Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
CARDUL MONEDA ELECTRONICA

economie


CARDUL MONEDA ELECTRONICACardurile sub forma de credit card (carti de credit) au aparut pentru prima oara in Statele Unite ale Americii, iar intentia a fost de a oferii clientilor un instrument de plata cu circulatie la nivel national care sa permita depasirea restrictiilor in acest domeniu impuse de Legea Bancara Federala a SUA.Desi cardurile au inceput sa fie folosite in tarile vest-europene in anii '60 abia dupa anii '80 s-a extins utilizarea lor, iar nu 242i87c marul detinatorilor de astfel de instrumente a crescut semnificativ.

In tara nostra sun utilizate atat carduri internationale cat si carduri nationale.

In marie 1994 a fost creata societatea Romcard pentru procesarea si autorizarea tranzactiilor pe baza de carduri cu utilizare internationala, in sistem VISA International, Mastercard si Eurocard. Bancile romanesti care s-au asociat in acest scop au fost : Banca Comerciala Romana, Bancorex, Banca Agricola actual Raiffeisen Bank, Banca Ion Tiriac si Banca Romana pentru Dezvoltare . Tot in anii '80 au fost introduse pe piata debit cardurile (carti de debit).

Ca suport fizic, cardul este realizat din material plastic, comparabil ca forma si dimensiune cu o caret de vizita, avand inglobate componenete electronice speciale pentru decodificare a diferitelor operatiunii pentru care a fost conceputa: in principal , accesul detinatorului la contul sau bancar si efectuarea electronica a platii, de unde si denumirea de "moneda electronica" sau "bani electronici".

Alaturi de banci, pe piata cardurilor s-au impus, in calitate de emitenti de carduri si institutii non-bancare, cum sunt: VISA INTERNATIONAL, Mastercard, Eurocard, American Express, Diners CLUB.

Bazate pe acelesi principii de operare a cardurilor, marile companii emitente de carduri le dau denumiri promotionale si atractive prin serviciile oferite diferitelor categorii de clienti. De exemplu exista cinci tipuri de carduri VISA :

o       Classic card - accesibil oricarui tip de solicitant;

o       Business card- adresat persoanelor care calatoresc in interes de serviciu;

o       Gold card - pentru persoane cu venituri importante;

o       Electron card - accessibil persoanelor cu venituri mici;

o       Plus card - utilizabile numai la automatele bancare de distribuire a numerarului.Din punct de vedere al circulatiei, se disting:

  • carduri internationale, a caror circulatie si utilizare depasesc granitele tarii unde este amplasata compania emitenta, sunt emise in valute convertibile si acceptate pe plan mondial, pe baza lor putandu-se efectua plati in orice moneda, indiferent de valuta in care este exprimat contul detinatorului.
  • carduri nationale, care sunt exprimate in moneda nationala a tarii unde se afla amplasata banca sau compania emitenta, ele putand fi utilizate ca instrumente de plata numai in tara respectiva.   


CE ESTE CARDUL


Cardul este un instrument de plata bazat pe electronica, ca alternativa la instrumentele "clasice" de plata, numerarul si cecul, iar detinatorul lui are dreptul de acces la o procedura de autorizare si plata cu card, ai acces la bani 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Tipuri de carduri:

 • in functie de moneda, cardurile de pe piata romaneasca pot fi in lei sau in valuta (EUR sau USD) ;
 • in funtie de destinatar sunt carduri pentru persoane fizice sau pentru persoane juridice ;
 • in funtie de modalitatea de funtionare pot fi :
  1. carduri de debit
  2. carduri de credit


Document Info


Accesari: 3744
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )