerului utilizeaza ca agent refrigerator HFC-134a(R-134a) si ulei refrigerator poliachilenglicol (PAG) care nu sunt compatibile cu agentul refrigerator CFC-12(R-12) si cu uleiul mineral

Operatii de intretinere

În fiecare an, este recomandat:

- sa curatati si sa suflati condensorul si radiatorul de racire al motorului,

- sa va asigurati ca evacuarea apei de condensare a dispozitivului de suflare aer rece nu este obturata.

Pentru verificarea periodica a încarcarii fluidului refrigerent consultati carnetul de întretinere.

Tratamentul antibacterian al sistemului se realizeaza cu agent de curatatare bacterian AC

- Se pulverizeaza tot spray-ul cu agent de curatatare, dotat cu un prelungitor prin conducta filtrului habitaclului. Este strict interzis sa se pulverizeze agentul de curatatare în intrarea de aer, pentru a evita deteriorarea GMV-ului.

- se lasa sa actioneze 15 min.

- se porneste ventilatorul foarte încet (treapta 1) timp de 5 min.

E bine sa pornesti AC-ul cam o data pe saptamana... si sa-l tii maergand cam 5 minute... ATENTIE insa, nu e bine sa faci asta cand motorul e rece si nici cand afara sunt temperaturi sub -5 grade C ... condensul care in mod normal este evacuat di masina pe un tub va congela formand un dop de gheata... ceea ce trebuie evitat.Document Info


Accesari: 18457
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )