Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Managementul activitatilor economice si comerciale

tehnica mecanica


Managementul activitatilor economice si comerciale

(operatorul comercial)
1. Descriptorii operatorului comercial

- Asigurarea resurselor combustibile în cantitatile si calitatile proiectate.

Eliminarea asteptarilor pe întreaga relatie productie-consum.

- Studierea marketingului energetic (piata energetica si bursa energiei).

Asigurarea eficientei energetice în conceptia programarii integrate a resurselor.

Eliminarea riscurilor tehnice-economice-comerciale si financiare.

- Fundamentarea preturilor si asigurarea fondurilor financiare.

Astfel se impune formare si utilizarea stocurilor în functie de caracterul constant respectiv variabil al cererii.

Dupa calculul necesarului de combustibil si a altor materiale se încheie contracte cu furnizorii.

Asteptarea - durata neproductiva a activitatilor economico-ingineresti pe întreaga filiera productie-consum. Asteptarea se poate elimina daca se aplica metoda japoneza de implementare a disciplinei militarizate la fiecare loc de lucru. La aceasta se poate adauga aplicarea sanctiunilor pentru întârzieri si utilizarea bonificatiilor pentru executii prompte.

Studiul marketingului cade în sarcina operatorului comercial.

Avantajele bursei de energie: crearea unui mediu concurential, stabilirea contractelor directe între vânzatorii si cumparatorii de energie, functionarea operatorului de sistem drept coordonator energetic între cerere si asigurarea ofertei, asigurarea surselor de finantare etc.

Marketingul energetic urmareste: modificarea dinamica a corelatiei cerere-oferta, evolutia rapida a cerintelor consumatorilor la diverse perioade; crearea unor facilitati cumparatorilor prin schimbarea politicilor de preturi; dezvoltarea pietii prin crearea canalelor de distributie, prin adoptarea unui sistem de plata flexibil si prin serviciul de calitate;

La elaborarea politicii de marketing se iau în consideratie urmatorii factori:

- factorii de natura tehnica (nivelul tehnice, fiabilitatea pieselor de schimb, perioadele de garantie etc.)

- factorii de natura comerciala (pret, termen de livrare, retea de distributie, asistenta tehnica, service etc.)

- factorii de natura financiara (conditii de plata si încasari, structura creditelor si a dobânzilor, moneda de plata etc.)

- factorii de natura institutionala (taxe vamale, acordul comerciale, zone libere, etc.)

Asigurarea eficientei prin eliminarea riscurilor si prin fundamentarea preturilor genereaza profit datorita integrarii productiei cu cerintele pietii concurentiale. Practic aceste desiderate reclama realizarea produselor de calitate la preturi reduse si plasarea acestor produse de piata la vârful cererii consumatorilor.

Eliminarea riscurilor tehnic-economic-comercial si financiar se poate realiza prin elaborarea si aplicarea strategiei de marketing integrat productiei.

Alternativele de comportament se refera la confruntarea cu mediu. Alternativele de dezvoltare urmaresc cresterea capacitatii sectiei or de productie si efectele acestora asupra beneficiarilor.

Strategiile opereaza cu politici de pret (P), promovarea (A), distributie (D), produs (R) si timp (t). Pretul cuprinde costurile plus taxe plus profit.

Costurile pot fi de prevenire a defectelor; de identificare a fiabilitatii prin control; costurile resurselor în penurie datorate defectarii corelatiilor dintre furnizor si consumator.

Evitarea riscului se face aplicând în practica strategiile si politicile de marketing si de crestere a calitatii produselor.

În acest context strategiile pot fi: de actiune care stabilesc produsele, preturile, pietele si canalele de distributie, de motivare actiunile prin rezultatele obtinute si strategii operationale care stabilesc cine, unde si când se vor executa sarcinile stabilite.

Preturile sunt influentate de raportul cerere-oferta, de politicile concurentiale, de ciclul de viata a produsului, de nivelul stocurilor, de politica financiara, de inovarile tehnologice si de psihologia cumparatorului.

Reusita vânzarilor depinde în mare parte de logistica service-ului.

Service-ul are urmatoarele functii: functia psihologica pentru afirmarea si garantarea pe piata a produsului; functia comerciala permite asigurarea stocurilor si cresterea vânzarilor; functia economica permite realizarea întretinerilor si a reparatiilor; functia de reactie înlesneste obtinerea informatiilor pentru proiectarea produselor conform cerintelor pietii (produse de calitate la preturi optime).

2. Aplicarea marketingului la nivelul sistemelor energetice

Marketingul a aparut ca urmare pietii producatorului suprapusa pietii consumatorului (suprapunerea ofertei peste dimensiunea cererii). Marketingul este tehnica de descoperire a clientilor, de gasire a noii piete inclusiv de cultivare a pietelor traditionale. Filozofia de marketing se întemeiaza pe corelarea nevoilor cu dorintele consumatorilor.

Schimbul reprezinta procesul de obtinere a unui produs oferind altceva în locul sau.

Tranzactia reprezinta un schimb de valori între doua parti.

Piata cuprinde toti clientii care au aceleasi nevoi sau dorinte si care sunt dispusi si au capacitatea de a se angaja între relatia de schimb.

Marketingul reprezinta lucru cu piata astfel încât schimburile potentiale sa devina realitate. Marketingul este o orientare catre rentabilitatea întreprinderii gândita pe termen lung

Managementul marketingului are ca scop influentarea nivelului, a perioadei de manifestare si a structurii cererii si ofertei într-un mod care sa permita organizatiei sa-si atinga obiectivele propuse.

Marketerul este elementul uman care intervine în lantul marketingului cu scopul cumpararii si vânzarii produselor la piata

- Sistemul informational în marketing se defineste ca ansamblul de persoane, masini, echipamente si proceduri care culeg, analizeaza si prezinta informatii sintetice decidentilor pentru a pregati produsele la nivelul cerintelor si exigentelor consumatorilor.

- Promovarea marketingului presupune o înalta capacitate de adaptare a întreprinderii la dinamismul mediului.

dimensionarea consumurilor materiale se face aplicând urmatoarele metode:

. calculul direct.

dimensionarea stocurilor pe criterii economice reclama stabilirea eforturilor totale care includ cheltuieli directe si indirecte

. cheltuielile directe cuprind: salariile personalului implicat; costul materialelor; amortizarile; întretinerea si repararea instalatiilor din depozit; iluminatul, încalzitul si climatizarea spatiilor, costul materialelor auxiliare; costul pierderilor prin perisabilitatii.

. cheltuielile indirecte cuprind - efectele evitarii finantarii pentru achizitii si costul stocarii materialelor respectiv costul penuriei resurselor materiale.

sau conditionare si de transport intern.

- facilitatile oferite consumatorilor prin: politica de distributie; prin service dupa vânzare; prin preturi, prin facilitati de decontare.

- folosirea economica a resurselor materiale si energetice se pune în evidenta prin indicatorii de consum si valorificare (norme de consum; coeficienti de utilizare si valorificare; coeficienti de recuperare si refolosire).

Formele de aprovizionare

irecta între producatori si furnizori.

- intermediata: - tranzit,

- depozitul intermediarului,

- aprovizonare garantata.Aprovizionarea prin tranzit se face prin intermediar comercial care se ocupa de partea financiara dar materialele se pot livra direct de la furnizor la consumator.

- Aprovizionarea prin depozitul intermediarului are în vedere toate operatiile (financiare, livrarea resurselor etc.)

- Aprovizionarea garantata este preluata de o întreprindere specializata care efectueaza toate operatiile (fizice, financiare, contractuale etc.).

La nivelul unitatilor de producere a energiei (TERMOELECTRICA; HIDROELECTRICA, NUCLEAROELECTRICA) a celor de transport (TRANELECTRICA) si a celor de utilizare (electrica si filialele sale teritoriale) se aplica urmatoarele reguli:

ecesare.

elaborarea documentatiei de achizitie de catre serviciile de aprovizionare.

- aprobarea listelor de materiale interne si din import de directia de resort.

- Procedeele de achizitie a bunurilor materiale sunt licitatiile: analiza de oferte si achizitia dintr-o singura sursa- dupa câstigarea licitatiei se face comanda tinând seama de oferta licitata.

- Procedura de achizitie cuprinde: cererea de oferta; decizia de numire a comisiei de licitatie, nota justificativa pentru importuri, hotarârea comisiei de licitatie; contractul de achizitie; nota comuna de
negociere a cauzelor contractuale; registrul unic pentru evidentierea caietelor de sarcini, a cererilor de oferta si a contractelor.

- Modelele cercetarilor operationale ale activitatilor comerciale si economice cuprind urmatoarele clase de cheltuieli.

- Cheltuielile cu resursele materiale depind de caracterul cererii (variabila; constanta), de nivelul aprovizionarii impus prin proiect; de ritmul comenzilor de gestiunea resurselor, de asteptarile intervenite, de conjunctura pietii, de procedeele procurarii finantelor, de proiectarea preturilor si de echipamentele birotice implicate în procesele economico-comerciale

Avantajele aplicarii cercetarii operationale la abordarea activitatilor comerciale:

- Corelarea sistemica a resurselor disponibile cu necesarul în vederea satisfacerii economice a cererii de energie.

- Achizitia la termenul impus a resurselor materiale, informationale si combustibile necesare functionarii centralei proiectate.

- Proiectarea noii centrale cu o gospodarire economica de combustibil.

- Preluarea riscului tehnico-economic la nivelul tuturor factorilor implicati în proiectarea, montajul si exploatarea noii centrale electrice.Document Info


Accesari: 2128
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )