Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload






























EVOLUTIA AUTOMOBILULUI

Auto


EVOLUTIA AUTOMOBILULUI

Automobilulul este un vehicol rutier, carosat si suspendat elastic pe cel putin trei roti - care se poate deplasa pe mijloace de propulsie proprii in diferite conditii diferite de teren - destinat transportului direct sau prin tractarea al unor incarcaturi ce pot fi bunuri, persoane.Primul proect de automobil a fost opera lui Leonardo da Vinci(1452-1519), care preciza actionarea autovehicolului cu motor oralogic (cu arc special). Proiectul nu a fost realizat niciodata.



- prima realizare concreta : reciclul construit de capitanul francez de artilerie Joseph Cungnot. triciclul era actionat de un mot 313g67d or cu abur.

- realizari similare au Griffith (1821), Brustall si Hill (1824). lj373q7138fjjx

mecanicul Onesiphare Pecquer inventeaza si aplica pentru prima oara mecanismul diferential.

Dumitru Vasescu construieste automobilul cu aburi 'Vasescu'.

Karl Benz realizeaza primul automobil cu motor cu ardere interna.

apar automobilele Panhard - Levassor, actionate de motoare cu combustie interna construite de Gottlies Daimler.

Maybach realizeaza primul motor alimentat printr-un carburator cu jicloare.

are loc prima cursa automobilistica pe ruta Paris - Rouen (140 Km) castigata de un automobil cu abur .

- Dunlop inventeza rotile de automobil cu anvelope de cauciuc si camera de aer.

Camille Jenatzy stabileste primul record de viteza , depasind 100 Km/h , cu un automobil actionat de un motor electric .

Paul Daimler (fiul lui Gottieb Daimler) realizeaza primul automobil cu forme si solutii constructive , moderne , asemanatoare celor de astazi.

firma Mercedes produce primul autoturism prevazut cu frane pe rotile din fata.

apar primele modele de automobile cu parbriz .

apare primul automobil fabricat in serie Ford T ( pana la acea data automobilele se executau la comanda). Modelul Ford T va fi fabricat pana in 1927 in 14662946 exemplare .

Victor Hemery stabileste un nou record de viteza depasind 200 Km/h cu un automobil Benz cu motor cu benzina.

se introduce sistemul de pornire automata prin demaror, care se va generaliza .

Aurel Persu breveteaza automobilul cu forma aerodunamica cu rotile in interiorul caroseriei .

uzinele MAN construiesc primul autocamion cu motor Diesel .

G. Constantinescu realizeaza protipul unui automobil echipat cu un convertizator de cuplu .

se aplica pentru prima oara sistemele de alimentare cu pompa de benzina .

Taian Vuia a brevetat un automobil de 2,5 - 4 t , propulsat cu ajutorul generatorului cu abur Vuia , care a circulat pe srtazile orasului Bruixelles .

apar in productie de serie automobilele 'totul in fata' si 'totul in spate' concomitent cu suspensiile independente.

se fabrica primele automobile echipate cu cutie de viteze automata

la uzinele IAR Brasov un colectiv condus de Radu Mardarescu realizeaza primul automobil rominesc de conceptie moderna - 002M

firma Rover construieste primul automobil actionat de o turbina cu gaz.

sunt construite primele autocamioane de tonaj greu la uzinele '23 August' Bucuresti.

apar primele automobile echipate cu frane disc.

la Brasov incepe productia autocamioanelor (Steagul Rosu).

la Campulung Muscel se produc primele autobuze .

firma N.S.U. construieste primul automobil actionat de un motor rotativ (Wenkel).

uzina de autoturisme Pitesti produce primul autoturism 'Dacia 1100'.

U.A.P. produce primul autoturism 'Dacia 1300'.



uzina de autocamioane Brasov produce primul autocamion cu motor Diesel.

La Craiova, Societatea Comerciala Olcit S.A. produce autoturismele 'Olcit Club ', echipat cu motor M 036 si Olcit Special, echipat cu motor M031. Aceste motoare de tipul cu aprindere prin scanteie, in patru timpi sunt racite cu aer.Inca din cele mai vechi timpuri, omul a cautat metode prin care sa poata transporta diferite materiale sau hrana de la distante mult mai mari.Astfel el a construit, folosindu-si inteligenta cu care este inzestrat, diferite mijloace de transpot, de la cele mai rudimentare, atingand apogeul in sec. al XIX-lea, odata cu inventia automobilului. Prima constructie considerata vehicul, in sensul de constructie destinata transportului, a fost targa purtat de oameni.Apoi, aceasta a evoluat, deoarece omul a ajuns la concluzia ca fortele naturii inconjuratoare mult superioare lui, trebuie captate si folosite in beneficiu sau.De aici incepe domesticirea animalelor si aparitia unui nou mijloc de transport - tractiunea animala.

Astfel targa a fost inlocuita cu caruta, iar odata cu domnia lui Ludovic XVI, au aparut calestile, berlinele, cabrioletele, etc., ce reprezentau rangul si puterea economica a nobililor care le posedau. Incepand cu aceasta perioada, trasurile s-au dezvoltat foarte mult, din mai multe puncte de vedere.Pe langa partea artistica, deoarece unele trasuri erau adevarate opere de arta, s-a dezvoltat si partea mecanica, inventandu-se diferite mecanisme destinate franarii. Aparitia bicicletei are o mare importanta in aparitia automobilului, deoarece multe realizari tehnice din industria bicicletelor le gasim in constructia automobilului. Dar cea mai importanta inventie care si-a adus cel mai mare aport in constructia automobilului, este motorul actionat cu puterea aburului. Acesta s-a concretizat in anul 1769, cand Francois Cugnot a construit primul autovehicul dotat cu un motor cu abur. Trasurile cu aburi au avut un impact deosebit de important in istoria automobilului, implicit a omenirii. Aceste vehicule au fost bine primite de oamenii vremii, fapt ce contribuie mult la dezvoltarea lor. Ca dovada a interesului, avem o forma incipienta a codului rutier, aparut pentru prima data in Anglia sub numele de "Red Flag Act"  in 1865, care obliga vehiculele sa circule cu o viteza de 2 mile in orase si de 4 mile in afara oraselor.

Dupa aparitia motorului cu ardere interna, cu pistoane in miscare rectilinie, alternativa, putem vorbii in adevaratul sens al cuvantului de aparitia automobilului. O importanta deosebita o au si marile descoperiri ale vremii, cum ar fi:

realizarea electromagnetului  de catre Ampere in 1830;

descoperirea fenomenului de ionductie in 1831 de catre Faraday;

bobina de inducie construita in 1855 de catre Ruhm Korff;

acumulatorul electric inventat de Plaute in 1959.

Odata cu primul razboi mondial, automobilul si-a evidentiat calitatile nebanuite pana atunci, dovedindu-se a fi un adevarat atu al armatelor care l-au folosi.

In perioada postbelica, setea de a depasi, setea de lux bazata pe averile acumulate din mizeria razboiului, combinata cu fenomenul psihic al trairii vertiginoase si intense, au facut ca firmele constructoare europene Voisire Dalage, Farman, Hotch Kiss, Panhard Bugatti, Fiat, Minerva, Elizalde, sa produca masini luxoase, dotate cu motoare de 6 si 8 cilindrii la preturi ridicate.

Europenii ramasesera insa la stadiul masinilor "de comanda" asa ca au fost sedusi de modele produse de General Motors, fondata in 1903 de catre W.

Durant; de vehicule produse de uzinele Ford, Pierce Arrow, Marmon, Studebaker, Chrysler, Packard, Reo, Dodge, etc. Activitatea postbelica a lui A. Citroen si ofensiva americana, care tinde spre acapararea pietelor europene, au contribuit in mare masura la revinimentul industriei de automobile din Europa, industrie care face mari eforturi pentru a trece la productia de pace.

Din acest motiv si din multe altele, pretul automobilelor a scazut.

Automobilul din anii `30 nu mai seamana deloc cu cel de dinaintea primului razboi mondial. Constructorii puneau mare accent pe confort, adaugand accesorii precum aprinzator de tigari, lumina in interior, stergatoare electrice sau mecanice, oglinda retrovizoare, semnalizatoare de directie, roata de rezerva, iluminarea numerelor de circulatie, etc., lucruri ata de banale in ziua de azi.

Dupa cel de-al doi-lea razboi mondial, asistam la o adevarata explozie a industriei automobilisice; de asemenea asistam si la transformarea automobilului in prima masina a activitatii social-economice moderne. Au aparut automobile ata de cunoscute de noi, precum: Cadillac si Oldsmobile, lansate in 1949, Trabant, masinile Volkswagen(1946).

Motorul in V, rezervat initial masinilor puternice sau de curse, cu cel putin 8 cilindrii, a inceput sa fie construit in 6 cilindrii (Buick 1960) si 4 cilindrii in 1962 (Ford Taunus 12 M). Motorul cu 12 cilindrii in V a ramas apanajul automobilelor de cursa, precum Maseratti, Aston Martin, Ferrari.





Document Info


Accesari: 19369
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )