Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
VERIFICARI ELECTRICE

tehnica mecanica
VERIFICARI ELECTRICE

    S.C. " AMAS ELECTRIC " SRL Ploiesti este o societate cu capital privat integral romanesc, care efectueaza verificari electrice la instalatiile de legare la pamant .
    Acest tip de instalatie pentru protectia contra electrocutarii este un mijloc principal de protectie, prin legarea la pamant a partilor conductoare 10110q1624k care nu fac parte din circuitele de lucru dar posibil sa fie accidental sub tensiune periculoasa.
    Compunere: priza de pamant, se constituie din electrozi legati intre ei prin conductoare; conductoarele principale de legare la pamant, legate prin cel putin doua conductoare, la extremitati, la priza de pamant; conductoarele de ramificatie de la conductorul principal la echipamentele protejate.

    Materiale:
         A) Priza de pamant naturala. Elementele naturale metalice ale constructiilor si instalatiilor ( exceptand conductele de fluide combustibile ), se folosesc ca prize de pamant naturale daca au asigurate: continuitate electrica chiar in caz de deteriorare a unei portiuni de element, sectiunea totala minima de 100 mm˛ ( 50 mm˛ pentru stalpii LEA ) si piese de racord usor accesibile la max. 20 m una de alta si de min. 40 x 150 x 3 mm.
    a) pentru electrozi, se utilizeaza: stalpi metalici si armaturile din betonul fundatiilor si pilonilor, conductele metalice pentru fluide necombustibile, invelisul metalic neizolat spre exterior al cablurilor electrice - toate in contact direct cu pamantul;
    b) pentru conductoarele de legare la pamant: elementele metalice fixe ale constructiilor si instalatiilor ( armatura betonului , suporturi , sine conductoare si cai de rulare, conducte de fluide incombustibile, funii de suspensie pentru cabluri, tuburi pentru protectia conductoarelor etc. ).

         B) Priza de pamant artificiala. Electrozii artificiali, trebuie sa fie confectionati din otel - profil, teava, placa etc. Se interzice confectionarea electrozilor pentru prizele de pamant artificiale din: funii de otel, aluminiu, electrozi inaditi prin legaturi neconductoare, electrozi acoperiti cu vopsea sau cu alte materiale electroizolante.
    Sectiunea electrozilor din otel trebuie sa fie, indiferent de modul de protejare a otelului sau de agresivitatea solului, de min. 150mm˛ - in cazul instalatiilor de inalta tensiune (I.T.) si de 100mm˛ - in cazul instalatiilor de joasa tensiune (j.t.) .

    Executia: Electrozi artificiali se monteaza in sol , orizontal sau vertical , dupa cum rezistenta solului este mai mica in straturile de suprafata sau in cele din adancime . In soluri agresive sau cu rezistivitate mare se recomanda imbracarea electrozilor intr-un strat de bentonita cu grosimea de min. 10 ori diametrul sau latura sectiunii electrozilor . Pentru prizele instalatiilor de c.c. , instalarea in soluri agresive nu este indicata, iar daca prizele sunt de exploatare ( pentru curenti de lucru ) se recomanda protectia electrozilor cu mangal batut in jur .
    Conductoarele de legatura intre electrozi se monteaza fie ingropat ( cand se considera si ca electrozi orizontali - cazul normal al prizelor artificiale ), fie aparent ( in special la prizele artificiale ) .
    Conductoarele principale vor trece prin toate incaperile cu echipamente tehnice de protejat, pe cat posibil in circuit inchis si se vor lega la priza prin conductoare protejate mecanic pe portiunea aparenta pana la inaltimea de 1,5 m deasupra solului .
    Conductoarele de ramificatie vor lega fiecare echipament tehnic in parte la conductorul principal; cand acesta e natural, se poate utiliza un conductor de derivatie comun in circuit inchis, la care se vor lega echipamentele de protejat .
    Legaturile intre elementele instalatiei, preferabil se vor face prin sudare;  se admit prin suruburi cu piulite asigurate, dupa cositorirea suprafetelor de contact.    Suprafetele conductoarelor supraterane se vopsesc in negru ; cele ingropate nu se vopsesc ( cel mult sunt zincate ) . 

    Rezistenta de dispersie a prizei de pamant
    Functie de situatia locala se alege natura prizei de pamant (naturala, artificiala sau combinata), alcatuirea si dispunerea ei.
    In vederea receptiei instalatiei de legare la pamant, executantul trebuie sa intocmeasca si sa predea beneficiarului urmatoarele: documentatia tehnica respectiva, procesul verbal de lucrari ascunse pentru elementele ingropate si pentru continuitatea electrica a armaturilor din constructiile din beton armat, buletinele de verificare si procesul verbal de receptie.

    Instalatia de legare la pamant care deserveste reteaua de legare la nul trebuie astfel dimensionata incat rezistenta de dispersie fata de pamant, masurata in orice punct al retelei de nul, sa fie de cel mult 4 Ω

 


Document Info


Accesari: 1927
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )