Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Principalele aparate si materiale folosite la echiparea panourilor si tablourilor electrice de distributie si de automatizare

tehnica mecanica


Principalele aparate si materiale folosite la echiparea panourilor si tablourilor electrice de distributie si de automatizare


Aparatele folosite la echiparea panourilor si tablourilor electrice de distributie si de automatizare au rolul 18518i89s de a realiza functiile de conectare, comanda, protectie, semnalizare si masura, conform schemelor electrice ale instalatiei respective, iar cu ajutorul materialelor electrice se realizeaza functiile de legatura electrica intre diferitele aparate si functiile de izolare.
Aparatele trebuie sa indeplineasca conditia ca toate caracteristicile electrice nominale ale lor sa fie mai mari sau cel putin egale cu cele in regim de functionare normal.
Tensiunea nominal a aparatului este acea valoare standardizata pentru care este construit aparatul si determina caracteristica sa de lucru.
Standardele noastre stabilesc pentru aparatele de curent alternativ urmatoarele valori ale tensiunii nominale:Pentru joasa tensiune : 24; 48 (42) 110 sau 127; 220; 380; 500; 660; 1000v;

Pentru inalta tensiune : 3; 6;   10; 20; 35; 60; 110; 220; 400 kv.

Tensiunea de izolare este tensiunea pentru care este prevazuta izolatia aparatului si se stabileste in functie de tensiunea nominal; poate fi mai mare sau cel putin egala cu ea.
Curentul nomimal al unui aparat electric este cel mai mare curent pe care aparatul il poate suporta oricat timp, fara ca incalzirea diferitelor sale elemente sa depaseasca anumite valori de norme.
Frecventa nominal a curentului este in functie de modul cum a fost dimensionat aparatul din punct de vedere al functionarii.
Frecventele utilizate in mod curent sint: 42, 50, 60 Hz. In tara la noi este normalizata frecventa de 50Hz.
Capacitatea de rupere nominal a unui aparat de intrerupere reprezinta cel mai mare curent, exprimat in kiloaperi, pe care il poate intrerupe aparatu, ramanand in stare de functionare, atunci cand la bornele sale este aplicata o tensiune egala cu tensiunea sa nominala.
Curentul limita termic exprima aptitudinea aparatelor de a suporta solicitarile termice provenite din cauza trecerii prin aparat a curentilor de scurtcircuit.

Curentul limita dinamic este valoarea celui mai mare curent pe care aparatul il poate suporta, in pozitia inchis, din punctual de vedere al solicitarilor electromagnetice in conditiile prescrise de intrebuintare, functionare si timp.
Robustetea mecanica este definita prin numarul de manevre in gol pe care un aparat il poate efectua inainte de a fi necesare revizii sau schimbari de piese.
Serviciul nominal este functie de frecventa conectarilor si de timpul cit un aparat sta efectiv sub tensiune.
Serviciul poate fi de: 8 ore; neintrerupt si intermittent.
Frecventa de conectare este numarul de actionari pe ora realizat de aparat.
Caracteristicile mentionate ale aparatelor deriva din solicitarile la care sunt supuse in timpul functionarii, atat in conditii normale de serviciu, cat si in caz de avarii .
Aceste solicitari pot fi caracterizate astfel:

Solicitarea electrica a izolatiilor;

Solicitarea termica a cailor de curent si a pieselor;

Solicitarea mecanica a anumitor elemente (cai de curent, piese de sustinere-izolatori) cauzata de fortele electrodinamice provocate de curentii de scurtcircuit;

Solicitari termice si mecanice provocate de arcul electric;

Uzura mecanica apieselor in miscare;

Solicitarile provocate de actiunea mediului.

Aparatele electrice se pot clasifica dupa mai multe criteria:

In functie de utilizare:

Aparate industrial;

Aparate pentru instalatii;

Dupa tensiunea nomonala;

Dupa curentul nominal;

Dupa felul curentului:

Curent continuu;

Curent alternative (monofazat sau trifazat);

Dupa numarul polilor.

Dupa durata de functionare.

Dupa tipul de protectie al aparatului care este indicat prin simbolul (IP )urmat de 3 cifre, din care prima indica gradul protectiei contra patrunderii corpurilor strain, a doua - felul protectiei contra patrunderii apei si a treia- rezistenta contra deteriorarilor mecanice.

Dupa protectia antiexploziva.5.2 Caile de curentLa orice instalatie si in special la panourile de distributieun rol important il au caile si deci materialele din care sunt confectionate.

Materialul din care sunt confectionate barele active ale panourilor si tablourilor de distributie este aluminiul sau cuprul; cuprul se allege doar in cazuri speciale impuse de mediu.

Otelul se foloseste numai pentru barele de nul.

Pentru bare problema principal o constitue alegerea sectiunii necesare, astfel, ca pentru functionarea in regim normal, curentul de durata admisibil corespunzator sectiunii alese sa depaseasca curentul de serviciu.
Document Info


Accesari: 2958
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )