Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload



















































Metodologii Manageriale - test grila

management












ALTE DOCUMENTE

ROLURI SI FUNCTII IN ECHIPA
CARIERA / MANAGEMENTUL CARIEREI
ANALIZAREA CONCURENTEI
PORTOFOLIU DE EVALUARE - Curs de formare profesionala pentru ocupatia de manager de proiect - Acceptiunile managementului de proiect
Studiu de caz management
Creditul – Principiile si modul de organizare a creditarii economiei nationale
ERGONOMIA LOCULUI DE MUNCA IN BIROU
Sa se proiecteze sistemul pentru manipularea si depozitarea marfurilor conform datelor
Informatie si comunicare. Credibilitate si manipulare.
CERCETARE PRIVIND STUDIEREA COMPORTAMENTULUI DE CUMPARARE A PRODUSULUI DONCAFÈ

Metodologii Manageriale - test grila



           1.          In ce consta  pluridisciplinaritatea sistemului metodologico-managerial?

a.

in utilizarea majoritatii componentelor sale in cadrul celorlalte subsisteme manageriale;

b.

in faptul ca in cadrul sau sunt incorporate numeroase metodologii provenite din diferite stiinte;

c.

in puternica dependenta a selectarii si utilizarii instrumentarului managerial de resursele fiecarei organizatii si in primul rand de resursa umana si de cultura organizationala implicata;

d.

in faptul ca, de regula, principalele sale componente sunt complet si explicit definite, fiind prezentate  sub forma de metodologii, instructiuni si reguli de aplicare.

 

ANS B

           2.          In ce consta caracterul formal al sistemului metodologico-managerial?

a.

in faptul ca, pe langa sisteme, metode si tehnici manageriale in cadrul sau sunt incorporate numeroase metodologii provenite dintr-un numar mare de stiinte;

b.

in utilizarea majoritatii componentelor sale in cadrul celorlalte subsisteme manageriale;

c.

in faptul ca, de regula, principalele sale componente sunt complet si explicit definite, fiind prezentate  sub forma de metodologii, instructiuni si reguli de aplicare;

 

d.

in puternica dependenta a selectarii si utilizarii instrumentarului managerial de resursele fiecarei organizatii si in primul rand de resursa umana si de cultura organizationala implicata.

ANS C

           3.          In ce consta caracterul integrator al sistemului metodologico-managerial?

a.

in utilizarea majoritatii componentelor sale in cadrul celorlalte subsisteme manageriale;

b.

in faptul ca, pe langa sisteme, metode si tehnici manageriale in cadrul sau sunt incorporate numeroase metodologii provenite dintr-un numar mare de stiinte;

c.

in puternica dependenta a selectarii si utilizarii instrumentarului managerial de resursele fiecarei organizatii si in primul rand de resursa umana si de cultura organizationala implicata;

d.

in faptul ca, de regula, principalele sale componente sunt complet si explicit definite, fiind prezentate  sub forma de metodologii, instructiuni si reguli de aplicare.

ANS A

           4.          In ce consta specificitatea organizationala a sistemului metodologico-managerial?

a.

in utilizarea majoritatii componentelor sale in cadrul celorlalte subsisteme manageriale;

b.

in faptul ca, pe langa sisteme, metode si tehnici manageriale in cadrul sau sunt incorporate numeroase metodologii provenite dintr-un numar mare de stiinte;

c.

in puternica dependenta a selectarii si utilizarii instrumentarului managerial de resursele fiecarei organizatii si in primul rand de resursa umana si de cultura organizationala implicata;

d.

in faptul ca, de regula, principalele sale componente sunt complet si explicit definite, fiind prezentate  sub forma de metodologii, instructiuni si reguli de aplicare.

ANS C

           5.          Care dintre elementele urmatoare pot fi expresia eficientei necuantificabile in cadrul unei organizatii?

A) un climat de munca propice performantelor;

B)  evolutia pozitiva a productivitatii muncii;

C)  reducerea costurilor;

D)  manifestarea managementului participativ.

a.

A + B;

b.

B + D;

c.

A + D;

d.

B + C.

ANS C

           6.          Din ce decurge dimensiunea economica a managementului prin 717j99h obiective?

a.

din faptul ca, in interiorul firmei apar noi centre de gestiune, caracterizate prin atributii, responsabilitati si competente superioare ipostazei simple de subdiviziuni organizatorice;

b.

din faptul ca aplicarea sa vizeaza toate componentele procesuale si structurale ale organizatiei;

c.

din faptul ca, elaborarea obiectivelor si a celorlalte componente bugetare presupune participarea activa atat a conducatorilor centrelor de gestiune cat si a altor manageri si executanti;

d.

din faptul ca se utilizeaza bugetul ca important instrument managerial.

 

ANS D

           7.          Care dintre urmatorii indicatori pot fi implicati in determinarea eforturilor pe care o organizatie le ia in calcul la determinarea eficientei?

A)  cheltuieli motivationale;

B)  economia absoluta de posturi de management si executie;

C)  reducerea bugetului de timp;

D)  economiile la costurile totale;

E) cheltuieli cu plata consultantilor manageriali

a.

A + D + E;

b.

D + C + E;

c.

D + B;

d.

A + E;

 

ANS D

8.     Prin ce se defineste managementul prin obiective?

a.

prin atribuirea principalelor sarcini, competente si responsabilitati de conducere, privind fabricarea si comercializarea unui produs sau grupe de produse asemanatoare , unui cadru de conducere;

b.

prin vehicularea ascendenta a informatiilor ce reprezinta abateri de la limitele de tolerante prestabilite;

c.

prin exercitarea principalelor procese de management, prin implicarea unui grup de proprietari si/sau manageri si/sau alti stakeholder-i;

d.

prin determinarea riguroasa si derivarea scopurilor organizatiei pana la nivelul posturilor si executantilor, implicate nemijlocit in stabilrea lor.

 

ANS D

           9.          Din ce decurge dimensiunea manageriala a managementului prin 717j99h obiective?

a.

din faptul ca recompensele/sanctiunile sunt corelate cu gradul de realizare a obiectivelor individuale;

b.

din faptul ca, in interiorul firmei apar noi centre de gestiune, caracterizate prin atributii, responsabilitati si competente superioare ipostazei simple de subdiviziuni organizatorice;

c.

din faptul ca, elaborarea obiectivelor si a celorlalte componente bugetare presupune participarea activa atat a conducatorilor centrelor de gestiune cat si a altor manageri si executanti;

d.

din faptul ca se utilizeaza bugetul ca important instrument managerial.

ANS B

9.     Reducerea costurilor cu o anumita rata se inscrie in categoria:

a.

obiectivelor fundamentale;

b.

obiectivelor derivate de gradul I;

c.

obiectivelor derivate de gradul II;

d.

obiectivelor specifice;

e.

obiectivelor individuale.

ANS B

           11.        Care este ordinea etapelor ce trebuie parcurse pentru realizarea managementului prin obiective?

A)  Stabilirea obiectivelor derivate de gradul I, II, specifice si individuale;

B)  Stabilirea obiectivelor fundamentale  ale firmei;

C)  Coordonarea si urmarirea realizarii obiectivelor;

D)  Elaborarea programelor de actiune, calendarelor de termene, instructiunilor si a bugetelor;

E) Evaluarea rezultatelor si recompensarea/sanctionarea salariatilor.

a.

A, B,  D, C,  E;

b.

 B, A, C, D, E;

c.

C, A, B, D, E;

d.

B, A, D, C, E.

 

ANS D

           12.        Din ce decurge complexitatea deosebita a managementului prin 717j99h obiective?

a.

din faptul ca, in interiorul firmei apar noi centre de gestiune, caracterizate prin atributii, responsabilitati si competente superioare ipostazei simple de subdiviziuni organizatorice;

b.

din faptul ca, elaborarea obiectivelor si a celorlalte componente bugetare presupune participarea activa atat a conducatorilor centrelor de gestiune cat si a altor manageri si executanti;

c.

din faptul ca aplicarea sa vizeaza toate componentele procesuale si structurale ale organizatiei;

d.

din faptul ca se utilizeaza bugetul ca important instrument managerial.

ANS C

           13.        Care dintre urmatorii indicatori pot fi implicati in determinarea efectelor pe care o organizatie le ia in calcul la determinarea eficientei?

A) sporurile de profit;

B)  economia absoluta de posturi de management si executie;

C)  cheltuielile motivationale;

D)  economiile la costurile totale;

E) cheltuieli cu plata consultantilor manageriali

E)  cheltuieli cu plata consultantilor manageriali.

a.

A + E + D;

b.

A + B + D;

c.

A + C + E;

d.

A + B + E.

ANS B

           14.        Care dintre urmatoarele enunturi redau cel mai corect continutul eficientei economice?

a.

a reduce consumurile, a economisi;

b.

a produce si a vinde cat mai multe bunuri economice;

c.

beneficiu cat mai mare;

d.

maximizarea raportului dintre rezultate si consumul necesar obtinerii rezultatelor respective.

 

ANS D

           15.        Cresterea profitului cu o anumita rata se inscrie in categoria:

a.

obiectivelor fundamentale;

b.

obiectivelor derivate de gradul I;

c.

obiectivelor derivate de gradul II;

d.

obiectivelor specifice;

e.

obiectivelor individuale.

ANS A

           16.        Din ce decurge dimensiunea motivationala a managementului prin 717j99h obiective?

a.

din faptul ca se utilizeaza bugetul ca important instrument managerial;

b.

din faptul ca aplicarea sa vizeaza toate componentele procesuale si structurale ale organizatiei;

c.

din faptul ca recompensele/sanctiunile sunt corelate cu gradul de realizare a obiectivelor individuale;

d.

din faptul ca, in interiorul firmei apar noi centre de gestiune, caracterizate prin atributii, responsabilitati si competente superioare ipostazei simple de subdiviziuni organizatorice.

ANS C

           17.        Din ce decurge dimensiunea participativa a managementului prin 717j99h obiective?

a.

din faptul ca, elaborarea obiectivelor si a celorlalte componente bugetare presupune participarea activa atat a conducatorilor centrelor de gestiune cat si a altor manageri si executanti;

b.

din faptul ca aplicarea sa vizeaza toate componentele procesuale si structurale ale organizatiei;

c.

din faptul ca, in interiorul firmei apar noi centre de gestiune, caracterizate prin atributii, responsabilitati si competente superioare ipostazei simple de subdiviziuni organizatorice;

d.

din faptul ca recompensele/sanctiunile sunt corelate cu gradul de realizare a obiectivelor individuale.

ANS A

           18.        Care dintre urmatoarele, poate reprezenta un obiectiv fundamental al firmei?

a.

cresterea productivitatii muncii cu .%;

b.

cresterea productiei fizice cu.%;

c.

cresterea gradului de utilizare a capacitatii de productie cu.%;

d.

cresterea profitului cu ..%;

e.

imbunatatirea competitivitatii.

 

ANS E

19.     In cadrul managementului prin obiective, programele de actiune cuprind:

a.

obiectivele derivate;

b.

termenele intermediare si finale de realizare a obiectivelor;

c.

principalele decizii si actiuni ce urmeaza a fi adoptate si initiate pentru realizarea obiectivelor;

d.

indicatii metodologice cu privire la modul de realizare a obiectivelor.

ANS C

20.     In cadrul managementului prin obiective, instructiunile cuprind:

a.

indicatii metodologice cu privire la modul de realizare a obiectivelor;

b.

principalele decizii si actiuni ce urmeaza a fi adoptate si initiate pentru realizarea obiectivelor;

c.

obiectivele derivate;

d.

termenele intermediare si finale de realizare a obiectivelor.

ANS A

           21.        Cand se utilizeaza managementul prin obiective?

a.

cand se urmareste promovarea unui nou produs sau grupe de produse pe piata;

b.

cand se urmareste imprimarea unor caracteristici de ordine, disciplina si rigurozitate domeniului condus;

c.

cand se urmareste rationalizarea sistemului informational al firmei sau al unei subdiviziuni organizatorice;

d.

cand se urmareste evidentierea abaterilor inregistrate de la limitele de toleranta stabilite.

ANS B

           22.        Care dintre urmatoarele reprezinta elementul fundamental in inplementarea managementului prin obiective?

Elementul fundamental al implementarii si utilizarii managementului prin obiective este trinomul  OBIECTIVE – REZULTATE – RECOMPENSE/SANCTIUNI

           23.        Un obiectiv astfel formulat: “instruirea unui numar mare de  angajati, timp de un an, in domeniul achizitiilor publice”, prezinta urmatoarea deficienta:

-R :Managerul de produs este un manager de nivel mediu

           24.        Care dintre urmatoarele reprezinta un avantaj al managementului prin bugete:

a.

cresterea vanzarilor si a profiturilor obtinute ca urmare a adaptarii cantitative si calitative a ofertei de produse la cerintele diferitelor segmente de piata;

b.

cresterea gradului de fundamentare a deciziilor prin implicarea prorpietarilor si salariatilor in procesele decizionale;

c.

asigurarea si intretinerea unui climat organizational si motivational adecvat participarii efective si active a salariatilor la realizarea obiectivelor;

d.

posibilitatea rezolvarii unor probleme complexe in intervale de timp reduse.

ANS C

           25.        Care este ordinea etapelor ce trebuie parcurse pentru implementarea managementului prin bugete?

A)  Elaborarea si fundamentarea bugetelor;

B)  Delimitarea si dimensionarea centrelor de gestiune;

C)  Evaluarea activitatilor centrelor de gestiune;

D)  Lansarea bugetelor pe centre de gestiune;

E) Executia bugetara, inregistrarea si transmiterea abaterilor;

F) Decontarea productiei si analiza postoperativa a abaterilor

a.

A, C, B, D, E, F;

b.

 B, A, D, E, F, C;

c.

 A, B, D, E, F, C;

d.

B, D, A, E, F, C.

ANS B

           26.        Prin ce se defineste managementul prin bugete?

a.

este un sistem de management ce consta in atribuirea principalelor sarcini, competente si responsabilitati privind intocmirea bugetelor unui cadru de conducere;

b.

este un sistem de management ce consta in implicarea unui grup de proprietari, manageri si alti stakeholder-i in elaborarea bugetelor organizatiei;

c.

este un sistem de management ce consta in previzionarea, controlul si evaluarea activitatilor firmei si ale componentelor sale, cu ajutorul bugetelor.

  

ANS C

           27.        Prin ce se defineste managementul pe produs?

a.

prin faptul ca este un sistem de management ce asigura previzionarea, controlul si evaluarea activitatilor firmei legate de fabricarea si comercializarea unui produs sau unei grupe de produse asemanatoare cu ajutorul bugetelor;

b.

prin faptul ca este un sistem de management, bazat pe vehicularea informatiilor ce reprezinta abateri de la limitele de toleranta prestabilite in legatura cu fabricarea si comercializarea unui produs sau unei grupe de produse asemanatoare;

c.

prin faptul ca este un sistem de management caracterizat prin atribuirea principalelor sarcini, competente si responsabilitati de conducere, privind fabricarea si comercializarea unui produs sau unei grupe de produse asemanatoare, unui singur cadru de conducere;

d.

prin faptul ca exercitarea principalelor procese de management in legatura cu fabricarea si comercializarea unui produs sau unei grupe de produse asemanatoare, este atribuita unui grup de manageri.

ANS C

           28.        Care dintre urmatoarele reprezinta un avantaj al aplicarii managementului pe produs?

a.

rationalizarea bugetului de timp al managerilor, rationalizarea sistemului informatic;

b.

rationalizarea organizarii si desfasurarii fabricatiei principalelor produse;

c.

cresterea nivelului general de informare a proprietarilor si salariatilor;

d.

reducerea timpului destinat consultarii subordonatilor.

ANS B

           29.        Care este ordinea etapelor ce trebuie parcurse pentru realizarea managementului pe produs?

A) Desemnarea persoanei care va asigura managementul produsului sau grupei de produse;

B)  Elaborarea de catre managementul de produs a strategiilor privind fabricarea si comercializarea produsului sau grupei de produse;

C)  Stabilirea produsului sau grupei de produse care formeaza obiectul managementului pr produs;

D)  Evaluarea periodica a fabricatiei si comercializarii produsului sau produselor;

E)  Efectuarea, de catre managerul de produs, modificarilor de ordin structural-organizatoric, decizional si metodologic.

a.

A, C, B, E, D;

b.

C, A, B, E, D;

c.

C, A, E, B, D;

d.

A,C, E, B, D.

ANS B

           30.        Care dintre urmatoarele reprezinta o limita a aplicarii managementului pe produs?

a.

probabilitatea ridicata de aparitie a unor situatii conflictuale intre cadrele de conducere implicate in derularea acestui proces;

b.

greutati mari in elaborarea sistemului informational necesar acestui proces;

c.

limitarea utilizarii sale la intreprinderi cu productie de serie si de masa;

d.

diminuarea operativitatii solutionarii problemelor car apar.

ANS A

           31.        In cazul caror produse se impune implementarea managementului pe produs?

a.

pentru produsele aflate in faza de declin, pentru a le relansa pe piata;

b.

pentru produsele fabricate in serie mica;

c.

pentru produsele cu competitivitate redusa;

d.

pentru produsele care au perspective apreciabile, de vanzare si profit.

 

ANS D

           32.        Pe ce treapta a piramidei ierarhice se afla managerul de produs?



MEDIU

           33.        Care dintre urmatoarele reprezinta o atributie a PLM?

Atributiile PLM( Product Line Manager) sunt urmatoarele:

§         descopera problemele existente pe piata actuala si potentiala;

§       descopera noi oportunitati de afaceri in functie de punctele forte ale companiei;

§       defineste si cuantifica segmentele de piata;

§       stabileste strategia optima de distributie;

§       evalueaza aspectele strategice, tehnice si de marketing ale tuturor produselor din portofoliu;

§       analizeaza profitabilitatea si succesul produsului;

§       tine legatura cu partenerii companiei;

§       ia decizii in legatura cu pozitionarea produsului pe piata;

§       aproba planurile de marketing

           34.        Care dintre urmatoarele nu reprezinta o atributie a PLM?

CITESTE ATRIBUTILE DE MAI SUS ,SI ITI D-AI SEAMA CARE NU SUNT ATRIBUTILE

           35.        Care dintre urmatoarele reprezinta o atributie a TPM?

Atributiile TPM( Technical Product Manager) sunt urmatoarele:

§       evaluarea tehnica a produsului;

§       planificarea si urmarirea productiei;

§       monitorizarea si adoptarea noutatilor inovationale;

§       descrierea caracteristicilor produsului;

§       prevenirea uzurii morale a produselor din portofoliu

           36.        Care dintre urmatoarele nu reprezinta o atributie a TPM?

CITESTE ATRIBUTILE DE MAI SUS ,SI ITI D-AI SEAMA CARE NU SUNT ATRIBUTILE

           37.        Care dintre urmatoarele  reprezinta o atributie a PMM?

Atributiile PMM( Product Marketing Manager) sunt urmatoarele:

§       definirea caracteristicilor consumatorului produsului si elaborarea mesajelor de marketing;

§       crearea planului de marketing care sa contina si strategii de atragere de noi consumatori si de mentinere a celor existenti;

§       masurarea eficientei programelor de marketing;

§       elaborarea programelor de lansare a produselor;

organizarea activitatilor de PR, publicitate, promovarea vanzarilor etc

           38.        Care dintre urmatoarele  nu reprezinta o atributie a PMM?

CITESTE ATRIBUTILE DE MAI SUS ,SI ITI D-AI SEAMA CARE NU SUNT ATRIBUTILE

           39.        Care dintre urmatoarele nu reprezinta un avantaj ale managementului prin exceptii?

a.

rationalizarea bugetului de timp la managerilor;

b.

posibilitatea utlizarii in toate tipurile de intreprinderi;

c.

depistarea operativa a unor atuu-uri si vulnerabilitati ase domeniilor supuse urmaririi;

d.

rationalizarea sistemului informational.

 

ANS B

           40.        Care dintre urmatoarele reprezinta un dezavantaj ale managementului prin exceptii?

a.

limitarea utilizarii sale la intreprinderi cu productie de serie mare si de masa;

b.

presupune un volum mare de munca din partea managerilor;

c.

nu poate furniza informatii referitoare la vulnerabilitatile domeniilor supuse urmaririi cu ajutorul acestui sistem de management;

d.

presupune aglomerarea sistemului informational al firmei.

ANS A

           41.        Care este ordinea etapelor ce trebuie parcurse pentru implementarea managementului prin exceptii?

A) Compararea realizarilor cu nivelul previzionat;

B) Stabilirea obiectivelor si a celorlalte aspecte de caracterizare;

C) Delimitarea zonei de neinterventie decizionala;

D) Adoptarea de decizii de corectie sau actualizare.

a.

A, G, B, F, E, C, D;

b.

A, D, F, B, G, E, C;

c.

A, D, F, G, B, E, C;

d.

A, D, F, B, E, G, C.

ANS B

           42.        Care dintre urmatoarele nu reprezinta un dezavantaj ale managementului prin exceptii?

a.

limitarea utilizarii sale la intreprinderi cu productie de serie mare si de masa;

b.

dependenta consemnarii si transmiterii abaterilor de profilul moral al oamenilor;

c.

rationalizarea bugetului de timp numai la nivelul managementului superior;

d.

uzura morala rapida a limitelor de toleranta.

 

ANS D

           43.        In ce situatii se poate utiliza managementul prin exceptii?

a.

in cazul unei structuri sortimentale simplificate si de masa;

b.

in cazul unei structuri sortimentale complexe;

c.

in cazul unei productii de serie mica;

d.

atunci cand managerii au suficient timp pentru aplicarea acestui sistem de management.

ANS A

           44.        Prin ce se defineste managementul prin exceptii?

a.

este un sistem de management ce consta in atribuirea principalelor sarcini, competente si responsabilitati privind abaterile in intocmirea bugetelor, unui cadru de conducere;

b.

prin faptul ca este un sistem de management, bazat pe vehicularea informatiilor ce reprezinta abateri de la limitele de toleranta prestabilite in legatura cu fabricarea si comercializarea unui produs sau unei grupe de produse asemanatoare;

c.

este un sistem simplificat de management, bazat pe vehicularea ascendenta a informatiilor ce reprezinta abateri de la limitele de toleranta prestabilite, in vederea simplificarii proceselor de management si valorificarii mai bune a resurselor;

d.

prin faptul ca exercitarea principalelor procese de management in legatura cu fabricarea si comercializarea unui produs sau unei grupe de produse asemanatoare, este atribuita unui grup de manageri.

ANS C

           45.        In cazul caror produse se impune implementarea managementului pe produs?

a.

 in cazul produselor cu un ritm redus de uzura morala;

b.

in cazul produselor cu un ritm accentuat de uzura morala;

c.

in cazul produselor cu o pondere redusa in cifra de afaceri;

d.

in cazul produselor fabricate in serie mica;

e.

in cazul produselor aflate in faza de declin, pentru a le relansa pe piata.

ANS B

           46.        Zona de neinterventie decizionala cuprinde:

a.

abaterile care reclama adoptarea de decizii de catre managerii amplasati la etajul inferior al managementului;

b.

abateri  permise, considerate normale;

c.

abaterile consistente care se pot rezolva prin decizii corespunzatoare ale managerilor de nivel mediu;

d.

abateri care necesita implicarea decizionala a unor manageri din nivelul superior al managementului.

ANS B

           47.        Zona de abateri foarte grave a schemei de alerta cuprinde:

a.

abateri care necesita implicarea decizionala a unor manageri din nivelul superior al managementului;

b.

abateri  permise, considerate normale;

c.

abaterile consistente care se pot rezolva prin decizii corespunzatoare ale managerilor de nivel mediu;

d.

abaterile care reclama adoptarea de decizii de catre managerii amplasati la etajul inferior al managementului

ANS A

           48.        Zona de atentie a schemei de alerta cuprinde:

a.

abateri care necesita implicarea decizionala a unor manageri din nivelul superior al managementului;

b.

abateri  permise, considerate normale;

c.

abaterile care reclama adoptarea de decizii de catre managerii amplasati la etajul inferior al managementului;

d.

abaterile consistente care se pot rezolva prin decizii corespunzatoare ale managerilor de nivel mediu.

ANS C

           49.        Zona de alarma a schemei de alerta cuprinde:

Zona de alarma a schemei de alerta cuprinde:

a.

abateri  permise, considerate normale;

b.

abaterile consistente care se pot rezolva prin decizii corespunzatoare ale managerilor de nivel mediu;

c.

abateri care necesita implicarea decizionala a unor manageri din nivelul superior al managementului;

d.

abaterile care reclama adoptarea de decizii de catre managerii amplasati la etajul inferior al managementului.

ANS C

           50.        Prin ce se defineste managementul participativ?

a.

este un sistem de management, bazat pe vehicularea informatiilor intre un grup de proprietari si/sau manageri si/sau alti stakeholder-i, utilizandu-se o gama variata de modalitati;

b.

exercitarea principalelor procese de management in legatura cu fabricarea si comercializarea unui produs sau unei grupe de produse asemanatoare, este atribuita unui grup de manageri.

c.

este un sistem de management caracterizat prin atribuirea principalelor sarcini, competente si responsabilitati de conducere, privind fabricarea si comercializarea unui produs sau unei grupe de produse asemanatoare, unui singur cadru de conducere;

d.

este un sistem managerial bazat pe atragerea personalului sub forma deliberativa sau consultativa la procesul de conducere.

 

ANS D

           51.        Care dintre urmatoarele, nu reprezinta o atributie a AGA?

a.

hotararile privind infiintarea sau desfiintarea unor unitati ale societatii;

b.

stabilirea strategiei si tacticii de marketing, cercetare-dezvoltare, asigurarea calitatii;

c.

aprobarea contractului si statutului societatii;

d.

hotararile cu privire la marirea sau reducerea capitalului social;

e.

hotararile cu privire la contractarea imprumuturilor bancare pe termen lung.

ANS B

           52.        In cazul regiilor autonome care este organismul participativ de management?

a.

Adunarea Generala a Actionarilor;

b.

Comisia de Cenzori;

c.

Asociatii;

d.

Consiliul de Adminstratie.

 

ANS D

           53.        Care dintre urmatoarele, nu reprezinta o atributie a Consiliului de Administratie?

a.

prezinta adunarii generale a actionarilor punctul de vedere privind propunerile de reducere a capitalului social;

b.

aproba incheierea de contracte de inchiriere pe baza hotararii adunarii generale a actionarilor;

c.

angajeaza si concediaza personalul;

d.

prezinta adunarii generale a actionarilor raportul cu privire la activitatea societatii, bilantul si contul de profit si pierderi;

e.

rezolva problemele care privesc conducerea curenta a activitatii.

ANS A

           54.        Care dintre urmatoarele, nu reprezinta o atributie a Comisiei de Cenzori?

a.

controlul operatiunilor de lichidare;

b.

verificarea modului de administrare a fondurilor fixe si a mijloacelor circulante, casa si registrele de evidenta;

c.

controlul inventarului, a documentelor privind fondurile societatii, bilantul si contul de profit si pierderi;

d.

aproba incheierea de contracte de inchiriere pe baza hotararii adunarii generale a actionarilor.

 

ANS D

           55.        Care dintre urmatoarele, reprezinta o atributie a Comisiei de Cenzori?

a.

hotaraste cu privire la fuziunea, divizarea sau dizolvarea societatii;

b.

hotaraste cu privire la marirea sau reducerea capitalului social;

c.

face propuneri referitoare la reducerea capitalului social;

d.

aproba bilantul contabil si raportul de gestiune al Consiliului de Administratie;

e.

aproba bugetul de venituri si cheltuieli pentru exercitiul financiar urmator.

ANS C

           56.        Prin ce se caracterizeaza managementul prin proiecte?

a.

exercitarea principalelor procese de management in legatura cu fabricarea si comercializarea unui produs sau unei grupe de produse asemanatoare, este atribuita unui grup de manageri;

b.

are  o durata de utilizare limitata si faciliteaza rezolvarea unor probleme complexe de catre specialisti cu pregatire eterogena, constituiti temporar intr-o retea organizatorica paralela cu structura organizatorica formala;

c.

prin faptul ca este un sistem de management, bazat pe vehicularea informatiilor ce reprezinta abateri de la limitele de toleranta prestabilite in legatura cu fabricarea si comercializarea unui produs sau unei grupe de produse asemanatoare;

d.

consta in previzionarea, controlul si evaluarea activitatilor firmei si ale principalelor sale componente organizatorice cu ajutorul bugetelor;

e.

este un sistem de management ce consta in exercitarea principalelor procese de management, prin implicarea unui grup de proprietari si/sau mangeri si/sau alti stakeholder-i.

ANS B

57.  In care dintre urmatoarele variante ale managementului prin proiecte se regaseste echipa de proiect?

a.

in managementul prin proiecte cu stat-major si managementul prin proiecte mixt;

b.

 in managementul prin proiecte cu stat-major si managementul prin proiecte cu facilitare;

c.

in managementul prin proiecte cu responsabilitate individuala si managementul prin proiecte mixt;

d.

in managementul prin proiecte cu facilitare si managementul prin proiecte cu responsabilitate individuala;

e.

in managementul prin proiecte cu facilitare si managementul prin proiecte mixt.

ANS A

           58.        Schema de alerta, se completeaza:

a.

zilnic;

b.

lunar;

c.

saptamanal;

d.

trimestrial.

ANS A

           59.        Care dintre urmatoarele, reprezinta o atributie a AGA?

a.

hotaraste cu privire la concedierea personalului;

b.

hotaraste cu privire la incheierea de contracte de inchiriere;

c.

controleaza operatiunile de lichidare;

d.

hotaraste cu privire la marirea sau reducerea capitalului social;

e.

hotaraste cu privire la strategia si tactica de marketing a firmei.

ANS D

           60.        Care este ordinea etapelor ce trebuie parcurse pentru implementarea managementului prin proiecte?

A)  Definirea proiectului;

B)  Elaborarea bugetului proiectului;

C)  Finalizarea proiectului si dizolvarea echipei de proiect;

D)  Desemanrea conducatorului de proiect si a echipei de proiect;

E)  Realizarea proiectului;

F)  Alegerea variantei organizatorice;

G)  Precizarea modalitatilor de control.

a.

A, G, B, F, E, C, D;

b.

A, D, F, B, G, E, C;

c.

A, D, F, G, B, E, C;

d.

A, D, F, B, E, G, C.

ANS B

           61.        Care dintre urmatoarele reprezinta un avantaj al managementului prin proiecte?

a.

 cresterea gradului de fundamentare a deciziilor ca urmare a implicarii unui numar mare de proprietari si salariati in procesele decizionale;

b.

depistarea rapida a unor vulnerabilitati ale domeniilor supuse urmaririi cu ajutorul acestui sistem de management;

c.

evitarea dublelor subordonari ale specialistilor implicati in derularea proiectului;

d.

 evitarea fenomenelor de nesincronizare a componentelor organizatorice formale si celor specifice managementului prin proiecte;

e.

promovarea unei structuri organizatorice de tip matriceal, favorizante schimbarii si eficientei organizationale.

 

ANS E

 

           62.        Careia dintre urmatoarele variante ale managementului prin proiect ii este specifica existenta echipei de proiect?

a.

managementul prin proiecte mixt;

b.

 managementul prin proiecte cu facilitare;

c.

managementul prin proiecte cu responsabilitate individuala.

ANS A

           63.        Care dintre urmatoarele nu reprezinta un dezavantaj al utilizarii managementului prin proiecte?

a.

aparitia si manifestarea unor duble subordonari;

b.

aparitia unor fenomene de nesincronizare a componentelor organizatorice;

c.

desi exista garantia rezolvarii optime a problemelor, derularea proiectului poate presupune un consum mare de timp;

d.

aparitia unor situatii conflictuale intre compartimentele implicate in realizarea proiectului.

ANS C

           64.        Care dintre urmatoarele reprezinta un dezavantaj al utilizarii managementului prin proiecte?

a.

limitarea utilizarii sale la intreprinderi cu productie de serie mare si simplificata din punct de vedere sortimental;

b.

aparitia si manifestarea unor duble subordonari;

c.

ponderea ridicata a timpului destinat consultarii subordonatilor;

d.

nu incurajeaza crearea de manageri profesionisti;

e.

diminuarea operativitatii solutionarii unor probleme.

 

ANS B

           65.        Ce varianta a managementului prin proiecte se aplica atunci cand personalul implicat in realizarea proiectului nu sunt detasati din compartimentele firmei?

a.

managementul prin proiecte cu facilitare;

b.

managementul prin proiecte cu stat-major;

c.

managementul prin proiecte mixt.

ANS A

           66.        Care dintre urmatoarele, reprezinta o atributie a Consiliului de Administratie?

a.

stabileste indatoririle si imputernicirile personalului societatii pe compartimente;

b.




numeste membrii AGA;

c.

aproba structura si contractul de societate;

d.

hotaraste cu privire la marirea sau reducerea capitalului social;

e.

hotaraste cu privire la fuziunea, divizarea sau dizolvarea societatii.

ANS A

           67.        In cazul in care responsabilitatea realizarii proiectului revine in exclusivitate managerului de proiect se aplica:

a.

 managementul prin proiecte mixt;

b.

 managementul prin proiecte cu facilitare;

c.

managementul prin proiecte cu stat-major;

d.

managementul prin proiecte cu responsabilitate individuala.

 

ANS D

           68.        Care este semnificatia acronimului FEDR?

R :  FEDR = Fondul European de Dezvoltare Regionala

           69.        Care este semnificatia acronimului FSE?

R : FSE =  Fondul Social European

           70.        Care suma aproximativa pe care Romania o poate accesa prin intermediul instrumentelor structurale, de la UE, in perioada 2007 – 2013?

-R : 19,7 miliarde euro

           71.        Care dintre programele operationale sectoriale are ca obiectiv general dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii, prin corelarea educatiei si invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii?

a. Programul operational dezvoltarea resurselor umane ( POS DRU)

b.Programul operational pentru cresterea competitivitatii economice ( POS CCE )

c.Programul operational dezvoltarea capacitatii administrative ( PODCA

d.Programul operational regional ( POR )

e.Programul operational asistenta tehnica ( POAT

ANS A

           72.        Care dintre programele operationale sectoriale are ca obiectiv general cresterea productivitatii intreprinderilor romanesti pentru reducerea decalajelor fata de productivitatea medie la nivelul UE?

a.Programul operational dezvoltarea resurselor umane ( POS DRU)

b.Programul operational pentru cresterea competitivitatii economice ( POS CCE )

c.Programul operational dezvoltarea capacitatii administrative ( PODCA

d.Programul operational regional ( POR )

e.Programul operational asistenta tehnica ( POAT

ANS B

           73.        Care dintre programele operationale sectoriale are ca obiectiv general contributia la crearea unei administratii publice mai eficiente si mai eficace in beneficiul socio-economic al societatii romanesti?

a.Programul operational dezvoltarea resurselor umane ( POS DRU)

b.Programul operational pentru cresterea competitivitatii economice ( POS CCE )

c.Programul operational dezvoltarea capacitatii administrative ( PODCA)

d.Programul operational regional ( POR )

e.Programul operational asistenta tehnica ( POAT

ANS C

           74.        Care dintre programele operationale sectoriale are ca obiectiv general sprijinirea unei dezvoltari economice, sociale, echilibrate teritorial si durabile a Regiunilor Romaniei?

a.Programul operational dezvoltarea resurselor umane ( POS DRU)

b.Programul operational pentru cresterea competitivitatii economice ( POS CCE )

c.Programul operational dezvoltarea capacitatii administrative ( PODCA)

d.Programul operational regional ( POR )

e.Programul operational asistenta tehnica ( POAT

ANS D

           75.        Care dintre programele operationale sectoriale are ca obiectiv general asigurarea sprijinului necesar procesului de coordonare si implementare a instrumentelor structurale in Romania?

a.Programul operational dezvoltarea resurselor umane ( POS DRU)

b.Programul operational pentru cresterea competitivitatii economice ( POS CCE )

c.Programul operational dezvoltarea capacitatii administrative ( PODCA)

d.Programul operational regional ( POR )

e.Programul operational asistenta tehnica ( POAT

ANS E

           76.        POAT are ca obiectiv general:

           a .este acela de a asigura sprijinul necesar procesului de coordonare si implementare sanatoasa, eficienta, eficace si transparenta a instrumentelor structurale in Romania

b .consta in sprijinirea unei dezvoltari economice, sociale, echilibrate teritorial si durabile a Regiunilor Romaniei, corespunzator nevoilor lor si resurselor specifice, prin concentrarea asupra polilor urbani de crestere, prin imbunatatirea conditiilor infrastructurale si ale mediului de afaceri pentru a face din regiunile Romaniei, in special cele ramase in urma, locuri mai atractive pentru a locui, a le vizita, a investi si a munci.

c.  este acela de a contribui la crearea unei administratii publice mai eficiente si mai eficace in beneficiul socio - economic al societatii romanesti

d. general il constituie cresterea productivitatii intreprinderilor romanesti pentru reducerea decalajelor fata de productivitatea medie la nivelul Uniunii

e. dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii, prin corelarea educatiei si invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii si asigurarea de oportunitati sporite pentru participarea viitoare pe o piata a muncii moderna, flexibila si incluziva a 1.650.000 de persoane

ANS A

           77.        POR are ca obiectiv general:

            a..este acela de a asigura sprijinul necesar procesului de coordonare si implementare sanatoasa, eficienta, eficace si transparenta a instrumentelor structurale in Romania

b .consta in sprijinirea unei dezvoltari economice, sociale, echilibrate teritorial si durabile a Regiunilor Romaniei, corespunzator nevoilor lor si resurselor specifice, prin concentrarea asupra polilor urbani de crestere, prin imbunatatirea conditiilor infrastructurale si ale mediului de afaceri pentru a face din regiunile Romaniei, in special cele ramase in urma, locuri mai atractive pentru a locui, a le vizita, a investi si a munci.

c.  este acela de a contribui la crearea unei administratii publice mai eficiente si mai eficace in beneficiul socio - economic al societatii romanesti

d. general il constituie cresterea productivitatii intreprinderilor romanesti pentru reducerea decalajelor fata de productivitatea medie la nivelul Uniunii

e. dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii, prin corelarea educatiei si invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii si asigurarea de oportunitati sporite pentru participarea viitoare pe o piata a muncii moderna, flexibila si incluziva a 1.650.000 de persoane

ANS B

           78.        PO DCA are ca obiectiv genreal:

            a..este acela de a asigura sprijinul necesar procesului de coordonare si implementare sanatoasa, eficienta, eficace si transparenta a instrumentelor structurale in Romania

b .consta in sprijinirea unei dezvoltari economice, sociale, echilibrate teritorial si durabile a Regiunilor Romaniei, corespunzator nevoilor lor si resurselor specifice, prin concentrarea asupra polilor urbani de crestere, prin imbunatatirea conditiilor infrastructurale si ale mediului de afaceri pentru a face din regiunile Romaniei, in special cele ramase in urma, locuri mai atractive pentru a locui, a le vizita, a investi si a munci.

c.  este acela de a contribui la crearea unei administratii publice mai eficiente si mai eficace in beneficiul socio - economic al societatii romanesti

d. general il constituie cresterea productivitatii intreprinderilor romanesti pentru reducerea decalajelor fata de productivitatea medie la nivelul Uniunii

e. dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii, prin corelarea educatiei si invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii si asigurarea de oportunitati sporite pentru participarea viitoare pe o piata a muncii moderna, flexibila si incluziva a 1.650.000 de persoane

ANS C

           79.        POS CCE are ca obiectiv general:

            a..este acela de a asigura sprijinul necesar procesului de coordonare si implementare sanatoasa, eficienta, eficace si transparenta a instrumentelor structurale in Romania

b .consta in sprijinirea unei dezvoltari economice, sociale, echilibrate teritorial si durabile a Regiunilor Romaniei, corespunzator nevoilor lor si resurselor specifice, prin concentrarea asupra polilor urbani de crestere, prin imbunatatirea conditiilor infrastructurale si ale mediului de afaceri pentru a face din regiunile Romaniei, in special cele ramase in urma, locuri mai atractive pentru a locui, a le vizita, a investi si a munci.

c.  este acela de a contribui la crearea unei administratii publice mai eficiente si mai eficace in beneficiul socio - economic al societatii romanesti

d. general il constituie cresterea productivitatii intreprinderilor romanesti pentru reducerea decalajelor fata de productivitatea medie la nivelul Uniunii

e. dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii, prin corelarea educatiei si invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii si asigurarea de oportunitati sporite pentru participarea viitoare pe o piata a muncii moderna, flexibila si incluziva a 1.650.000 de persoane

ANS D

           80.        POS DRU are ca obiectiv general:

         a..este acela de a asigura sprijinul necesar procesului de coordonare si implementare sanatoasa, eficienta, eficace si transparenta a instrumentelor structurale in Romania

b .consta in sprijinirea unei dezvoltari economice, sociale, echilibrate teritorial si durabile a Regiunilor Romaniei, corespunzator nevoilor lor si resurselor specifice, prin concentrarea asupra polilor urbani de crestere, prin imbunatatirea conditiilor infrastructurale si ale mediului de afaceri pentru a face din regiunile Romaniei, in special cele ramase in urma, locuri mai atractive pentru a locui, a le vizita, a investi si a munci.

c.  este acela de a contribui la crearea unei administratii publice mai eficiente si mai eficace in beneficiul socio - economic al societatii romanesti

d. general il constituie cresterea productivitatii intreprinderilor romanesti pentru reducerea decalajelor fata de productivitatea medie la nivelul Uniunii

e. dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii, prin corelarea educatiei si invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii si asigurarea de oportunitati sporite pentru participarea viitoare pe o piata a muncii moderna, flexibila si incluziva a 1.650.000 de persoane

ANS E

           81.        Care dintre urmatoarele metode de management nu se inscrie in categoria celor generale?

R ;CARE NU ESTE IN CURS

           82.        Care dintre metodele generale de management se aplica atunci cand organizatia se confrunta cu o problema complexa, cu caracter general ce trebuie rezolvata intr-o perioada determinata de timp?

a.  managementul prin proiecte

b. managementul participativ

c. managementul prin exceptii

d. managementul prin obiective

ANS A

           83.        Care dintre metodele generale de management se bazeaza pe atragerea personalului sub forma deliberativa sau consultativa la procesul de conducere ?

         . a managementul prin proiecte

b. managementul participativ

c. managementul prin exceptii

d. managementul prin obiective

ANS B

           84.        Care dintre metodele generale de management se concentreaza pe ideea ca un manager trebuie sa-si concentreze atentia asupra acelor probleme care reclama interventia sa determinata de nivelul ierarhic la care se afla si sa fie eliberat de problemele de rutina ?

.  managementul prin proiecte

b. managementul participativ

c. managementul prin exceptii

d. managementul prin obiective

ANS C

           85.        Care dintre metodele generale de management urmareste asigurarea concordantei intre obiectivele organizatiei, rezultatele angajatilor si recompensele sau sanctiunile pe care acestia le primesc ?

.a. managementul prin proiecte

b. managementul participativ

c. managementul prin exceptii

d. managementul prin obiective

ANS D

           86.        Care este ordinea etapelor ce trebuie parcurse pentru implementarea analizei SWOT?

            A) Documentarea preliminara;

            B) Stabilirea principalelor puncte slabe si a cauzelor care le genereaza;

            C) Stabilirea domeniului de investigat;

            D) Stabilirea principalelor puncte forte si a cauzelor care le genereaza;

            E) Formularea recomandarilor.

           87.        Diagnosticarea generala a firmei se recomanda sa fie utilizata:

R : Diagnosticele generale au drept obiect ansamblul activitatilor firmei.Ele se efectueaza, de regula, inaintea elaborarii planurilor sau programelor de activitate anuale sau multianuale, cand firma este confruntata cu probleme deosebit de dificile sau atunci cand in fruntea sa a fost numit un nou director

           88.        In ce tipuri de firma se recomanda utilizarea analizei SWOT?

??

           89.        Prin ce se defineste analiza SWOT ca metoda specifica de management?

R :Analiza SWOT este o tehnica pe care o firma o poate folosi atat pentru a evalua in detaliu mediul sau intern, identificand punctele sale tari si punctele slabe, cat si mediul extern, identificand oportunitatile si amenintarile venite din exterior.

           90.        Care dintre urmatoarele reprezinta un avantaj al metodei SWOT?

R : Avantajele metodei SWOT

           91.        Care sunt elementele pe care trebuie sa le evidentieze analiza SWOT a unui domeniu?

R : Analiza SWOT este o tehnica pe care o firma o poate folosi atat pentru a evalua in detaliu mediul sau intern, identificand punctele sale tari si punctele slabe, cat si mediul extern, identificand oportunitatile si amenintarile venite din exterior.

           92.        Un nivel de calificare ridicat al resurselor umane angajate intr-un proiect, vor reprezenta, in cadrul Analizei SWOT:

R : punct forte

           93.        O cota de piata redusa a organizatiei care un proiect, va reprezenta, in cadrul Analizei SWOT:

-R : O componenta a capacitatii comerciale a organizatiei in cadrul diagnosticarii potentialului organizatiei care implementeaza proiectul

           94.        Un grad de indatorare ridicat al organizatiei care implementeaza un proiect, va reprezenta, in cadrul Analizei SWOT:

-R :  punct slab

           95.        Un curs favorabil al monedei nationale reprezinta, in cadrul Analizei SWOT:

R : oportunitate

           96.        Cresterea nivelului ratei dobanzii intr-un proiect ce se desfasoara pe baza creditelor bancare, va reprezenta, in cadrul Analizei SWOT:

           97.        In cadrul Analizei SWOT, punctul forte se defineste astfel:

R : Punctul forte, apreciat intr-un context concurential, reprezinta un atribut sau aspect functional al organizatiei care implementeaza proiectul si care ii confera acesteia o anumita superioritate in competitia economica.

           98.        In cadrul Analizei SWOT, punctul slab se defineste astfel:

-R : Punctul slab, stabilit intr-un context concurential , reprezinta un atribut sau un aspect functional al organizatiei care implementeaza proiectul si care ii determina o pozitie mai putin avantajoasa, de inferioritate in raporturile sale cu concurenta

           99.        In cadrul Analizei SWOT, oportunitatea se defineste astfel:

R : Oportunitatea mediului poate fi definita printr-o imprejurare specifica acestuia,care atunci cand este combinata cu o anumita reactie din partea organizatiei care implementeaza proiectul, provoaca rezultate favorabile in activitatea ei.

           100.      In cadrul Analizei SWOT, punctul forte se defineste astfel:

R : Punctul forte, apreciat intr-un context concurential, reprezinta un atribut sau aspect functional al organizatiei care implementeaza proiectul si care ii confera acesteia o anumita superioritate in competitia economica

           101.      Care este maximum-ul de probleme care se recomanda a aparea pe ordinea de zi a unei sedinte?

a.

1 - 2 ;

b.

5 – 6;

c.

3 – 4;

d.

2 – 3.

ANS C

           102.      Sedintele care au drept scop investigarea zonelor necunoscute ale viitorului firmei se numesc:

a.

sedinte de armonizare;

b.

sedinte de explorare;

c.

sedinte decizionale;

d.

sedinte de informare;

e.

sedinte eterogene.

ANS B

           103.      Care dintre urmatoarele elemente nu reprezinta un dezavantaj al sedintelor?

a.

consum mare de timp;

b.

reducerea operativitatii solutionarii unor probleme;

c.

slaba fundamentare a deciziilor adoptate de manageri;

d.

reducerea nivelului de informare al salariatilor.

ANS D

           104.      Sedintele care au drept scop furnizarea de informatii managerului si/sau colaboratorilor se numesc:

a.

sedinte de armonizare;

b.

sedinte de explorare;

c.

sedinte decizionale;

d.

sedinte de informare;

e.

sedinte eterogene.

ANS E

           105.      Cu cate zile inaintea sedintei trebuie trimise materiale cu privire la aceasta, participantilor?

a.

cel putin 1 saptamana;

b.

cel putin 1 – 2 zile;

c.

cel putin 3 – 4 zile;

d.

cel putin 5 zile.

ANS B

           106.      Sedintele care au drept scop punerea de acord a actiunilor managerilor si a componentilor unor compartimente situate la acelasi nivel ierarhic sau la niveluri apropiate se numesc:

a.

sedinte de armonizare;

b.

sedinte de explorare;

c.

sedinte decizionale;

d.

sedinte de informare;

e.

 sedinte eterogene.

ANS A

           107.      Care este limita maxima, indicata de specialisti, in ceea ce priveste durata unei sedinte?

a.

1 – 1,5 ore;

b.

2 – 2,5 ore;

c.

jumatate de ora;

d.

 3 ore.

ANS A

           108.      Care dintre urmatoarele elemente, nu reprezinta un avantaj al sedintelor?

a.

dezvoltarea coeziunii intre angajatii firmei;

b.

cresterea responsabilitatii managerilor;

c.

cresterea nivelului de informare a personalului;

d.

facilitarea schimbului de experienta.

ANS B

           109.      Cat se recomanda sa dureze expunerea introductiva in cadrul unei sedinte?

a.

5 minute;

b.

1 – 2 minute;

c.

este posibil ca aceasta sa nu existe;

d.

10 minute.

ANS B

           110.      Sedintele care au drept scop prezentarea, formularea si evaluarea de variante decizionale se numesc:

a.

sedinte de armonizare;

b.

sedinte de explorare;

c.

sedinte decizionale;

d.

sedinte de informare;

e.

sedinte eterogene.

ANS C

           111.      Sedintele care au drept scop investigarea zonelor necunoscute ale viitorului firmei se numesc:

a.

sedinte de armonizare;

b.

sedinte de explorare;

c.

sedinte decizionale;

d.

 sedinte de informare;

e.

sedinte eterogene.

ANS B

           112.      Cine stabilieste ordinea de zi a sedintei?

a.

managerul general;

b.

Consiliul de administratie;

c.

secretarul care se ocupa de organizarea sedintei;

d.

managerul care se ocupa de organizarea sedintei.

 

ANS D

           113.      Ce tip de sarcini se recomanda a fi delegate?

a.

sarcinile de importanta majora, care consuma mult din timpul managerului;

b.

sarcinile strategice;

c.

sarcinile cu implicatii umane majore;

d.

sarcinile de importanta redusa.

 

ANS D

           114.      Care dintre urmatoarele elemente, nu reprezinta un avantaj al delegarii?

a.

utilizarea rationala a timpului si capacitatii de munca a managerilor, prin degrevarea de problemele de importanta redusa;

b.

favorizarea initiativei personalului;

c.

cresterea responsabilitatii in munca a persoanelor implicate;

d.

potentialul executantilor este valorificat superior.

ANSC

           115.      Atunci cand un manager hotaraste sa delege total sau partial, una sau mai multe sarcini, are nevoie de aprobarea sau avizul:

a.

 managerului general;

b.

directorului juridic;

c.

 managerului comparimentului;

d.

sefului ierarhic;

e.

nu are nevoie de o aprobare speciala.

ANS D

           116.      Prin ce se defineste delegarea?

a.

consta in atribuirea temporara de catre un manager a uneia din sarcinile sale de serviciu unui subordonat, insotita si de competenta si responsabilitatea corespunzatoare;

b.

consta in atribuirea definitiva de catre un manager a uneia din sarcinile sale de serviciu unui subordonat, insotita si de competenta si responsabilitatea corespunzatoare;

c.

consta in atribuirea temporara de catre un manager a uneia din sarcinile sale de serviciu unui subordonat, impreuna cu competenta corespunzatoare, dar fara responsabilitatea realizarii sarcinii;

d.

consta in atribuirea temporara de catre un manager a uneia din sarcinile sale de serviciu unui alt manager, insotita si de competenta si responsabilitatea corespunzatoare.

ANS A

           117.      Care dintre urmatoarele elemente este un dezavantaj al delegarii?

a.

defavorizeaza creativitatea anagajatilor;

b.

subordonatii nu sunt incurajati sa se dezvolte pe plan profesional;

c.

exista posibilitatea neintocmirii intocmai a sarcinilor delegate;

d.

potentialul executantilor si managerilor nu este valorificat superior.

ANS C

           118.      Aranjati, in ordine logica, etapele delegarii:

A. Aprobarea sefului ierarhic

B. Evaluarea rezultatelor delegarii

C. Gruparea sarcinilor aferente respectivului post de conducere

D. Transmiterea sarcinilor, competentelor si responsabilitatilor delegate

R : C,A,D,B

           119.      Problema - cheie a delegarii este:

Problema-cheie in utilizarea cu succes a metodei delegarii este solutionarea corespunzatoare a dilemei incredere – control

           120.      Ce presupune faptul ca tabloul de bord trebuie sa fie consistent?

a.

informatiile cuprinse in el trebuie sa fie relevante si exacte;

b.

 informatiile cuprinse in el trebuie sa fie prezentate clar;

c.

in intocmirea lui sa se utilizeze forme de vizualizare adecvate;

d.

sa transmita in timp real informatiile necesare;

e.

efectele pe care le produce utilizarea corecta a tabloului de bord sa fie superioare eforturilor necesare intocmirii sale.

  ANS A

           121.      Care dintre urmatoarele elemente, nu reprezinta un avantaj al tabloului de bord?

a.

amplificarea gradului de fundamentare a deciziilor adoptate;

b.

sporirea responsabilitatii managerilor pentru activitatea desfasurata;

c.

rationalizarea utilizarii timpului de lucru al managerilor;

d.

risc redus de  inregistrare de informatii redundante;

e.

folosirea unor criterii adecvate de apreciere a contributiei fiecarui colectiv de salariati la obtinerea rezultatelor economico-financiare ale firmei.

ANS E

           122.      Ce presupune faptul ca tabloul de bord trebuie sa fie riguros?

a.



informatiile cuprinse in el trebuie sa fie relevante si exacte;

b.

informatiile cuprinse in el trebuie sa fie prezentate clar;

c.

 in intocmirea lui sa se utilizeze forme de vizualizare adecvate;

d.

sa transmita in timp real informatiile necesare;

e.

efectele pe care le produce utilizarea corecta a tabloului de bord sa fie superioare eforturilor necesare intocmirii sale.

ANS D

           123.      Prin ce se defineste tabloul de bord?

a.

este un ansamblu de informatii referitoare la personalul angajat in firma, prezentate intr-o forma sintetica;

b.

este un ansamblu de informatii referitoare la piata pe care actioneaza firma, prezentate intr-o forma sintetica si transmise operativ managerilor firmei;

c.

este un ansamblu de informatii referitoare la situatia finaciara a firmei, prezentate intr-o forma sintetica si transmise operativ managerilor firmei;

d.

este un ansamblu de informatii referitoare la rezultatele obtinute in domeniul condus prezentate intr-o forma sintetica si transmise operativ beneficiarilor.

 

ANS D

           124.      Ce presupune faptul ca tabloul de bord trebuie sa fie expresiv?

a.

informatiile cuprinse in el trebuie sa fie relevante si exacte;

b.

informatiile cuprinse in el trebuie sa fie prezentate clar;

c.

 in intocmirea lui sa se utilizeze forme de vizualizare adecvate;

d.

sa transmita in timp real informatiile necesare;

e.

efectele pe care le produce utilizarea corecta a tabloului de bord sa fie superioare eforturilor necesare intocmirii sale.

ANS C

           125.      Care dintre urmatoarele elemente, nu reprezinta un dezavantaj al tabloului de bord?

a.

volumul mare de munca solicitat;

b.

costul relativ ridicat;

c.

reducerea responsabilitatii managerilor pentru activitatea desfasurata;

d.

posibilitatea de a fi inregistrate informatii redundante.

ANS C

           126.      Care este ordinea etapelor ce trebuie parcurse pentru implementarea tabloului de bord?

A) Reproiectarea subsistemului informational;

B) Completarea tabloului de bord si armonizarea cu alte instrumente manageriale;

C) Diagnosticarea sistemului informational;

D) Conceperea tabloului de bord;

E) Utilizarea tabloului de bord.

a.

C, A, D, B, E;

b.

D, C, A, B, E;

c.

C, D, A, B, E;

d.

D, C, B, A, E.

ANS B

           127.      Ce presupune faptul ca tabloul de bord trebuie sa fie economic?

a.

informatiile cuprinse in el trebuie sa fie relevante si exacte;

b.

informatiile cuprinse in el trebuie sa fie prezentate clar;

c.

in intocmirea lui sa se utilizeze forme de vizualizare adecvate;

d.

sa transmita in timp real informatiile necesare;

e.

efectele pe care le produce utilizarea corecta a tabloului de bord sa fie superioare eforturilor necesare intocmirii sale.

 

ANS E

           128.      Ce presupune faptul ca tabloul de bord trebuie sa fie accesibil?

a.

informatiile cuprinse in el trebuie sa fie relevante si exacte;

b.

informatiile cuprinse in el trebuie sa fie prezentate clar;

c.

in intocmirea lui sa se utilizeze forme de vizualizare adecvate;

d.

sa transmita in timp real informatiile necesare;

e.

efectele pe care le produce utilizarea corecta a tabloului de bord sa fie superioare eforturilor necesare intocmirii sale.

ANS B

           129.      Ce presupune faptul ca tabloul de bord trebuie sa fie sintetic?

sa fie sintetic: sa cuprinda informatii cu grad de agregare diferit, in functie de pozitia ierarhica a beneficiarului acestora

           130.      Ce presupune faptul ca tabloul de bord trebuie sa fie echilibrat?

sa fie echilibrat: sa evidentieze informatii referitoare la fenomenele economice, sociale, manageriale in proportii care sa reflecte ponderea acestora in domeniul supus urmaririi.

           131.      Ce presupune faptul ca tabloul de bord trebuie sa fie adaptabil?

- sa fie adaptabil: sa existe posibilitatea modificarii in functie de modificarile intervenite in activitatile firmei ori in managementul acesteia.

           132.      Grupul de creativitate, in cazul metodei brainstorming, se recomanda a cuprinde:

a.

30 persoane;

b.

5 – 8 persoane;

c.

 8 – 12 persoane;

d.

15 – 20 persoane.

ANS C

           133.      Care dintre urmatoarele metode de management se inscrie in categoria celor generale?

a.

managementul pe produs;

b.

analiza diagnostic;

c.

tabloul de bord;

d.

delegarea;

e.

metoda Philips 66.

ANS A

           134.      Care dintre urmatoarele afirmatii, referitoare la metoda brainstroming, nu este adevarata?

a.

metoda presupune formularea scrisa a ideilor, propunerilor pe care participantii le au in legatura cu subiectul analizat;

b.

metoda presupune formularea orala a ideilor, propunerilor pe care participantii le au in legatura cu subiectul analizat;

c.

metoda presupune acceptarea oricarei idei, propuneri, fara a fi contrazisa pe parcursul sedintei;

d.

aceasta metoda presupune participarea a cel mult 20 de participanti;

e.

aceasta metoda presupune ca dezbaterile sa dureze de cel mult 45 de minute.

ANS D

           135.      Se recomanda sistarea reuniunii de creativitate din cadrul metodei brainstroming in momentul in care au fost emise:

a.

intre 80 si 100 de idei;

b.

 intre 10 si 20 de idei;

c.

intre 40 si 50 de idei;

d.

intre 5 si 10 idei.

            

           ANS A

           136.      Ce presupune faptul ca tabloul de bord trebuie sa aiba o dimensiune sinoptica?

a.

 trebuie sa puna la dispozitia utilizatorului informatii pertinente referitoare la realizarile domeniului condus si cauzele care le genereaza;

b.

trebuie sa faciliteze citirea rapida a informatiilor cuprinse;

c.

trebuie sa asigure transmiterea in timp real a informatiilor;

d.

trebuie sa cuprinda informatii care sa permita conturarea viitorului firmei si a componentelor sale organizatorice;

e.

trebuie sa cuprinda informatii care sa reflecte cat mai fidel realitatea din domeniul condus.

ANS B

           137.      Care este cel mai frecvent utilizata metoda specifica  de management?

a.

delegarea;

b.

diagnosticarea;

c.

sedinta;

d.

tabloul de bord.

 

ANS C

           138.      In functie de complexitatea si dificultatea problemei dezbatute, reuniunea de creativitate din cadrul metodei brainstorming se recomanda sa dureze:

a.

1 – 1,5 ore;

b.

15 – 45 minute;

c.

2 – 3 ore;

d.

 se desfasoara pe parcursul mai multor zile.

ANS B

           139.      In cazul metodei Philips 66 se recomanda ca numarul grupurilor de creativitate sa nu fie mai mare de:

a.

6;

b.

5;

c.

7;

d.

4.

ANS B

           140.      Care dintre urmatoarele afirmatii, referitoare la metoda Philips 66, nu este adevarata?

a.

metoda consta in formularea orala a ideilor, propunerilor pe care participantii le au in legatura cu subiectul analizat;

b.

aceasta metoda presupune ca dezbaterile sa dureze de cel mult 1 ora;

c.

aceasta metoda presupune participarea a aproximativ 30 de participanti;

d.

aceasta metoda se axeaza pe emiterea de idei noi la nivelul mai multor grupuri.

ANS B

           141.      Pe parcursul derularii metodei sinecticii se acorda o mare importanta:

a.

cunostintelor teoretice ale participantilor;

b.

cunostintelor practice ale participantilor;

c.

exeperientei participantilor;

d.

starilor psihologice ale participantilor.

 

ANS D

           142.      Care dintre urmatoarele afirmatii, referitoare la sinectica, nu este adevarata?

a.

 folosirea sinecticii se face de catre un grup alcatuit, de regula din 5 – 8 persoane;

b.

pe parcursul derularii se acorda o mare importanta starilor psihologice;

c.

grupul de creativitate folosit in cazul acestei metode are o componenta omogena;

d.

poate fi utilizata in solutionarea celor mai diferite probleme cu care se confrunta managerii din societati comerciale si regii autonome.

ANS C

           143.      Care este ordinea etapelor ce trebuie parcurse pentru implementarea matricei descoperirilor?

            A) Realizarea tuturor combinatiilor de doua sau mai multe variabile cu ajutorul unei matrici bi sau tridimensionale;

            B) Analiza si caracterizarea solutiilor aplicabile in prezent din punct de vedere al resurselor necesare si efectelor generate;

            C)  Examinarea combinatiilor rezultate si gruparea lor in functie de utilitate;

            D) Prezentarea solutiilor managerilor;

            E) Diagnosticarea domeniului in care se doreste obtinerea de idei noi si evaluarea tuturor variabilelor semnificative implicate.

a.

E, A, C, B, D;

b.

E, C, A, B, D;

c.

A, E, C, B, D;

d.

A, E, B, C, D.

ANS A

           144.      Care dintre urmatoarele reprezinta un avantaj specific matricei descoperirilor?

a.

necesita un volum redus de timp;

b.

contribuie la obisnuirea managerilor de a-si raporta performantele la o situatie „ideala”;

c.

duce la sporirea responsabilitatii managerilor pentru activitatea desfasurata;

d.

ajuta la identificarea tuturor posibilitatilor actuale si viitoare de inovare intr-un anumit domeniu.

 

ANS D

           145.      In ce consta matricea descoperirilor?

a.

in efectuarea, de o maniera sistematica a tuturor combinatiilor posibile intre factorii de un anumit fel sau factori de doua categorii diferite, care influenteaza o anumita problema, pentru a genera idei noi;

b.

in emiterea de idei noi la nivelul mai multor grupuri de creativitate, de regula 5, a cate 6 participanti;

c.

in transmiterea unui ansamblu de informatii referitoare la o anumita problema, intr-o forma sintetica si prestabilita;

d.

in imbinarea creativitatii indivizilor cu cea a grupului, permitand fiecaruia sa se exprime la nivelul maxim al posibilitatilor.

ANS A

           146.      In ce consta metoda Delbecq?

a.

in adopatarea deciziilor, plecand de la ideea ca intuitia si cunostintele specialistilor in respectivul domeniu sunt esentiale;

b.

in adoptarea deciziilor pe baza utilizarii unui tabel care sa realizeze toate combinatiile posibile de factori ce pot influenta respectiva decizie;

c.

in adoptarea deciziilor pe baza evidentierii decalajelor dintre situatia actuala si o situatie ideala si a incercarii de a reduce aceste decalaje.

 

ANS C

           147.      Care dintre urmatoarele este un element specific metodei Delphi?

a.

identificarea diferentelor existente intre situatia actuala a firmei si o situatie ideala;

b.

intocmirea unor chestionare, completarea acestora de catre participanti, inapoierea chestionarului si reluarea acestui ciclu pana se obtine consensul a cel putin 50% dintre participanti;

c.

efectuarea intr-o maniera sistematica a tuturor combinatiilor posibile intre factorii care influenteaza o anumita problema cu care se confrunta managerul;

d.

emiterea de idei noi la nivelul mai multor grupuri de creativitate constituite din 6 persoane

ANS B

           148.      Care dintre urmatoarele elemente, nu reprezinta un dezavantaj al metodei Delphi?

a.

efortul apreciabil, material si de timp pe care il presupune;

b.

faptul ca exista riscul neluarii in considerare a opiniei unei parti apreciabile dintre cei mai buni specialisti ai firmei;

c.

obtinerea unei implicari majore a specialistilor contactati este dificila.

ANS B

           149.      Care dintre urmatoarele elemente, nu reprezinta un avantaj al metodei Delphi?

a.

valorificarea competentei unei parti apreciabile dintre cei mai buni specialisti ai firmei;

b.

analiza aprofundata a unor probleme majore finalizata in stabilirea unor concluzii si solutii pertinente;

c.

rationalizarea procesului decizional;

d.

usurinta cu care pot fi implicati specialistii contactati.

 

ANS D

 

 

           150.      Care dintre urmatoarele metode de stimulare a creativitatii personalului nu se inscrie in grupa metodelor intuitive?

a.

metoda brainstroming;

b.

metoda Delphi;

c.

reuniunea Philips 66;

d.

sinectica;

e.

matricea descoperirilor.

 

ANS E

           151.      In ce consta profesionalizarea elementelor metodologico-manageriale?

a.

in integrarea unor programe computerizate in cadrul sistemelor, metodelor si tehnicilor manageriale;

b.

in faptul ca exista un ansamblu complementar si coerent de sisteme, metode si tehnici manageriale cu o pronuntata specificitate si complexitate;

c.

in faptul ca cele mai multe dintre ele determina antrenarea salariatilor la realizarea actiunilor implicate;

d.

in faptul ca functionalitatea acestora este subordonata realizarii obiectivelor majore ale organizatiei;

e.

in faptul ca proiectarea, adaptarea si utilizarea acestora presupune implicarea sistematica a unui numar mare de manageri si specialisti.

ANS B

           152.      In ce consta caracterul motivational al elementelor metodologico-manageriale?

a.

in integrarea unor „soft”-uri in structura sistemelor, metodelor si tehnicilor manageriale;

b.

in faptul ca exista un ansamblu complementar si coerent de sisteme, metode si tehnici manageriale cu o pronuntata specificitate si complexitate;

c.

in faptul ca incorporeaza informatii, proceduri, reguli provenite din diferite domenii de sutdiu, avand o complexitate ridicata;

d.

in faptul ca proiectarea, adaptarea si utilizarea acestora presupune implicarea sistematica a unui numar mare de manageri si specialisti;

e.

in faptul ca cele mai multe dintre ele determina antrenarea salariatilor la realizarea actiunilor implicate.

 

ANS E

           153.      In ce consta internationalizarea elementelor metodologico-manageriale?

a.

in preluarea de sisteme, metode si tehnici manageriale concepute intr-o tara, de catre alte tari;

b.

in faptul ca exista un ansamblu complementar si coerent de sisteme, metode si tehnici manageriale cu o pronuntata specificitate si complexitate;

c.

in faptul ca incorporeaza informatii, proceduri, reguli provenite din diferite domenii de sutdiu, avand o complexitate ridicata;

d.

in faptul ca proiectarea, adaptarea si utilizarea acestora presupune implicarea sistematica a unui numar mare de manageri si specialisti;

e.

in faptul ca cele mai multe dintre ele determina antrenarea salariatilor la realizarea actiunilor implicate.

ANS A

           154.      In ce consta cresterea gradului de sofisticare a elementelor metodologico-manageriale?

a.

in integrarea unor programe computerizate in cadrul sistemelor, metodelor si tehnicilor manageriale;

b.

in faptul ca incorporeaza informatii, proceduri, reguli provenite din diferite domenii de sutdiu, avand o complexitate ridicata;

c.

in faptul ca cele mai multe dintre ele determina antrenarea salariatilor la realizarea actiunilor implicate;

d.

in faptul ca functionalitatea acestora este subordonata realizarii obiectivelor majore ale organizatiei;

e.

in faptul ca proiectarea, adaptarea si utilizarea acestora presupune implicarea sistematica a unui numar mare de manageri si specialisti.

ANS B

           155.      In ce consta viziunea sistemica a elementelor metodologico-manageriale?

a.

in integrarea unor programe computerizate in cadrul sistemelor, metodelor si tehnicilor manageriale;

b.

in faptul ca incorporeaza informatii, proceduri, reguli provenite din diferite domenii de studiu, avand o complexitate ridicata;

c.

in faptul ca cele mai multe dintre ele determina antrenarea salariatilor la realizarea actiunilor implicate;

d.

in faptul ca functionalitatea acestora este subordonata realizarii obiectivelor majore ale organizatiei;

e.

 in faptul ca proiectarea, adaptarea si utilizarea acestora presupune implicarea sistematica a unui numar mare de manageri si specialisti.

ANS D

           156.      In ce consta computerizarea crescanda a elementelor metodologico-manageriale?

a.

in integrarea unor „soft”-uri in structura sistemelor, metodelor si tehnicilor manageriale;

b.

in faptul ca exista un ansamblu complementar si coerent de sisteme, metode si tehnici manageriale cu o pronuntata specificitate si complexitate;

c.

in faptul ca incorporeaza informatii, proceduri, reguli provenite din diferite domenii de sutdiu, avand o complexitate ridicata;

d.

in faptul ca proiectarea, adaptarea si utilizarea acestora presupune implicarea sistematica a unui numar mare de manageri si specialisti;

e.

in faptul ca cele mai multe dintre ele determina antrenarea salariatilor la realizarea actiunilor implicate.

ANS A












Document Info


Accesari: 3449
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.




Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )