Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
EXPERIMENTUL DE LA GENEVA

diverse
La Geneva a început cel mai amplu experiment stiintific. Oamenii de stiinta au pus în functiune la 10, ora României, cel mai mare accelerator de particule elementare construit vreodata, care le va permite sa recreeze, printre altele, condi# 717l1116h 5;iile care au existat in primele momente ale Big-Bang si nu va crea Big-Bang-ul in sine.
Concret, într-un tunel de 27 de km, la 100 metri sub pamânt, 1 miliard de particule se vor ciocni în fiecare secunda. Datele obtinute ar putea fi inscriptionate, anual, pe 100.000 de CD-uri, în conditiile în care experimentul se va desfasura pe parcursul a 15 ani.

Cei 9.000 de savanti, printre care si 70 de români, spera sa demonstreze, printre altele, ce sta la baza Universului, mai concret, din ce este formata toata lumea.

În lume, exista la acest moment doua teorii celebre care explica mai mult sau mai putin cele mai mici, inimaginabil de mici, entitati care formeaza fiecare lucru pe care-l vedem în jurul nostru.

Majoritatea savantilor sustine teoria Modelului Standard care prevede ca lumea subatomica este formata doar din particule, iar restul comunitatii stiintifice a adoptat teoria corzilor care merge mai departe si sustine ca exista entitati si mai mici decât particulele, numite corzi, care vibreaza

Practic, cele doua teorii stau în descoperirea bosonului Higss (în cazul Modelului Standard) si a gravitonului (în cazul corzilor). În timp ce despre bosonul Higss se crede ca este cel care da masa celorlalte particule, descoperirea gravitonului ar demonsta existenta gravitatiei la nivel subatomic.

Cu alte cuvinte, acesta este Sfântul Graal al fizicii moderne: explicarea tuturor fortelor cunoscute în macro si micro-cosmos. Pâna acum, s-au descoperit patru forte de care am auzit cu totii: electromagnetica, nucleara, slaba si gravitationala.Scopul savantilor este de a arata ca aceste patru forte exista toate atât la nivel lucrurilor mari, cum sunt planetele de exemplu, cât si la nivelul lucrurilor mici, respectiv lumea sub-atomica. Marea problema a savantilor actuali este ca înca nu au descoperit cum si daca forta gravitationala opereaza la nivel subatomic... La nivel de macro-cosmos cel care a aratat existenta fortei gravitationale a fost nimeni altul decât celebrul Albert Einstein, atunci când acesta a formulat Teoria Relativitatii Generale, teorie care a explicat, de fapt, gravitatia, la sute de ani de când Isaac Newton a descoperit-o. Newton nu stia însa cum functioneaza. 
ZAMFIRESCU RALUCA IOANA

clasa a-VII-a A

Document Info


Accesari: 2592
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )