Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
MIJLOACE PENTRU MASURAREA TIMPULUI

tehnica mecanica
ARGHMENT

Tehnica masurarilor reprezinta partea metrologiei care are ca obiect aspectele practice ale masurarii unei anumite marimi sau a unei anumite grupe de marimi si face parte din metrologia aplicata care se ocupa de aspectele teoretice si practice privind masurarile unei anumite marimi sau cele dintr-un anumit domeniu de activitate.

Esenta tehnicii masurarii este aceea de a crea si dezvolta metode si mijloace de masurare care pot preleva, prelucra si transmite informatii cantitative cât mai aproape de adevar asupra fenomenelor naturale

Savantul englez William Thomson, Lord Kelvin (1824-1907) a exprimat importanta masurarilor ca putem referi despre un fenomen numai atunci când îl putem masura, iar rezultatul masurarii se poate exprima în cifre. Daca acest lucru nu este posibil, atunci cunoasterea este sumara si nesatisfacatoare". In timp aceasta idee s-a concentrat în "A masura înseamna a cunoaste"

Originea metrologiei -stiinta masurarilor-se îndeparteaza tot mai mult de momentul prezent daca tinem seama de faptul ca procesul de cunoastere a lumii înconjuratoare are la baza experimentul, adica evaluarea calitativa si/sau cantitativa, care este singurul capabil sa dea raspunsuri corecte la întrebarile pe care omul si le-a pus si înca si le pune si, probabil si le va pune atât timp cât va exista.

Daca consideram ca existenta unei stiinte presupune fundamentarea unor ipoteze de lucru, a unor metode si mijloace de studiu, atunci putem considera metrologia ca o stiinta datând de aproximativ doua sute de ani, de la prima tentativa de unificare a unitatilor de masura într-un sistem general pe care o datoram lui Talleirand (1799).

Puternica dezvoltare a tuturor ramurilor stiintei si tehnicii a impus necesitatea crearii unor noi mijloace si metode de masurare.

o       cadranul solar

o       gnomonul

clepsidre cu nisip sau cu apa

lumânare gradata

ceasuri mecanice:

o       ceas cu pendul (ce utilizeaza un pendul gravitational)

o       ceas cu pendul de torsiune

o       ceas cu balansier (ce utilizeaza un pendul elastic)

Cea mai sofisticata clepsidra din toate timpurile pare a fi fost cea daruita de califul Harun al Rasid împaratului Carol cel Mare, în anul 809. Analele francilor precizeaza ca era vorba despre o clepsidra cu apa, care lasa sa cada într-un vas, din ora în ora, bile colorate, iar la ora amiezii 12 cavaleri se aratau la 12 ferestruici.

Cronometru este un ceas special, care are functiuni specifice, de masurat cu mare exactitate doar intervale de timp. Acest mecanism a devenit indispensabil în întrecerile sportive si în stabilirea recordurilor pe o durata fixa de timp.
Exemple de ceasuri:    

   


Document Info


Accesari: 56051
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )