Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload


Comertul electronic in Romania


Comertul electronic in RomaniaAu trecut mai bine de 8 ani de la aparitia primelor magazine electronice romanesti. Intre timp din ce in ce mai multe firme au inteles avantajele folosirii internetului pentru a-si face cunoscuta oferta catre potentialii clienti.

Daca, pana nu de mult, clientii unui magazin electronic aveau doar posibilitatea de a trimite sub o forma sau alta o comanda de produse sau servicii urmand ca acestea sa fie confirmata de comerciant si platita de client prin transfer bancar sau la primirea ei, anul 2007 a adus o schimbare majora in acest model : posibilitatea de plata on-line cu card a produselor sau serviciilor comandate on-line.

Desi aparent acesta schimbare influenteaza doar finalizarea comenzii, prin oferirea unei noi posibilitati de plata pentru clienti, in realitate efectele sunt mult mai profunde, atat pentru comercianti cat si pentru clientii lor.Odata cu introducerea platii online, clientul care isi introduce datele cardului se angajeaza ferm sa cumpere produsele si serviciile selectate si plateste imediat contravaloarea acestora.

Din acest punct de vedere, din acel moment comerciantul trebuie sa ii livreze cat mai rapid produsele si serviciile comandate,la pretul deja achitat. Nu se mai asteapta si adesea nu este dispus la discutii ulterioare, la modificari, la negocieri sau la plata unor costuri suplimentare.

Majoritatea comerciantilor nu sunt insa pregatiti pentru acest nou model de comert electronic.

Inainte de a exista posibilitatea de plata online, dupa trimiterea unei comenzi clientul era contactat, se verifica veridicitatea comenzii, eventual se mai discuta disponibilitatea produselor, se mai inlocuia un produs cu altul, i se dadeau informatii despre taxele de transport si alte posibile costuri neafisate pe site, finalizarea comenzii depinzand de aceasta discutie ulterioara cu clientul.

In noul model de comert electronic, in care comanda soseste insotita si de confirmarea platii, nu mai este recomandata aceasta abordare, care conduce la costuri suplimentare, la nemultumirea clientului si uneori chiar la pierderea comenzii.

Pentru a evita posibile dispute sau litigii cu clientul care deja a platit, vanzatorul trebuie, conform legii :

sa prezinte pe site informatii corecte si complete despre produse si despre disponibilitatea acestora ;

sa afiseze  permanent preturi actualizate, inclusive taxele aditionale ce trebuie platite de client pentru livrarea marfii ;

sa livreze produsele sau servicii promise in conditiile precizate pe site.

Desi avem magazine electronice de cativa ani buni, in Romania comertul

electronic este inca in faza “copilariei”. O verificare sumara pe trafic.ro ( in lunadecembrie 2007 ne arata ca cele 704 site-uri inscrise au avut circa 870.000 de vizitatori in ultimele sapte zile, primele 10 site-uri din top cumuland peste 35% din acest trafic ).

Prin comparative, portalurile cunoscute din Romania atrag de pana la 10 ori mai multi vizitatori decat cele mai mari magazine virtuale romanesti.

Prin acesta piata in crestere, in care nu exista inca “nume” bine stabilite, sunt multe oportunitati de dezvoltare pentru firmele care isi vor crea sau aduce site-urile la standardele cerute de clienti. Pentru a-si creste vanzarile online comerciantii trebuie sa vada comertul electronic ca pe o afacere sis a il trateze ca atare.

Maturizarea pietei va impune o abordare metodica a deschiderii si operarii unui magazine electronic, care sa ia in considerare :

- Crearea unui plan de afaceri : stabilirea unor obiective si definirea resurselor ce sunt necesare pentru indeplinirea acestora ;

- Organizarea activitatii : definirea procedurilor logistice de administrare si verificare a informatiilor de pe site, a procesului de pregatire si livrare a comenzilor si de incasare a banilor, identificarea partenerilor externi ce vor prelua anumite procese(ex: livrarea).

- Stabilirea detaliilor tehnice : cum va fi integrat magazinul electronic cu programele de gestiune si contabilitate/facturare folosite deja de comerciant, ce functii vor trebui indeplinite de program, ce cerinte de securitate si functionalitate trebuie sa respecte programele folosite.

- Modalitatile de promovare catre potentialii clienti.

Desigur ca furnizorii de servicii e-commerce vor avea si ei un rol important de jucat pe piata. Firmele care apeleaza la consultanta de specialitate evita sa invete pe banii lor greselile facute de altii si isi cresc sansele de succes, beneficiind de experienta acumulata de consumul folosit.

Cei interesati, adica statul, bancile si comerciantii, nu fac publicitate sistemului, iar populatia nu este informata. Cu toate acestea, situatia poate evolua extreme de spectaculos in urmatorii trei ani.

Volumul tranzactiilor online intermediate de sistemul 3D Secure romanesc, unde plata se efectueaza prin card, a crescut continuu, dupa lansarea sa, in martie 2007, ajungand la suma de patru milioane de dolari .

Valoarea pentru comert electronic ar putea ajunge, la sfarsitul acestui an, la 80 milioane de euro, ponderea covarsitoare, de aproximativ 90%, fiind detinuta de tranzactiile operate de catre clientii din afara tarii.

In Romania exista mai mult de 500 de site-uri care deruleaza tranzactii in sistem electronic ( din care numai 160 active- inregistrate in sistemele de plata on-line ). Comertul electronic inregistreaza o rata de crestere lunara foarte mare, de 17-20%.

Tendinta comertului electronic romanesc este ascendenta. Numarul magazinelor virtuale creste vertiginos ca si numarul clientilor care fac cumparaturi online. Potrivit RomCard, in primele cinci luni din 2007 s-au efectuat aproximativ 138.000 de tranzactii in system 3D Secure, valoarea cumparaturilor generate de aceste tranzactii ridicandu-se la 26 miloane USD.

In 2007, posesorii de carduri VISA emise in Romania au efectuat 33.742 de tranzactii in valoare totala de 4.565.440 dolari. Dintre acestea, valoarea tranzactiilor facute in Romania a fost sub 6%.

Media tranzactiilor este de 45.000 pe luna, ceea ce inseamna ca la sfarsitul anului ne vom apropia de jumatate de million. Insa din valoarea totala a tranzactiilor procesate prin RomCard in sistem 3D Secure, cardurile romanesti genereaza sub 10%. Nu toate magazinele virtuale sunt inrolate, insa, in sistemul 3D Secure.

La 4 milioane de utilizatori de Internet si 6 milioane detinatori de carduri de debit (majoritatea) si credit in Romania, valoarea tranzactiilor cu cardurile emise in Romania a crescut de la 1,8 milioane de euro, in 2003 , la 2,8 milioane in 2006. Toti acesti utilizatori au acces direct la comert electronic.

In prezent, sunt inregistrati 160 de comercianti care efectueaza plata prin card si se asteapta ca numarul acestora sa creasca la 300 pana la sfarsitul acestui an. De asemenea, nici numarul clientilor care prefera plata prin card nu este foarte mare, multi optand inca pentru tipul de plata “cash on delivery” ( sau ramburs, folosind termenul romanesc ).

Potrivit cifrelor  furnizate de RomCard, comertul electronic romanesc a realizat in 2007 o valoare a tranzactiilor de 44.353.145 USD.Document Info


Accesari: 3496
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )