Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


FEDERATIA CRESCATORILOR DE PORUMBEI DIN ROMANIA REGULAMENTUL NATIONAL PENTRU PRACTICAREA SPORTULUI CU PORUMBEI CALATORI

diverse


FEDERATIA CRESCATORILOR DE PORUMBEI DIN ROMANIA

REGULAMENTUL NATIONAL

PENTRU PRACTICAREA SPORTULUI CU PORUMBEI CĂLĂTORI
 a)   Concursurile cu porumbei calatori - clasa sport, se organizeaza pe distante mai mari de 100 km (loc lansare - loc sosire), cu participarea: 1) - a cel putin 250 porumbei, ce apartin unui numar de cel putin 20 columbofili pentru categoriile de distanta I (100-400 km) - viteza si II (300-500 km) - demifond si: 2). - a cel putin 250 porumbei apartinānd unui numar de cel putin 40 columbofili pentru categoriile III (peste 500 km) - fond si maraton si IV (general - dar la concursurile de fond si maraton, ale acestei categorii) si minimum 50 columbofili la categoria Maraton International.

  b)  Pentru concursurile cu porumbei calatori - clasa standard, sunt necesari minimum 150 porumbei angajati si minimum 20 columbofili participanti (indiferent de categoria de concurs).

Art. 4. a) Membrii columbofili ai unei asociatii participa la concursuri cu asociatia de unde fac parte si unde si-au achitat obligatoriu cotizatia de membru columbofil pe anul in curs. Columbofilii pot opta sa concureze si in alte asociatii daca sunt primiti de acestea.

Art. 5. Federatiile sau asociatiile pot organiza concursuri pentru toate categoriile

a) CNS cu acordul Comitetului Director al FCPR avizeaza planurile de zbor ale asociatiilor īn privinta concursurilor vis a vis de numarul lor si a perioadei de desfasurare.

b) Asociatiile care doresc sa organizeze concursuri vor depune la CNS, pīna la 15 martie, planul de zbor si un memoriu justificativ, prin care, atāt presedintele asociatiei cāt si responsabilul tehnic-sportiv al asociatiei, īn deplina responsabilitate, vor garanta reusita concursurilor, motivand prin mijloacele existente la nivelul fiecarei asociatii (conform anexei nr. 1 si anexei nr. 2);

c) CNS īn colaborare cu Comitetul Director al FCPR avizeaza planurile de zbor si memoriile asociatiilor care vor organiza zboruri si prin circulara de lucru pana la 31 martie, anunta toate asociatiile asupra deciziilor luate.

d) Participarea la concursurile de fond, se face la alegere de catre fiecare membru sau asociatie, īn functie de obiectivele urmarite, īntocmind un plan de zbor comun cu asociatiile participante la concursuri.

e) Dispozitiile, conditiile si clauzele, conform prezentului Regulament National Sportiv (R.N.S), vor fi stipulate īntr-un protocol respectat de catre toti membrii si asociatiile participante, pentru reusita deplina a concursurilor.

f) O asociatie poate face doua planuri de zbor pe rute de zbor diferite si orice crescator poate participa la alegere pe una din ele, obligatoriu pe o sigura ruta de zbor de la inceput pana la sfarsit.

Art 6. - CNS cu acordul Comitetului Director al FCPR intocmeste anual lista omologatorilor concursurilor columbofile organizate de asociatiile afiliate la FCPR, lista ce va fi difuzata asociatiilor prin circulara de lucru la īnceputul anului competitional.


Capitolul   III

Programul concursurilor


Art. 7. a) Concursurile sportive columbofile pentru porumbeii sunt acceptate īncepānd din ultima sāmbata a lunii aprilie si terminīndu-se īn a doua duminica a lunii septembrie iar pentru porumbeii pui perioada acceptata este de la 15 iulie la 15 octombrie a fiecarui an.

b) Īn functie de doleantele membrilor columbofili, a posiblitatilor fiecarei asociatii, a categoriilor de concursuri urmarite īn a se realiza baremurile FCI, Comisia tehnic sportiva a asociatiei va intocmi planul de concursuri (planul de zbor) avīnd īn vedere ca si cea mai apropiata crescatorie, īn ceea ce priveste distantele de zbor, sa aibe sanse certe la realizarea baremului.

c) Modul de ordonare si de intercalare a categoriilor, ca si numarul de concursuri se lasa la latitudinea comisiiilor tehnic-sportive, numarul concursurilor putānd fi mai mare decāt numarul prevazut īn barem, tināndu-se cont si de cuprinsul articolului 47 aliniatele a si b din prezentul R.N.S.

Art. 8. a) Planul de concursuri va contine urmatoarele rubrici (conform anexei 2):

1.Antet

2. Numarul concursului

3. Localitatea de lansare, (de peste hotare- tara respectiva)

4. Data, adresa si intervalul īn care se imbarca porumbeii;

5. Punctul de frontiera;

6. Data lansarii;

b) Distanta de la locul de lansare la crescatoria fiecarui columbofil, pentru fiecare concurs este cea masurata cu G.P.S si omologata de FCPR. In acest sens, īnaintea concursurilor conducerea fiecarei asociatii va desemna o comisie formata din trei membri columbofili ce se va deplasa la domiciliul columbofilului si ulterior masurarii cu aparat GPS va trimite coordonatele la fima specializata si confirmata de Comitetul Director al FCPR care va trimite asociatiei coordonatele crescatorului pentru definitivarea listei cu distante. Rezultatele se vor finaliza īn liste cu localitatile solicitate si distanta respectiva; un exemplar se va īnmāna titularului iar un exemplar va ramāne la Comisia tehnic-sportiva a asociatiei. Firma specializata trimite distantele calculate si la FCPR

Cu ocazia aparitiei de noi membri columbofili sunt necesare masuratori.

Distanta īn km, necesara, omologata este cea cu trei zecimale.

c) Planurile concursurilor, īn trei exemplare, trebuie obligatoriu, semnate cu numele si prenumele scrise citet, de catre presedintele si responsabilul tehnic-sportiv a asociatiei si stampilate corespunzator. Aceste trei exemplare se vor trimite obligatoriu la CNS pentru avizare pāna la 15 martie. Un exemplar va ramāne la dosarul asociatiei arhivat la FCPR iar, doua exemplare vor fi returnate asociatiei. Un exemplar al planului de concursuri va insoti dosarul primului concurs catre omologatorul concursurilor desemnat de CNS, spre luare la cunostinta si urmarire.

d) CNS va analiza toate planurile de concursuri primite; īn cazul concursurilor de peste hotare va cumula concursuri cu lansari din diferite localitati si va face demersuri sportiv - diplomatice cu conducerile columbofile ale tarilor respective pentru obtinere de aprobari - invitatii scrise, īn timp util; dupa primirea avizelor necesare va aduce la cunostinta asociatiilor, prin circulara de lucru, lista cu numele si adresele delegatilor - observatori care vor aviza lansarile fiecarui concurs precum si invitatia de a lansa porumbei - īn limba tarii respective (invitatie necesara obligator la punctele de frontiera).


Capitolul   IV

Inscrierea porumbeilor īn concurs


Art. 9. - Numai crescatorii de porumbei care sunt membri columbofili (cu cotizatia platita la zi), cu legitimatia (licenta) semnata, nesuspendati, (posibil si īn tandem), cu toate obligatiile achitate catre asociatie si FCPR, care se regasesc īn tabelul cu membri columbofili ai asociatiei (un tabel va fi īn dosarul asociatiei arhivat la FCPR si altul la omologator) vor fi autorizati sa participe la concursurile columbofile.

Art 10. - Un porumbel poate participa la concursuri intr-un an sub numele unui singur columbofil sau tandem columbofil. Cei care participa īn tandem trebuie sa fie membri columbofili cu toate obligatiile achitate catre asociatie si FCPR. Tandemurile se accepta īn cazurile īn care porumbeii apartin unei crescatorii cu o singura adresa.

Art. 11 a) Listele porumbeilor maturi si tineri ce urmeaza sa participe la concursuri īn sezonul competitional primavara-vara (lista de start) - c 24524m129y onform anexei nr. 4 - se īntocmesc de catre fiecare columbofil, īn dublu exemplar, vor fi semnate cu numele si prenumele acestuia si licenta vor fi predate comisiei tehnic-sportive a asociatiei pāna la 01 aprilie a anului respectiv. Un exemplar din lista ramāne la asociatie iar al doilea exemplar se expediaza omologatorului concursurilor īmpreuna cu dosarul primului concurs, īn listele de start vor fi consemnati numai porumbeii din crescatoria proprie iar īncepānd cu porumbeii eclozionati īn anul 2003 numai cu titluri de proprietate.

b) Listele de start cu porumbeii pui, pentru concursurile din vara - toamna vor fi trimise la omologator o data cu dosarul primului concurs.

Art. 12. a) Inscrierea porumbeilor intr-un concurs se face, de catre columbofil, pe fise colective de cromometrare - tip FCPR (anexa nr. 5) īn doua exemplare pentru toate categoriile de distante. Fisele sunt puse la dispozitie de catre asociatie. Cei care folosesc ceasuri electronice computerizate au fisa de cronometrare īn memoria calculatorului care trebuie sa fie listata. Inscrierea porumbeilor īn fisa proprie se poate face la domiciliu sau la locul de clemare si īmbarcare, īnaintea sau in timpul prezentarii porumbeilor pentru clemare.

b) Participantul la concurs este direct raspunzator de corectitudinea īnscrierii urmatoarelor date pe fisa proprie: asociatia, seria ceasului constatator, distanta omologata cu trei zecimale, localitatea de lansare, data concursului, seria de pe inelul genealogic al porumbelului, anul, sexul, numele si prenumele columbofilului (eventual tandemul), numarul de telefon, numarul de licenta (legitimatie) adresa exacta a volierei, semnatura proprie.

c) La toate categoriile de distanta ( I, II si III si maraton) primii 5 porumbei de pe prima fisa de cronometrare formeaza echipa columbofilului si va fi special delimitata (subliniata).

d) Inscrierea porumbeilor pe fise colective de cronometrare se face numai cu pasta, citet si fara stersaturi - pentru cele doua exemplare se va folosi indigo (plombagina) - se pot folosi si fise speciale autocopiatoare.


Capitolul  V

Clemarea si īmbarcarea porumbeilor


Art. 13. - Clemarea porumbeilor iar apoi īmbarcarea lor īn mijlocul de transport specific columbofil se face īn centrul sau īn centrele (īn functie de felul concursului) stabilite de organizatori si īntr-o anumita perioada de timp (ce trebuie respectata de columbofili), detalii ce vor fi aduse anticipat la cunostinta columbofililor, īn sedinte, telefonic sau scris. La toate concursurile organizate la categoriile I II III si maraton pot fi unul sau mai multe centre de clemare si īmbarcare.

Imbarcarea porumbeilor se poate amana sau devansa cu 1 - 2 zile fata de data concursului din motive meteorologice (timp nefavorabil) fara a impieta planul de zbor.

Intotdeauna, obligatoriu, la un centru de clemare si īmbarcare trebuie sa participe minimum 15 columbofili (sau tandemuri) si minimum 15 ceasuri de cronometrare pentru categoria I si a II-a si minimum 40 columbofili (sau tandemuri) si 40 de ceasuri la categoria a III-a fond si maraton

Art. 14 a) O comisie de clemare este formata din minimum 3 (trei) persoane. Asociatiile au obligatia sa aiba permanent delegati prezenti la clemarea si imbarcarea porumbeilor. Comisia va folosi masa de lucru, cleme de concurs, aparat de clemare (facultativ), pixuri, porumbeii si fisele de cronometrare prezentate de columbofil sau delegatul sau, īn functie de necesitati pot functiona mai multe comisii de clemare si imbarcare. Organizatorul isi asuma riscurile pentru aventuale erori ce apar din vina persoanelor ce nu sunt membri columbofili dar participa la comisiile de clemare.

b) Clemele de concurs folosite sunt de doua feluri: 1 - din cauciuc inelara, pe ambele fete avīnd marcate īn relief cāte o serie de cifre sau 2 - clema electromagnetica, proprie fiecarui porumbel si a carei serie interioara se afla īn memoria calculatorului (special pentru asemenea fel de clemare). Anual CNS va hotarī, īn functie de posibilitati, modelul clemelor ce se vor folosi īn īntreaga tara.


Art. 15. - a) Un membru al comisiei preia cāte un porumbel din cosul īn care au fost adusi, verifica starea de sanatate si seria inelului matricol, īl cauta si il localizeaza īn fisa de cronometrare completata si prezentata de columbofil; alt membru al comisiei de clemare preia o clema de concurs si scrie ambele serii īn dreptul porumbelului identificat; al treilea membru aplica clema respectiva pe piciorul porumbelului si il depune intr-un alt cos special pentru imbarcare sau īl va introduce direct intr-o boxa a mijlocului auto de transport porumbei. Se procedeaza astfel pāna la terminarea si completarea intregii fise de cronometrare a columbofilului respectiv, urmānd apoi alti columbofili cu porumbeii lor. La fel se procedeaza si la cei cu ceasuri electronice unde este obligatorie verificarea inelului matricol si inscrisul din ceas la introducerea in antena a piciorului cu cip.

b) La cei cu ceasuri electronice imbarcarea porumbeilor se face obligatoriu pe concursul nr. 1 (sau de la prima pozitie). Cand sunt mai multe concursuri in acelasi week-end se respecta ordinea cronologica a imbarcarilor. Listarea fisei de concurs se face obligatoriu imediat dupa fiecare imbarcare si va fi semnata de comisia de imbarcare dupa care este predata crescatorului pentru a-si completa datele de identificare. Completarea datelor se va face in prezenta comisiei de imbarcare. La ceasurile electronice folosite de mai multi crescatori se va trece numarul concursului in ordine crescatoare pentru fiecare crescator.

c) Fisa de cronometrare completata, cu bararea locurilor nefolosite din josul paginii, va fi semnata, la rubrica respectiva, de toti membrii comisiei de clemare cu numele si prenumele fiecaruia, licenta, numarul de telefon si semnatura proprie; fisa (ambele exemplare) vor ramāne la organizatori, cumulāndu-se toate, īn finalul clemarii, intr-un dosar de concurs.

d) Organizatorul īsi poate rezerva dreptul de a contramarca porumbeii prin stampilare pe aripa, daca se considera necesar acest lucru.

Art. 16. - a) Imbarcarea porumbeilor īn mijlocul de transport se face pe baza de sexe, īn toate boxele, astfel īncāt sa nu se creeze privilegii pentru porumbeii unor columbofili. Aceasta operatiune se face sub īndrumarea unui membru columbofil care va intocmi si diagrama concursului (anexa nr. īn care se va consemna numarul de porumbei existent īn fiecare boxa si numarul total in final. Ea va trebui sa contina precizat si numarul de metri patrati folosibili ai mijlocului de transport respectiv.

b) Numarul de porumbei imbarcati īn boxe pe unitatea de suprafata (1 metru patrat) este de maximum:

1. - 40, la concursurile de viteza si demifond;

2. - 35, la concursurile de fond, peste 500 km;

3. - 25, la concursurile nationale (internationale).

Art. 17. - Daca īn timpul clemarii sau īmbarcarii se elibereaza involuntar unul sau mai multi porumbei si acestia sunt ai columbofililor din localitatea de īmbarcare, porumbeii vor fi prezentati organizatorilor īn aceeasi zi. Daca acesti porumbei apartin unor asociatii din alte localitati ei vor fi declarati pāna īn prima zi a concursurilor, la ora 8.

Art. 18. - Dupa terminarea operatiunilor de clemare si īmbarcare a porumbeilor comisia tehnic sportiva a organizatorului concursului (īmpreuna cu delegati ai asociatiilor participante, cānd este cazul) vor intocmi Dosarul care va īnsoti mijlocul de transport porumbei la locul de lansare. Astfel cāte un exemplar al fiselor de cronometrare, asezate īn ordinea asociatiilor participante, vor fi stampilate si semnate dupa cum urmeaza:

- numai o stampila si semnatura asociatiei sau centrului de imbarcare

Tot din dosar mai face parte procesul verbal de lansare tip FCPR (īn trei exemplare) care se va completa la majoritatea rubricilor inclusiv evidenta pe asociatii a porumbeilor angajati, semnata si stampilata corespunzator de organizator.

Procesele verbale la concursurile din strainatate vor fi traduse īn limba nationala a delegatului-observator, a celui ce urmeaza sa confirme lansarea.

Diagrama concursului, a mijlocului auto de transport porumbei, īn doua exemplare, semnata si stampilata va face parte din dosar.

La concursurile din strainatate din dosar mai face parte Certificatul sanitar-veterinar (ce va fi semnat si stampilat la punctul sau punctele de frontiera);

Deplasarea mijlocului de transport in vederea colectarii porumbeilor de la mai multe centre de imbarcare se face cu boxele sigilate avand aplicate sigilii. La sosirea la noul centru de imbarcare se vor verifica sigiliile. 


Capitolul   VI

Reglarea, sigilarea si pornirea ceasurilor de cronometrare


Art. 19. - a) Columbofilii trebuie sa detina ceasuri de cronometrare conform modelelor aprobate de CNS si īn perfecta stare de functionare, cu banda de hārtie, tusiere de calitate si tuburi mici pentru introdus clemele de concurs (la ceasurile fara capac la disc sau fara clapeta la fiecare cuseta).

b) Orice ceas Heirman se va putea folosi numai cu carcasa de plastic de protectie prevazuta de fabricant sub capac si o saiba de la tusiera, de siguranta;

c) La ceasurile cu banda de hārtie dubla, banda valabila pentru concurs este banda de pe tamburul interior,

d) Orice ceas de cronometrare trebuie sa aiba trecut, pe o eticheta, la exterior, numele si prenumele proprietarului.

e) Abaterea acceptata de la ora exacta, īn plus sau minus, este de numai 3 minute pentru fiecare 24 de ore de functionare a ceasului ( mecanic sau electronic).

Art. 20. a) Sigilarea ceasurilor se face, indiferent de felul concursului, la centrul si īn perioada de clemare si imbarcare a porumbeilor.
d) Numai dupa marcajul de pornire a ceasurilor se va intocmi un proces verbal de pornire (anexa 8) īn care se vor mentiona: numele si prenumele proprietarului, seria si modelul ceasului, numarul cusetei de pe disc unde se va introduce prima clema, care va fi semnat de minimum 3 columbofili si stampilate.

e) Dupa terminarea operatiunilor de clemare, īmbarcare, sigilare a masinii cu porumbei si a ceasurilor, atāt stampila asociatiei organizatoare, clestele de sigilat cat si cheia de autorizare si evaluare a ceasurilor electronice se vor depune īntr-un dulap sau cutie speciala, īnchise, pe care se va aplica prin lipire o banda semnata de presedinte sau responsabilul tehnic sportiv (sigiliu). Acestea se vor elibera la sfarsitul concursului sau īn cazul avizarilor de lansari de porumbei de pe teritoriul judetului. Delegatii -observatori pot folosi stampile ale asociatiilor.

f) Daca īn momentul bataii de pornire a ceasurilor un ceas nu porneste se acorda 15 minute pentru desigilarea, verificarea si repunerea ceasului respectiv la + 15 minute, apoi se porneste si se sigileaza ceasul .


Capitolul   VII

Transportul porumbeilor la locurile de lansare


Art. 22. Transportul porumbeilor clemati se face numai cu mijloace specializate de transport obligatoriu sigilate dupa imbarcare, iar īn diagrama masinii se va specifica suprafata totala functionala a boxelor cu porumbei.

Art. 23. - a) Boxele trebuie sa fie prevazute cu sisteme de adapare si alimentare din exterior sau interior si sa aiba o īnaltime interioara de cel putin 22,5 cm. Boxele trebuie sa fie numerotate vizibil. In functie de tipul constructiv al mijlocului de transport mai sunt necesare : o scara mobila de acces, bidoane si jgheaburi pentru apa, saci cu māncare, matura si faras, etc.

b) Pentru transportul porumbeilor asociatiile trebuie sa faca apel la soferi si columbofili delegati - lansatori cu experienta. Ei vor fi instruiti de catre organizatori.

c) Porumbeii trebuie sa fie asigurati cu hrana si apa pentru ca īn cazurile īn care lansarea nu se poate efectua la data stabilita, din motive obiective (defectiune a masinii, vreme total nefavorabila, etc.) sa se poata amāna lansarea. In aceasta situatie, delegatul - lansator este obligat sa informeze telefonic conducerea asociatiei organizatoare iar aceasta, sa aduca situatia de fapt la cunostinta columbofililor participanti.

Art. 24. a) Dupa terminarea īmbarcarii porumbeilor, fiecare boxa sau seturi se boxe se sigileaza de catre organizator. In acest moment delegatul - lansator preia de la organizatori Dosarul ce contine:

1. trei exemplare a procesului verbal de lansare;

2. doua exemplare a diagramei masinii;

3.un exemplar a tuturor fiselor de cronometrare colectiva a porumbeilor īmbarcati;

4. numele, prenumele, adresa, nr. de telefon a delegatului - observator din localitatea de lansare a porumbeilor;

5. un plic obisnuit, pentru intern si unul special (cu valoare timbrata) la concursurile din strainatate, suma de bani necesara.

6. pentru concursurile din strainatate Certificatul sanitar-veterinar si certificatul fito-sanitar.

b) La concursurile de peste hotare, la punctele de trecere frontiera sunt necesare multiple documente legate de trasportator (acte sofer, acte masina: licenta, carte verde, etc.) si de porumbei. Invitatia columbofila a tarii unde va avea loc lansarea, certificat sanitar veterinar - obtinut cu ocazia imbarcarii porumbeilor, certificat fito-sanitar (pentru hrana pasarilor), declaratie de export temporar, adeverinte cu cont bancar, cod fiscal al asociatiei, pasapoarte, etc. Pentru reusita concursurilor se impune o vizita de documentare a asociatiei organizatoare, la punctul de frontiera ce urmeaza a fi tranzitat sau la un centru vamal teritorial.

Art. 25. - Delegatul - lansator trebuie sa acorde toate īngrijirile porumbeilor care-i sunt īncredintati atīt pe drum cat si la sosirea la locul de lansare (hrana, apa, parcare la umbra, īn liniste si aer liber, etc.). El va detine un ceas de māna reglat la ora oficiala a Romāniei si un telefon mobil.


Capitolul   VIII

Lansarea   porumbeilor


Art. . - a) Locurile de lansare vor fi aprobate de CNS, la īnceputul anului, conform planurilor de concursuri, atat din localitati unde functioneaza asociatii columbofile cāt si din alte localitati unde nu sunt asociatii (īn acest ultim caz, asociatia organizatoare va suporta contravaloarea drumului parcurs de delegatul-observator, īmputernicit de asociatia gazda).

b) Asociatiile organizatoare vor trimite din timp, prin recomandata cu confirmare de primire, planurile de concursuri presedintilor de asociatii de pe teritoriul carora urmeaza sa faca lansarile. Apoi cu cel putin 24 de ore īnaintea zilei si orei aproximative stabilite, conform planului, pentru lansare, organizatorii iau legatura telefonica cu presedintele sau alta persoana din conducere, pentru a stabili locul si ora īntalnirii masinii cu porumbei cu delegatul- observator. Pentru siguranta se vor prezenta si inca trei numere de telefon a unor columbofili din conducerea asociatiei primitoare.

Art. 27. a) Prezenta delegatului - observator este obligatorie la locul stabilit pentru intalnire si apoi la locul de lansare. Cu dosarul concursului in māna, privind pe diagrama, delegatul - observator verifica integritatea boxelor, a sigiliilor, daca toti porumbeii poseda inele si cleme de concurs si daca numarul de porumbei din mai multe boxe corespunde numarului trecut pe diagrama. Verificarea se face in mod operativ fara a impieta asupra orei programate pentru lansare.

Apoi se rup sigiliile, se scot lacatele sau suruburile de inchidere a usilor si la semnalul delegatului - lansator, privind la ceas, se elibereaza toti porumbeii. Numai dupa acest moment delegatul - observator completeaza rubricile procesului verbal de lansare (in trei exemplare), neuitand ziua si ora lansarii (la concursurile din strainatate ORA ROMĀNIEI) isi scrie numele si prenumele, adresa completa si numarul de telefon, aplica stampila si semneaza. Aplica stampila si semneaza si pe diagrama masinii (doua exemplare). Urmeaza aplicarea stampilei (fara semnatura) pe fiecare din fisele de cronometrare colectiva prezente in dosar in cazul depistarii unor nereguli se vor consemna in procesul verbal de lansare.

Delegatul - lansator va primi plicul deschis ce are completata adresa omologatorului concursului respectiv si introduce un exemplar al procesului verbal de lansare si un exemplar al diagramei. Deplasarea delegatului - observator va fi suportata de organizatori. Plicul, devenit scrisoare, se trimite, prin serviciul postal, de catre delegatul - observator din localitatea de lansare, imediat sau, cel tārziu, in prima saptamāna de dupa lansare.

b) In caz de forta majora (timp total nefavorabil, masina defecta etc.) se poate efectua lansarea din alta localitate cu aprobarea asociatiei organizatoare, a CNS (anuntat telefonic si apoi scris) si bineinteles a conducerii asociatiei columbofile care va desemna un delegat observator, al noii localitati, pentru avizarea lansarii. Noua localitatea va fi consemnata in procesul verbal de lansare.

c) In cazul in care delegatul - lansator nu soseste la lansare din motive exceptionale ce nu tin de culpa asocitiei organizatoare a concursului, confirmarea lansarii va fi data telefonic de Presedintele CNS sau daca acesta nu poate fi contactat de un membru al CNS care va informa imediat in scris FCPR despre aceasta lansare. Se va face dovada lansarii din acea localitate. Se accepta maxim un caz de acest tip intr-un sezon.


Capitolul   IX

Constatarea porumbeilor


Art. 28.- a) Tinānd cont de distanta dintre localitatea de lansare si crescatoria proprie, de conditiile meteorologice, a orei matinale de lansare - in principal a vitezei de zbor a primilor porumbei, columbofilul sau un "inlocuitor" al acestuia va astepta, cu ceasul de cronometrare functionānd (si trecut in procesele verbale de sigilare si de pornire) sosirea pasarilor, in ordinea sosirii in crescatorie, columbofilul deposedeaza porumbelul, de clema de concurs si o introduce (daca e cazul, mai intāi, intr-un tub mic inchis la un capat la toate ceasurile fara capac si clapeta) prin orificiul de acces īn ceasul de cronometrare sigilat (tubul mic se introduce cu deschiderea in jos) si imediat se  actioneaza mecanismul ceasului - o cheie, o pārghie, astfel incāt discul din interior sa se roteasca, iar mecanismul de imprimare sa stanteze ziua, ora, minutul si secunda marcarii pe banda de hārtie. S-a consemnat, astfel, constatarea porumbelului. Pe rānd si numai cāte o singura clema va fi introdusa īn ceas si "marcat" (actionat imediat mecanismul de rotire). Unei cleme de concurs din cuseta de pe circumferinta discului īi corespunde un marcaj complet de pe banda de hirtie.

b) Porumbeii clemati cu cleme magnetice vor fi inregistrati electronic, prin placa de la intrare in voliera, in memoria ceasului si īn lipsa columbofilului la crescatoria proprie.

c) Columbofilii care nu poseda ceas constatator, printr-o īntelegerea anterioara, introduc cleme de concurs intr-un ceas vecin.

d) Daca ceasul de cronometrare prezinta defectiuni sau se opreste si are deja introduse cleme de concurs, se poate rupe sigiliul si deschide, iar clemele se pot introduce, pe rānd, īn alt ceas cu obligatia ca banda ceasului defect si ceasul constatator sa fie aduse de columbofilul primitor sau proprietar la comisia de desigilare, anuntānd acest lucru; banda respectiva se ataseaza fisei de cronometrare proprii (in caz contrar se anuleaza rezultatele etapei respective la columbofilii in cauza).

e) Nu se ocupa niciodata ultima cuseta a ceasului mecanic sau electric.

Art. 29. - a) Durata maxima de concurs este urmatoarea:

   2 zile, inclusiv ziua lansarii - pentru distante de 100-400 km;

   3 zile, inclusiv ziua lansarii, pentru distante de 300-500 km;

   6 zile, inclusiv ziua lansarii, pentru concursurile peste 500 km.

b) Perioada unei zile de zbor este de la ora 05.00 la ora 22.00. Durata primei zile este de la ora lansarii pāna la ora 22.00.

c) Porumbeii pot fi constatati si īn timpul noptii (porumbei ce zboara si in conditii de vizibilitate redusa sau, din diverse motive, columbofilul depisteaza mai tārziu porumbelul sosit īn voliera).

Art. 30. - Daca este cazul, īn timpul constatarii porumbeilor (a perioadei de asteptare a porumbeilor) orice columbofil participant este obligat sa admita cel putin doi delegati (īmputerniciti telefonic) din partea asociatiei organizatoare, a omologatorilor, a membrilor CNS sau Comitet Director al FCPR care vor verifica porumbeii sositi, clemele si inelele acestora, ceasul constatator si marcarile acestuia (posibil introducerea unui biletel si un control "intermediar" la ceas) etc., dupa care vor intocmi un proces verbal, cu cele observate, care va fi īnaintat de urgenta conducerii asociatiei, CNS sau CD al FCPR. Membrii CD, CNS si omologatorii nu au nevoie de delegatie.

Art. 31. - a) In cazul concursurilor de fond si maraton (la toate concursurile peste 500 km) este obligatorie anuntarea telefonica a sosirii primilor doi porumbei (pe crescator) in maxim o ora de la marcarea in ceas. Anuntul va contine nume, prenume columbofil, asociatia, numar inel matricol porumbel, ziua, ora, minutul marcarii in ceas (conform anexei nr. 1) iar organizatorii isi rezerva dreptul de a controla sosirile anuntate de oricare columbofil. Neanuntarea telefonica a primilor doi porumbei sositi sau anuntarea tardiva (peste o ora de la sosire) conduce la anularea rezultatelor columbofilului la acel concurs. Se vor anunta numai porumbeii sositi in prima zi de concurs. Porumbeii sositi dupa ora 22.00 pot fi anuntati pana cel tarziu ora 06.00 a diminetii urmatoare.

b) Se considera prima zi de concurs ziua īn care sunt sositi si marcati īn ceas primii porumbei pe concurs (este posibil numai unul) chiar daca sunt sositi īn ziua a 2-a, a 3-a etc., dupa ziua lansarii.

c) Dublajele altor concursuri sunt acceptate īn timpul desfasurarii concursurilor de fond si maraton, cānd se pot face concursuri din categoriile I, II-a (īn acest caz benzile ceasurilor vor ramāne īn dosarele concursurilor de fond sau maraton).

d) La categorķa MARATON INTERNATIONAL, nou infiintata ramane norma oficiala a FCI, adica 4 etape de peste 800 km, cu o participare de minim 50 de columbofili si un total de minim 3200 km in 2 ani , din care minimum o etapa in fiecare an.

e) Categorķa MARATON NATIONAL se realizeaza prin parcurgerea a 2400 km in trei etape, fiecare peste 700 km cu participarea a minim 40 de crescatori, iar la doi ani (palmares) norma se dubleaza.

f) Perioada de organizare a concursurilor pentru maturi si tineret se poate decala in functie de EPIZOTII si CALAMITATI NATURALE dar sa nu depaseasca 15 etape pentru categorķa I si a II a respectand planul de zbor depus la CNS si aprobat.
Capitolul X

Desigilarea ceasurilor


Art. 32. - a) Dupa perioada de timp alocata desfasurarii concursului sau mai devreme (data stabilita de organizatori) columbofilul, avand in posesie ceasul constatator mecanic sau electronic unde a introdus clemele de concurs sau a inregistrat sosirile, se va deplasa la ora (mai devreme cu cel putin 30 minute fata de ora marcarii controlului final) la centrul stabilit de organizator pentru desigilare. Si ceilalti columbofili cu ceasuri defecte, oprite, fara cleme etc., trebuie sa fie prezenti. La concursurile categoriilor I si II se pot desigila ceasurile si īn prima zi de concurs.

b) Locul de desigilare poate fi īn unul sau mai multe centre dar cu respectarea obligatorie a prezentei a unui numar de 15 columbofili si 15 ceasuri la toate concursurile. Daca nu sunt indeplinite aceste conditii desigilarea incepand cu urmatoarea etapa se va face la centrul de imbarcare a porumbeilor. Organizatorul poate lua si alte masuri de siguranta.

c) Daca, din diverse motive un columbofil nu se prezinta cu ceasul la ora controlului final, ceasul respectiv, sigilat sau chiar cu sigiliul rupt, defect, oprit va fi adus obligatoriu la locul si data clemarii porumbeilor īn concursul urmator cānd īl va prezenta comisiei tehnic - sportive spre verificare. Dupa ultimul concurs ceasul si banda vor fi aduse la prima īntālnire la asociatie. Banda ceasului va fi atasata fisei de cronometrare corespunzatoare (a concursului anterior). In caz contrar se anuleaza rezultatele anului respectiv la columbofilul in cauza.

d). Imputernicitul centrului, la finalul desigilarii, va ridica toate actele si le va trimite, in cel tārziu trei zile, comisiei tehnic-spotive a asociatiei organizatoare si de aici clasificatorului pentru intocmirea clasamentului concursului.

Art. 33. - Comisia tehnic - sportiva a asociatiei organizatoare sau (īntr-un alt centru a asociatiei insarcinata cu desigilarea), va verifica, pe rānd, fiecare ceas, integritatea lui, prezenta sigiliului iar īn cuseta ultima (numarul acesteia trebuie trecut īn procesul verbal de desigilare) va introduce un biletel stampilat cu inscriptia "Control final". Exceptie fac ceasurile electronice computerizate. Fiecare ceas verificat este consemnat īn procesul verbal de desigilare (anexa nr.12). Toate aceste operatii se fac īnainte de ora stabilita pentru controlul final.

Art. 34. a) Presedintele sau un alt columbofil cu ceas de mare precizie (sau ceas atomic) anunta, cu voce tare, ora exacta a controlului final, moment īn care fiecare columbofil manevreaza mecanismul ceasului- cheie, parghie, marcand astfel controlul final. Apoi, dupa un interval de timp ce poate fi de la 1 minut la 10 minute, stabilit de organizatori, prin tragere la sorti a minutului (10 biletele de la 1 la 10) se face, de catre toti columbofilii al doilea marcaj de control final. Numai dupa aceasta a doua marcare se trage banda la geamul vizor. Nu se trage banda la ceasurile Junior sau Benzing Paloma, Benzing CC, īn schimb la ceasurile Heirman, Pllaschaert mai este nevoie de inca un marcaj "bataie, pontare".

b) Dupa marcaje, fiecare columbofil primeste fisa de cronometrare colectiva a porumbeilor proprii si asteapta, īn continuare desigilarea ceasului.

Art. 35. - Urmeaza desigilarea propriu-zisa care se face public de catre comisiile tehnic sportive intocmite īn acest sens. Comisia este formata din minimum trei persoane. La masa de lucru columbofilul prezinta ceasul sigilat si fisa de cronometrare colectiva. El va sta aproape, supraveghind īn liniste, operatiile de scoatere a clemelor din ceas si consemnarea acestora īn fisa de cronometrare. Un membru al comisiei rupe sigiliul ceasului, īl deschide si īn functie de modelul ceasului, extrage cu atentie mai īntāi discul cu cleme iar apoi banda de hārtie imprimata.

Daca se rupe banda in timpul manipularii ei de catre comisia de desigilare, se va face un proces-verbal īn acest sens iar banda va fi luata in considerare.

Are loc acum o prima verificare a benzii de ceas facuta de al doilea membru al comisiei care va urmari:

- īnsemnarile si stampilele de la incepul benzii;

- consemnarea numelui si prenumelui columbofilului sau a columbofililor care au marcat īn ceasul respectiv,

 - perforarea de control initial care trebuie sa fie īnainte de marcajul de control initial;

- marcajele sa fie vizibile, - zi, ore, minute, secunde (cadranele ce exprima acest lucru);

- marcajele de control final (minimum doua);

- perforarea benzii īn momentul deschiderii ceasului, unica, obligatoriu īn al doilea marcaj final sau dupa acesta;

Apoi va citi cu atentie primul control final - abaterea de la ora exacta, in plus sau in minus trebuie sa fie mai mica de 3 minute īn 24 ore de functionare a ceasului. Aceasta regula se aplica obligatoriu si la marcajul de control intermediar atunci cand e cazul.

In timpul al doilea se va face o verificare simultana, īncrucisata a marcajelor de pe banda, numarul si ordinea acestora cu ordinea clemelor aflate īn cusete pe circumferinta discului (mobilizat din ceas sau ramas īn ceas pe o latura a acestuia-dupa modelul ceasului). Ceasurile fara capac la disc sau fara clapete la cusete, prevazute de fabricant, trebuie sa contina clemele de cauciuc īn micile tuburi cu deschiderea in jos. Unei cleme trebuie sa-i corespunda obligatoriu o marcare pe banda. A se regla ceasurile Junior in acest sens.

 In al treilea timp lucreaza toti membri comisiei:

1.   Primul extrage, numai īn ordine (de la prima clema la ultima) si citeste seriile  clemei,

2.    Al doilea noteaza, scrie pe banda, dar īn afara cadranelor sau datei imprimate, īn ordinea marcarilor pe banda (1,2,3 etc.), ziua, ora, minutul si secunda marcarii porumbelului, seriile (mare si mica) a clemei corespunzatoare si prin dictare sau citire de pe fisa, trece si seria inelului matricol al porumbelului sosit (nu va mai scrie coordonatele sosirii la ceasurile care fac deja acest lucru - exemplu: Junior sau Benzing Paloma); daca īn ceas au marcat mai multi columbofili va consemna si numele si prenumele proprietarului porumbelului;

3.   Un al treilea membru noteaza pe fisa de cronometrare īn dreptul porumbelului: ziua, ora, minutul si secunda sosirii si numerotarea ordinii scoaterii din ceas, īn lateral dreapta (1 etc.)

l) - clasamentul asociatiilor

categoria general palmares anual

m)- clasamentul porumbeilor in campionatul national

categoria maraton

- categoria maraton maturi 1 an

categoria maraton palmares

n) - clasamentul asociatiilor

28 categoria maraton

o) - clasamentul porumbeilor la Maraton International

29.- categoria Maraton International Palmares

p) - clasamente categorii speciale:

30.- porumbel AS maturi 1 an

31.-porumbel AS pui 1 an

- porumbelul AS palmares

- columbofil AS 1 an

- columbofil AS palmares

35.- porumbel standard 1 an

- porumbel standard palmares 

Clasamentul asociatiilor, numai anual, se intocmeste din
totalul punctelor penalizate a echipelor primilor fix 5 porumbei la categoria
respectiva 1 an,

- La categoria standard se expun porumbeii individual pe sexe si pe echipe de
5 masculi si 5 femele, porumbei care au indeplinit normele FCI - kilometri
parcursi in doi ani.

Art 64. - In vederea participarii la expozitia nationala porumbeii acceptati dupa punctajele precizate vor trebui vaccinati si prezentat certificat sanitar veterinar in acest sens. Comisia tehnic-sportiva a asociatiei participante va completa pentru fiecare porumbel fisa de expozitie (anexa nr. 18) in care va trece toate etapele clasate de porumbelul respectiv, pe unu sau doi ani dar va sublinia numai etapele specifice categoriei din care face parte. Programul expozitiei nationale va fi trimis la asociatii prin adresa de lucru din timp. Delegatul asociatiei se va prezenta la sala expozitiei nationale cu o zi inaintea deschiderii oficiale, cu porumbeii sanatosi, cu o igiena perfecta, fisa fiecaruia, tabelul cu porumbeii respectivi, certificatul sanitar-veterinar si clasamentele omologate ale concursurilor (pe ultimii doi ani, daca prezinta porumbei la palmares). Pentru porumbelul anuntat dar neprezentat in expozitie organizatorii vor percepe o taxa de imputare care va fi achitata imediat de delegat, la prezentarea celorlalte pasari.

Art - In ziua dinaintea deschiderii oficiale, comisia Corpului National de Arbitri va arbitra toti porumbeii de la clasa Standard dar si porumbeii de la clasa Sport care in doi ani au realizat baremurile de kilometri ceruti de FCI clasei standard. Rezultatul arbitrarilor va aparea intr-o fisa volanta in timpul expozitiei, anexa la Catalog.

Art. a) Drept distinctii, semne onorifice cu care se recompenseaza un merit, de obicei, in columbofilia romana se folosesc cupe, diplome si diferite premii (in functie de posibilitati, federatiile si asociatiile pot stabili si alte forme si sisteme de premiere a porumbeilor si a columbofililor).

b) La expozitia nationala premierea se face de catre FCPR sau de
organizatorii  expozitiilor si de  catre  organizatorii  concursurilor nationale
(internationale);

c) Ocupantii primelor trei locuri in clasamentele din campionatul national atāt la porumbei cat si la columbofili, ocupantii primelor trei locuri din clasamentele
judetene, la toate categoriile, porumbeii "AS", columbofilii "AS"
vor primi cupe, chiar daca unii din porumbei nu sunt prezenti in
expozitie,

d) Porumbeii prezenti in expozitie vor primi diplome de participare dar cu
locul stabilit in campionatul national.

e)  La concursurile nationale (internationale) unde a fost depus un fond de
premiere pe langa cupe la primele trei locuri se acorda diplome la toti porumbeii
clasati, dupa protocolul incheiat de organizatorii concursurilor cu CNS si
Comitetul Director al FCPR

Art. - Comitetul Director al FCPR la propunerea CNS hotareste anual manifestarile columbofile internationale la care se va participa. Pentru Olimpiada columbofila, ce are loc o data la doi ani, si alte manifestari columbofile interne si internationale Lotul National al Romaniei la clasa Sport este format, conform normelor FCI, din cei mai buni 15 porumbei de palmares:

a)     3 porumbei la categoria I - viteza ( 100 - 350 km conform normelor FCI);

b)     3 porumbei la categoria II - demifond (300 - 500 km );

c)     3 porumbei la categoria III - fond sau categoria V -maraton;

d)    3 porumbei la categoria IV - general.

e)      3 porumbei la categoria VI - maraton international

PARTEA  A IV-A

DISPOZITII FINALE


FCPR

Art. - Prezentul regulament este valabil pāna la abrogare.


 Presedintele Federatiei Crescatorilor de Porumbei din Romania

Florin Bilan

Presedintele Comitetului National Sportiv

Liviu Parvulescu


ANEXE


Nr. 1 - Memoriu pentru organizarea concursurilor de fond si maraton

Nr. 4 - Lista de start

Nr. 6 - Diagrama

Nr. 7 - Proces verbal de sigilare

Nr. 8 - Proces verbal de pornire

Nr. 9 - Proces verbal de control intermediar (pentru cazul cand comisia de verificare de la domiciului crescatorului introduce bilet in ceasul crescatorului)

Nr. 10 - Porces verbal al porumbeilor prezentati

Nr. 11-Anuntul telefonic

Nr. 12 - Proces verbal de desigilare

Nr. 13 - Clasamentul porumbeilor

Nr. 14-Clasamentul columbofililor

Nr. 15 - Centralizator porumbei

Nr. 16- Centralizator columbofili

Nr. 17 - Centralizator clasa standard

Nr. 18 - Fisa de expozitie.Document Info


Accesari: 5941
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )