Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Lumina rosie

Auto


Lumina rosie, se gaseste doar la politie si pompieri, semnifica oprirea.

Lumina albastra, se gaseste la salvare, politie, jandarmerie, etc., semnifica cedarea de prioritate.



Lumina galbena semnifica atentie sporita.

Conducatorul unui autovehicul este obligat ca la cererea politistului sa inmaneze buletinul, permisul de conducere, doculmentele de inmatriculare.

Limita maxima de viteza in localitati este de 50 km/h pot fi si limite mai mari stabilite cu avizul politiei rutiere, insa care sa nu depaseasca 80 km/h limita nu poate fi mai mica de 30 km/h.

pe autostrazi-130 km/h

pe drumuri express sau drumuri nationale europene- 100 km/h

pe celelalte drumuri- 90 km/h

Pentru autovehiculele care tacteaza remorci sau semiremorci viteza maxima in afara localitatilor este cu 10 km/h mai mica, iar pentru cei cu mai putin de un an de practica cu 20 km/h .

exista sintuatii in care viteza maxima este de 30km/h in localitati si 50 km/h in afara: in intersectiile nedirijate, in curbe deosebit de periculoase sau cu vizibilitate mai mica de 50m, la trecerea la nivel cu cale ferata simpla sau dubla fara bariere, pe langa grupurile organizate, pe langa animale, cand pe drum este polei, mazga, gheata, zapada, pe drumurile cu denivelari, unde este indicatorul "Copii" intre orele 7-22 si unde este indicatorul "Accident", pe trecerile de pieton, la viraje, cand este ploaie, ninsoare sau ceata.

☼♦In intersectiile cu sens giratoriu vehiculele care circula in interiorul acesteia au prioritate fata de cele care urmeaza sa intre.

♦in intersectiile nedirijate au priorite te vehiculele pe sine, insa pierd prioritatea daca vireaza la stanga.

conducatorii care vireaza spre stanga sunt obligati sa acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersecteaza sau care vin din dreapta.

Politia rutiera poate retine certificatul de inmatriculare si retrage placutele cu numar de inmatriculare in cazul vehiculelor neinmatriculate,daca in 30 de zile nu se dovedeste inmatricularea vehiculului, se dispune radiera din evidenta a acestuia.

Proprietarul unui autovehicul este obligat sa declare pierderea, furtul sau distrugerea certificatului de inmatriculare in cel mult 48 h de la constatare si sa solicite Regiei Autonome Monitorul Oficial publicarea anuntului privind pierderea.

Vehiculele din categoria B sunt cele care au masa maxima mai mica de 3 tone si nu depasesc 8 locuri fara cel al conducatorului. Tot din categoria B face parte si autovehiculul cu remorca care impreuna nu depasesc 3 tone sau greutatea remorcii nu depaseste 750kg.

☼DEPASIREA- ♦se face pe partea stanga, exceptie facand tramvaiul sau vehiculul care merge spre stanga. Tramvaiul se depaseste de obicei pe partea dreapta insa se depaseste pe partea stanga cand drumul este cu sens unic sau cand intre sina din dreapta si marginea trotoarului nu exista suficient spatiu.

♦in cazul efectuarii unei depasiri conducatorul auto este obligat sa se asigure ca soferul din spatele sau nu face o manevra similara, sa semnalizeze, sa pastreze distanta suficienta fata de vehicululu depasit, iar apoi sa revina pe banda sa.

Depasirea este interzisa in intersectiile cu circulatie nedirijata, in apropierea varfurilor de rampa cand vizibilitatea este sub 50m, in curbe cu vizibilitate sub 50m. Este interzisa atat pe pasaje denivelate, pe/sub poduri, in tuneluri fac exceptie carutele, motocicletele fara atas, mopedele si bicicletele) cat si pe treceri de pieton, in statia de tramvai fara refugiu cand tramvaiul este oprit,la mai putin de 50 de metri de calea ferata shi pe calea ferata, cand se incalca marcajul continuu, in zona indicatorului depasirea interzisa, cand din contra sens se apropie un alt vehicul,unde s-a format o coloana de masini in asteptare.

☼INTOARCEREA- conducatorul auto este obligat sa semnalizeze si sa se asigure ca din fata, spate, sau lateral nu circula nimic.Intoarcerea este interzisa in situatiile in care oprirea este interzisa, precum si in intersectiile in cre este interzis virajul la stanga, sau in intersectiile in care este necesara manevrarea inainte si inapoi a autovehiculului.Este deasemenea interzisa intoarcerea unde soliditatea drumului nu permite acest lucru, pe crumurile cu sens unic si pe trecerea de pietoni.

☼MERSUL INAPOI- este interzis in situatiile in care intoarcerea este interzisa, cu exceptia drumurilor cu sens unic, precum si pe o distanta mai mare de 50m si la iesirea de pe propeietatile alaturate drumului public.

☼SITUATII IN CARE CONDUCATORUL AUTO CEDEAZA TRECEREA. Cand patrunde pe un Drum National European, venind de pe un Drrum Judetean, Comunal sau Local; can patrunde pe un Drum Judetean, venind de pe un Drum Comunal sau Local; cand patrunde pe un Drum Comunal, venind de pe un Drum Local. Cand intra intr-o intersectie cu sens giratoriu, cand circula in panta fata de cel care urca,cand se pune in miscare, cand efectueaza un viraj spre sanga sau spre dreapta si la trecerea de pietoni.

☼OPRIREA- este interzisa in zona indicatorului "oprirea interzisa", pe o distanta de 50m inainte si dupa trecerile la nivel cu cale ferata precum si la acestea. Pe poduri,pe/sub pasaje denivelate, viaducte, in curbe sau locuri cu vizibilitate redusa sub 50m. cu 25m inainte si dupa trecerea de pietoni sau statiile mijloacelor de transport in comun precum si pe acestea, in intersectii, unde sunt marcaje continue, la o distanta mai mice de 25m de coltul intersectiei. In dreptul altei masini, daca prin aceasta se blocheaza circulatia sau in dreptul marcajului continu daca acest lucru obliga ceilalti soferi sa il depaseasca.Unde sunt indicatoarele "drum ingustat", "prioritate pentru circulatia din sens invers", "prioritate fata de circulatia din sens invers", pe pistele pentru pietoni, biciclisti sau pe benzile rezervate unor anumite categorii de autovehicule si pe partea carosabila a Drumurilor Nationalre Europene, Drumurilor Express precum si in locurile unde este depasirea interzisa.

☼STATIONAREA-este interzisa in toate situatiile in care oprirea este interzisa, in zona indicatorului sationae interzisa,pe drumurile cu o latime mai mica de 6m, in dreptul cailor de access care deservesc proprietati alaturate drumurilor publice, in pante sau rampe.


Document Info


Accesari: 4778
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )