Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Developarea filmului alb-negru

Film


Developarea filmului alb-negruSa incep cu o poveste: am publicat un articol despre film, expunere, developare. Spuneam ca developarea este preferabil sa ti-o faci de unul singur, in conditii cat mai repetabile. Si ca o reteta simpla da rezulatate mai bune decat una complicata. La putina vreme primesc acasa un telefon. O voce indignata imi reprosa ca a distrus 2 filme, iesite aproape 14514l1115o transparente, dupa timpii si reteta din articol. Intr-un tarziu am reusit sa plasez si eu cateva cuvinte. L-am intrebat cum i-au iesit maririle. " Nu-ntelegi dom-le, filmul e distrus, se vede putin lumina si prin amorsa neagra."

Si am inteles: Necunoscutul de la capatul firului a distrus ani de zile filme. Primul film bine developat, ii parea inutilizabil prin comparatie. L-am rugat sa-mi faca hatirul sa incerce niste mariri : sa cumpere revelator proaspat, sa faca probe de expunere in pana. Sa sune dupa aceea sa-mi spuna ce i-a iesit. Nu a mai sunat !

Domnul Iarovici mi-a povestit ceva similar. Prin anii 1955, apare un fotograf strain in Romania. Vine la redactia unei publicatii sa faca cateva mariri acolo. Vine cu doze de developat, cu revelator, cu hartie. Developeaza singur filmele si le pune la uscat. Laborantii si fotografii locali sa moara de ras : filmele erau multe si palide.

"Lasa ca-i dam si lui o poza", zice unul. Cand a facut si maririle le-a cam cazut dantura. Nu mai vazusera mariri de asa calitate. Imediat au zis : " Vezi ce hartie buna are englezu', pana si dupa filmele alea proaste ce a iesit". Le-au mai trebuit ani sa inteleaga ca ei greseau sistematic. Multi, nici acum nu s-au prea schimbat. Cam 75% din textul ce urmeaza e similar cu cel din articolul din 1979. Developarea filmului este unica faza decisiva a procesului fotografic. Reducerea halogenurilor de argint permite obtinerea de originale - negative sau pozitive, alb-negru sau color. Putina chimie fotografica: un revelator bun trebuie sa reduca complect sarurile de argint impresionate de lumina si sa le lase intacte pe cele ne impresionate, adica sa nu formeze voal. Din pacate perfectiunea nu exista. In principiu orice revelator contine apa si: substanta activa reducatoare metol, hidrochinon, fenidon, amidol, etc; accelerator, mediu bazic, pH mare; conservant /sulfit sodiu anhidru; si antivoal /KBr, bezotriazole. Sunt si exceptii.

Pentru a stapani rezultatul final, procesul de developare trebuie facut in conditii controlate, astfel ca rezultatele sa fie repetabile. La negative, rezultatele cele mai bune se obtin cu filme expuse corect, cadru cu cadru, developate in doza inchisa cu controlul corect a :
1. retetei revelatorului;
2. starii de uzura;
3. concentratiei;
4. temperaturii;
5. duratei de developare;

Cel mai greu de apreciat este al 2-lea parametru. El poate fi eliminat folosind o developare de tip "baie pierduta".

Revelatorul este diluat cu apa (1+1) inainte de folosire ; el se arunca dupa o unica utilizare. Si se comporta intotdeauna la fel. Teoretic orice revelator de granulatie fina poate fi folosit cu succes.

Laboratorul fotografic - hobby, corvoada ?

Atractie irezistibila pentru unii, dar obstacol insurmontabil pentru altii, laboratorul unui amator devine prilej de satisfactii si dezamagiri : experiente reusite si uneori greseli fatale. Aproape orice manevra gresita poate fi refacuta. Singura gresala iremediabila se poate face la procesarea unui film. Odata compromis originalul, aproape nimic nu mai poate fi salvat. Un proverb francez spune : " Nu poti fi mai bine servit decat de tine insuti.". Multi pasionati isi developeaza singuri negativele, pentru a nu fi la cheremul greselilor altora. Developarea unui film alb-negru este o treaba simpla. Cu dotare modesta: o doza de developat, un cilindru gradat, 2 palnii, un termometru si un ceas cronometru; dar si ceva rabdare si putin entuziasm se pot obtine rezultate bune.

Deci v-ati hotarat! Cumparati o doza (tanc) de developat. Dozele cu banda si-au trait traiul. Ele transfera cantitati mari de lichid dintr-o baie in alta si nu permit o buna circulatie a revelatorului la suprafata filmului. Si dozele cu spirala romanesti sunt o alegere nefericita...

Demontati doza achizitionata si remontati-o de 2 ori cu atentie. Cautati un film vechi gata developat si facut sul, de preferinta ratat. Pe lumina il introduceti pe pipaite in spirala, fara sa va uitati, incepand cu capatul rulat strans. Daca ceva nu este in regula, vedeti imediat cauza. Ati reusit ? Scoateti filmul si repetati operatia pana cand o reusiti perfect cu ochii inchisi. Par sfaturi copilaresti, dar prima experienta nereusita in intuneric e fatala pentru filmul nedevelopat. Pe fund, doza are notata cantitatea necesara de lichid pentru a acoperi filmul. Cilindrul gradat trebuie ales de aceasta capacitate.

Termometrele foto din magazine, alte produse nefericite, sunt neprecise. Pot fi folosite cate 3, ca si cronometrele Marinei Britanice. Al treilea decide care din primele 2 greseste mai putin. Preparati revelatorul din substante cumparate sau cantarite. Le dizolvati (diluati) in ordinea indicata. Provenit din componente solide (praf), revelatorul poate fi folosit dupa 24 ore, cand filtrati solutia prin putina vata. Daca prezentarea este lichida, el poate fi folosit imediat. Ce revelator sa folosim. Cel mai comod ? In lipsa de altceva se poate folosi AD-17, intr-o dilutie potrivita filmului si scopului. Sau altul mai bun !

Foarte putine retete imbina fericit definitie mare, pastrarea sensibilitatii nominale, granulatie fina, compensare si nivel scazut de voal. Revelatorii prea energici sunt nepotriviti filmelor semiton moderne. De exemplu : AD-17 Azomures.

Evitati si revelatorii care produc granulatie ultrafina sacrificand claritatea sau sensibilitatea. Pentru posesorii unui cantar fotografic e profitabila prepararea revelatorului de film. Substantele se pot obtine parte din comert, parte prin relatii dezinteresate cu biologi, chimisti, farmacisti sau radiologi de ambe sexe.
Pentru alb-negru, doar doi revelatori merita atentia noastra:

1. D.76 (denumire Kodak) reteta simpla, recomandata de toti producatorii de filme.
Solutie rezerva D76. In 800ml apa la 40C se dizolva:
metol 2 g
sulfit de sodiu anhidru 100 g
hidrochinona 5 g
borax dela farmacie 2 g
Dupa dizolvarea substantelor se complecteaza cu apa la 1.000ml.
Rezultatul : definitie incomparabila si granulatie fina. Solutia de rezerva ar fi bine sa nu fie mai veche de 4 saptamani.

2. Reteta Look-Life (Microphen - Ilford).
Solutie rezerva Microphen
In 800ml apa la 40C se dizolva :
sulfit de sodiu anhidru 100 g
hidrochinona 5 g
borax 3 g
acid boric 3,5 g
phenidone 0,2 g
bromura de potasiu 1 g
Dupa dizolvare se complecteaza cu apa la 1.000ml. Calitatile principale : granulatie extrafina si exploatare optima a rezervei de sensibilitate a filmelor semiton.

Preparati si baia de fixare. Cel mai bine ar fi sa filtrati solutiile. Pentru cele 2 bai alegeti sticle de forme diferite, sa le puteti deosebi si in intuneric. A venit clipa cea mare. Faceti inventarul de pe masa :
- sticla si palnia pentru revelator
- fixatorul si palnia pentru el;
- cilindrul gradat,
- termometrul,
- cronometrul, un ceas cu secundar,
- o foarfeca,
- un deschizator de bere solid,
- si desigur filmul expus.

Nu strica sa faceti si inventarul familiei, avertizand pe toti membrii acesteia sa stea departe cateva minute. Altfel va puteti trezi cu vizite inopinate. Faceti intuneric total. Asteptati cateva secunde ; ochii se acomodeaza la intuneric. Nu vedeti nici-o geana de lumina, totul e in regula. Deschideti caseta filmului. Cu filme Azo e simplu : apasati in masa cu axul lung al mosorului; capacul posterior al casetei va sari. Daca filmul este " nobil" (Kodak, Ilford) caseta sertizata poate fi deschisa cu un deschizator (can-opener) solid. Este mai usor de atacat capacul casetei dinspre axul lung al mosorului. Ati scos filmul rulat, strans pe mosorul casetei. Il tineti cu mana stanga si taiati amorsa ingusta cu foarfeca din mana dreapta. Taietura trebuie sa fie clara, perpendiculara. Lasati jos foarfeca. Rulati cu grija filmul cu capatul larg spre interior. Faceti alta taietura neta chiar langa mosorul casetei.

Introduceti capatul mai strans al filmului in spirala dozei. Cu calm si fara precipitare faceti filmul sa intre pana la capat in spirala dozei, prin miscari alternative ale celor 2 foi spirale. Asezati spirala in doza, inchideti capacul. Verificati daca acesta este bine inchis. Greul a trecut. Jos obscurantismul ! Aprindeti lumina.

Turnati acum cantitatea necesara de revelator in cilindrul gradat. Controlati temperatura si stabiliti durata preconizata de developare. Turnati fara graba revelatorul in doza ; sincron porniti si cronometrul. Agitati insistent primele 30 secunde. In continuare agitati in primele 10 secunde ale fiecarui minut. Sau rasturnati doza de 2 ori. Incepeti sa goliti revelatorul cand au mai ramas 15 secunde. Umpleti doza cu apa, agitati-o si goliti-o de apa. Aruncati revelatorul uzat.

Nu faceti economii prost intelese : refolosirea unei bai diluate uzate, deja folosite, duce de obicei la rebuturi. Umpleti imediat doza cu fixator. Agitati insistent primele 30 secunde. Mai sunt necesare cel putin inca 2 reprize de agitare de 30 secunde.

Fixarea trebuie sa dureze peste dublul timpului de clarificare, sau 10'. Puneti palnia de fixator pe sticla pentru baia de fixare. Recuperati fixatorul din doza acum deschisa. Tanarea filmului dupa fixare nu aduce aport vizibil ; gelatina devine mai rezistenta. Filmul poate fi spalat temeinic fara pericole. Diferenta este vizibila dupa cativa ani. Filmele taiate (fasii de 5-6 imagini 24/36) sunt transparente cristal si nu se mai zgarie pe emulsie.

Puneti filmul la spalat sub apa curgatoare. Lasati-l la spalat cel putin 30' la 20C. Inainte de a pune filmul la uscat, o imersiune de 45 secunde intr-o solutie de agent muiant reduce posibilitatile de aparitie pe suport sau emulsie a petelor de depuneri de calcar din apa. Filmul e pus la uscat atarnat vertical, lestat cu un cleste de rufe, intr-un loc ferit de praf si mai ales unde nu intra nimeni timp de 2 ore.
Odata uscat, filmul va fi taiat in 8 bucati de 5 (sau 6 de 6) fotograme si manuit cu grija de margini. Filmul pastrat sul va sfarsi zgariat mecanic.
N-a fost asa de greu. Singurul risc este o convorbire la telefon in timpul baii in revelator. 2 minute pot fi fatale atunci !

Cateva mici nimicuri profesioniste

La diluarea substantelor, ar trebui puse cateva graunte de sulfit inainte de metol, pentru a reduce oxidarea.
Filtrarea solutiilor (prin vata de exemplu) elimina impuritatile din apa si din substante, mai ales din fixatorul romanesc.

Relatia timp, Temperatura :
Nu va chinuiti sa faceti exact 20C. Iarna, casa poate fi mai rece, iar vara mult mai calda. Notati aceste date (ex: 10' /20C). Incepeti developarea. La jumatatea timpului de developare verificati temperatura. Daca e tot cea dela inceput, totul este in regula. Daca difera cumva, putem corecta timpul de developare - corespunzator cu abaca anexata (ex: 9'30/ 21C, sau 11,5 /18C). Marirea efectului de margine. Baia in apa la sfarsitul developarii poate avea o usoara actiune compensatoare si mai ales un EDGE efect mai pronuntat. Pentru clisee facute in lumini contraste, de ex : noaptea, e recomandabila pastrarea filmului in apa, fara agitare, 5-10 minute. In acest caz, apa ar trebui sa aiba macar un grad mai putin decat a avut revelatorul.

Succes !

Andrei Pandele


Document Info


Accesari: 10891
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )