Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Analiza lichiditatii si solvabilitatii firmei

economie


Analiza lichiditatii si solvabilitatii firmei


Lichiditatea se refera la proprietatea elementelor patrimoniale de a se transforma in bani. Asadar, trebuie sa existe un raport intre elementele de activ in sensul ca se poate stabili cat din valoarea activului se afla sub forma lichida in conturile de disponibilitati banesti si cat pot sa devina lichide imediat ( stocurile, creantele ).Solvabilitatea se refera la capacitatea firmei de a face fata obligatiilor banesti si de a isi on 16116e422q ora platile la termenele scadente. In acest caz, intervine comparatia intre elementele de activ si pasiv respectiv disponibilitati si obligatii.

In studiile de bonitate efectuate de banci, in cazul solicitarilor de credite, se foloseste indicatorul lichiditate patrimoniala, calculat ca raport dintre suma disponibilitatilor si mijloacelor ce pot deveni lichide imediat supra datorii curente. Raportul trebuie sa fie > 1.

In cadrul studiilor de evaluare economica si in special in cazul transmiterii dreptului de proprietate, se recomanda utilizarea urmatorilor indicatori :

a. solvabilitatea generala data de raportul dintre active circulante si datorii curente. Limita trebuie sa fie intre 1.2-1.8

b. solvabilitatea imediata data de raportul dintre active circulante minus obligatii supra stocuri. Intre 0.65-1

c. solvabilitate globala data de raportul dintre active circulante plus active fixe supra datorii totale. Trebuie sa fie > 1


Analiza echilibrului economico-financiar


Echilibrul financiar al firmei reprezinta un sistem de corelatii prin care stabilesc anumite proportionalitati in cadrul fluxurilor financiare dar si intre ele. Pentru exprimarea sintetica a corelatiilor implicate in echilibrul economico-financiar al firmei, in practica se folosesc urmatorii indicatori :

a. rata autonomiei financiare - data de raportul dintre capital propriu si capital propriu plus imprumuturi

b. rata de finantare a stocurilor - data de raportul dintre fondul de rulment si stocuri

c. rata de autofinantare activelor capitalului propriu si activele fixe plus circulante

d. rata datoriilor - rata de autofinantare a activelor. Este egala cu 1Analiza vitezei de rotatie a activelor circulante


Viteza de rotatie a activelor circulante poate fi tratata ca un mijloc de caracterizare a eficientei utilizarii activelor circulante dar si ca instrument de dimensionare a fondului de rulment al firmei. Viteza de rotatie reflecta toate schimbarile intervenite intr-o perioada determinata in activele de exploatare si cea financiara a firmei. Indicatorul sintetizeaza aspectele legate de procesul de aprovizionare si productie, de reducerea posturilor, scurtarea ciclului de productie sau a perioadei de desfacere si incasare a contravalorii bunurilor vandute.

Pentru caracterizarea vitezei de rotatie a activelor circulante, se pot utiliza urmatorii indicatori :

a. numarul de rotatii date de raportul dintre

b. durata in zile a unei rotatii :


Nr.

Crt.


Indicatori


Simbol

Perioada curenta

Prevazut (0)

Realizat (1)


Active circulante

Ac
Cifra de afaceri

Ca
Numarul de rotatii

N
Durata in zile a    unei rotatii

Dz
Avand in vedere datele din tabel, principiile de lucru ale metodei substituirilor in lant, modelul de calcul, modificarea fata de prevazut a Dz-ului, ( ΔDz = Dz1 - Dz0 = 233.45-213.33 = 10.12 zile ) se datoreaza influentei urmatorilor factori :


1. Influenta cifrei de afaceri :

2. Influenta activelor circulante :


Incetinirea vitezei de rotatie a activelor circulante cu 10.12 zile duce la imobilizarea urmatoarelor fonduri :Document Info


Accesari: 35942
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )