Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Evonymus europaea - Salba moale, voniceriu

Botanica


Evonymus europaea - Salba moale, voniceriu

Arbust sau arbore pâna la 6 m. Scoarta ramurilor poarta câte 4 muchii aripate. Frunze alungit lanceolate sau ovat eliptice, la baza îngustate, cre 19219u2020t nat serate, pe dos albastrui verzi. Flori verzi galbui de 1 cm diametru, dispuse în dicazii. Alcatuirea florii: 4 sepale, 4 petale, 4 stamine. Fructul capsula ce se deschide la maturitate prin 4 valve. Creste prin paduri, crânguri si tufarisuri, în regiunea de câmpie si de deal.Importanta farmaceutica prezinta scoarta, frunzele si semintele ce au proprietati purgative. În scoarta radacinilor se afla 1-6 % gutaperca. Scoarta tulpinii contine materii tanante, rasina, asparagina, si glicozidul evonimina cu actiune cardiotonica asemanatoare cu a glicozidului obtinut din Digitalis De asemenea si fructul contine evonimina. Din seminte se obtine triacetina, cu actiune hipertensiva.

Evonymus verrucosa - Salba râioasa

Arbust de 1-3 m, cu lujerii acoperiti de numeroase verucozitati brune. Frunze ovate, ovat lanceolate sau alungit eliptice, acuminate, fin crenat serate rotunjite la baza. Flori brunii, de 6 mm diametru, dispuse câte 2-3 în dicazii, pe un peduncul de 3-4 cm lungime. Floarea pe tipul 4: 4 sepale, 4 petale, 4 stamine, 4 carpele. Fructul capsula rosie cu 4 lobi si cu seminte negre înconjurate de un aril portocaliu. Creste prin paduri, crânguri, tufarisuri.

Importanta farmaceutica prezinta scoarta radacinilor ce contine gutaperca, din care se fabrica izolatoare pentru firele cablurilor, materiale medicale si materiale pentru industria chimica. Scoarta se utiliza empiric si ca purgativ drastic. Semintele contin glicozide cardiotonice.

Fam. Aquifoliaceae

Cuprinde arbusti subtropicali cu frunze lucioase prevazute pe margini cu tepi. Flori axilare, hermafrodite, actinomorfe, pentamere. Fruct drupa.


Document Info


Accesari: 4074
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )