Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Marius Lacatus

Sport


Vulcanic ca jucator, calm ca presedinte. Destins, a raspuns intrebarilor despre trecutul sau ca jucator, despre marile succese ale Stelei, dar si despre putinele insuccese care i-au marcat cariera fotbalistica.
Vazand cateva reviste care il infatisau pe cand juca, nu si-a putut reprima un zambet care trada nostalgia vremurilor de odinioara, cand orice portar tremura, fie si vazandu-l. In gl 18218o146s asul lui se simtea o imbinare de ambitie si speranta ca, intr-o zi, va avea, ca antrenor, macar o parte din satisfactiile pe care le-a avut ca jucator. Acesta este Marius Lacatus: omul, fotbalistul, legenda.


Rep: D-le Marius Lacatus, sa incepem cu amintirile. Steaua-Anderlecht, semifinala 1986.
M.L.: Desi am pierdut in tur cu 1-0, ne-am dat seama ca ne sta la indemana sa castigam jocul retur si sa ne calificam. Plus ca in meciurile de acasa aproape nici o echipa nu ne putea face fata.

Rep: Ati simtit o presiune din partea politicului? Vi s-a impus sa castigati ?
M.L: Nu. Au mai fost, poate, momente de-a lungul timpului, in care ni s-a reprosat faptul ca nu am reusit un joc foarte bun sau un rezultat bun, de regula din partea Ministrului Apararii (n.r. Olteanu), dar tot ce facea, o facea constructiv, pentru binele echipei. El a fost unul din oamenii ce au facut destule pentru ca aceasta echipa sa devina una de talie europeana.

Rep: Ajungem la celebra finala de la Sevilla.
M.L.: Este o amintire foarte placuta, atat pentru noi cei care am participat direct, cat si pentru fotbalul romanesc. A fost un rezultat extraordinar si, poate, nesperat de multi dintre noi la inceputul competitiei.

Rep: Succesul in finala s-a datorat lui Lacatus, Balint, Duckadam ?
M.L.: Fotbalul este un joc colectiv, in care decide inteligenta unui jucator, dar eu spun ca, daca ar fi sa mentionez pe cineva, ar trebui elogiat Duckadam, pentru ca a prins o zi extraordinara. Imi aduc aminte ca, la aeroport, la intoarcere, mi-au dat lacrimile cand am vazut suporterii care ne asteptau. Mai bine zis, iubitorii de fotbal, pentru ca sunt convins ca nu erau doar stelisti acolo.

Rep: In 1988, s-a disputat controversata finala a Cupei Romaniei, contra lui Dinamo, cand echipa s-a retras de pe teren, dupa golul anulat lui Balint, pe motiv de off-side. Vi se pare corecta renuntarea, in 1990, la trofeul atribuit, atunci, in 1988?
M.L.: Mie nu mi se pare corect. Daca as fi fost atunci presedintele clubului, niciodata nu retrageam echipa de pe teren, deoarece eu sunt sigur ca meciul acela cu Dinamo l-am fi castigat pe teren, pana la urma. Formam o echipa extrem de unita si puternica.

Rep: In martie 1989, la finalul meciului Steaua-Dinamo 2-1, Andone a facut semne obscene la adresa tribunei oficiale. Cum vedeti, sincer, dupa aproape 20 de ani, acest gest ?
M.L. Fiecare isi asuma responsabilitatea pentru ceea ce face pe teren. Eu am aflat dupa joc despre acea intamplare. In discutiile mele ulterioare cu Andone, am vrut sa il fac sa inteleaga ca domnul Valentin (n.r. Valentin Ceausescu, fiul lui Nicolae Ceausescu) nu avea nici o vina pentru ceea ce se intampla atunci in Romania.

Rep: In ce a constat interventia dumneavoastra dupa ce Andone a fost suspendat ?
M.L. Am vorbit cu Valentin si mi-a spus ca nu este nici o problema, oricand era dispus sa aiba o discutie particulara cu Andone. Si s-a vazut ca Andone a jucat cu Danemarca (n.r. Romania-Danemarca 3-1 in noiembrie 1989), desi pe acelasi post evolua si Bumbescu, jucator al Stelei.

Rep: Momentul SUA 1994?
M.L. Sigur ca mi-a parut rau pentru faptul ca, desi in preliminarii jucasem 7 meciuri din 10, nu am fost convocat pentru C.M. 1994. Dar am mai spus si repet: niciodata nu voi purta ranchiuna cuiva pentru un lucru pe care asa l-a gandit la vremea respectiva.

Rep: Dupa reintoarcerea la Steaua, ati format cuplu in atac cu Vladoiu, Adrian Ilie, Sabin Ilie. Cum va gaseati atat de bine in teren?
M.L.: M-am inteles extrem de bine cu toti .De exemplu, Adrian Ilie era un super-fotbalist si ne simteam din priviri. Stiam cand urma sa plece, ca sa ii trimit o pasa decisiva.

Rep: Putea Steaua mai mult in grupele Champions League?
M.L. Eu cred ca da. Trebuie tinut cont de faptul ca Steaua a reusit trei ani la rand sa se califice consecutiv in grupe. Am avut rezultate meritorii pentru acea perioada si iata ca, pana azi, nu s-a repetat macar calificarea in grupele Ligii Campionilor.

Rep: PSG-Steaua 5-0, 1997?
M.L (zamabind trist): O amintire neplacuta. La acea ora, Steaua se putea bate cu marile echipe ale Europei. Dar, inaintea acelui meci, am discutat cu Mihai Stoichita, vazand teama exagerata a jucatorilor. Se temeau de atmosfera, de presiune.

Rep: Totusi, ei jucasera numeroase meciuri sub presiune in grupele Ligii Campionilor..
M.L. Da, insa, din pacate, asa a fost sa fie.

Rep: Se pune problema ca unii jucatori sa nu isi fi aparat sansele corect ? Un penalty provocat chiar in debutul partidei .
M.L: Sunt sigur ca nu se pune problema intr-un asemenea mod. PSG avea jucatori de valoare: Rai, Leonardo.

Rep: O intrebare la care doresc un raspuns sincer: cum vedeti, dupa atatia ani, "episodul Camacho", sau "cazul Ardeleanu" ?
M.L.: Cand joci la un nivel ridicat, ai si momente placute, dar treci si prin momente neplacute, pe care nu le doresti. Niciodata nu am intrat pe teren cu intentia de a face rau cuiva, sau de a-i rupe piciorul. Am trecut prin momente grele, pentru ca ma gandeam ca puteam fi chiar eu in locul lor. Dar asta a fost situatia si regret acele momente.

Rep: Cand se va face un magazin de prezentare oficial, in care sa existe DVD-uri, fulare, tricouri ? Steaua are, practic, doar un magazin ambulant, momentan.
M.L.: Sper sa se realizeze, o data cu aniversarea a 20 de ani de la victoria de la Sevilla, un asemenea lucru. Sunt cateva proiecte in derulare si probabil ca in curand se va intampla asa ceva.

Rep: V-ati dori ceva, profesional vorbind? Un tel pe care doriti sa il atingeti?
M.L.: Mi-as dori sa fiu un mare antrenor. Voi face tot ce depinde de mine pentru a realiza acest lucru. Nu inseamna ca daca am avut rezultatele pe care le-am avut ca jucator trebuie neaparat sa fiu si un bun antrenor. Dar, repet, voi face tot ceea pot sa obtin macar cateva rezultate, precum cele din cariera mea de jucator.




Document Info


Accesari: 1968
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )