Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload


Transparenta decizionala este un factor important in satisfacerea cetatenilor de catre administratia publica


TRANSPARENTA DECIZIONALA ESTE UN FACTOR IMPORTANT IN SATISFACEREA CETATENILOR DE CATRE ADMINISTRATIA PUBLICA


Prezentarea teoriei:


Lucrarea de fata se vrea a fi o analiza a ceea ce inseamna comunicarea dintre administratia publica si cetatean, disponibilitatea administratiei publice de a se implica ceateanul in procesul decizional precum si disponibilitatea ceateanului de a se implica. Este o analiza a ceea ce inseamna liberul acces la informatiile de interes public si transparenta decizionala,cadrul aparitiei lor si prevederile legale prin care acestea sunt reglementate. Astfel voi analiza adoptarea legilor care ofera cetatenului dreptul de a participa la viata comunitatii sale prin implicarea in proiectele administratiei si in procesul decizional precum si dreptul sau de a fi un „controlor” voluntar al administratiei publice in vederea utilizarii in interesul cetatenului a banului public. Voi analiza si relatia administratiei publice cu cetateanul si cu formele asociative ale acestuia;asfel vom vedea ce presupune atributul de cetatean intr-un regim democratic.
In analiza problemei supuse spre cercetare si anume modalitatea in care cetatenii judetului Bistrita-Nasaud sunt constienti de drepturile lor in ceea ce priveste implicarea lor in proiectele administratiei publice care privesc in mod direct comunitatea voi porni de la urmatoarele ipoteze:

1. Implicarea cetatenilor in luarea deciziilor de interes public variaza in functie de dorinta autoritatilor sau institutiilor publice de a-i implica pe acestia in procesul decizional.

2. Gradul de multumire a cetatenilor fata de modul in care autoritatile publice faciliteaza accesul la informatiile de interes public depinde de nivelul de deschidere a acestora fata de cetatean.

3. Gradul de implicare a cetatenilor in procesul decizional este conditionat de increderea pe care cetateanul o are in autoritatile publice.

Operationalizarea datelor:


Ipoteza nr. 1.

Variabila dependenta- Implicarea cetatenilor in luarea deciziilor de interes public.

Variabila independenta- Dorinta autoritatilor sau institutiilor publice de a implica cetateni in procesul decizional.


Ipoteza nr. 2.

Variabaila dependenta- Gradul de multumire a cetatenilor in raport cu facilitarea la accesul de informatii de interes public de catre autoritatile publice.

Variabila independenta –Gradul de deschidere a autoritatilor publice fata de cetatean.


Ipoteza nr. 3.

Variabila dependenta- Gradul de implicare a cetatenilor in procesul decizional.

Variabila independenta- Increderea cetatenilor in autoritaile publice.


Definitii:

Prin variabila se intelege o anumita categorie care a fost cuantificata sau masurata. Cea mai intalnita clasificare a lor, imparte variabilele in patru tipuri: nominale (categoriale), ordinale, de tip interval si de tip raport. Primele doua tipuri sunt calitative, ultimele doua cantitative (numerice).

VARIÁBIL, -A, variabile, -e, adj. Care variaza; susceptibil de a se schimba; schimbator. (Mat.) Cantitați (sau marimi) variabile = cantitați (sau marimi) susceptibile de a-și schimba valoarea fața de altele, care raman constante. (Mat.; substantivat, f.) Cantitate care ia succesiv diferite valori (in cursul unui calcul); p.gener. cantitate, element etc. care variaza. (Despre cuvinte) care are forme diferite, care iși schimba terminația. [Pr.: -ri-a] – Din fr. variable, lat. variabilis.

O mare parte a analizelor statistice uzuale se ocupa cu anlaiza relatiei intre doua variabile statistice, ce corespund aceluiasi grpu de obicete/instanta. Pentru a o identifica ,se studiaza relatia dintre cele doua caracteristice/atribute masurate pe obicetele dintr-un anumit set. Cu alte cuvinte, este vorba de doua serii statistice in care cuplurile de valori (x, y,)corespund cuplului de variabile statistice (X,Y) sunt masurate de acelasi obiect.

Exista doua motive pentru care se efectueaza un asemenea studiu: Descrierea relatiei care ar putea exista intre cele doua variabile; In ipoteza existentei unei legaturi reale intre ele,identificata in prima instanta , sa se poata prognostica valorile uneia in raport cu valorile celeilate pe baza ecuatiei de regresie.

Modul de prezentare a legaturii liniare dintre doua variabile,atunci cand aceasta exista, se numeste metoda regresiei liniare(linear regression).pentru acesta se considera una dintre variabile ca variabila dependenta ,iar cealata variabila ca variabila depenedenta. Legatura liniara dintre cele doua variabile este descrisa de o ecuatie liniara, ecuatia de regresie.


Metodologia :


Ca elemente de metodologie o sa folosesc in acest studiu este directa;sondajul de opinie.Consider ca este cea mai eficienta metoda si cea mai des intalnita ;pentru ca cetatenii sa poata raspunde fara retineri, in ceea ce priveste implicarea lor in proiectele administratiei publice si comunicarea cu institutiile publice.Metoda de cercetare utilizata este sondajul de opinie, utilizand ca instrument de cercetare chestionarul, care cuprinde 21 intrebari. ; si avand si un limbaj accesibil. Esantionarea va fi aleatoare, prin stratificare (pe varsta, sex , etc); vor fi chestionati cetateni ai judetului Bistrita-Nasaud,un numar de 30 de persoane ; care au varsta de peste 18 ani ; in vederea surprinderii nivelului de satisafactie pe care acestia o resimt referitor la implicarea lor in procesul de luare a deciziei administrative de interes general.


Chestionar privind: (toate datele sunt confidentiale)


TRANSPARENTA DECIZIONALA ESTE UN FACTOR IMPORTANT IN SATISFACEREA CETATENILOR DE CATRE ADMINISTRATIA PUBLICA1. Varsta dumneavoastra :

1.intre 18-25 de ani

2.intre 25-35 de ani

3.intre 35-50 de ani

4.peste 50 de ani.


2. Sexul

1.Masculin

2.Feminin


3. Nivelul de studii absolvite

1.fara scoala

2.scoala primara

3.pana in 8 clase

4.scoala profesionala

5.liceu

6.scoala postliceala

7.studii superioare


4. Aveti cunostinta de existenta unei legi a transparentei decizionale care va permite implicarea in procesul de luare a deciziilor de interes general ale autoritatilor administratiei publice?

1.Da

2.Nu

3.Nu stiu/Nu raspund.


5. Considerati utila participarea cetatenilor la luarea deciziilor de interes general ?

1.Da

2.Nu

3.Nu stiu/Nu raspund.


6. Cat de multumit sunteti de modul in care autoritatile publice va faciliteaza accesul la informatiile de interes public ?

1.Foarte multumit

2.Multumit

3.Putin multumit

4.Deloc multumit

5.Nu stiu/Nu raspund.


7. Cunoasteti faptul ca sedintele autoritatilor locale in care se dezbat probleme privind comunitatea permit si participarea cetatenilor?

1.Da

2.Nu

3.Nu stiu/Nu raspund.


8. De cate ori ati solicitat informatii de interes public ?

1.Niciodata

2.Cel putin o data.

3.De mai mult de 10 ori.

4.Nu stiu/Nu raspund.


9. Ati fost consultat vreodata de catre autoritatile locale in probleme de interes general ?

1.Da

2.Nu

3.Nu stiu/Nu raspund.


10. Ati participat vreodata la o intrunire a autoritatilor administratiei publice locale ?

1.Da

2.Nu

3.Nu stiu/Nu raspund.


11. Cunoasteti faptul ca puteti trimite sugetii sau propuneri privind elaborarea actelor normative autoritatilor publice locale?

1.Da

2.Nu

3.Nu stiu/Nu raspund.


12. Ati trimis vreodata sugestii sau recomandari autoritatilor administratiei publice ?

1.Da

2.Nu

3.Nu stiu/Nu raspund.


13.Ati depus vreodata o plangere sau o cerere administratiei publice ?

1.Da

2.Nu

3.Nu stiu/Nu raspund.

Daca raspunsul este Nu se va trece direct la intrebarea nr.15.


14. A fost rezolvata in timp util?

1.Da

2.Nu

3.Nu stiu/Nu raspund.


15. Ati actionat vreodata autoritatilor publice in instanta pentru incalcarea dreptului de a primi informatii de interes public sau de a va implica in luarea deciziilor de interes general ?

1.Da

2.Nu

3.Nu stiu/Nu raspund.


16. Apreciati nivelul de incredere pe care il aveti fata de institutiile publice ?

1.Foarte ridicat

2.Ridicat

3.Scazut

4.Foarte scazut

5.Deloc.


17. Pe o scala de la 1 la 10 (in care 1 reprezinta cel mai scazut si 10 cel mai ridicat) apreciati deschiderea autoritailor administratiei publice fata de cetatean :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10
18. Sunteti dispus ca pe viitor sa va implicati mai mult in viata comunitatii din care faceti parte ?

1.Da

2.Nu

3.Nu stiu/Nu raspund.


19. Faceti parte dintr-un grup de interes (sindicat, ONG ) ?

1.Da

2.Nu

3.Nu stiu/Nu raspund.


20. V-ati dori sa faceti parte dintr-un grup de interes pe viitor ?

1.Da

2.Nu

3.Nu stiu/Nu raspund.


21. Considerati ca pe viitor va exista o mai buna colaborare intre autoritatile administratiei publice si cetateni ?

1.Da

2.Nu

3.Nu stiu/Nu raspund.
Document Info


Accesari: 208
Apreciat: hand

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )