Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Instalatia de evacuare a zgurei si cenusei

tehnica mecanica
Instalatia de evacuare a zgurei si cenusei

Caracteristici tehnice

Instalatia de evacuare a zgurei si cenusei este dimensionata pentru urmatoarele date (la sarcina maxima a cazanului):- cenusa evacuata de la electrofiltre 101 t/h, 150 C

- cenusa evacuata din pīlnia cosului 2 t/h, 150 C

- cenusa evacuata din pīlnia cosului la decuplarea 40 t/h, 150 C

electrofiltrelor

- cenusa evacuata din pīlniile de sub PAR 8 t/h, 310 C

- cant. de zgura evacuata din focarul cazanului 16-30 t/h, 20 C


Schema, descriere constructiva si functionala (fig. 9.2-1)


Lignitul de Rovinari contine 24-32 % cenusa la masa initiala. Din aceasta cantitate de cenusa aproximativ 15 % se separa īn focarul cazanului sub forma de zgura si cenusa care cade īn pīlnia focarului, de unde este evacuata sub forma solida cu ajutorul unui transportor cu ra 343y244d cleti (kratzer). Kratzer-ul evacueaza zgura si cenusa pe sita (1), din care particulele fine cad direct īn pīlnia (2). Dimensiunile ochiurilor sitei sīnt de 30 mm.

Partile grosiere din zgura, care nu trec prin ochiurile sitei, sīnt conduse īn concasorul (4) si apoi cad tot īn pīlnia (2). Ejectorii (3) cu jet de apa evacueaza zgura din pīlnia (2) īn canalul (5) ce merge spre statia de pompe de slam (Bagger). Apa de impuls necesara ejectorilor este furnizata de trei pompe centrifuge orizontale, doua īn functiune si una īn rezerva (6).

Instalatia de evacuare a zgurei (kratzer) are rolul de a raci zgura care cade fierbinte din pīlnia focarului īntr-o baie de apa si de a o evacua.

Aceasta instalatie asigura, prin priza de imersie īn baia de apa, si etansarea focarului la partea inferioara. Nivelul apei este mentinut constant cu ajutorul unui preaplin, care evacueaza apa tot īn pīlnia (2).

Baia de apa a evacuatorului de zgura (kratzer) este alimentata cu apa de spalare īn permanenta, astfel īncīt temperatura din kratzer sa nu depaseasca 60 C.

Cazīnd īn baia de apa, zgura se transforma īn starea de agregare solida, caldura sa fiind absorbita de apa de racire. Procesul de racire se desfasoara de regula atīt de rapid īncīt bulgarii mai mari de zgura se transforma īn particule mici, friabile. Particulele de zgura sīnt transportate din baia de apa cu ajutorul racletilor, prinsi pe lantul calibrat. Actionarea lantului cu racleti se face cu ajutorul unui ax de antrenare, actionat cu doua grupuri de actionare (unul īn functiune celalalt īn rezerva). Fiecare din cele doua grupuri de actionare este format dintr-un motor electric, cupla hidraulica si reductor; antrenarea īntre cupla hidraulica si reductor se face cu ajutorul curelelor de transmisie. Decuplarea si cuplarea unui grup de antrenare se face la nivelul reductorului cu roti dintate.

Cenusa zburatoare (care pleaca din focar odata cu gazele de ardere) este retinuta partial si colectata īn pīlniile de sub PAR, pīlniile instalatiei de epurare a gazelor si pīlnia cosului de fum, de unde este evacuata prin cadere libera, prin tevile de diametru mare (f 400 mm sau f600 mm) montate cu īnclinare mare (8), (9) si (10).

Din pīlniile de sub preīncalzitorii de aer (PAR1 si PAR2) cenusa este condusa prin cadere libera prin tevile (10) pīna la cota "0", unde este amestecata cu apa de spalare īntr-un "ceainic" (7) si apoi evacuata īn canalul (5) spre statia de pompe de slam.

Cenusa din pīlniile instalatiei de epurare a gazelor (filtrul mecanic si filtrul electric) este evacuata cu ajutorul unor clapete cu contragreutate (11) si apoi condusa prin cadere libera prin tevile cu īnclinare mare (9) pīna la buncarul de cenusa uscata (12).

Cenusa din pīlnia de sub cosul de fum se evacueaza tot gravitational, prin tevi cu īnclinare mare (8), pīna īn buncarul de cenusa uscata (12).

Din buncarul de cenusa uscata, cenusa poate fi evacuata hidraulic spre statia pompe de slam (Bagger) si de aici spre depozitul de zgura si cenusa al centralei, sau īn stare uscata cu ajutorul vagoanelor speciale CFR, pentru utilizare īn producerea unor elemente de constructii.

Evacuarea uscata a cenusii din buncar se face prin stuturile (17) īn vagoane CFR.

Īn cazul evacuarii hidraulice, cenusa este trimisa la canalul (5) prin intermediul a patru "ceainice" (13) īn care este amestecata cu apa de spalare.

Pentru a evita lipirea cenusii, ca urmare a umezirii, de pīlniile electrofiltrelor, aceste pīlnii se īncalzesc cu abur prelevat de la colectorul de abur auxiliar. Aburul trece prin panourile de tevi ancorate de peretii pīlniilor si transmite caldura acestora.

Caracteristici tehnice ale instalatiei de evacuare a zgurei si cenusii

Evacuator de zgura (Kratzer)


- debit maxim de zgura 45 t/h

- viteza de transport 0,11 m/s

- latimea utila a racletelor 1715 mm

- pasul racletelor 552 mm- distanta dintre axul de antrenare si īntoarcere 21580 mm

- numar grupuri de antrenare 2

- grupul de antrenare:

- motor electric, tip IMB3AT180L48-4X22X1500

- cuplaj hidraulic, tip CH370 ML

- reductor 3H970x80

(z1=16, z2=59)


Ejector cu apa pentru evacuarea zgurei si cenusei


- debit zgura 16 t/h

- debit apa 80 m3/h

- presiune apa 15 atm


Pompe pentru ejectorii cu apa


- numar ejectoare 2

- numar pompe 3

- debit    80 m3/h

- īnaltime refulare 12 atm

- tip: 2 buc. SADU 100x4

1 buc. MC200x150x350

- motor    MIBX 500S

6 kV

160 kW

1500 rot/min


Buncar de cenusa uscata

- diametru    5800 mm

- volum    500 m3

- capacitate cenusa 93 tConcasorul de zgura

- debit    10 t/h

- granulatie 0 - 30 mm

- turatie    1450 rot/min

- putere electromotor 12 kW


Statia de pompe de slam

9.4.1.Schema si descrierea statiei

Statia de pompe de slam (Bagger) este comuna pentru doua blocuri (blocul 5 si blocul 6). Sīnt prevazute cinci pompe Bagger (1), cīte doua īn functiune pentru fiecare cazan si una īn rezerva (comuna pentru ambele cazane). slamul este trimis spre halda prin trei conducte (firele I, II, III). Pompele fiecarui cazan refuleaza pe cīte un fir comun (I si II), iar pompa de rezerva pe un fir separat (III). Fiecare pompa Bagger aspira dintr-un compartiment al bazinului de aspiratie (3). Cu ajutorul sertarelor cu actionare manuala (4), montate pe canalele de aductiune de la cele doua cazane si pe intrarea īn fiecare bazin, oricare pompa poate fi selectata pentru functionarea cu unul din cele doua cazane. Īn fiecare compartiment al bazinul de aspiratie al pompelor de slam este admisa si apa de spalare printr-un racord cu vana electrica si vana manuala.

Apa de spalare este furnizata de o statie de pompe comuna pentru blocurile 3, 4, 5 si 6 si este inclusa īn statia de pompe de slam de la blocurile 3 si 4. Statia de pompe de apa de spalare are o alimentare cu apa recirculata de la depozitul de zgura si cenusa al centralei si o alimentare de rezerva cu apa de adaos din circuitul hidrotehnic.

Bazinele de aspiratie ale pompelor de slam sīnt prevazute cu preaplin, care deverseaza īntr-un bazin exterior (5) din beton de 500 m3. Din acest bazin zgura si cenusa se evacueaza cu ajutorul a doi ejectori cu jet de apa (6). Apa de impuls necesara ejectorilor este asigurata cu ajutorul a doua pompe centrifugale orizontale (7) alimentate cu apa de spalare.

Īn figura 9.4.1.-2 este prezentata pompa de slam (Bagger). Carcasa exterioara (1) a pompei este alcatuita din doua bucati, separate printr-un plan de separatie vertical, īmbinarea facīndu-se cu suruburi. Carcasa interioara este alcatuita din peretii laterali (2.a) si (2.b) si piesa semitoroidala (3). La aspiratia pompei este montat stutul (4), iar la refulare stutul intermediar (5); aceste stuturi sīnt neblindate.Rotorul (6) este montat īn consola cu ajutorul piulitei (9) pe axul (7). Axul se sprijina pe doua lagare cu rulmenti (10) si (11) gresati cu vaselina.

Iesirea axului din carcasa este etansata cu ajutorul presetupei (8).

Carcasa exterioara a pompei (1) si corpul celor doua lagare (12) se sprijina pe carcasa (13) prin intermediul careia pompa se monteaza pe fundatie.

Legatura dintre electromotor si pompa se face printr-o transmisie cu curele.


9.4.2. Caracteristici tehnice

Pompe de slam (Bagger):

- numar pompe 5 (2 īn functiune bloc 6+ 2 īn functiune bloc 5+ 1 de rezerva)

- tip BZ150

- debit 1350 m3/h

- īnaltime refulare 70 mca

- motor 6000MIB-2 (MIB-3)

500 kW

6 kV

1500 rot/min

Pompe pentru ejectorii de golire a bazinului exterior:

- numar pompe 2

- tip SADU100 x 4

- motor ASF280

380 V

75 kW

3000 rot/min


Bazin exterior:

- capacitate 500 m3


AMC la instalatia de evacuare a zgurii si cenusei

Evacuatorul de zgura

Pornirea si oprirea evacuatorului de zgura se face din CCT. Pe pupitrul de comanda exista semnalizare "evacuator de zgura īn functiune".

Evacuatorul de zgura poate fi oprit si pornit si de la comutatorii locali.


Concasorul de zgura

Are semnalizarea starii de functionare la panoul din camera de comanda a statiei de pompe de slam si comanda de pornire - oprire locala. Oprirea concasorului este semnalizata si īn CCT.


Pompe Bagger

Comenzile de pornire si oprire ale acestor pompe se fac de la panourile din camera de comanda a statiei de pompe de slam. Oprirea pompelor Bagger este semnalizata si īn CCT. Pentru situatii incidentale sīnt prevazute butoane de avarie locala la fiecare pompa. Ventilele de pe aspiratie si refulare a pompelor Bagger sīnt cu actionare pneumatica.

Exploatarea instalatiei de evacuare a zgurei si cenusei

9.6.1. Pregatirea pentru pornire si pornirea

Īnainte de pornirea cazanului:

a) Se pregateste de pornire si se porneste evacutorul de zgura (kratzer), astfel:

- se controleaza cuva evacuatorului de zgura si se īndeparteaza toate corpurile straine care pot conduce la blocarea evacuatorului;

- se realizeaza schema de functionare pe aspiratie si refulare a pompelor ejectorilor de evacuare a zgurei, se umplu pompele de ejector cu apa si se pornesc doua pompe;

- se urmareste functionarea ejectorilor de evacuare a zgurei pentru a nu fi īnfundati;

- se umple cuva evacuatorului de zgura la nivelul de deversare prin preaplin si se pune īn functiune stropirea lantului si a rotilor evacuatorului;

- se porneste concasorul si se pune īn functiune apa de stropire la sita;

- se porneste evacuatorul de zgura;

- se asigura circulatia apei prin vana de umplere a cuvei evacuatorului, astfel īncīt īn timpul functionarii cazanului temperatura apei deversata din preaplin sa nu fie mai mare de 60 C;b) Se pregatesc de pornire si se pornesc pompele de slam, astfel:

- se controleaza starea de curatenie a bazinelor de aspiratie a pompelor de slam si se īndeparteaza corpurile straine din acestea;

- se realizeaza schema de functionare īn statia de pompe de slam (Bagger);

- se asigura nivelul de functionare īn bazinele de aspiratie ale pompelor Bagger;

- se aerisesc si se umplu cu apa pompele de slam (Bagger);

- se porneste o pompa de slam cu evacuarea spre halda de cenusa si partial īn recirculatie;

- se realizeaza un nivel constant īn bazinul de aspiratie al pompelor de slam prin actionarea asupra recirculatiei si adaosului de apa de spalare;

c) Se alimenteaza cu apa ceainicele de evacuare a cenusii de la PAR si de la pīlniile de evacuare din buncarul de cenusa uscata.

9.6.2. Exploatarea de durata

Īn timpul exploatarii de durata a cazanului se urmaresc:

- evacuarea cenusii din pīlniile de colectare ale instalatiei de epurare a gazelor, PAR-uri si cos (se urmareste functionarea clapetelor cu contragreutati);

- asigurarea unui debit de apa suficient prin cuva evacuatorului de zgura pentru mentinerea temperaturii de maxim 60 C;

- functionarea evacuatorului de zgura si a concasorului de zgura.

9.6.3. Oprirea programata si īn caz de avarie

Oprirea evacuatorului de zgura se face numai dupa racirea cazanului (minim 4 ore). Golirea cuvei evacuatorului de zgura se face prin deschiderea vanei de golire de fund.

Oprirea pompelor Bagger se face numai dupa oprirea evacuatorului de zgura. Imediat dupa oprirea pompelor Bagger se va efectua spalarea intensa cu apa de spalare a acestora si a conductelor de refulare spre halda de zgura si cenusa pentru prevenirea decantarii slamului īn instalatie.

9.6.4. Incidente si defectiuni īn functionarea instalatiei

Cele mai frecvente defecte ce pot apare la instalatia de evacuare a zgurei si cenusei sīnt urmatoarele:

1. La evacuatorul de zgura (kratzer):

a. Declansarea motorului electric datorita unei defectiuni electrice;

b. Aparitia unor zgomote īn reductorul de turatie al actionarii datorita unor defectiuni mecanice;

c. Avarierea cuplei hidraulice.

Īn aceste situatii se opreste actionarea īn functiune si se porneste actionarea de rezerva.

d. Aparitia unor suprasarcini datorita caderii unei cantitati mari de zgura īn cuva evacuatorului de pe gratarele de postardere, care pot duce la topirea sigurantelor fuzibile la cupla hidraulica. Īn acest caz, se opresc pentru scurt timp gratarele de postardere, se porneste actionarea de rezerva a evacuatorului de zgura si apoi se repornesc gratarele de postardere. Daca evacuarea zgurei cazute nu se face īn timp scurt, se reduce sarcina cazanului la minimul tehnic prin oprirea morilor si se trece cazanului la functionarea pe pacura.

e. Aparitia unor suprasarcini datorita defectarii unor elemente constructive ale evacuatorului. Īn acest caz, se īncearca remedierea acestora īn timp scurt, iar daca nu se poate se opreste cazanul.

2. La statia de pompe de slam:

a. Oprirea unei pompe de slam (Bagger) ca urmare a unei defectiuni la pompa, motor sau lantul cinematic de transmisie dintre motor si pompa. Īn acest caz, se va porni imediat o pompa de rezerva.

b. Oprirea pompelor de slam (Bagger) si imposibilitatea repornirii acestora. Īn acest caz, cazanul poate functiona circa 15 minute cu evacuarea slamului la bazinul exterior din cadrul statiei de pompe de slam. Daca īn acest interval de timp nu este posibila pornirea nici unei pompe de slam, se va opri cazanul sau se va trece la functionarea pe pacura si se va opri instalatia de evacuare a zgurii si cenusii pentru prevenirea inundarii statiei de pompe.9.7. NPM si PSI pentru instalatia de evacuare zgura si cenusa

Īn timpul functionarii instalatiei de evacuare a zgurii si cenusii nu se vor executa nici un fel de lucrari sau curatirea pieselor care se afla īn miscare la masini rotative (ventilatoare, pompe, kratzer, etc). Aparatorile la cuple vor fi īn permanenta montate.

Lucrarile de īntretinere si reparatii se vor executa numai īn baza autorizatiilor de lucru si dupa luarea tuturor masurilor de protectie īnscrise īn acestea.

Nu este permisa golirea cenusii fierbinti din buncare cu cazanul īn functiune, existīnd pericolul accidentarii prin arsuri a personalului.

La statia de pompe de slam (Bagger) ventilatia se va mentine īn permanenta īn stare de functionare, pentru evacuarea gazelor nocive.

Platformele, scarile, caile de acces vor fi permanent deblocate si libere pentru circulatie.

Instalatiile electrice vor avea īmpamīntarea asigurata.

Īn cazul izbucnirii unui īnceput de incendiu la instalatii electrice, interventia se va face prin scoatrea de sub tensiune a instalatiei si actionarea cu stingatoare cu praf si CO2.

Nu este permisa stingerea incendiilor de natura electrica cu jet de apa sub presiune.


Document Info


Accesari: 4717
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )