Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Centrale electrice

tehnica mecanica
Centrale electrice


Energia electrica se produce la scara industriala n instalatii numite centrale electrice. n functie de tipul de energie transformata n energie electrica, cele mai importante pot fi:
-termocentrale

-hidrocentrale

-atomocentrale

si altele.


Termocentrale

n termocentrale se transforma energie termica 24524q162y , rezultata prin arderea combustibililor. În România, energie termica este produsa în proportie de cca. 77% de termocentrale, care folosesc licnit, petrol si gaz. Termocentrala de la Turceni este una din cele mai mari termocentrale din Europa, ca putere instalata (mai exista una asemanatoare în China). Functioneaza pe baza de combustibil solid (carbune extras din bazinul carbonifer al Olteniei) si are 7 grupuri de câte 330 MW putere instalata.

Dupa anul 1990 uzinele electrice Turceni si Rovinari au fost retehnologizate, o importanta deosebita fiind acordata protectiei mediului înconjurator.


Hidrocentrale

Cea mai mare hidrocentrala din România este Portile de Fier I, cu o putere instalata de 1080 MW , Portile de Fier II având o puterea instalata de 250 MW.

Ambele hidrocentrale sunt exploatate in parteneriat cu partea yugoslava, centralele române si yugoslave de la Portile de Fier I si Portile de Fier II cumuleaza 2160 MW, respectiv 500 MW.

Centralele Portile de Fier I si II pot turbina un debit instalat de 8700 mc/s.


Atomocentrale

Instalatia care asigura conditiile de obtinere si mentinere a reactiei în lant este reactorul nuclear. În principiu, reactorul se compune dintr-o parte centrala numita zona activa, în care are loc reactia de fisiune si se dezvolta caldura de reactie.

Este una din cele mai vechi surse de energie nepoluanta. Ele au inceput sa fie folosite pe scara larga abia prin anii '70-'80, când SUA a adoptat mai multe programe destinate sa încurajeze folosirea lor. În California, la sfârsitul lui 1984, functionau deja 8469 de turbine eoliene. Capacitatea totala ale acestor unitati era de aproximativ 550 MW. Ele erau construite în locuri cu vânt puternic, grupate in asa-numitele "wind farms".


Energia solara

Energia solara se refera la o sursa de energie reînnoibila care este direct produsa prin lumina si radiatia solara. Aceasta poate fi folosita sa:


-genereze electricitate prin celule solare (fotovoltaice)

- genereze electricitate prin centrale electrice termale

- genereze electricitate prin turnuri solare


Desi energia solara este reînnoibila si usor de produs, problema principals este cs soarele nu ofers energie constants în nici un loc de pe Pamânt. Adics, deoarece soarele apune noaptea, lumina de soare nu poate ss genereze electricitate decât pentru un timp limitat în fiecare zi. În plus, pe zile noroase, potentialul de energie este redus, limitând aplicatiile acestei forme de energie reînnoibila.Powered by https://www.preferatele.com/

cel mai tare site cu referate
Document Info


Accesari: 7158
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )