Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Test de psihologic de stabilire a gradului de independenta

diverse
Test de psihologic de stabilire a gradului de independenta

Manipulat sau manipulator? Iata o întrebare ce se pune cu necesitate în relatiile interpersonale: sursa de influenta si autoritate, imitator pasiv, receptor conformant si supus de mesaje, reguli si norme, opozant activ (rezistent) la efortul de persuasiune. Suntem supusi tot timpul, prin int 252k1010c ermediul celor din jur (parinti, educatori, sefi, lideri spirituali) unui proces de uniformizare. Aceasta se traduce prin cuvinte cum ar fi: socializare, învatare de modele culturale, contagiune sociala.

Un posibil raspuns la presiunea sociala poate fi însusirea comportamentului conformist. Motivele acestei achizitii sunt diverse: pentru a evita etichetarile negative ale grupului, pentru a interioriza valorile grupului de apartenenta, pentru a ne identifica cu calitatile ce le apreciem la cei din jur. Comportamentul conformist ne apara de conflicte si agresiuni, ne ofera confort psihic, posibilitati de manevra. Supunerea distructiva însa, suprima individualitatea si distruge suportul pozitiv al personalitatii. La celalalt pol, indivizii care exercita influenta si putere sunt adesea corupti de propria lor putere. Faptul de a avea putere (pozitie, post, cunostinte, bani) argumenteaza probabil utilizarea acesteia pentru a exercita influente, pentru a domina pe celalalt.

Obtinând supunerea unii indivizi ajung usor la un sentiment de stima exagerata de sine; la distantarea afectiva si sociala de ceilalti, la nevoia de a obtine ascultare, de a manevra pe cei din jur. Împotriva presiunii dominatoare: cum promovam independenta, cum ripostam?

Apararea independentei si libertatii de expresie poate fi sustinuta printr-o stare emotionala negativa, prin restrângerea voluntara a posibilitatilor de a alege, prin cenzura personala, prin argumentarea dorintei de a fi unic.

Între dorinta de a fi acceptat social si aceea de a pastra independenta si autonomia alegerii exista o gama de nuante. Este bine ca omul sa stie cât mai exact unde se afla.

Testul de mai jos are drept scop de a descoperi gradul de independenta fata de ceilalti, în ceea ce se face, se simte si se gândeste. Se vor face 10 afirmatii fata de care, gradat da la 1 la 5 se va marca cea mai aproape de adevar, stiind ca 1 înseamna dezacordul, iar 5 acordul deplin cu comportamentul descris:


Când ma îmbrac, iau în considerare prognoza meteo.


Când nu doresc sa particip la o reuniune, dar sunt invitat accept.


Când partenerul(a) doreste sa mearga la film si eu nu vreau, ma razgândesc.
Când la o masa nu doresc sa consum un anume aliment, dar mi se ofera accept.Când cineva spune ca îi place tunsoarea mea, încerc sa ma tund la fel data viitoare.


Când mi se spune ca ar trebui sa mai slabesc, tin seama de aceasta când manânc.


Daca un prieten insista, reuseste sa ma determine sa joc ceva.


Pot fi usor convins sa accept o întâlnire cu cineva de sex opus, chiar daca nu am chef.


Chiar daca nu mi-e foame, pot fi convins sa manânc.


Document Info


Accesari: 1471
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )