Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Managementul sistemelor logistice

tehnica mecanica
3PL - Third Part Logistic

Sub umbrela logisticii intra nu numai administrarea transporturilor de marfa, ci si o multime de prestatii legate de circuitul marfurilor, de la prelucrarea comenzilor, esalonarea achizitiilor necesare productiei, transferul de documente si de marfa intre unitatile aceleiasi firme, pana la serviciul de relatii cu consumatorii, ambalarea marfurilor, administrarea centrelor de distributie si a depozitelor, administrarea deseurilor si a retururilor.

Logistica poate fi asigurata de un departament in cadrul unei firme sau poate face obiectul unui contract cu o firma specializata de logistica (third-party logistics provider - 3PL).
La un nivel superior, exista giganti internationali ca FedEx, UPS, Deutsche Post sau TPG (fourth party logistics providers - 4PL) care subcontracteaz 10210l1119k a servicii logistice catre 3PL si integreaza intregul lant al livrarilor, de la vanzator la cumparator, in zone geografice extrem de vaste, gratie indeosebi tehnologiei informatice sofisticate de care dispun.Globalizarea industriei logistice a dus la crearea burselor virtuale, dezvoltate fie pe structura unui portal de 4PL (site-uri care ofera servicii complete de logistica, incluzand administrarea si urmarirea pas cu pas a transportului de marfa pe parcursul mai multor tari), fie pe structura "verticala" a necesitatilor de transport ale unei singure industrii (chimie sau siderurgie), fie pe structura "orizontala" a unui segment al serviciilor de transport. La acest capitol, numai in Europa exista 83 de burse online pentru transporturile rutiere de marfa - majoritatea sunt site-uri create in tarile nordice si in Germania. Cat priveste transporturile aeriene, cea mai mare astfel de bursa din lume este celebra GF-X (Global Freight Exchange), printre ai carei actionari se numara Morgan Stanley Dean Witter, Lufthansa, Deutsche Post, British Airways, Panalpina, SAirLogistics/Swisscargo si American Airlines Cargo.
Mari parti din bugetul pentru logistica sunt alocate outsourcingului


Pentru prestatorii de servicii logistice, sprijinirea clientilor lor la angajamentele acestora prin servicii legate de transport, stocare si formalitati vamale, va fi decisiva. Intr-un studiu realizat de Capgemini în cooperare cu Georgia Institute of Technology, DHL si SAP, cei 1.430 de manageri specializati care au luat parte la ancheta au desemnat tarile BRIC China (53,8%), India (34,5%), Rusia (23%) si Brazilia (19%) ca si Polonia (17%) drept pietele de top pentru viitoarea crestere a întreprinderilor lor. În ceea ce priveste China, punctul principal pe agenda este importul si exportul de marfuri, urmat de preluarea productiei de catre prestatori chinezi. În marea majoritate, managerii doresc sa coopereze în cadrul solutionarii problemelor de logistica care vor aparea aici cu prestatorii de servicii actuali. "Unei acoperiri geografice întinse, combinata cu o prezenta locala puternica pe pietele în curs de dezvoltare (Emerging Markets), îi revine pentru întreprinderile logistice o mare importanta", afirma Martin Raab, managerul departamentului logistic al companiei de consultanta de management si IT Capgemini.

Prestatorilor de servicii li se aloca o cota parte mai mare din bugetul de logistica

Companiile din Europa de Vest si Asia aloca cu 64 respectiv 63 la suta o mai mare parte a bugetului lor pentru prestatori externi de servicii logistice decât firmele din SUA si America Latina (48 respectiv 39 la suta). Pentru urmatorii cinci ani, managerii intervievati prevad o sporire a acestor cifre, cu rate de crestere

cuprinse între 12 si 17 procente. "În studiile precedente s-a aratat însa în mod repetat ca ratele de crestere înregistrate în realitate nu pot tine pasul cu aceste prognoze", spune Raab. "În acest context, dorintele managerilor în ceea ce priveste viteza de crestere sunt probabil mai mari decât realitatea."

Outsourcingul este înca în majoritatea cazurilor limitat la servicii de baza

În cadrul distribuirii de contracte de servicii logistice catre alte companii, este vorba în continuare de sarcini clasice: transport (în total 90%, Europa de Vest 95%), stocare (74/76%) si formalitati vamale (70/59%). Servicii superioare sunt solicitate mult mai rar. Pentru companii din Europa de Vest, acestea sunt mai ales consolidarea expedierilor (50%), servicii care acorda produsului o valoare suplimentara (45%) sau logistica retroactiva (44%).

Per total, intervievatii s-au declarat foarte multumiti de prestatorii lor actuali. Totusi, numai putin mai mult de jumatate dintre ei sunt de-acord cu afirmatia ca prestatorul de servicii logistice actual le-ar pune la dispozitie conceptii noi si inovative care sa contribuie la sporirea efectivitatii. Martin Raab afirma: "Întâi de toate, companiile logistice trebuie sa-si perfectioneze serviciile de baza si sa livreze servicii de calitate la preturi acceptabile. Serviciile suplimentare si inovatiile pot fi apoi un important criteriu de diversificare."

Capacitatile IT ale prestatorilor de servicii logistice nu sunt înca satisfacatoare

Pentru marea majoritate (92%) a managerilor de servicii logistice intervievati, sunt necesare anumite standarde ale prestatorilor de servicii în domeniul IT. Aproape doua treimi dintre ei chiar supun prestatorii de servicii unei verificari în acest sens. Contrastând cu acest fapt, numai 35 la suta dintre manageri sunt multumiti cu echipamentul IT oferit. "Pentru prestatorii de servicii acest fapt va deveni un punct sensibil. Serviciile care vor trebui prestate si nevoia de a fi cooptat prin retea la sistemele clientilor pretind tehnologii din ce în ce mai avansate. O platforma IT integrata devine astfel un factor critic pentru afacere", afirma Martin Raab. În viziunea managerilor, cele cinci servicii logistice de top pentru care tehnologia este foarte importanta sunt: managementul depozitelor (65%), managementul transportului (63%), urmarirea expedierilor si managementul evenimentelor (63%), comunicarea prin web (57%) si, la ceva distanta, planificarea transportului (38%). Cele mai mari rate de crestere pentru utilizarea în viitor le înregistreaza ultimele trei puncte numite. Peste 30 la suta dintre managerii intervievati au în plan folosirea acestor servicii în viitor. "Puternic în ascensiune , însa pornind de la un nivel scazut, este punctul RFID", explica Martin Raab una dintre cele mai controversate teme ale industriei logistice. Conform rezultatelor studiului, 14 la suta dintre intervievati folosesc actual acest serviciu, alti 56 la suta intentionând asta în viitor.
Parteneriatele in lanturile de distributie globala

Kodak Brasileira : Angajarea tertilor se dovedeste a fi cheia succesului în administrarea cresterii volumului de activitate.

Echipele corporatiste de vânzari sunt familiare cu practica împingerii de cantitati mari de produse pe piata la sfârsitul lunii, trimestrului sau anului, în scopul atingerii targetul-ui de vânzari. Dar în Brazilia, motivul avalansei afacerilor la sfârsit de lun a este altul.

Cumparatorii brazilieni cheltuiesc enorm în acel moment pentru a obtine 30 de zile în plus, înainte de plata taxelor pe vânzari, spune Cristina Bertoni, directorul de logistica la Kodak Brasileira. Drept rezultat, subsidiara braziliana din Rochester, N.Y.-based Eastman Kodak Co. realizeaza 40% din vânzarile sale în ultimele 2 zile ale fiecarei luni.

Kodak Brasileira este multumita de afacere. Dar cu greu reusea sa dirijeze distributia in timpul acelor scurte intensificari de activitate. Legea braziliana si-a revizuit politica în privinta fortei de munca, facând dificil pentru Kodak sa angajeze ajutorul temporar suplimentar de care avea nevoie pentru a face fata asaltului." Suntem înca foarte birocrati în Brazilia", spune Bertoni. Rezultatul a fost vazut în întârzieri inacceptabile în livrarile catre clienti.

Kodak importa în Brazilia o gama larga de produse fotografice, incluzând camere, echipament digital de imagine si produse de divertisment. În interiorul tarii, produce articole de baza ca hârtie colorata, filme si chimicale. Pentru acest ultim grup de articole produse în interiorul tarii Kodak Brasileira a cautat sa refaca lantul de distributie.

La momentul respectiv, Kodak avea doua zone de productie, una în Sao Jose dos Campos, lânga Sao Paolo si cealalta în Manaus, statul Amazon care a devenit bogat în companii high-tech, dupa spusele lui Bertoni. Printre altele, Kodak dorea un antrepozit pentru produsele facute în Manaus. Dar nu era hotarât daca sa riste singur sau sa împarta riscul cu un tert.

În urma unei analize intense a afacerii, Kodak a ales sa împarta o mare parte a distribuitorilor sai locali. Patru companii au licitat pentru job; câstigatorul a fost Danzas Logistica Brazil, afacerea locala a Danzas AEI Intercontinental. Danzas, spune Bertoni, a avut cea mai buna infrastructura de management si IT.

În noiembrie 1999, Kodak a transferat celor de la Danzas operatiunile unui depozit si centru consacrat de distributie din Sao Jose dos Campos. Zona de 16.000 mp ofera depozitare produselor finite pentru toate produsele realizate în Brazilia. Include si un depozit pentru marfa importata.

Cu contractul Danzas, Kodak a câstigat un nou nivel de flexibilitate a muncii. Vânzatorul putea sa angajeze atâtia oameni în plus, de câti avea nevoie, dar putea lucra cu cât mai putini în restul timpului. Momentan depozitul din San Jose dos Campos are 56 de angajati, spune Bertoni, sub 60, cât erau înaintea angajarii de personal din afara.

Danzas aparuse în Brazilia doar cu câteva luni înaintea preluarii jobului de la Kodak, spune reprezentantul de marketing Fabio Filipini. Primul sau client a fost DDs, o fosta subsidiara Philips. Dar operatiunile initiale au fost restrictionate pentru expedierea încarcaturilor. Cu contul Kodak, Danzas licitase pentru toata distributia, în teritoriu si în afara lui, de la San Jose dos Campos împreuna cu managementul depozitarii, ridicarii si inventarierii.

Pe lânga divergentele legate de nevoile de munca, Kodak a oferit Danzas-ului provocarea manipularii produselor sensibile la temperatura. DC prevede 3 medii discrete: -8 grade Celsius, 13 grade Celsius si temperatura camerei. Volumele ating 250.000 unitati/luna, Kodak fiind asteptat sa raspunda comenzilor în 24h. Consumatorii finali sunt merchandiserii în masa, producatorii de film, fotografi amatori si profesionisti, si supermarket-uri.

Proiectul a crescut în etape. Pâna în august 2000, Danzas a preluat transportul în afara teritoriului de la Kodak Brasileira, pe lânga managementul depozitelor. "Nu a fost neaparat planificat astfel", spune Bertoni. Cresterea personalului din afara la Danzas a avut loc "doar când am vazut cât de bine merge".

Kodak nu discuta cifrele, dar spune ca aranjamentul cu Danzas a adus multiple beneficii. Compania a înlaturat o suma semnificativa de cheltuieli din bilantul contabil, a scazut împovararea taxelor în Brazilia si a stimulat eficienta de la DC din Sao Jose dos Campos. În acelasi timp, spune Filipini, plângerile clientilor în legatura cu livrarile târzii sau incorecte au

scazut dramatic. Proiectul a avut atât de mare succes încât Kodak a desemnat recent Danzas Logistica Brazil drept "furnizor certificat", recunoscând performanta "consistent ridicata" a furnizorului.

Danzas nu se ocupa de managementul zonei de productie din Manaus, care functioneaza dupa sistemul just-in-time, fara a avea evidenta unui inventar la mâna. Bertoni vede oportunitatea ca un vânzator sa faca mai multe pentru Kodak. Administrarea transporturilor internationale din regiune, incluzând verificarea vamala, este o posibilitate. În acelasi timp, spune Filipini, Danzas va munci din greu pentru pastrarea statutului de "furnizor certificat", care este revizuit anual.
Document Info


Accesari: 4709
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )