Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
OPTIMIZAREA DISPOZITIVELOR DE PRESARE LA RECE PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA TEHNOLOGIEI sI REDUCEREA CONSUMULUI DE MATERIAL

tehnica mecanicaOPTIMIZAREA DISPOZITIVELOR DE PRESARE LA RECE PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA TEHNOLOGIEI sI REDUCEREA CONSUMULUI DE MATERIAL
12.1.Consideratii teoretice

Procedeele de prelucrare prin taiere se caracterizeaza prin     :

. posibilitatea obtinerii unor piese de diferite forme - de la cele simple pâna la cele cu un grad ridicat de complexitate - a caror executare prin alte procedee tehno 646f518g logice este neeconomica, dificila sau uneori chiar imposibila :

. obtinerea semifabricatelor si pieselor interschimbabile, cu precizie care poate fi - dupa necesitate - ridicata sau chiar foarte ridicata si ale caror suprafete nu necesita, în majoritatea cazurilor, prelucrari ulterioare prin aschiere. Rezulta deci, ca aceste procedee, spre deosebire de cele obtinute prin alte metode de prelucrare, dau posibilitatea obtinerii unui grad ridicat de asemanare a semifabricatului cu piesa finita (uneori de identificare a acestora), ceea ce constituie un element deosebit de important pentru realizarea econo­micitatii si productivitatii fabricarii produselor;

. masa redusa a pieselor executate prin taiere, pentru ace­easi rezistenta si rigiditate pe care o pot avea piesele similare obtinute din semifabricate turnate, forjate sau laminate, precum si un consum redus de material, mai ales în cazul realizarii unor procese tehnologice rationale când se utilizeaza croirea fara deseuri sau cu putine deseuri;

. obtinerea unei ridicate productivitati a muncii, datorita mecanizarii si automatizarii proceselor de lucru ;

. simplitatea lucrului la prese, acestea putând fi deservite de mun­citori cu calificare redusa si posibilitatea deservirii mai multor locuri de munca de catre un singur muncitor; în general, cinematica utilajelor folosite pentru actionarea stantelor este mai simpla decât a masinilor si instalatiilor utilizate în cazul altor procedee de prelucrari mecanice;

De mentionat, ca procedeele de stantare s-au extins în ultima vreme si în cazul productiei de serie mica si chiar de unicat, prin folosirea sculelor universale, a celor realizate din elemente modulate si a sculelor pentru tehnologii de grup.

Sculele sunt relativ scumpe si, în general, pentru fiecare piesa trebuie proiectata si construita o scula speciala, sau cel putin elementele active ale unei scule universale, sau de grup, ceea ce justifica folosirea prelucrarii prin taiere, mai ales în cazul productiei de serie si de masa. În astfel de cazuri tendinta este de elaborare a stantelor cu mari perfor­mante de productivitate si precizie care pot executa, simultan sau succesiv, mai multe prelucrari ;

. costul redus al pieselor executate, ca urmare a corelarii caracteristicilor mentionate si aplicarii lor în mod rational si, în consecinta, o reducere consi­derabila a volumului de munca si a consumului de material pentru executarea pieselor prin taiere.

Pentru obtinerea avantajelor pe care taierea le confera este necesar ca la proiectarea pieselor respective sa se studieze atent forma si di­mensiunile acestora, deoarece realizarea economica a procedeelor tehnologice de prelucrare prin taiere este conditionata de forma si materialul pieselor, precum si de alte cerinte privind tehnologicitatea constructiei lor. Aceste cerinte sunt impuse, de particularitatile fiecarui procedeu de prelucrare.

Caracteristicile principale ale procedeelor si proceselor tehnologice de taiere sunt strâns legate de volumul de productie, acest caracter constituind o problema tehnico-economica deosebita. Procesele tehnologice care sunt avantajoase în productia de serie mare si de masa nu sunt avan­tajoase productiei de serie mica si invers.

Pentru reducerea consumului de material folosit în operatiile de taiere se recomanda ca sistemul de avans al stantelor sa fie înlocuit cu altul de mare precizie care duce astfel, la lipsa puntitelor intermediare între decupari.

În figura 12.1 si 12.2 sunt prezentate straifurile obtinute pentru aceleasi produse, rondelele, realizate cu o stanta obisnuita si cu o stanta cu avans de precizie ridicata.

Se observa ca puntita intermediara de la banda stantata din figura 12.1 este mult mai mare decât cea din figura 12.2 unde practic dispare în sensul avansului în procesul de stantare, acesta lucru fiind posibil datorita avansului foarte precis pe care îl poseda stanta.


Datorita faptului ca stanta executa mai multe operatii, printre care si ambutisare, nu mai este necesara din punct de vedere tehnologic existenta unei puntite intermediare pentru obtinerea unei bune calitati la marginea rondelelor deoarece dupa ambutisare urmeaza operatia tehnologica de tundere care înlatura straturile de material metalic ce nu corespund din punct de vedere calitativ.12.2.Utilaje,dispozitive si accesorii folosite

În figurile 12.3-12.12.6 este prezentata stanta cu actiune simultana de decupat si ambutisat cu avans de precizie ridicata.


  

Cu ajutorul valorii fortei necesare dezvoltate în procesul de taiere si a randamentelor transmiterii miscarii (curele trapezoidale) se calculeaza puterea motorului electric de actionare. Pe baza acestor calcule se alege o presa verticala tip RM5 cu un motor trifazic cu o putere de 5kw si o turatie de 940 rot/min. Forta de presare a acesteia este de 60tf, lungimea cursei de 40mm, numarul de curse duble pe minut fiind 75, iar capacitatea orara practica 4500 bucati.

Accesoriile folosite sînt: alimentator cu derulor, dispozitiv portscula, ungatoare cu vaselina si ulei, automat electric pentru comanda pornirii si opririi masinii.


12.3. Modul de lucru

La primul post de lucru care poate fi cuplat sau decuplat cu ajutorul placutei cu bolturi 1, se mai poate realiza si o alta operatie de retezare dupa un anumit contur prezentat în figura 12.7 .

La cel de-al doilea post de lucru se realizeaza decuparea si ambutisarea rondelelor. Procesul tehnologic decurge în felul urmator: semifabricatul este introdus pe jgheab printre riglele de ghidare si se opreste în opritorul actionat manual de maneta 2.

Se realizeaza o prima stantare si ambutisare dupa care se face avansul semifabricatului pe sub mecanismul cu pastile ridicat de maneta cu pârghie 3. Dupa potrivirea pastilelor în gaurile decupate la precedenta operatie avansul se realizeaza automat, cu ajutorul mecanismului pana cu clichet 4.

Poansonul 5 are rolul ca dupa un anumit timp tabla stantata sa fie taiata în benzi de aproximativ aceeasi lungime.

Datorita folosirii mecanismului de avans cu pastile la operatiile de stantare dupa care urmeaza operatii de ambutisare, sau unde calitatea pe contur a pieselor decupate nu intereseaza prea mult, se pot face însemnate economii de material prin disparitia puntitelor intermediare.

Datorita folosirii mecanismului cu placuta 1, care daca este împinsa cupleaza poansonul de la primul post de lucru, se pot folosi doua stante pe aceeasi presa fara ca acestea sa mai fie montate sau demontate.


Fig.12.8 Desen de ansamblu stanta modificata


În timpul functionarii primului post de lucru mecanismul cu pastile poate fi decuplat datorita cuplajului cu gheara 5.

În figura 12.8 se prezinta desenul de ansamblu si partile componente ale stantei modificate.

Partile componente ale stantei modificate sunt urmatoarele: 1 si 2 placi de baza, 3-placa intermediara, 4-placa portmatrita, 5-placa activa, 6-poanson, 7-placa de ghidare, 8-surub, 9-stifturi de actionare, 10-placa de cap, 11-placa portstifturi, 12-placa portpoanson matrita, 13-placa de ghidare, 14-poanson ambutisare, 15-poanson taiere, 16-poanson ambutisare, 17-placa presiune, 18-placa portpoanson, 19-surub de prindere, 20-corp actionare poanson retezare, 21-surub, 22-cutit superior retezare, 23-resort, 24-pârghie ridicare, 25-placa de ghidare, 26-placa intermediara, 27-distantier, 28-surub de prindere, 29-cutit inferior retezare, 30-placa sustinere cutit, 31-placa de baza, 32-mecanism de avans, 33-matrita, 34-inel elastic.

Acest mecanism de avans nu are eficienta prea mare în cazul seriilor mici, însa el devine foarte eficient pentru productiile de serie mare si masa, unde se realizeaza importante economii de material. În cazul utilizarii unor poansoane cu durabilitate ridicata pe acest dispozitiv cu avans foarte precis se poate obtine eficienta maxima.


12.4. Concluzii:

În urma cercetarilor pentru confectionarea sculelor de taiere studentii desprind urmatoarele concluzii legate de modificarea constructiva a sculelor, care     contribuie la reducerea consumului de material si energie, îmbunatatind în acelasi timp productivitatea.Document Info


Accesari: 7338
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )