Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Modele de proiecte

diverse
Modele de proiecte

 1. Introducere
 2. Modele de proiecte pentru activitati nelucrative
 3. Modele de proiecte de planuri de afaceri
 4. Baze de date cu proiecte de finantare

I. IntroducereAnaliza modului īn care au fost rezolvate diferitele aspecte legate de completarea cererilor de finantare prin studierea unor proiecte cāstigatoare se poate dovedi foarte utila, īn masura īn care cititorul depune eforturi pentru a īntelege motivatia prezentarii problemelor īntr-un anumit mod īn fiecare cerere de finantare, si nu īncearca pur si simplu sa copie o anumita structura de prezentare - aceasta problema este esentiala, deoarece exista diferente foarte mari īntre cerintele specifice ale diferitelor programe de finantare. Un alt risc este modificarea cerintelor finantatorului de la o licitatie de proiecte la alta. Pe de alta parte, chiar si īn cazul unor proiecte aparent foarte potrivite ca structura, apar diferente importante īn privinta celui mai eficient mod de prezentare a situatiei solicitantului, ceea ce face modelele de proiecte doar partial utilizabile.

II. Modele de proiecte pentru activitati nelucrative

Proiect de finantare

Identificarea organizatiei, a partenerilor, a echipei care realizeaza proiectul

Numele organizatiei

Comunitatea Alfa

Coordonatele organizatiei

x

x

x


Sintetizati īntr-o fraza scopul general al organizatiei, conform statutului īn vigoare

Asociatia are ca scop principal apararea intereselor membrilor ei, cultivarea si promovarea relatiilor traditionale de prietenie interetnica, propagarea culturii noastre prin cunoasterea limbii, literaturii, traditiilor si culturii, ocrotirea monumentelor istorice, initierea oricaror actiuni care pot contribui la o mai buna cunoastere a poporului nostru, la dezvoltarea legaturilor multiple īntre orasul nostru si alte orase.

Identificarea si descrierea proiectului

Titlul proiectului, respectiv cāteva cuvinte cheie pentru identificare

'Traditii culturale'

Proiectul vizeaza implementarea ideii de multiculturalitate prin constituirea unui club al minoritatilor, īn cadrul caruia vor fi constituite formatii artistice de muzica si dansuri traditionale care vor sustine un spectacol de teatru de umbre, muzica si dansuri traditionale, si va fi organizata o expozitie de arta plastica, aceste activitati fiind privite ca forme diferite de manifestare a aceluiasi univers al traditiilor. Acest proiect va fi desfasurat īn parteneriat de catre Comunitatea Alfa, Comunitatea Beta si Comunitatea Gama din Municipiul X.

Perioada propusa pentru desfasurare

Proiectul va avea o durata totala de desfasurare de 4 luni, perioada propusa este 10 august 2002 - 10 decembrie 2002.

Locul (sau locurile) de desfasurare a proiectului

Municipiul X.

Grupul tinta vizat de proiect

Grupul caruia se adreseaza proiectul: membrii comunitatilor Alfa, Beta si Gama din Municipiul X. Īn special aceste actiuni se adreseaza membrilor Organizatiilor de Tineret a celor trei comunitati.

Grupul care va beneficia de rezultatele proiectului: membrii comunitatilor Alfa, Beta si Gama, membrii interesati apartinānd celorlaltor comunitati etnice, etnici romāni din Municipiul X (populatia locala).

Obiectivul general al proiectului

Obiectivul general este cresterea capacitatii de comunicare si exprimare artistica a organizatiilor participante īn proiect.

Motivatia proiectului - definirea problemei si contextul general

Problema identificata: cunoasterea insuficienta de catre membrii comunitatilor si a majoritatii populatiei, a elementelor definitorii specifice ale comunitatilor etnice din Municipiul X.

Context general:

Principala cauza a aparitiei problemei vizate īn acest proiect o reprezinta diminuarea sentimentului de apartenenta la comunitatea etnica a persoanelor vizate īn acest proiect. Radacinile acestui fenomen se gasesc īn istoria recenta a Romāniei, respectiv perioada comunista, cānd nu era permisa manifestarea publica a apartenentei la diferite comunitati etnice. Īn acelasi timp, s-a īnregistrat o reducere semnificativa a numarului de persoane care se declarau membri ai altor etnii decāt cea romāna. Din aceste motive, īn prezent comunitatile etnice vizate īn acest proiect au un numar redus de membri, multe persoane manifestānd un interes redus pentru activitatea organizatiilor etnice si, lucru mult mai grav, dovedind un interes redus pentru pastrarea si transmiterea traditiilor si obiceiurilor specifice si a semnificatiilor acestora. Activitatea organizatiilor etnice din Municipiul X este īngreunata de situatia economica dificila a zonei si de dificultatea atragerii de fonduri pentru manifestari specifice.

Alte actiuni īntreprinse:

Īn 1995 Comunitatea Alfa a realizat un spectacol de teatru in colaborare cu Teatrul X, cu tematica din domeniul traditiilor. Īn anii 1994, 1996, 1998, 1999 au fost organizate spectacole de dans si muzica populara traditionala.

Atuurile proiectului 'Arta care uneste':

 • Participare afectiva si implicarea directa a tinerei generatii;
 • Colaborarea si participarea mai multor comunitati ale minoritatilor etnice;
 • Proiectul mentine treaz sentimentul apartenentei la o etnie si la cultura acesteia, apelānd la universul traditiilor prin muzica si dans;
 • Posibilitatile de continuare a proiectului sunt deosebite;
 • Proiectul va stimula coagularea organizatiilor de tineret a celor trei comunitati participante;
 • Proiectul vine īn īntāmpinarea initiativelor de dans traditional, greu de organizat īn alte conditii;
 • Proiectul va determina un sentiment de respect pentru cultura si traditiile altor popoare din partea majoritatii etnice.

Obiectivele specifice ale proiectului

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

 1. Implicarea īn activitatile proiectului a unui numar total de 100 de membri apartinānd comunitatilor Alfa, Beta si Gama din Municipiul X, timp de 4 luni;
 2. Crearea a 3 formatii artistice, īn cadrul comunitatilor Alfa, Beta si Gama, pentru membri (copii si adulti) īntre 10 - 30 ani din cadrul fiecarei comunitatii, sub īndrumarea a cāte unui instructor specializat pentru fiecare formatie, timp de 4 luni;
 3. Efectuarea unui numar de 8 repetitii de dans si muzica traditionala pentru fiecare formatie, de catre cele 3 formatii artistice organizate īn cadrul proiectului, lunar, timp de 4 luni;
 4. Instruirea unui numar total de 60 de membri ai comunitatilor participante īn proiect, de catre 3 instructori specializati, lunar, timp de 4 luni;
 5. Realizarea unui spectacol de teatru de umbre, muzica si dansuri traditionale, care sa includa cele 3 formatii artistice formate īn cadrul proiectului, pentru publicul local, sub īndrumarea unui regizor, īn finalul proiectului;
 6. Realizarea unei expozitii de arta plastica, de catre copii cu vārste īntre 7 - 14 ani din cadrul comunitatilor din proiect, pentru publicul local, īn finalul proiectului.

8. Enumerati activitatile care duc la īndeplinirea obiectivelor propuse, conform structurii urmatoare:

Activitatea nr. 1

Denumirea activitatii: Īntālnirea pregatitoare

Durata si locul de desfasurare: activitatea va avea durata de 1 zi, īn perioada 10.08-16.08.2002, si se va desfasura la sediul Comunitatii Alfa.

Grupul tinta al activitatii: reprezentantii legali ai comunitatilor Alfa, Beta si Gama din Municipiul X si responsabilii pentru activitatile proiectului din cele trei comunitati partenere.

Rezultatul concret al acestei activitati: stabilirea atributiilor si responsabilitatilor fiecareia dintre comunitatile implicate īn proiect, realizarea planului detaliat si a calendarului activitatilor proiectului, stabilirea responsabililor pentru realizarea fiecarei activitati.

Bugetul activitatii: 6 Euro

Activitatea nr. 2

Denumirea activitatii: Organizarea si functionarea 'Clubului de traditii si obiceiuri ale minoritatilor'

Durata si locul de desfasurare: activitatea va avea durata de 4 luni, īn perioada 10.08-10.12.2002, si se va desfasura la sediul Clubului (sala repetitii).

Grupul tinta al activitatii: membrii comunitatilor etnice implicate īn proiect.

Rezultatul concret al acestei activitati: identificarea si amenajarea unui spatiu special destinat activitatilor membrilor clubului, elaborarea unor reguli de colaborare īntre membrii clubului, īnscrierea membrilor.

Bugetul activitatii: 80 Euro

Activitatea nr. 3

Denumirea activitatii: Organizarea repetitiilor de dans si muzica

Durata si locul de desfasurare: activitatea va avea durata de 4 luni, īn perioada 10.08-10.12.2002, si se va desfasura la sala de repetitii īnchiriata, dupa urmatorul program:

Organizatia

Luni

Marti

Miercuri

Joi

Vineri

Sāmbata

Comunitatea Alfa

Copii


X

Adulti
XComunitatea Gama

Copii


X

Adulti


X

Comunitatea Beta

Copii


X

AdultiX
Grupul tinta al activitatii: membrii comunitatilor Alfa, Beta si Gama din Municipiul X cu vārste cuprinse īntre 10 - 30 ani.

Rezultatul concret al acestei activitati:

 1. constituirea a 3 formatii stabile de dans si muzica traditionala, cu un numar de 15-25 membri fiecare, īn cadrul comunitatilor Alfa, Beta si Gama;
 2. īnsusirea unui repertoriu de 15 cāntece si dansuri traditionale de catre fiecare din cele 3 formatii artistice constituite īn cadrul proiectului.

Bugetul activitatii: 2299 Euro

Activitatea nr. 4

Denumirea activitatii: Organizarea expozitiei de arta plastica

Durata si locul de desfasurare: activitatea va avea durata de 1 saptamāna, īn perioada 04.12.2002-10.12.2002, si se va desfasura īn Holul Teatrului X.

Grupul tinta al activitatii: copii membri ai comunitatilor etnice Alfa, Beta si Gama din Municipiul X cu vārste 15515s1810p cuprinse īntre 7 - 14 ani.

Rezultatul concret al acestei activitati: expozitia de arta plastica.

Bugetul activitatii: 30 Euro

Activitatea nr. 5

Denumirea activitatii: Pregatirea spectacolului 'Arta care uneste'

Durata si locul de desfasurare: activitatea va avea durata de 1 luna si se va desfasura la sediile comunitatilor Alfa, Beta si Gama, la sediul Clubului si la Teatrul X.

Grupul tinta al activitatii: membrii formatiilor artistice constituite īn cadrul proiectului.

Rezultatul concret al acestei activitati: īnchirierea Salii Mari a Teatrului X, realizarea regiei spectacolului, realizarea costumelor, realizarea si montarea decorurilor, realizarea a 2 repetitii generale.

Bugetul activitatii: 825 Euro

Activitatea nr. 6

Denumirea activitatii: Desfasurarea spectacolului 'Arta care uneste'

Durata si locul de desfasurare: activitatea va avea durata de 1 zi si se va desfasura īn Sala Mare a Teatrului X.

Grupul tinta al activitatii: membrii comunitatilor Alfa, Beta si Gama din Municipiul X.

Rezultatul concret al acestei activitati: spectacolul de teatru de umbre, muzica si dans traditional al comunitatilor alfa, beta si gama.

Bugetul activitatii: 300 Euro

Activitatea nr. 7

Denumirea activitatii: Promovarea proiectului

Durata si locul de desfasurare: activitatea va avea durata de 4 luni, īn perioada 10.08-10.12.2002. Activitatile de concepere si realizare a materialelor de promovare se vor desfasura la sediul Comunitatii Alfa, iar difuzarea acestor materiale si realizarea celorlalte actiuni de promovare se vor realiza īn Municipiul X. Cele 2 conferinte de presa (la īnceputul proiectului si la finalul lui) vor avea loc la Centrul de Conferinte X.

Grupul tinta al activitatii: membrii comunitatilor Alfa, Beta si Gama din Municipiul X, alti locuitori din Municipiul X.

Rezultatul concret al acestei activitati: cresterea gradului de vizibilitate a activitatilor proiectului, cresterea vizibilitatii comunitatilor implicate īn implementarea proiectului. Īn acest scop vor fi realizate 2 conferinte de presa, mape de prezentare, vor fi realizate si distribuite invitatii, pliante, afise privind proiectul si activitatile sale.

Bugetul activitatii: 344 Euro

Activitatea nr. 8

Denumirea activitatii: Evaluarea proiectului

Durata si locul de desfasurare: activitatea va avea caracter periodic si se va desfasura īn 5 etape (cāte 1 zi la finele fiecarei luni si 1 saptamāna la finalul proiectului) si se va desfasura la Sediul Comunitatii Alfa.

Grupul tinta al activitatii: membrii comunitatilor implicati direct īn implementarea proiectului

Rezultatul concret al acestei activitati: evaluarea gradului de respectare a planului de lucru elaborat īn cadrul īntālnirii pregatitoare, evaluarea rezultatelor proiectului, stabilirea concluziilor proiectului, realizarea raportului final destinat finantatorilor, stabilirea posibilitatilor de colaborare ulterioara a comunitatilor implicate īn proiect.

Bugetul activitatii: 85 Euro

9. Calendarul activitatilor enumerate la punctul 8

Activitate

Luna 1

Luna 2

Luna 3

Luna 4

1. Īntālnirea pregatitoare

2. Organizarea 'Clubului de traditii si obiceiuri ale minoritatilor'

3. Organizarea repetitiilor de dans si muzica

4. Pregatirea spectacolului

5. Organizarea expozitiei de arta plastica

6. Desfasurarea spectacolului 'Arta care uneste'

7. Promovarea proiectului


8. Evaluarea proiectului

10. Rezultatele proiectului si impactul scontat

Proiectul va avea urmatoarele rezultate concrete:

 1. Organizarea 'clubului de traditii si obiceiuri' si dotarea materiala cu un sistem audio;
 2. Constituirea a 3 formatii de dans si muzica traditionala cu un numar de 10-25 membri fiecare, īn cadrul Comunitatii Alfa, a Comunitatii Gama si, respectiv, a Comunitatii Beta, care vor participa īn viitor la manifestari artistice interne si internationale;
 3. Īnsusirea unui repertoriu de 15 cāntece si dansuri traditionale de catre fiecare formatie artistica constituita īn cadrul proiectului;
 4. Realizarea unui spectacol de teatru de umbre, muzica si dansuri traditionale;
 5. Realizarea expozitiei de arta plastica;

Impactul proiectului:

 1. Cresterea vizibilitatii celor 3 comunitati implicate īn implementarea proiectului;
 2. Īmbunatatirea imaginii celor 3 comunitati implicate īn proiect;
 3. Stimularea interesului pentru traditiile si obiceiurile etnice specifice comunitatilor implicate īn proiect;
 4. Cresterea interesului membrilor pentru activitatile organizatiilor minoritatilor carora le apartin;
 5. Stimularea altor proiecte culturale ale organizatiilor implicate īn acest proiect.

Metode de diseminare a rezultatelor proiectului:

 1. Proiectul si rezultatele sale vor fi prezentate īn cadrul conferintei de presa finale;
 2. Spectacolul va fi sustinut si īn alte localitati (alte comunitati multietnice), dupa finalizarea acestui proiect, si va fi promovat ca un exemplu de colaborare interetnica;
 3. Ideea, activitatile si rezultatele proiectului vor fi prezentate cu ocazia contactelor pe care comunitatile Alfa, Beta si Gama le vor realiza cu celelalte filiale ale comunitatii Alfa, Beta si Gama din Romānia, fiind vizata īn mod special participarea formatiilor artistice organizate īn cadrul proiectului la concursuri si festivaluri nationale si internationale, īn calitate de reprezentanti ai comunitatilor etnice carora le apartin;
 4. Proiectul si rezultatele sale vor fi prezentate autoritatilor publice locale īn vederea prezentarii lor īn cadrul actiunilor guvernamentale specifice la nivel local.

11. Intentionati sa continuati / extindeti proiectul dupa epuizarea acestei finantari?

Dupa finalizarea finantarii, vor fi continuate urmatoarele actiuni:

1. Clubul de traditii si obiceiuri, īn cadrul caruia vor fi desfasurate īntālnirile īntre membri ai comunitatilor Alfa, Beta si Gama din Municipiul X. Activitatea clubului va fi finantata īn masura īn care se vor obtine venituri din sponsorizari obtinute de membrii clubului īn acest scop.

2. Participarea formatiilor artistice organizate īn cadrul proiectului la manifestari artistice nationale si internationale. Aceste activitati vor fi finantate din sprijinul financiar acordat organizatiilor partenere īn acest proiect de catre organizatiile nationale ale minoritatilor, precum si din sponsorizari si donatii obtinute īn acest scop.

3. Vor fi organizate expozitii de arta plastica cu lucrari ale copiilor din cadrul comunitatilor Alfa, Beta si Gama. Finantarea acestor activitati va fi realizata din veniturile curente ale organizatiilor.

Īn vederea extinderii proiectului, vor fi realizate contacte cu organizatiile etnice ale celorlalte minoritati etnice din Municipiul X īn vederea includerii lor īn Clubul de traditii si obiceiuri. Va fi prezentata experienta obtinuta īn cadrul proiectului īn vederea īnfiintarii unor formatii artistice īn cadrul altor comunitati etnice, membri noi ai clubului de traditii si obiceiuri.

12. Estimati dificultatile care ar putea afecta buna desfasurare a proiectului

Principalele dificultati care ar putea afecta desfasurarea proiectului sunt: programul estival īncarcat al membrilor formatiilor artistice, sesiunea de toamna a studentilor din formatiile organizate īn cadrul proiectului, un ritm redus cu care ar fi īnsusit repertoriul de cāntece si dansuri īn cadrul formatiilor.

13. Criterii de evaluare a proiectului

Autocontrol si cuantificare periodica a rezultatelor proiectului se va baza pe un circuit informational dedicat proiectului organizat īntre organizatiile etnice partenere. Responsabilii din cadrul fiecarei comunitati vor actiona sub coordonarea si controlul managerului proiectului si vor controla, la rāndul lor, activitatile desfasurate īn comunitatile lor. Vor fi organizate activitati de evaluare periodica (control saptamānal al activitatilor fiecarei organizatii, realizat de responsabilii din fiecare organizatie partenera; evaluare intermediara lunara si evaluare finala, realizate de managerul proiectului īn colaborare cu responsabilii din cadrul organizatiilor partenere īn proiect) si o evaluare finala dupa īncheierea proiectului.

Indicatori cantitativi: Numar de membri ai formatiilor de dans si muzica traditionala organizate īn cadrul proiectului; Numar de piese muzicale, dansuri din repertoriul fiecarei formatii; Numar de ore de repetitii efectuate; Numar de spectatori ai spectacolului 'Arta care uneste'; Numar de vizitatori ai expozitiei de arta plastica; Numar de ziaristi participanti la conferintele de presa; Numar de aparitii īn mass-media cu informatii despre proiect.

Indicatori calitativi: dezvoltarea activitatii organizatiilor de tineret; cresterea vizibilitatii comunitatilor implicate īn proiect.

14. Scurt rezumat al proiectului (Pentru aceasta descriere va rugam sa folositi o foaie separata. Mentionati si

denumirea organizatiei dvs. si titlul proiectului. Descrierea sa nu depaseasca o pagina si sa contina elementele importante ale proiectului.)

Rezumat

Organizatia solicitanta: Comunitatea Alfa.

Titlu proiectului: 'Arta care uneste' - Proiect pilot pentru comunicare interetnica īn spatiul cultural local -

Proiectul vizeaza constituirea unui club al minoritatilor, īn cadrul caruia vor fi constituite formatii artistice de muzica si dansuri traditionale care vor sustine un spectacol de teatru de umbre, muzica si dansuri traditionale, de asemenea, va fi organizata o expozitie de arta plastica, aceste activitati fiind privite ca forme diferite de manifestare a aceluiasi univers al traditiilor.

Acest proiect va fi desfasurat īn parteneriat de catre Comunitatea Alfa (coordonator), Comunitatea Beta si Comunitatea Gama din Municipiul X.

Grupul caruia se adreseaza proiectul: membrii comunitatilor Alfa, Beta si Gama din Municipiul X. Īn special aceste actiuni se adreseaza membrilor Organizatiilor de Tineret a celor trei comunitati.

Grupul care va beneficia de rezultatele proiectului: membrii comunitatilor Alfa, Beta si Gama, membrii interesati ai celorlalte comunitati etnice, etnici romāni din Municipiul X.

Actiuni īntreprinse:

 • organizarea clubului;
 • efectuarea de repetitii de muzica si dans;
 • organizarea expozitiei de arta plastica;
 • organizarea unui spectacol;
 • promovare;
 • evaluare.

Durata proiectului: 4 luni.

Perioada propusa: 10 august - 10 decembrie 2002.

Bugetul proiectului: 5216 Euro.

Suma solicitata finantatorului: 4873 Euro.

Bugetul proiectului

Bugetul centralizat al proiectului

Nr.

Categoria de cheltuieli

Suma totala (EUR)

Suma solicitata de la finantator (EUR)


1. Costuri organizatorice legate de proiect


Cheltuieli administrative
Consumabile
Alte materiale2. Costuri de participare legate de proiect


Cheltuieli de deplasare
Cheltuieli de cazare si masa
Cheltuieli de protocol
Cheltuieli de interpretare3. Costuri legate de implementarea proiectului


Onorarii si remuneratii
Servicii necesare
Echipamente4. Alte cheltuieli justificate pentru derularea proiectului (va rugam specificati)


CD - uri
Casete audio
Mape prezentare
Afise
Invitatii
Elemente costumatie5. Cheltuieli de evaluare a proiectului


Protocol, rechizite, telefon
Total fonduri necesare derularii proiectului (EUR)


Bugetul defalcat pe capitole de cheltuieli

(Īnainte de completarea acestui capitol din formularul de cerere de finantare, va rugam sa cititi atent ghidul de completare a cererii de finantare. Acesta va ofera informatii utile legate nu numai de completarea formularului, ci si de structurarea bugetului, ponderea potrivita īn bugetul total a unor capitole, structurarea cash-flow - ului, precum si alte informatii utile. Capitolele de cheltuieli trebuie defalcate pe principalele categorii de cheltuieli. Īn cazul īn care spatiul oferit prin formular nu este suficient, se pot introduce rānduri suplimentare īn tabele, dar structura formularului sa ramāna neschimbata.)

Costuri organizatorice legate de proiect

(Īn acest capitol se vor include costurile administrative ale īntregului proiect, incluzānd atāt faza de pregatire, implementare, derulare cāt si cea de evaluare a proiectului.)

Nr.

Categorie cheltuieli

Suma totala (EUR)

Suma solicitata de la finantator (EUR)


Cheltuieli administrative
Consumabile
Alte materialeTotal costuri organizatorice legate de proiect (EUR)Cheltuieli administrative

Nr.

Denumire cost

Suma totala (EUR)

Suma solicitata de la finantator (EUR)


Chirie sala club (repetitii)
Chirie sala spectacol (6 ore)
Chirie sala conferinta de presa
Chirie calculator
Chirie imprimanta
Telefon / fax
ElectricitateTotal cheltuieli administrative (EUR)Consumabile

Nr.

Denumire cost

Suma totala (EUR)

Suma solicitata de la finantator (EUR)


Cartus imprimanta; 15 EUR / buc.; 1 buc
RechiziteTotal contravaloare consumabile (EUR)1.3. Alte materiale (va rugam specificati)

Nr.

Denumire cost

Suma totala (EUR)

Suma solicitata de la finantator (EUR)


Nu este cazulTotal contravaloare alte materiale (EUR)Costuri de participare legate de proiect

(Se vor include cheltuielile cumulate aferente ale īntregului proiect, nedefalcat pe activitati, urmānd structura formularului. Se cere o estimare aproximativa a cheltuielilor, īn cunostinta informatiilor dobāndite de organizatori pāna īn momentul de fata.)

Nr.

Categorie cheltuieli

Suma totala (EUR)

Suma solicitata de la finantator (EUR)


Cheltuieli legate de deplasare
Cheltuieli de cazare si masa
Cheltuieli de protocol
Cheltuieli de interpretareTotal costuri de participare legate de proiect (EUR)Cheltuieli legate de deplasare

Nr.

Numar participanti la deplasare

Traseul

Mijloc de transport

Suma totala (EUR)

Suma solicitata de la finantator(EUR)


Nu este cazul

Cheltuieli de cazare si masa

Nr.

Numar participanti

Numar zile

Locul

Suma totala (EUR)

Suma solicitata de la finantator(EUR)
Nu este cazul

Total cheltuieli cazare si masa (EUR)Cheltuieli de protocol

Nr.

Numar participanti

Eveniment

Suma totala(EUR)

Suma solicitata de la finantator(EUR)Īntālnire preliminara; 1 eveniment

Activitate club

Repetitii

Expozitie; 1 eveniment

Spectacol; 1 eveniment

PromovareTotal cheltuieli de protocol (EUR)Cheltuieli de interpretare (onorarii lectori, invitati)

Nr.

Numar prezentatori

Eveniment

Suma totala (EUR)

Suma solicitata finantator (EUR)Nu este cazulTotal cheltuieli de interpretare (EUR)
Costuri legate de implementarea proiectului

(Īn acest capitol de cheltuieli se vor include toate costurile legate de implementarea si organizarea proiectului, onorariile, remuneratiile, precum si toate serviciile necesare.)

Nr.

Categorie cheltuieli

Suma totala (EUR)

Suma solicitata de la finantator (EUR)


Cheltuieli onorarii si remuneratii
Cheltuieli servicii necesare
Achizitionare echipamenteTotal costuri (EUR)
Onorarii si remuneratii

Nr.

Functie

Durata angajarii

Suma totala (EUR)

Suma solicitata de la finantator(EUR)


1 Manager proiect

4 luni
1 Asistent manager

4 luni
1 Regizor

1 spectacol
Responsabil Comunitatea Alfa

4 luni
Responsabil Comunitatea Beta

4 luni
Responsabil Comunitatea Gama

4 luni
1 Instructor dans si muzica Alfa

4 luni
1 Instructor dans si muzica Beta

4 luni
1 Instructor dans si muzica Gama

4 luni
1 Contabil

4 luniTotal cheltuieli onorarii si remuneratii (EUR)Servicii necesare (traducere, etc.)

Nr.

Denumire servicii

Durata

Suma totala (EUR)

Suma solicitata de la finantator (EUR)


Chirie recuzita

3 zileTotal cheltuieli servicii necesare (EUR) Achizitionare echipamente

(Specificati ce anume, marca, performantele dorite, cantitatea, pretul estimativ pe bucata, costul total. Cu exceptia categoriei echipamentelor de birotica, va rugam sa atasati oferte de pret de la furnizori specifici. Centrul īsi rezerva dreptul de a analiza aceste categorii de cheltuieli si ofertele anexate.)

Nr.

Categorie cheltuieli

Principalele date tehnice

Suma totala (EUR)

Suma solicitata de la finantator(EUR)


Sistem audio

Dublu casetofon deckTotal cheltuieli achizitionare echipamente (EUR)Alte cheltuieli justificate pentru derularea proiectului

(Va rugam sa specificati aceste categorii de cheltuieli)

Nr.

Denumire cost

Caracteristici

Suma totala (EUR)

Suma solicitata de la finantator (EUR)


CD - uri

12 buc.; muzica traditionala
Casete audio

30 buc.; muzica traditionala
Mape prezentare

30 buc.; continut: prezentare proiect, prezentare parteneri; destinata ziaristilor
Afise

100 buc.; format A3
Invitatii

100 buc.; pliant format A4
Elemente costumatie

Accesorii vestimentare traditionaleTotal alte cheltuieli (EUR) Cheltuieli de evaluare a proiectului

(Īn acest capitol de cheltuieli se vor include toate costurile legate de evaluarea proiectului.)

Nr.

Denumire cost

Caracteristici

Suma totala (EUR)

Suma solicitata de la finantator(EUR)


Protocol

Apa minerala, cafea, zahar, pahare
Rechizite

Hārtie, pixuri, dosare, plicuri
Telefon

Comunicare furnizori, parteneri, membri ai comunitatilorTotal cheltuieli de evaluare (EUR)Nu se admit cheltuieli nejustificate, denumite generic 'altele', 'neprevazute', 'diverse', etc. Cofinantarile se vor mentiona ca sume, specificānd sursa lor, numai īn cazul īn care sunt confirmate, īn scris de catre respectivul finantator. Punerea la dispozitie īn mod gratuit, a unor spatii, echipamente, personal de catre unul sau mai multi parteneri, pot fi evaluate īn bani si reprezinta de asemenea cofinantari.

Surse de finantare

Nr.

Denumire finantator

Suma (EUR)


Surse proprii: - Comunitatea AlfaContributia participantilor:- Comunitatea BetaFinantari din partea autoritatilorAlte surse de finantare*- Fundatia ZSuma solicitata de la Numele finantatorului


Total fonduri necesare derularii proiectului (EUR) (Aceasta suma este egala cu cea mentionata īn Bugetul centralizat al formularului.)


* Īn cazul īn care proiectul este finantat si de alte organizatii, fundatii, institutii, se cere o dovada a acestor finantari. Daca proiectul s-a depus spre finantare si la alte organizatii, fundatii, se cere mentionarea acestora, precum si stadiul de solutionare a solicitarii.

Cuprins

Cerere de finantare

Anexe:

 • CV manager de proiect
 • CV responsabil Comunitatea Alfa
 • CV responsabil Comunitatea Beta
 • CV responsabil Comunitatea Gama
 • Descrierea Comunitatii Alfa
 • Descrierea Comunitatii Beta
 • Descrierea Comunitatii Gama
 • Statutul Comunitatii Alfa
 • Hotarārea judecatoreasca de īnfiintare a Comunitatii Alfa
 • Statutul Comunitatii Beta
 • Hotarārea judecatoreasca de īnfiintare a Comunitatii Beta
 • Statutul Comunitatii Gama
 • Hotarārea judecatoreasca de īnfiintare a Comunitatii Gama
 • Proces verbal de constituire a filialei Comunitatii Gama
 • Acordul de parteneriat
 • Acordul de participare al regizorului
 • CV regizor
 • Declaratie privind contributia financiara a Comunitatii Alfa
 • Declaratie privind contributia financiara a Comunitatii Gama
 • Declaratie finantare sala pentru conferinte de presa
 • Oferta chirie pentru sala de spectacol
 • Oferta chirie pentru sala de repetitii
 • Oferta de pret pentru sistemul audio
 • Lista cu membri ai OT ai Comunitatii Alfa
 • Lista cu membrii OT ai Comunitatii Beta
 • Pliant de prezentare a Comunitatii Gama

III. Modele de planuri de afaceri

 • Ghid pentru un plan de afacere

Planul de afaceriPagina de titlu

Pagina de titlu - poate servi drept coperta pentru planul de afaceri si contine informatii privind:

       denumirea complecta a intreprinderii,

       adresa juridica,

       numarul de telefon, fax,

       adresa e-mail;

       numele si prenumele directorului,

       data (luna, anul) intocmirii planului de afaceri.

Se recomanda pe pagina de titlu sa fie inclusa o trimitere privind confidentialitatea informatiei prezentate.
De exemplu: Planul contine informatii confidentiale, care nu pot fi reproduse, distribuite sau utilizate fara consimtamantul conducerii intreprinderii.


Cuprinsul

In cuprins sunt incluse compartimentele de baza ale planului de afaceri cu indicarea paginilor respective, pentru a usura gasirea informatiei necesare de catre persoana cointeresata.

Exemple de planuri de afaceri

Exemplu 1

 1. Istoricul firmei
 2. Rezumat
 3. Descrierea afacerii
 4. Produsul
 5. Piata si strategia de marketing
 6. Organizarea si managementul
 7. Datele financiare
 8. Propunerea de imprumut
 9. Concluzii
 10. Anexe si referinte

Exemplu 2

 1. Sinteza planului de afaceri
 2. Afacerea
 3. Planul de marketing
 4. Organizarea si conducerea
 5. Planul financiar
 6. Avantajele pentru comunitate
 7. Anexe


Sumar

Sumar - in acest compartiment sunt abordate pozitiile de baza ale planului de afaceri. Sumarul este, de regula, scris dupa elaborarea celorlaltor compartimente ale planului si contine de la 1 pana la 4 pagini de text. El include informatii de baza privind afacerea, reflectand esenta planului:

       o scurta caracteristica a intreprinderii,

       o scurta caracteristica a produselor fabricate sau a serviciilor prestate,

       date cu privire la potentialul pietei,

       volumul productiei realizate sau a serviciilor prestate.

       existenta unui personal calificat,

       suma necesara pentru realizarea planului,

       directiile de folosire a acesteia,

       rezultatele economico-financiare asteptate in cazul realizarii proiectului,

In compartimentul dat se prezinta scopul elaborarii planului de afaceri: atragerea investitilor, obtinerea de credite sau analiza rezultatelor, perioada de realizare, mijloacele financiare necesare, sursele de acoperire si destinatia acestora.

De exemplu: SRL "Viitorul" a elaborat acest plan de afaceri in scopul obtinerii unui credit bancar in suma de 20000 lei pe o perioada de 3 ani pentru procurarea unei linii de imbuteliere a apei minerale.

De regula, scopul planului ocupa nu mai mult de jumatate de pagina.


Descrierea afaceriiAcest compartiment este foarte important in cazul cand planul de afaceri este elaborat in scopul atragerii investitiilor sau obtinerii creditelor, deoarece inainte de a incepe finantarea, investitorul doreste sa-i cunoasca pe cei carora le va acorda. De aceea este necesar de a prezenta informatia cu privire la:

       denumirea deplina a intreprinderii,

       data si numarul inregistrarii, codul fiscal,

       statutul juridic

       SRL,

       SA,

       intreprindere de arenda,

       intreprindere individuala,

       intreprindere de stat,

       gospodarie taraneasca,

       cooperativa de intreprinzator etc.

       fondatori (cine sunt, care este cota fiecaruia, in caz ca sunt mai multi de 10 fondatori se indica acei ce au cote considerabile in capitalul social).

       domeniul actual de activitate al intreprinderii sau cel care il va practica:

       productie,

       servicii,

       comert etc.,

       nevoile pe care le satisface sau le va satisface intreprinderea,

       rezultatele perioadei precedente,

       regimul de lucru (zilele si orele de lucru).

Daca planul de afaceri se elaboreaza pentru o intreprindere nou creata, care nu are o istorie, atunci in compartimentul dat pot fi prezentate unele date cu privire la activitatea si experienta de lucru a fondatorilor.  


Produsele sau serviciileCompartimentul dat include o descriere detaliata a produselor si serviciilor intreprinderii, cu indicarea caracteristicilor calitative si avantajelor. Aici se contine informatia despre:

       produsele si serviciile;

       caracteristicile tehnologice si calitative ale produsului;

       asortimentul si nomenclatura, cu precizarea cantitatilor anuale exprimate in unitati fizice si valorice;

       etapa ciclului de viata al produsului;

       necesitatile pe care le satisface produsul dat;

       ambalajul si designin-ul produsului.

Este necesar de argumentat de ce consumatorii aleg sau vor alege anume produsul dat. De asemenea, la compartimentul dat pot fi anexate catoloage, fotografii sau schite ale produsului.


Planul de marketingAcesta este unul din compartimentele de baza ale planului de afaceri, deoarece succesul intreprinderii depinde de faptul dacaprodusul dat se va realiza si daca-si va gasi cumparatorul sau. Elaborand acest compartimentul este necesar de analizat urmatoarele momente:

Piata

       Piata pe care se va realiza produsul sau se va presta serviciul:

       piata producatorilor;

       piata consumatorilor.

       Tendintele de dezvoltare a pietei alese:

       crestere;

       descrestere;

       stationara.

       Marimea pietei date si cota de piata a intreprinderii (e de dorit ca marimea pietei sa fie descrisa in marimi naturale si valorice);

       Masurile intreprinse pentru pastrarea si largirea pozitiei pe piata.

Caracteristica clientilor

       cine sunt cumparatorii produselor sau serviciilor;

       ce factori ii determina sa cumpere;

       care este frecventa de cumparare;

       ce caracteristici ale produsului il determina pe beneficiar sa procure produsul;

       puterea de cumparare a clientului etc.

Strategia preturilor

       modalitatile de stabilirea a pretului:

       orientarea dupa costuri - poate fi aplicata in cazul cand concurenta lipseste sau este neinsemnata, intreprinderea avand posibilitatea sa-si maximizeze profitul;

       orientarea dupa cerere - se recomanda a fi aplicata pentru intreprinderile care detin o pozitie dominanta in domeniul respectiv sau in cazul unei piete nesaturate;

       orientarea dupa concurenti - cand exista o concurenta puternica pe piata;

       stabilirea pretului de penetrare - pret mic, pentru a atrage un numar mare de consumatori;

       stabilirea pretului de smintinare - cel mai inal pret acceptat de consumatori.

       stimulentele si bonificatiile practicate

       rabat pentru plata in numerar,

       rabat pentru cumpararea marfii cu ridicata,

       rabaturi sezoniere,

       bonificatie - promovarea produselor etc.

Distributia si vanzarea produselor - se determina care vor fi canalele de distributie, analizind beneficiile si dezavantajele fiecaruia.

       vanzarea directa consumatorilor

       vanzarea cu ridicata

       vanzarea cu amanuntul (prin intermediul propriilor magazine sau retea de comert)

Publicitatea si promovarea intreprinderii si a produselor sau serviciilor prestate.

       stabilirea metodelor de reclama si evaluarea acestora;

       alegerea mijloacelor de reclama (presa, televiziunea, radioul etc.)

Servicii post-vanzare


ConcurentaConcurenta - in compartimentul dat se prezinta informatia cu privire la:

       5 dintre cei mai apropiati concurenti din Moldova si din strainatate care produc sau realizeaza produse (servicii) similare sau de substitutie.

       productia propusa de concurenti si deosebirile sau asemanarile ei cu productia intreprinderii

       nivelul preturilor la productia concurentilor

       strategiile concurentilor (reducerea pretului, cresterea calitatii, marirea volumului de vanzare etc.)

       partile slabe si tari ale concurentilor

       analiza comparativa a concurentilor

Caracteristica

Intreprinderea

Intreprinderile concurente

A

B

C

D

E

PretulCalitatea produsuluiLocalizarea intreprinderii

Distribuirea produselorImaginea intreprinderiiServiciileComentarii
       Observatii: 5 puncte - excelent, 4 - bun, 3 - mediu, 2 - rau.

       probabila reactie de raspuns a concurentilor la schimbarile impuse de intreprindere.


Amplasarea intreprinderii

Compartimentul dat este foarte important pentru intreprinderile comerciale, de servire si alimentatie publica:

       Localitatea in care este situata intreprinderea.

       Cat de mare este raionul dat.

       Ce tipuri de activitati se mai afla in raionul dat.

       Se afla sau nu se afla prin apropiere intreprinderile concurente

       Existenta serviciilor comunale (apa, energie, combustibil, mijloacele de comunicare etc.).

       Existenta magistralelor auto, de cale ferata etc.

       Riscul legat de poluarea mediului inconjurator.

       Apropierea de furnizori si clienti.

       Avantajele si dezavantajele privind amplasarea data a intreprinderii.

Este preferabil sa se anexeze harta regiunii unde va fi (este) amplasata intreprinderea cu indicarea infrastructurii de transport, a intreprinderilor concurente etc.  


Planul de productieAcest compartiment il elaboreaza intreprinderile producatoare si contine urmatoarele elemente:

       Scurta descriere a procesului de productie si etapele de baza.

       Echipamentul necesar (tipul, productivitatea).

       Furnizorii echipamentului/utilajului dat.

       Furnizorii de materii prime, materiale, combustibil.

       Organizarea controlului calitatii si cine il va infaptui.

Daca exista prototipul produsului, sint prezentate fotografiile lui. In cazul cand acesta lipseste, se anexeaza schite, desene ale produsului, de asemenea se anexeaza copiile contractelor incheiate cu furnizorii echipamentului, materiei prime etc.

Daca intreprinderea este comerciala sau se ocupa cu prestarea serviciilor, compartimentul dat se denumeste "REALIZAREA" si contine informatie privind procesul de aprovizionare cu produse, controlul si depozitarea, necesitatea in suprafete depozitare.  


Managementul si personalulIn acest compartiment se prezita urmatoarea informatie:

       Caracteristicile si recomandarile pentru fondatorii si angajatii cheie ai intreprinderii.

       Descrierea obligatiilor si limitelor de autoritate.

       Experienta in conducere.

       Structura organizatorica a intreprinderii.

       Componenta personalului intreprinderii.

       Formele de angajare a personalului:

       permanent;

       temporar (sezonier, prin cumul etc.)

       Formele de salarizare si stimulare a personalului.

       Masurile cu privire la pregatirea si perfectionarea personalului.  


Planul financiar

Situatia veniturilor si cheltuielilorCalcularea veniturilor se efectueaza reiesind din performantele anterioare sau in baza analizei cererii din compartimentul "Piata si strategia vanzarilor".

Se recomanda ca pentru primul an calculele date sa se prezinte lunar, pentru al doilea an pe trimestre, iar pentru anii urmatori, acestea pot fi efectuate anual.

Situatia veniturilor si cheltuielilor

Indicatori

I perioada

II perioada

III perioada

1.Vanzari nete
2.Costul vanzarilor
3.Profit brut (pierdere globala)
4.Alte venituri operationale
5.Cheltuieli comerciale
6.Cheltuieli generale si administrative
7.Alte cheltuieli operationale
8.Rezultatul din activitatea operationala: profit (pierdere)
9.Rezultatul din activitatea de investitii: profit (pierdere)
10.Rezultatul din activitatea financiara: profit (pierdere)
11.Rezultatul din activitatea economico-financiara: profit (pierdere)
12.Rezultatul exceptional: profit (pierderi)
13.Profitul (pierderea) perioadei de gestiune pana la impozitare
14.Cheltuieli(economii) privind impozitul pe venit
15.Profit net (pierdere neta)

 
Situatia fluxului mijloacelor banesti

Fluxul mijloacelor banesti arata daca intreprinderea dispune de numerar pe parcursul activitatii sale pentru a putea satisface platile curente si dezvolta afacerea.

Situatia fluxului mijloacelor banesti (cash - flow)

Indicatori

I perioada

II perioada

III perioada

ACTIVITATEA OPERATIONALA
Incasari banesti din vanzari
Plati banesti furnizorilor si antreprenorilor
Plati banesti salariatilor si contributii pentru asigurarile sociale
Plata dobanzilor
Plata impozitului pe venit
Alte plati ale mijloacelor banesti
Fluxul net al mijloacelor banesti din activitatea operationala
ACTIVITATEA DE INVESTITII
Fluxul net al mijloacelor banesti din activitatea de investitii
ACTIVITATEA FINANCIARA
Incasari banesti sub forma de credite si imprumuturi
Plati banesti privind creditele si imprumuturile
Plata dividendelor
Incasari banesti din emisia de actiuni proprii
Plati banesti la rascumpararea actiunilor proprii
Alte incasari (plati) ale mijloacelor banesti
Fluxul net al mijloacelor banesti din activitatea financiara
Fluxul net din activitatea economico-finaciara pana la articolele exceptionale
Incasari (plati) exceptionale ale mijloacelor banesti
Fluxul net total
Diferente de curs favorabile (nefavorabile)
Soldul mijloacelor banesti la inceputul perioadei
Soldul mijloacelor banesti la sfarsitul perioadei de gestiune

 
Pragul rentabilitatiiPragul de rentabilitatea sau punctul critic - reprezinta acel volum de productie, la care Veniturile si Costurile sunt egale, iar intreprinderea nu obtine nici profit, nici pierderi.

Pentru calcularea pragului de rentabilitatea (PR) se folosesc urmatoarele relatii de calcul:

Bilantul previzionatBilantul previzionat - ofera informatia privind marimea activelor si pasivelor intreprinderii. La intocmirea bilantului este necesar de tinut cont de conditia ca valorile trecute la rubricile ACTIV = PASIV.

Bilantul previzionat


1 perioada

2 perioada

3 perioada

ACTIV
ACTIVE PE TERMEN LUNG
Active materiale pe termen lung
Terenuri
Mijloace fixe
Uzura si epuizarea activelor materiale pe termen lung
Valoarea de bilant a activelor materiale pe termen lung
Active financiare pe termen lung
ACTIVE CURENTE
Stocuri de marfuri si materiale
Creante pe termen scurt
Investitii pe termen scurt
Mijloace banesti
TOTAL - ACTIV
PASIV
CAPITALUL PROPRIU
Capitalul social
Capitalul suplimentar
Rezerve
DATORII PE TERMEN LUNG
Credite bancare pe termen lung
Imprumuturi pe termen lung
DATORII PE TERMEN SCURT
TOTAL - PASIV

 
Indicatorii economico-financiari

Indicatorii

Formula de calcul

Semnificatie

Indicatorii de rentabilitateRentabilitatea vanzarilor

(Profit brut / Vanzari nete) x 100%

Arata cu cat veniturile depasesc cheltuielile sau care este profitul la fiecare leu vanzari

Rentabilitatea activelor

(Profit brut / Valoarea medie active) x 100%

Arata care este profitul la fiecare leu active

Indicatorii de lichiditateLichiditatea generala

Total active curente / Total obligatii curente (inclusiv credite pe termen scurt)

Indica masura in care activele curente sunt suficiente pentru plata obligatiunilor

Lichiditatea imediata

Mijloace banesti / Obligatiuni curente

Indica masura in care activul curent este suficient si disponibil pentru plata obligatiunilor curente

Indicatorii de solvabilitatea sau de acoperire financiaraSolvabilitatea generala

Total active / Obligatiuni totale (termen scurt + termen lung)

Arata posibiltatea rambursarii obligatiunilor pe baza activelor

Nivelul de acoperire a capitalului propriu

Capitalul propriu / Obligatiuni totale (termen scurt + termen lung)

Arata posibiltatea rambursarii obligatiunilor pe baza capitalului propriu

Raportul active nete la capital social

Active nete / Capitalul social


Coeficientul riscului financiar

Obligatiuni pe termen lung / Capitalul propriu

Arata cat de mult se bazeaza intreprinderea pe fondurile imprumutate

Coeficientul solvabilitatii materiale

Capitalul social / (Cap.pr. + Oblig. ter. lung)


Indicatorii curenti sau de activitateUtilizarea activelor

Vanzari nete / Valoarea medie a activelor

Arata randamentul activelor


 Fiind unul din compartimentele de baza al planului de afaceri, Planul financiar include informatii si calcule detaliate privind utilizarea creditului sau investitiei si rezultatele financiare asteptate.

Aici antreprenorul prezinta propunerea de imprumut, cu descrierea destinatiei acestuia, precum si intocmeste graficul rambursarii creditului.

Este foarte important, ca antreprenorul sa-i convinga pe potentialii investitori sau creditori, ca toate ideile si afirmarile, de pina acum, sunt bazate pe calcule realiste. De aceea, acest compartiment contine informatie privind venituri si cheltuieli, fluxul mijloacelor banesti, bilant, pragul de rentabilitate, precum si indicatorii economico-financiari de baza.


AnexeAnexe - aici se prezinta documente si materiale care asigura suportul informational al planului de afaceri, - ex.:

       Copia certificatului de inregistrare a intreprinderii

       Scrisori de recomandare sau de garantare

       Pliante (brosuri) descriind produsul

       Rezumatul testarii produselor

       Curriculum Vitae

       Bilanturile pe anii precedenti

 Planul de afaceri este document confidential in care sunt scrise obiectivele si scopurilor intreprinderii demonstrandu-se in detalii modalitatile de realizare a acestora.

Planul de afaceri se recomanda sa fie intocmit atunci cand antreprenorul:

       initieaza o afacere - pentru a aprecia viabilitatea "ideii", cunoasterea perspectivelor de evolutie si calcularea riscului posibil etc.;

       cumpara o afacere - evalueaza nivelul riscului la care este supusa intreprinderea extinzandu-se;

       negocieaza un credit sau doreste sa atragea investitii suplimentare - prezentarea planului de afaceri este o conditie obligatorie a tuturor finantatorilor;

       incheie contracte - in cazul unor contracte de lunga durata si pe sume mari, partenerii de afaceri solicita prezentarea planului de afaceri;

       doreste ca afacerea sa se dezvolte. • Model de plan de afaceri cerut in programele UE

Plan de afaceri

1. Informatii administrative

Data īnfiintarii

<an/luna>

Numar angajati

<introduceti numarul de angajati (full time/part time) din statul de plata pe luna martie 2001 (daca ati avut activitate) >

Bilantul depus la Administratia Financiara

<introduceti data depunerii la Administratia Financiara a bilantului din ultimul an fiscal de activitate, daca este cazul>

Cifra de afaceri

<introduceti cifra de afaceri din ultimul bilant, īn EURO la rata de schimb Euroinfo īn luna Martie 2001,          1 EURO = 24.754 LEI, daca este cazul>

Profit net

<introduceti valoarea profitului net din ultimul bilant, daca este cazul, īn EURO, rata de schimb Euroinfo īn luna Martie 2001, 1 EURO = 24.754 LEI si procentul profitului īn cifra de afaceri totala din ultimul bilant. Introduceti o nota explicativa scurta (maxim 5 rānduri) daca bilantul nu se refera la 12 luni calendaristice>

Pierderi

<introduceti valoarea pierderilor īnregistrate īn ultimul bilant, daca este cazul, īn EURO, rata de schimb Euroinfo īn luna Martie 2001, 1 EURO = 24.754 LEI. Introduceti o nota explicativa (maxim 1 pagina) īnsotita de o declaratie financiara referitoare la balanta de verificare la 31 Martie 2001, care demonstreaza ca situatia pierderilor a fost depasita>

Procent din capitalul īntreprinderii detinut de actionari privati romāni


Procent din capitalul īntreprinderii detinut de actionari privati īnregistrati īn statele membre UE si/sau īn tarile Phare


Procent din capitalul īntreprinderii detinut de solicitant si/sau drepturile de vot, īn īntreprinderea solicitantului, detinute de o societate de orice nationalitate care are mai mult de 249 angajati


Procent din capitalul si/sau drepturile de vot detinute de solicitantul de orice nationalitate īntr-o īntreprindere care are mai mult de 249 angajati


Asociati & actionari detinatori ai drepturilor de vot (pentru fiecare eventual partener)

Asociati
Persoane fizice

x

Nationalitate

Actiuni (%)


Persoane juridice

Adresa completa & tel., nr. īnregistrare, cod fiscal

Numar angajati

Nationalitate

Actiuni (%)TOTAL: 100%

Entitati legale īn care solicitantul detine actiuni si/sau drepturi de vot (pentru fiecare eventual partener)

Nume complet

Tip

Adresa completa & tel., nr. īnregistrare, cod fiscal

Numar angajati

Nationalitate

Actiuni detinute de Solicitant (%)2. MEDIUL DE PIAŢĂ

2.1 Clienti: < prezentati aici care este piata dv. de produse/servicii. Va adresati exclusiv pietei locale-localitatea, tara, regiunea? Care dintre acestea? Exportati produsele/serviciile dv? Daca da, īn ce tari? Cāti potentiali clienti aveti pe aceasta/aceste piete? Care sunt clientii dv. actuali: >

Nume client

Adresa (tara, regiune, judet)

Forma de proprietate

(specificati publica/privata si ponderea %)

Anul si valoarea tranzactiilor

2.2 Sistemul de distributie actual si previzionat <Cum va distribuiti produsele/serviciile. Ce īmbunatatiri considerati ca sunt necesare>

2.3 Concurenta (nume, informatii cunoscute despre acestia) <Cine sunt concurentii dv. pe piata? Ce informatii detineti despre acestia? Care este ponderea acestora pe piata comparativ cu a dv? Daca acestia au o cota mai mare de piata, de ce? Acestia sunt prezenti pe piata de mai mult timp decāt dv? Alte informatii si consideratii despre concurenta.>

2.4 Pozitionarea produselor societatii dv. comparativ cu cea a concurentei

<Cum sunt produsele/serviciile dv. pozitionate pe piata comparativ cu cele ale concurentilor? Produsele/serviciile dv. sunt mai bune calitativ decāt cele ale concurentei? Aveti preturi mai reduse? Vindeti pe credit? Aveti puncte de desfacere īn apropierea clientilor? Sortimentul dv. este mai convenabil clientilor dv? Cum? Care sunt diferentele dintre dv. si concurenta? etc.

2.5 Descrierea pietei pentru produsele/serviciile rezultate din implementarea proiectului < Descrieti cāt mai īn detaliu PIAŢA careia produsele/serviciile rezultate din implementarea proiectului dv. se va adresa: cāti clienti potentiali estimati ca veti cāstiga pentru produsele/serviciile rezultate din proiect? Acesti clienti sunt exclusiv locali? Piata dv. este numai īn judet/regiune? Veti exporta produsele dv? Daca da, unde si cānd? Daca aveti informatiile necesare, completati tabelul de mai jos:

Nume client

Ţara

Data estimativa a tranzactiei (luna)

Produs

% din vānzari

Valoarea anuala

(EURO)2.6 Avantajele principale ale produselor societatii dv. (pret, calitate, caracteristici specifice, altele: <Detaliati>

2.7 Concurenti potentiali <Detaliat: Cine vor fi concurentii potentiali, care este pozitionarea pe piata? Completati tabelul de mai jos>

Nume si adresa

Cota de piata

Explicatie
2.8 Activitati de promovare a vānzarilor: <Detaliati: Cum au aflat clientii dv. despre produsele dv.? Care va fi bugetul alocat pentru activitati de promovare? Ce metode de publicitate veti utiliza?

2.9 Alte elemente referitoare la strategia de marketing: <detaliati: ce modificari estimati ca vor apare pe piata? Cum va veti adapta la aceste modificari?

2.10 Vānzari estimate īn urmatorii 4 ani pentru produsele si serviciile rezultate din proiect:

 • 2002: ________ EURO
 • 2003: ________ EURO
 • 2004: ________ EURO
 • 2005: ________ EURO

Nota: datele de mai sus trebuie justificate prin descrierea mediului concurential de pe piata

3. INVESTIŢIA PLANIFICATĂ sI PLANUL DE IMPLEMENTARE

3.1 Valoarea investitiei (total): __________ Euro

Din care:

 • Contributia din fonduri publice: __________ Euro
 • Contributia solicitantului: __________ Euro
 • contributia īn numerar __________ Euro
 • contributia īn natura __________ Euro

3.2 Scopul investitiei:

 • investitie noua
 • extinderea capacitatii existente
 • diversificarea productiei
 • cresterea productivitatii
 • īmbunatatirea calitatii
 • investitii īn soft (licente, software, etc)
 • altele (specificati)

3.3 Tipul investitiei

- constructie (noua, extindere, modernizare) _______ Euro

- echipamente/facilitati/altele: noi sau second hand  _______ Euro

- mijloace de transport: noi sau second hand  _______ Euro

- capital circulant _______ Euro

- altele (specificati) _______ Euro

3.4 Descrierea investitiei planificate

(max. 1 pagina continānd motivarea deciziei de investitie, detalii despre investitie)

3.5 Crearea de noi locuri de munca (numar mediu anual):

- DA

An 1    An 2    An 3    An 4    ......     An n


- NU

3.6 Ţara/regiunea de origine a bunurilor/serviciilor achizitionate


3.7 Programarea īn timp a implementarii investitiei/operatiunii

<programarea pentru finalizarea constructiei, importarea si punerea īn functiune a echipamentului>:

Data estimativa de īncepere: _________

Data estimativa de īncepere: _________

Data estimativa pentru intrarea īn productie la īntreaga capacitate:_________ (daca este cazul)

Activitate

Durata

Planificarea lunara pentru implementarea activitatii

Luna1

Luna 2

Luna 3


3.8 Aspecte legale relevante

<De exemplu: Ce alte licente, autorizatii sunt necesare pentru implementarea proiectului? Important: Daca proiectul include constructia de cladiri sau reabilitarea acestora, cāte o copie dupa autorizatia de constructie si alte autorizatii solicitate vor fi necesare īnainte de contractare>

4. IPOTEZE/PRESUPUNERI ECONOMICE

4.1 Situatia actuala si previzionarea veniturilor

mii Euro

Nr

Descriere

2000 (Euro)

Estimativ 2001 (Euro)

Estimativ 2002 (Euro)

Estimativ 2003 (Euro)


Vānzari


Alte venituri din activitatea curenta


TOTAL VENITURI CURENTE (1 + 2)


Venituri Financiare


Venituri Extraordinare


A. TOTAL VENITURI (2 + 3 + 4)


Materii prime


Utilitati si energie


Salarii si alte costuri asimilate (asigurari sociale, impozit pe salarii)


Amortizarea


Alte cheltuieli curente
TOTAL CHELTUIELI CURENTE (5+...+14)


Cheltuieli Financiare


Cheltuieli Extraordinare


B. TOTAL CHELTUIELI (15 + 16 + 17)


C. REZULTATUL ECONOMIC (A- B), din care:


PROFIT


PIERDERE


D. IMPOZIT PE PROFIT


PROFIT NET (C - D), din care:


PROFIT


PIERDERE

Rata de schimb LEI/EURO utilizata īn calcul: ___________________

4.2 Ipoteze/Presupuneri

<Va rugam descrieti ipotezele/presupunerile prezentate īn 3.1 privind cresterea cifrei de afaceri, cresterea previzionata a ratei de utilizare a capacitatii (%), profitabilitatea investitiei (ex: incluzānd pragul de rentabilitate)>

5. PROFILUL AFACERII sI CADRUL ORGANIZAŢIONAL

5.1 Informatii despre societate

Scurta prezentare a istoricului societatii (max. 1 pag)

(sau experienta manageriala anterioara pentru societatile nou īnfiintate)

Evolutia din momentul īnceperii activitatii (daca este cazul)

Factori relevanti pentru afacere (ex. amplasarea, evaluarea proprie asupra tehnologiei utilizate – īnvechita, la fel ca si concurenta, tehnologie noua –, politica de īnlocuire a activelor, sistemul de informatii al managementului)

5.2 Informatii despre persoanele cheie din societate

Va rugam completati tabelul de mai jos si sa anexati curriculum vitae pentru fiecare persoana (vezi model recomandat īn sectiunea urmatoare):

5.3 Disponibilitati financiare, tehnice, manageriale īn societate <detaliati>

5.4 Numar de angajati pe categorii productie/vānzare/ administrativ/auxiliar, din care:

Angajati

Din care:

Numar

Categorie

% din total

Contracte de munca pe perioada nedeterminata

% din total

Conventii civile sau alte forme de angajare temporara6 CURRICULUM VITAE

 • Nume:
 • Prenume:
 • Data si locul nasterii:
 • Cetatenie:
 • Studii (numai daca sunt certificate prin diplome sau atestari de participare, dar diplomele sau atestarile de participare nu se vor atasa la curriculum vitae):
 • Cunostinte de limbi straine: citit, vorbit, scris (notati cu 1 la 5 competenta respectiva)
 • Calificari cheie si referinte principale relevante pentru proiect: (descrieti cunostintele relevante proiectului si explicati īn ce mod experienta profesionala satisface cerintele proiectului propus)
 • Cunostinte de computer (de exemplu, programele de soft utilizate, utilizarea Internetului)
 • Apartenenta la asociatii profesionale:
 • Experienta īn alte tari īn afara Romāniei: Ţara, perioada: de la (luna/anul) la (luna/anul), descriere
 • Experienta profesionala: Organizatia, perioada: de la (luna/anul) la (luna/anul), descriere a functiei si a principalelor activitati īndeplinite
 • Altele (publicatii, participari la seminarii/conferinte)
 1. Copie nelegalizata dupa certificatul actualizat de īnmatriculare la Registrul Comertului;
 2. ‘Certificat constatator’ emis de Camera de Comert teritoriala - registrul ROLEG, atestānd ca solicitantul nu este falimentar sau subiect al unor procese pentru declararea falimentului, nu are activitatile suspendate si nu are afacerile administrate de tribunal. Certificatul trebuie sa fi fost emis dupa data 1 ianuarie 2001 (nu se solicita pentru īntreprinderi noi – start-up);
 3. Copie nelegalizata dupa certificatul de īnregistrare fiscala;
 4. Copie nelegalizata dupa statul de plata pentru luna martie 2001, īnregistrat si avizat la Directia Generala Judeteana a Muncii si Protectiei Sociale, daca īntreprinderea s-a īnfiintat si a functionat pāna la acea data;
 5. Dovada īn original, emisa de Directia Generala Judeteana a Muncii si Protectiei Sociale, privind plata contributiilor la asigurarile sociale pāna la 31 martie 2001, daca īntreprinderea a fost īnfiintata si si-a īnceput activitatea pāna la acea data;
 6. Dovada īn original, emisa de Directia Generala Judeteana a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat, Ministerul de Finante, privind plata impozitelor si taxelor pāna la 31 martie 2001, daca īntreprinderea a fost īnfiintata si si-a īnceput activitatea pāna la acea data;
 7. Dovada īn original, emisa de Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate, privind plata asigurarilor de sanatate pāna la 31 martie 2001, daca īntreprinderea a fost īnfiintata si si-a īnceput activitatea pāna la acea data;
 8. Copie nelegalizata dupa document(e) ce atesta proprietatea solicitantului asupra contributiei īn natura sau declaratia pe proprie raspundere ca activele propuse ca si contributie īn natura vor deveni proprietatea firmei solicitante īnainte de data semnarii contractului;
 9. Documente care justifica valoarea propusa pentru contributia īn natura, asa cum este explicata īn Ghidul solicitantului, sectiunea 2.1.1.c);
 10. Copie nelegalizata dupa autorizatia de constructie, daca este obligatorie, emisa de Primarie, valabila cel putin pāna la 31 decembrie 2001 si/sau certificatul de urbanism si/sau 'avizul de principiu' valabil la data depunerii cererii de finantare nerambursabila.

Toate documentele justificative vor fi numerotate ca mai sus si anexate la Planul de afaceri īn ordinea de mai sus, dupa numarul de identificare, cu o pagina de coperta pe care sunt scrise anexele.

IV. Baze de date cu proiecte de finantare

 • Modele de proiecte puse la dispozitie de Uniunea Europeana.
  • Programul DAPHNE - programele finantate
  • SOCRATES PROJECTS DATABASE
  • Cordis
  • Programul Life
 • European Schools Project
 • Banca Mondiala
 • Rotary Club

Agentia Nationala de Dezvoltare Regionala

anexa la contract

Document prin care se detaliaza anumite clauze ale unui contract (parametri tehnici sau calitativi, diverse conditii si termene etc.).

anexele proiectului

Documente care īnsotesc o cerere de finantare; pot fi anexe obligatorii solicitate expres de finantator (buget, matrice logica, acte constitutive ale solicitantului etc.) sau anexe facultative (care au valoare explicativa si justificativa pentru un proiect, de tipul studiilor de piata, datelor statistice etc.).

antet

Īnscris īn partea superioara a documentelor de corespondenta ale unei organizatii īn care se indica denumirea completa, sigla, adresa, capitalul social, codul comercial, contul bancar (eventual obiectul de activitate etc.)

articol bugetar

Subdiviziune a clasificatiei cheltuielilor din bugetul unui proiect īn functie de caracterul economic al operatiunilor respective (salarii, echipamente etc.), indiferent de activitatea la care se refera.

audit al proiectului

Activitate de verificare a documentelor si īnregistrarilor contabile realizate īn cadrul unui proiect.

autoritate contractanta

Parte īntr-un contract de finantare care, īn baza legii sau īn baza unui alt contract de finantare la care a avut calitatea de contractor, finanteaza realizarea unui obiectiv, stabilind conditiile īn care cealalta parte (beneficiarul propriu-zis al finantarii) va realiza contractul ce se īncheie īn acest scop (conform Ordonantei Guvernului nr. 59/1997). Practic, este o institutie (publica sau privata) care īncheie cu un finantator un contract privind implementarea unui program de finantare al respectivului finantator, atunci cānd finantatorul nu se implica direct si īn totalitate de organizarea activitatilor de acordare a finantarilor.

autoritate de implementare

Institutie (publica sau privata) care implementeaza efectiv contractul de finantare īncheiat de o anumita autoritate contractanta - asigura organizarea si desfasurarea īn bune conditii a licitatiei de proiecte, a evaluarii proiectelor depuse si a implementarii proiectelor cāstigatoare.

autoritati ale administratiei publice locale

Consiliile locale, Consiliile judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, ca autoritati deliberative, si primarii, presedintii consiliilor judetene si primarul general al municipiului Bucuresti, ca autoritati executive.

avans

Prima transa dintr-un īmprumut nerambursabil, acordata de obicei īnainte de īnceperea efectiva a activitatilor proiectului.

banca corespondenta

Banca cu acces direct la reteaua interbancara internationala si care mijloceste transferurile internationale de fonduri pe care o alta banca nu le poate realiza in mod direct.

beneficiari

Persoane (fizice sau juridice) īn folosul carora se produce schimbarea urmarita de proiect.

bilant

Document de sinteza contabila īn care se īnfatiseaza patrimoniul economic si juridic al unei organizatii la un moment dat. Se realizeaza obligatoriu periodic, conform legii, precum si ori de cāte ori este considerat necesar.

capacitate manageriala

Capacitate de a planifica, organiza, desfasura si controla anumite activitati.

cec

Instrument de plata prin care tragatorul (persoana care trebuie sa plateasca o suma de bani unui beneficiar) da un ordin neconditionat altei persoane (tras - o societate bancara la care tragatorul are deja constituit un disponibil sub forma unui cont) sa plateasca suma de bani prevazuta pe fila de cec persoanei (beneficiarul) care se prezinta cu cecul la sediul trasului.

cerere de finantare

Document prin care este solicitat sprijinul unui finantator pentru acoperirea costurilor de functionare ale unui proiect; īn acest scop, īn cadrul cererii este prezentat detaliat proiectul, este argumentata necesitatea si sunt prezentate avantajele sale.

ciclul proiectului

Proces care cuprinde diferitele tipuri de activitati care au loc la momente diferite īn timpul executarii proiectului.

cofinantare

Partea de finantare care trebuie asigurata de fiecare dintre partile implicate īntr-un contract de finantare - finantator, respectiv solicitant si parteneri, īn cazul unui contract de finantare nerambursabila.

comitet de evaluare

Grup de persoane fizice desemnate de autoritatea contractanta, dupa criterii de competenta, multidisciplinaritate, obiectivitate si impartialitate, care urmeaza sa evalueze ofertele sau proiectele depuse de diversi solicitanti īn cadrul unei licitatii.

comodat

Primirea unui bun īn folosinta, cu obligatia de a-l īnapoia la momentul stabilit īn aceeasi stare īn care a fost primit.

conditii de eligibilitate

Conditii obligatorii pe care trebuie sa le īndeplineasca o persoana juridica, grup de persoane fizice sau persoana fizica individuala pentru a avea dreptul de a participa la o licitatie de proiecte de finantare

continuitatea proiectului

Continuarea activitatilor esentiale ale unui proiect, chiar la scara mai redusa, dupa īncetarea finantarii nerambursabile, astfel īncāt grupurile tinta sa obtina īn continuare beneficii.

contractare

Procesul de semnare si derulare a unui contract de finantare īntre finantator si beneficiar (cāstigatorul unei licitatii de proiecte de finantare).

contributie īn natura

Poate fi reprezentata de cladiri, echipamente, munca voluntara, alte bunuri sau servicii - apartinānd solicitantilor de finantari nerambursabile sau partenerilor acestora din proiectele depuse.

cost direct

Cost legat direct numai de o anumita activitate sau proiect (salariile persoanelor care desfasoara activitatea respectiva etc.).

cost indirect

Cost legat de functionarea de ansamblu a unei organizatii care desfasoara mai multe activitati (cheltuielile de asigurare a sediului organizatiei etc.).

costuri eligibile

Cheltuieli acceptate īn cadrul bugetului unui anumit proiect; lista lor difera functie de finantator si programul de finantare.

costuri neeligibile

Cheltuieli care nu sunt acceptate īn cadrul bugetului unui anumit proiect; lista lor difera functie de finantator si programul de finantare.

creditarea unui cont bancar

Operatie prin care creste valoare disponibilului dintr-un cont bancar.

cuantificarea rezultatelor

Stabilirea unor valori numerice pentru rezultatele unui proiect.

curriculum vitae

Prezentare sumara (de regula, nu mai mult de 1-2 pagini) a unei persoane. Cuprinde date personale de identificare, informatii relevante privind experienta īn anumite domenii sau activitati, precum si alte informatii (studii, domenii de interes personal etc.).

data limita

Data pāna la care pot fi depuse si īnregistrate īn evidentele organizatorului licitatiei proiecte pentru care se solicita finantare nerambursabila. De regula, aceasta data se refera la momentul cānd este primit un proiect de organizatorul licitatiei, nu la momentul expedierii lui (prin posta, curier etc.) catre organizator. Proiectele ajunse dupa aceasta data sunt primite si īnregistrate, dar sunt declarate necāstigatoare si nu participa la licitatie.

debitarea unui cont bancar

Operatie prin care scade valoare disponibilului dintr-un cont bancar.

decont

Document prin care o persoana justifica o anumita cheltuiala catre o persoana juridica.

decontare

Operatiune contabila prin care se īnregistreaza īn evidentele unei persoane juridice folosirea unei sume de bani primite.

decontare

Operatie care consta īn realizarea de plati si, respectiv, de īncasari, astfel īncāt are loc lichidarea unor obligatii de plata.

delegat

Persoana īmputernicita sa actioneze in numele unei persoane juridice pe un timp determinat, pentru a īndeplini anumite servicii.

delegatie

Document prin care o persoana īsi exercita anumite atributii acordate si prin care se atesta īndeplinirea misiunii (v. delegat).

document de atestare a calificarii

Documente prin care este prezentata activitatea desfasurata de o organizatie pentru diversi beneficiari.

durabilitatea proiectului

Continuarea activitatilor esentiale ale unui proiect, chiar la scara mai redusa, dupa īncetarea finantarii nerambursabile, astfel īncāt grupurile tinta sa obtina īn continuare beneficii (sin. 'continuitatea proiectului').

efecte multiplicatoare

Posibilitatile de replicare si extindere a rezultatelor unui proiect.

eligibilitatea proiectului

Conditii obligatorii pe care trebuie sa le īndeplineasca un proiect pentru a avea dreptul de a participa la o licitatie īn vederea obtinerii unei finantari nerambursabile.

evaluare

Analiza modului de desfasurare a unor activitati sau a unui proiect, a modului īn care au fost īndeplinite obiectivele stabilite initial si a rezultatelor obtinute, precum si indicarea unor actiuni corective necesare pentru atingerea obiectivelor prevazute initial.

expert

Persoana fizica sau juridica care are cunostinte si experienta importanta īntr-un anumit domeniu.

expertiza manageriala

Cunoastere extinsa si aprofundata a unor probleme din domeniul managementului.

expertiza tehnica

Cunoastere extinsa si aprofundata a unor probleme cu caracter tehnic.

extindere

Marirea numarului de membri ai grupului tinta, includerea unor grupuri tinta noi, dezvoltarea activitatilor curente sau realizarea de noi activitati īn cadrul unui proiect.

extras de cont

Document care indica intrarile, iesirile si disponibilitatile de numerar dintr-un anumit cont bancar.

FDSC

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile

finantare nerambursabila

Suma acordata cu titlu nerambursabil īn scopul desfasurarii anumitor activitati din cadrul unui proiect agreat de finantator.

FP 5 / PC 5

Framework Programme 5 / Programul Cadru 5

FRDS

Fondul Romān pentru Dezvoltare Sociala

furnizori 

persoane fizice sau juridice care ofera (contra cost sau cu titlu gratuit) diferite bunuri, desfasoara lucrari si presteaza servicii necesare pentru desfasurarea unor activitati.

grant

Suma de bani acordata sub forma de finantare nerambursabila pentru un anumit proiect, īn scopul promovarii unei politici a Uniunii Europene.

grup tinta

Grup de persoane fizice sau juridice (definite ca arie geografica, domeniu de activitate etc.) carora li se adreseaza direct un proiect, prin intermediul carora un proiect īsi propune sa realizeze o schimbare; membrii grupului tinta se pot regasi īntre beneficiarii proiectului.

IMM / SME

Īntreprindere Mica sau Mijlocie / Small and Medium Enterprise (v. īntreprindere; microīntreprindere; īntreprindere mica; īntreprindere mijlocie).

impact

Efect (pozitiv sau negativ) al unui proiect sau activitati, dupa terminarea acesteia, asupra unei anumite stari de fapt (de exemplu, reducerea ratei somajului īntr-o anumita regiune), asupra unei organizatii (de exemplu, perfectionarea personalului īn domeniul activitatilor de consiliere a cetatenilor) sau persoane fizice (de exemplu, cresterea gradului de informare privind drepturile cetatenesti). Īn analiza impactului trebuie avute īn vedere grupurile tinta ale proiectului precum si alti beneficiari directi si indirecti.

impact structural

Modificarea unor componente ale structurii organizatorice ale unei organizatii ca efect al derularii unui proiect sau al unei activitati.

implementare

Transpunerea īn realitate a unui plan de activitate.

inchiriere

A da sau a lua īn folosinta temporara un anumit bun īn schimbul unor plati periodice (chirie).

indemnizatie

1. Suma de bani platita unei persoane fizice īn afara salariului pentru o munca prestata īn plus sau de o calitate superioara; 2. Suma de bani platita unei persoane angajate pe o perioada limitata.

indicator

Expresie numerica cu ajutorul careia se caracterizeaza un anumit fenomen economic.

infokiosk

Punct de informare specializat constānd dintr-un echipament de calcul utilizat pentru prezentarea interactiva a Uniunii Europene, a institutiilor sale, a statelor membre si a tarilor candidate, precum si procesul de aderare al Romāniei. 

īntreprindere

Orice forma de organizare a unei activitati economice, autonoma patrimonial si autorizata potrivit legilor īn vigoare sa faca acte si fapte de comert, īn scopul obtinerii de profit prin realizarea de bunuri materiale sau prestari de servicii, din vānzarea acestora pe piata, īn conditii de concurenta.

īntreprindere mica

Īntreprindere care are īntre 10 si 49 salariati, are o cifra de afaceri anuala echivalenta de pāna la 8 mil. Euro  si nu are ca actionar sau asociat, care detine peste 25% din capitalul social, persoane juridice care au peste 250 de angajati. Nu sunt incluse societatile bancare, societatile de asigurare si reasigurare, societatile de administrare a fondurilor financiare de investitii, societatile de valori mobiliare si societatile cu activitate exclusiva de comert exterior, precum si persoanele fizice si juridice a caror activitate principala o reprezinta cumpararea si revānzarea de produse sau īnchirierea de bunuri mobile sau imobile.

īntreprindere mijlocie

Īntreprindere care are īntre 50 si 249 salariati, are o cifra de afaceri anuala echivalenta de pāna la 8 mil. Euro  si nu are ca actionar sau asociat, care detine peste 25% din capitalul social, persoane juridice care au peste 250 de angajati. Nu sunt incluse societatile bancare, societatile de asigurare si reasigurare, societatile de administrare a fondurilor financiare de investitii, societatile de valori mobiliare si societatile cu activitate exclusiva de comert exterior, precum si persoanele fizice si juridice a caror activitate principala o reprezinta cumpararea si revānzarea de produse sau īnchirierea de bunuri mobile sau imobile.

ipoteza (īn matricea logica)

Conditie care trebuie īndeplinita pentru a permite functionarea īn bune conditii a unui proiect, dar care ramāne īn afara scopului.

ISPA

Instrumentul pentru Politici Structurale pentru Pre-Aderare

licitatie de proiecte

Procedura competitionala de acordare de fonduri nerambursabile pe baza de proiecte, derulata dupa reguli speciale, care are ca rezultat atribuirea fondurilor catre proiectele care obtin punctajele cele mai bune īn cadrul evaluarii specifice realizata de catre un comitet de evaluare constituit īn acest scop.

lista de rezerva

Grup de persoane fizice desemnate de autoritatea contractanta, dupa criterii de competenta, multidisciplinaritate, obiectivitate si impartialitate, care urmeaza sa evalueze ofertele sau proiectele depuse de diversi solicitanti īn cadrul unei licitatii.

matrice logica

Set de concepte corelate care descriu īntr-un mod operational cele mai importante aspecte ale unui proiect.

metodologie

Ansamblu de procedee folosite pentru atingerea unui scop.

microīntreprindere

Īntreprindere care are pāna la 9 salariati, are o cifra de afaceri anuala echivalenta de pāna la 8 mil. Euro si nu are ca actionar sau asociat, care detine peste 25% din capitalul social, persoane juridice care au peste 250 de angajati. Nu sunt incluse societatile bancare, societatile de asigurare si reasigurare, societatile de administrare a fondurilor financiare de investitii, societatile de valori mobiliare si societatile cu activitate exclusiva de comert exterior, precum si persoanele fizice si juridice a caror activitate principala o reprezinta cumpararea si revānzarea de produse sau īnchirierea de bunuri mobile sau imobile.

model de buna practica

Modalitate de organizare si desfasurare a unui proces considerata similara unui standard de calitate.

monitorizare

Activitate de colectare sistematica de informatii privind modul de desfasurare si rezultatele anumitor activitati. Constituie o etapa indispensabila pentru desfasurarea evaluarii activitatilor respective.

obiectiv

Rezultat care trebuie obtinut īn efortul de atingere a scopului unui proiect.

ONG

Organizatie Ne-Guvernamentala; 

ordin de plata

Dispozitie neconditionata data de emitentul ordinului de plata unei societati bancare de a pune la dispozitia unui beneficiar o anumita suma de bani (indicate īn ordinul de plata).

parteneriat

Asociere temporara (īn proiecte, de regula, fara personalitate juridica) a mai multor persoane juridice sau/si fizice īn vederea desfasurarii anumitor activitati.

Parteneriatul pentru Aderare

Parteneriatul pentru Aderare este documentul agreat de catre Uniunea Europeana si tara candidata, reprezentīnd cadrul unic īn care sīnt prevazute ariile prioritare de dezvoltare si resursele disponibile īn cadrul asistentei de pre-aderare. 

persoana de contact

Persoana care detine anumite informatii specifice privind un program de finantare, o organizatie sau un proiect si care are ca atributii (permanent, sau doar temporar - pentru un anumit program de finantare etc.) furnizarea acestor informatii persoanelor interesate.

PHARE 

Poland Hungary Aid for Recontruction of Economy

plan de actiune

Suita de activitati ordonate astfel īncāt sa fie atins un anumit scop.

portulan

Publicatie-ghid destinata navigatorilor care cuprinde harti ale tarmurilor, descrierea porturilor, indicatii asupra curentilor maritimi etc.

program de finantare

Forma de asistenta financiara prin care un finantator acorda fonduri si controleaza modul de utilizare a acestora.

Programul National de Aderare a Romāniei la Uniunea Europeana (PNAR)

Programul National de Aderare a Romāniei la Uniunea Europeana (PNAR) este complementul Parteneriatului pentru Aderare, īn care sīnt detaliate etapele prevazute de Guvernul Romāniei īn vederea armonizarii legislatiei romānesti cu legislatia comunitara (Programul National de Adoptare a Acquis-ului Comunitar). Īncepīnd cu anul 1999, la acest program este anexat Planul National de Dezvoltare. 

proiect

Set de actiuni executate īntr-o perioada de timp, cu momente bine definite de īnceput si de sfārsit, cu un scop clar al lucrarilor de efectuat, cu un buget propriu si cu un nivel specificat al rezultatelor de obtinut.

proiect de finantare

Un proiect destinat a fi prezentat unui finantator pentru obtinerea unei finantari.

promovare

Activitatea de sustinere īn mod public a unei idei, activitati, proiect.

publicitate

Difuzarea īn public a unor informatii privind o activitate sau proiect.

raport anual

Document cu periodicitate anuala īn care este prezentat stadiul de derulare si rezultatele unei activitati sau proiect.

raport de monitorizare

Raport care prezinta situatia desfasurarii unui proiect īn functie de planul de lucru stabilit anterior; deseori, este realizat de un observator extern.

raport final de activitate

Instrument de monitorizare a implementarii unui proiect, elaborat de conducatorul (managerul) proiectului la īncheierea implementarii proiectului, pe baza compararii stadiului final obtinut cu cel prevazut īn planificarea initiala a proiectului.

raportare

Activitate, de regula periodica, de informare privind modul de desfasurare a unui proiect, modul īn care sunt īndeplinire obiectivele stabilite si propuneri de īmbunatatire a functionarii ulterioare a proiectului.

Raportul periodic al Comisiei Europene asupra progreselor Romāniei

Raportul periodic al Comisiei Europene asupra progreselor Romāniei īn vederea īndeplinirii criteriilor de aderare este evaluarea facuta de Comisia Europeana, raport la care Romānia va raspunde printr-o opinie, urmīnd discutii cu reprezentantii Comisiei. 

refinantare

Utilizarea de catre un beneficiar de finantare nerambursabila a fondurilor primite pentru acordarea, mai departe, de finantare pentru alte organizatii.

registru

Condica īn care sunt consemnate operatiuni diverse ale unie organizatii (de exemplu, registrele contabile).

relevanta

Īndeplinirea cel putin a unor conditii minime privind diverse criterii de analiza a proiectelor de finantare.

replicare

Obtinerea de rezultate similare celor obtinute prin derularea unui proiect īntr-o alta zona geografica decāt zona īn care a functionat proiectul respectiv.

revolving

tip de fond  īn care noi credite pot fi acordate pe masura ce sunt returnate cele acordate anterior.

rezultat

Efect al unei activitati.

risc

Situatie nefavorabila (care poate īmpiedica buna desfasurare a unui proiect) posibila a avea loc cu o anumita probabilitate.

SAPARD

Programul Special de Pre-Aderare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala

scop

Situatie dorita, pentru atingerea careia este organizat si implementat un anumit proiect.

sinergie

Cresterea efectului obtinut prin utilizarea unui ansamblu de resurse peste suma efectelor care pot fi obtinute prin utilizarea separata a fiecarei resurse din cadrul ansamblului.

sistem informational

Ansamblu organizat de elemente dependente īntre ele (metode, persoane, infrastructura tehnica) care permite si asigura realizarea transferului de informatii īntre diferite entitati.

societate civila

Societatea civila este formata din cetateni, asociati sub diferite forme, care au aceleasi interese si care īsi dedica timpul, cunostintele si experienta pentru a-si promova si apara aceste drepturi si interese. Notiunea are īn vedere formele asociative - de tip apolitic, care nu sunt parti ale unei institutii fundamentale ale statului sau ale sectorului de afaceri (organizatii neguvenamentale - asociatii sau fundatii, sindicate, uniuni patronale etc.) - care intervin pe lānga factorii de decizie, pe lānga institutiile statului, pentru a le influenta īn sensul apararii drepturilor si intereselor grupurilor de cetateni pe care īi reprezinta. Cel mai adesea, aceasta notiune este utilizata īn mod restrictiv, facāndu-se referire ori la notiunea de civil (ca opus al celei de militar) ori numai la organizatiile neguvernamentale; pentru clarificarea unor asemenea nelamuriri, a fost utilizata denumirea 'sector nonprofit' sau 'al treilea sector al societatii', primele doua fiind institutiile fundamentale ale statului si sectorul de afaceri. 

solicitant

Persoana fizica sau juridica care depune īn nume propriu un proiect īn cadrul unei licitatii organizate īn vederea acordarii de finantari nerambursabile. Īn cazul cāstigarii licitatiei, solicitantul devine beneficiarul finantarii.

solicitanti eligibili

Solicitanti care īndeplinesc criteriile minime impuse de finantator (referindu-se, de regula, la forma juridica de organizare, experienta, situatie financiar-contabila etc.).

statut

Document constitutiv prin care se stabileste modul de organizare si functionare a unei persoane juridice.

subventie

Ajutor banesc acordat de stat, de o organizatie etc. unei alte organizatii sau persoane.

sustenabilitate

Proprietatea rezultatelor si efectelor unui proiect de a se mentine īntr-o perioada mai lunga de timp, dupa finalizarea proiectului.

tari candidate

Bulgaria, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Ceha, Romānia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ungaria.

tari membre UE

Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia

tari PHARE

Ţari beneficiare ale programului PHARE: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Ceha, Romānia, Slovacia, Slovenia, Ungaria

transa de finantare

Suma de bani - reprezentānd un anumit procent din suma totala acordata sub forma de finantare nerambursabila - primita de beneficiar pentru finantarea activitatilor proiectului īn perioada urmatoare, pāna la primirea transei urmatoare.

Vademecum

Document cadru care se refera la modul īn care se acorda finantari nerambursabile, īn baza unor licitatii de proiecte.

voluntar

Persoana care desfasoara activitati īn cadrul unui proiect fara a primi pentru aceasta nici o remuneratie.


Document Info


Accesari: 132218
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )