Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

Stingerea incendiilor la depozite si magazine de marfuri

diverse
Stingerea incendiilor la depozite si magazine de marfuri

1. Probleme de baza

Mai intotdeauna incendiile izbucnite la depozitele de marfiri , magazinele comerciale si alimentare au produs pierderi destul de mari.

Deseori la depozite si magazine , pe o suprafata relativ redusa se concentreaza valori materiale mari care pe timpul incendiilor sant expuse distrugerii sau degradarii din cauza incendiului sant expuse distrugeri sau degradarii din cauza incendiului si a refulari unei mari cantitati de apa pe timpul interventiei.
Cladirile magazinelor adapostesc in incinta lor sali de comert, de prezentare si expunere, incaperi pentru primire, pastrare si pregatire a marfurilor pentru vanzare, incaperi auxiliare si tehnice, incaperi administrative si grupuri sociale. Suprafata magazinelor si incaperi administrative si grupuri sociale. Suprafata magazinelor si incaperilor pentru pregatirea marfurilor de vanzare, in multe cazuri se apropie de suprafata salilorr de comert, mai ales la magazinele de mobila, produse chimice si de vopsitorie.

Sarcina termica din magazinele comerciale se ridica pina la 100 kgf/m2. iar in incaperile de depozitare a diferitelor marfuri depaseste de 2-3 ori valoarea indicata.

La unele magazine universale mari cu mai multe caturi pot sa existe etape alternative pentru comert si servicii publice.

Depozitelede materiale ale intreprinderilor comerciale si industriale de cele mai multe ori , se amenajeaza in cladiri separate cu unul sau mai multe niveluri, deseori in constructii necorespunzatoare din punct de vede 525f53f re onstructiv. Sint si cazuri cind depozitele de marfuri se organizeaza in subsolul magazinelor si subsolul cladirilor de locuinte, in constructii vechi combustibile, fara cai de acces corespunzatoare, situatie care ingreuiaza actiunea de interventie in caz de incendiu.

Marfurile se pastraza in depozite pe rafturi de metal sau lemn, iar unle dintre ele in baloturi si rulouri.

Pe timpul producerii incendiului in magazie si depozite pot sa se distruga diferite categorii de produse, inclusiv materialele sintetice ale caror ardere si descompunere termica, in majoritatea cazurilor sint insotite de o formare abundenta de fum si degajare de gaze toxice.

Popagarea incendiului si ridicarea temperaturii la incendiile de materiale sintetice se face foarte rapid si cu degajare de fum dens.

Constructiile mtalice ale unor depozite deasupra focarelor de ardere se pot prabisi in timp de 20 min.

Recunoaserea operativa a incendiului si punerea in functiune a tevilor la incendiile delarate la depozite si de multe ori la magazine reclama, deseori , sa se sparga usi, sisteme de incuietori, gratii masive metalice.

Incendiileizbucnite uneori pe timpul transportului sau dupa sosirea materialelor la locul de destinatie, se axplica deseori prin faptul ca produsele, in special reactivii chimici se depoziteaza uneori fara respectarea normelor.


2. Organizarea stingerii incendiilor

2.1. Probleme ce se urmaresc la recunoastere

Pentru organizarea in bune conditii a stingerii incendiilor izbunite la depozite si magazine comeriale este necesar sa se stabileasca : caracteristicile constructiv ale depozitului; stabilirea numarului persoanelor existente in depozite si principalele cai de evacuare a lor; mijloacele si metodele potrivite pentru acesta operatiune; natura, cantitatea, ordinea de asezare si caracteristicile materialelor depozitate; proportiile si directiile principale de propagare a incendiului; pericolul de explozie si intiicare pentru oameni; posibilitatile de descompunere termica a marfurilor cuprinse de incendiu si de degajare si raspandire a fumului si gazelor toxice; ce anume arde si c marfuri periculoase se mai gasesc in zona expusa; necesitatea evacuarii materialelor neincendiate, locul de depozitare a lor si modul de aducere la indeplinire a acestei actiuni; necesitatea desfaceri si demolarii unor elemente de constructie; conditiile care favorizeaza si cele care ingreuiaza actiunea de stinere; existenta si amplasarea ascensoarelor si persoanelor imobilizate in acestea; caile de acces care se pot utiliza pentru evacuarea persoanelor si bunurilor materiale; necesitatea si posibilitatea practicarii unor deschideri pentru patrunderea in cladire in vederea salvarii persoanelor si bunurilor materiale ca si a introducerii tevilor de refulare destinate stingerii incendiilor; verificarea in subsoluri si in podul constructiei daca exista sau nu depozitate marfuri; intreruperea curentului electric; sursele de apa disponibile,distantele pina la acestea; fortele si mijloacele necesare pentru stingere, caile de introducere a lor in dispozitivul de lupta; substantele stingatoare cele mai indicate in raport de materialele combustibile existente in interior.

Toate aceste probleme trebuie avute in vedere la intocmirea planurilor de aparare, de interventie, iar la unele mari magazine hiar si a planurilor unice de interventie. O buna parte din aceste necesitati se au in vedere si la organizarea prevederii si stingerii incendiilor pe locul de munca.

La intocmirea planurilor de aparare , de interventie si unice de interventie, printre altele trebuie avute in vedere studirea si cuprinderea, in actiunile de interventie a constructiilor si partilor de constructie portante, protejarea tocurilor si deschiderilor, precum si elementele de compartimentare , protectia scarilor si scarilor rulante impotriva propagarii incendiului, protectia obiectelor vecine aflate in apropierea incaperilor de depozitare ale magazinelor universale.

2.2. Evacuarea persoanelor din magazinele universale

Desitatile mari de persoane in magainele universale si situatiile complexe care survin in caz de incendiu, obliga luarea unor masuri speciale pentru evacuarea in bune conditii a personalului din interior. Din cercetarile efectuate in unele tari,a reiesit ca la magazunele universale la intrarea si iesirea persoanelor se produc timpi critici. In zilele de lucru , in gneral, acestea sint orele 10,30 si 11,30 si ora 16,30 si 17,30 .

In magazinele universale cu scari rulante, fluxul de persoane catre etaje se scurge exclusiv pe acestea, casele scarilor si ascensoarelor de persoane iind relativ putin folosite.

In caz de evacuare scarile rulante sant scoase din functiune , iar in magazinele universale noi sint blocate. Persoanele care au ajuns la etajele magazinului folosind scari rulante, vor incerca sa paraseasca magazinul pe aceeasi cale, astfel incat se poate ajunge la aglomerari in fata scarilor rulante.

Calculele facute pentru desfasurarea evacuarii intr-un magazin universal, au confirmat in afara de aaceasta, ca in cazuri de evacuare, in majoritatea situatiilor se produc aglomerari de persoane infata iesirilor majoritatea situatiilor se produc aglomeraride persoane in fata iesirilor de la etaje, precum si stagnari ale miscarii in casele scarilor, atunci cand se intalnesc fluxuri de persoane.Pentru asigurarea evacuarii intr-un timp scurt trebuie sa se evite incrucisarea cailor principale pentru a se unlatura concentratia de persoane prin concuenta fluxurilor din directii diferite, pe caile principale de circulatie.

De asemenea, trebuie efectuata marcarea vizibila a iesirilor si casei scarilor. Inscriptiilor obijnuite din comert, pentru iesiri, au in general o eficienta functionala relativ redusa in conditii normale. Daca se efectueaza o evacuare in conditii de pericol, cand se produce o degajare puternica de fum si se ia in consideratie inaltimea stelajelor de marfuri de aproximativ 2 m si materialele decorative existente in magazinele universale, inscriptiile amintite mai inainte nu-si mai indeplinesc functiunea. De aceea este necesar sa se foloseasca indicatoare din materiale luminiscente.

Prin iluminarea iesirilor de evacuare se asigura orientarea fluxului de persoane care se scurge in mod corespunzator.

Pentru asigurarea unei evacuari rapide a cladirii, tinand cont de vizitele diferite de deplasare pe cai de acces si scari este necesar ca latimea usilor de la casa scarii de la etaje sa corespunda cu latimea utila a treptelor.

Realizarea evacuarii dupa un plan stabilit impune asigurarea unor posibilitati tehnic. De asemenea , trebuie elaborate planuri concrete de evacuare, tinand seama de criteriile aratate in cap. al IV-lea. Personalului i se va stabili obligatii specifice depozitelor si magazinelor comerciale. Alarmarea est necesara sa fie codificata, luandu-e in consideratie si comunicarile care urmeaza sa fie facute in limbi straine.

Personalul trebuie instruit saptamanal cu regularitate, in privinta sarcinilor si periodic executate exercitii practice d evacuare. La instruirea personalului un rol deosebit il are comportarea acestuia fata de reactia psihologica a persoanelor aflate in pericol. Actiunea calma si corecta a personalului, in caz de evacuare, constitue cea mai importanta sarcina.

Specificul oricaror localuri cu mare densitate de public este posibilitatea aparitiei panici care poate avea urmari deoasebite de grave, chiar si in cazul cand incendiul are proportii reduse. Desitatea de la care panica prezinta perico pentru evacuarea personalului este de ordinul a 0,28 m2/om. Fenomenul panicii se poate produce si fara existenta unei situatii de pericol.

La densitatea de 0,26 m2/persoana cand oamenii aflati unii linga altii se ating intre ei si nu mai pot evita contactul, se creaza starea de stres care poate degenera in panica, fara nici o alta cauza.

Caile de evacuare trebuie sa conduca la suprafete in aer liber.

Din experienta constatata in unele tari reiese ca in acz de pericol, persoanele dupa ce au parasit obiectivul incendiat, se departeaza de acesta si dupa o anumita distanta isi reduc viteza de miscare. O astfel de situatie ar duce la formarea unui avantaj, forma cea mai apropiata fata de situatia de pericol. Din acest moment este necesar, ca inainte de toate, iesirile sa fie astfel coordonate, incat sa se asigure scurgerea nestingherita a persoanelor in aer liber, sub forma de sectoare de evacuare, care trebuie considerate ca suprafete libere dispuse ca un unghi la centru de 45 si 60 grade.

In cazuri exceptionale evacuarea persoanelor de la etajele superioare se poate face pe scari metalice exterioare de salvare, cu conditia ca aceasta actiune sa fie bine orgnizata si condusa din interior si exterior de persoane competente. De asemenea , se mai pot folosi in aceleasi conditii autoscarile mecanice sosite la fata locului, precum si alte dispozitive.


Stingerea incendiilor la depozite si magazine comerciale

Principalele tactice de stingere variaza in functie se specificul depozitului si de caracteristicile materialeor care ard, fapt care impune, de la inceput, luarea unor masuri care sa duca la desfasurarea, unei bune interventii in caz de incendiu.

Personalul trebuie instruit saptamanal cu regularitate, in privinta sarcinilor si perioadic executate exercitii practice de evacuare. La instruirea personalului un rol deosebit il are comportarea acestuia fata de reactia psihologica a persoanelor aflate in pericol. Actiunea calma si corecta a personalului, in caz de evacuare, constitue cea mai importanta sarcina.

Specificul oricarui localuri cu mare densitate de public, il constitue posibilitatea de aparitie a panicii care poate avea urmari deosebit de grave, chiar si in cazul in care incendiul are protectie redusa. Densitatea de la care panica prezinta pericol pentru evacuare personalului sintde ordinul a 0,28 m2/om. Fenomenul panicii se poate produce si fara existenta unei situatii de pericol.

La densitatea de 0,26 m2/ persoana, cind oamenii aflati unii linga altii se ating intre ei si nu mai pot evita contactul, se creeaza starea care poate degenera in panica, fara nici o alta cauza.

Caile de evacuare trebuie sa conduca pe suprafete in aer liber.

Din experienta unor tari reiese ca in caz de pericol persoanele dupa ce au parasit abiectivul incendiat, se departeaza de acesta si dupa ao anumita distanta isi reduc viteza de miscare. O astfel de situatie ar duce la formarea unui avantaj, forma cea mai apropiata fata de situatia de pericol. Din acest motiv este necesar, ca inainte de toate, iesirile sa fie astfel coordonate, icat sa se asigure scurgerea nestingherita a pesoanelor in aer liber, sectoare de evacuare, care trebuie considerate ca suprafete libere dispuse ca un unghi la centru de 45 si 60 grade.

In cazuri exceptionale evacuarea persoanelor de la etajele superioare se poate face pe scari metalice exterioare de salvare cu conditia ca acesta actiune sa fie bine organizata si condusa din interior si exterior de persoane competente. De asemenea, se mai pot folosi in acelasi conditii autoscaruile mecanice sosite la fata locului, precum si alte dispozitive.Caracteristicile incendiilor

Un incendiu la un magazin comercial se propaga foarte repede cu degajare mare de caldura si fum ca urmare a existentei in magazin a produselor pe baza de materiale plastice, a tesaturilor din fibre si fire sintetice care creeaza posibilitatea producerii unui fum dens si care ingreuiaza actiunea de interventi. Incendiul se propaga pe verticala si orizontala, din cauza curentilor puternici care se formeaza.

Stingerea incendiilor

Principiile tactice de stingere variaza in functie de specificul depozitului si de caracteristicile materialelor care ard, cea ce impune de la inceput luarea unor masuri care sa duca la desfasurarea unei bune intervenrii in caz de incendiu.

De la inceput, in caz de incendiu, trebuie sa se actioneze cu mijloace initiale de stingere, planul primei interventii se va pune in totalitate in practica. In afara de mijloacele initiale se va actiona imediat cu tevi de refulare de la hidrantii interiori de catre personalul depozitului sau magazinului universal.

In vederea obtinerii succesului de interventie a subunitatilor, unitatilor si formatiilor civile de pompieri inca de la inceput trebuie sa se realizeze: marcarea, in prealabil, a cailor de acces pentru pompieri; fixarea locurilor de stationare amasinilor si utilajelor de salvare; stabilirea directiilor de oprire si de intrare in dispozitiv a masinilor in fata si in jurul magazinelor universale; marcarea deschiderilor de acces pentru pompieri pe fatadele magazinelor universale care sunt prevazute cu draperii; marcarea posibilitatilor de intrare in magazinele mai vechi; amenejarea de suprafete marcate pentru instalarea masinilor si utilajelor de salvare in fata cladirilor in apropierea nemijlocita a partii carosabile.

Este recomandabil ca o buna parte din aceste cerinte ale unei bune interventii pentru stingerea incendiilor poate fi inclusa si in planurile de aparare, interventie sau unice. Desigur, conceptia tactica a comandantului interventiei joaca un rol hotarator in dezvoltarea si evolutia incendiului.

Actiunea de interventie pentru stingerea incendiilor trebuie sa inceapa cu evacuarea persoanelor din incaperile incendiate sau blocate de incendiu. Pentru aceasta, fortele principale se vor dirija in acest scop inca de la inceputulinterventiei, avand in vedere ca actiunea sa fieindreptata pe directiile cailor prin care se organizeaza evacuarea bunurilor materiale aflate in magazin sau in depozit.

Luarea la timp a masurilor de evacuare a marfurilor din incaperile incendiate ale magazinelor si depozitelor constitue una dintre sarcinile cele mai importante ale comandantului interventiei.

Pentru conducerea acestei operatii se dsemneaza o persoana componenta care sa fie in masura sa mobilizeze personalul de serviciu si alte forte chemate in sprijin. Acolo unde este posibil se vor folosi mijloace mecanizate carucioare, moto si electrostivuitoare, macarale si elevatoare.

Stingerea incendiilor se va organiza pe sectoare, pe paliere, pe perimetrul cladirii sau pe verticala, in raport deci de caracterul constructiv respectiv.

Tinand seama de caracteristicile marfurilor depozitate si de specificul depozitului se vor folosi tevi cu diametre mari tip B cu ajutaje de 20-24 mm, precum si tevi C, in mod combinat cu ajutaje de 14-16 mm, cu misiunea de a proteja materialele si incaperile necuprinse de flacari: tevile tip B vor mai fi folosite pentru apararea elementelor de constructie de pe directiile principale si lucru din exterior. La nevoi vor fi folosite si tevi pulverizatoare. Tevile se introduc prin usi,ferestre si alte deschideri, gratiile de la ferestre se taie cu dispozitive speciale.

Majorittea fortelor se vor amplasa la etajul in care a izbucnit incendiul si pe directia principala de propagare a acestuia, iar la etajele superioare inclusiv podul si etajele inferioarecelelalte forte, respectiv tevi din dispozitivul luat.

Avand in vedere faptul ca suprafata depozitului este incarcata aproape , pina la refuz cu marfuri si ca incaperile se umplu cu fum comandantul interventiei si sefii de sectoare trebuie sa acorde o atentie deosebita posibilitatii de avansare cu tevi in interiorul depozitului la focarele de ardere cele mai intense. Se vor folosi masti si aparate izolante.

La depozitele subterane, atunci cand sant la dispozitie forte suficiente, iar caile de acces sant insuficiente si reuse ca dimensiuni se procedeaza la aplicarea procedeului rin inundarea cu apa, abur, spuma sau gaze inerte.

Concomitent cu actiunea de stingerea amterialelor care ard, se executa si protectia celor care se evacueaza sau a celor care pot aduce la propagarea incendiului sau expoziilor si in mod special a celor care prezinta pericol de explozie si degajari mari de fum.

Pentru evacuarea bunurilor materiale in ordinea importantei si valorilor , se vor concentra numarul necesar de persoane si utilaje si se va organiza depozitarea lor intr-un loc sigur sub paza.

La locul incendiului se va crea o rezerva de forte si mijloace cu ajutorul carora sa se poata interveni la paritia unor noi focare de ardere.

Substantele de stingere se vor alege in raport de natura incendiului avitandu-se utilizarea apei in cazurile in care acesta ar putea provoca dezvoltarea arderii.Apa se foloseste sub forma de jet compact sau pulverizat in raport de cerinte.

In cazul unui puternic curent de convectie a produselor arderii jeturile pulverizate se vor indrepta asupra partilor inferioare ale stelajelor sau stivelor unde sant depozitate materiale, apa avand un efect corespunzator de racire.

La stingerea incendiilor in depozite si magazine comerciale se mai poate utiliza spuma , in special cea cu coeficient mare de infoiere la produsele unde apa este contraindicata.

Daca se pot etansa spatiile de depozitare si cele din magazine este posibila si folosirea gazelor inerte cand se dispune de aceasta.

Intensitatea de refulare a epei cea mai indicata pentru stingerea incendiilor in depozitele si magazinele comerciale se considera a fi de 0,08-1,10 l/s x m2, iar a spumei cu coeficient mare de infoiere de 0,04l/s x m2.

O atentie deosebita trebuie acordata stingerii incendiilor izbucnite la mafazinele situate la perterul imobilelor de locuinte. In acest caz se verifica cu minutiozitate apartamentele de la promul etaj , iar daca exista instalatii de ventilatie si conducte tehnico-sanitare, care trec prin magazin la etajele superioare, atunci la primul etaj se instaleaza tevi de rezerva.

La stingerea incendiilor produse la magazine din expozitii sau piete construite din materiale combustibile, se folosesc, de la inceput, tevi cu mare presiune sau tunuri de apa, luandu-se masuri pentru a impiedica propagarea incendiilor la constructiile si eventual exponatele din vecinatate.

In ultima perioada de timp se folosesc pentru depozitarea marfurilor, depozitate cu stive inalte, deoarece ele prezinta o serie de avantaje in comparatie cu cele obijnuite. Ele se remarca printr-un grad ridicat de mecanizare si automatizare a proceselor de prelucrare a incarcaturilor, coeficient inalt de utilizare a suprafetei si volumului incaperii. Experienta a aratat ca incendiile izbucnite la aceste depozite aduc mari pierderi materiale.

Dintr-o serie de motive procesul de evolutie a inccendiului in depizitele cu stive inalte prezinta particularitati esentiale in comparatie cu incendiile din incaperile depozitelor de tip traditional.

Datorita inaltimii mari de depozitare a materialelor si produselor in ambalaje combustibile si protejate cu unsori pentru conservare, depozitate uneori pe suporturi de lemn, in timpul incendiului apar fluxuri puternice de convectie a produselor de ardere, care influenteaza substantial asupra vitezei de propagare a incendiilor in sens vertical. Efectul maririi vitezei de ardere poate fi explicat prin incalzirea prealabila substantiala a suprafetei materialelor combustibile de catre produsele de ardere, care se ridica in sus de la focarul de ardere, cuprinzand mari suprafete.

Experimentarile au aratat ca viteza de propagare a flacari pentru cutiile de carton, in care se gasesc icaltaminte, depozitate pe stive, chiar in perioada de evolutie a incendiului ajunge la 8-10 m/min.

Incendiul se poate propaga si pe orizontala pe stive si in spatiile dintre ele.

Din cauza vitezei mari de propagare a incendiului intensitatea de degajare a caldurii creste rapid.

Studiile dovedesc ca la modificarile inaltimii de depozitare de la 2,50 la 5,00 m, a aceleasi cantitati sinaturi de material combustibil, viteza maxima de degajare a caldurii in timpul arderii creste cu mai mult de 9 ori. Acest lucru conduce la o crestere brusca a temperaturii in incapere ea fiind deosebit de ridicata la partea superioara, deasupra focarului de ardere.

Particularitatile procesului de evolutie a incendiului in depozitele cu stive inalte justifica cerintele speciale pentru stingerea unui astfel de incendiu. De la inceput se impune deci ca interventia trebuie sa fie prompta, deoarece in timp de 1,5-2 min de la aparitia inceputului de incendiu, flacarile ajung la inaltimea stivelor, iar propagarea arderii pe orizontala se produce cu intensitate.

In aceste conditii se impune ca durata de punere in functiune a primelor tevi , in cazul cel mai favorabil , nu poate fi mai redusa de 5-8 min, ceea ce depaseste cu mult durata admisa pentru evolutia libera a incendiului in astfel de incaperi. Chiar daca timpul de interventie se reduce si acest lucru este de dorit, stingerea incendiului in incaperea depozitului va fi mult ingreuiata. Latimea redusa a trecerilor dintre stive precum si existenta intre aceste treceri a macaralelor stivuitoare ingreuiasa accesul la focarul incendiului da de altfel si manevrarea tevilor.

Inaltimea mare a stivelor si prin urmare si pozitia inalta a focarului de incendiu ingreuiaza debitarea corecta si precisa in acest focar a substantei pentru stingerea incendiului. Probabilitatea prabusirii in trecerile dintre stive a suporturilor cu produsele depozitate pe ele, fumul puternic si temperatura inalta din interiorul incaperii depozitului creeaza pericolul pentru viata si sanatatea pompierilor.

Pe baza acestor considerente se pare ca stingerea incendiilor la depozitele si magazinele comerciale, o grija deosebita trebuie acordata asigurarii securitatii servantilor. Se vor lua masuri de evacuare a fumului si a celorlalte produse de ardere prin ventilare naturala sau mecanica. La nevoie se vor practica deschideri in plansee si acoperis, precum si utilizarea initiala a jetului de apa sub forma pulverizata pentru decantarea particulelor de fum aflate in suspensie.

Personalul care lucreaza la interventie, in functie de misiuni, vor folosi masti si aparate izolante. Se vor lua masuri ca cei ce lucreaza la inaltini sa fie dotati cu corzi si cordite, centuri de siguranta, iar cei care evacueaza marfuri in situatii dificile se vor proteja cu jeturi de apa pulverizata. Cei care evacueaza produse cu pericol de explozie, vor fi atentionati, pregatiti si supravegheati, luandu-se toate masurile pentru a nu fi supusi unor accidente.
Document Info


Accesari: 2018
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )