Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Criza resurselor

economie


Criza resurselor

Potrivit unei analize a revistei "Foreign Policy", Pamintul are suficiente resurse de titei pentru a-si acoperi nevoile pentru mult timp.Oamenii isi mai pot permite sa extraga petrol. Foto: Reuters

Rezervele de petrol ale Terrei nu sint pe terminate, iar pretul barilului nu se va mentine la cotele ridicate de acum pentru prea mult timpPotrivit publicatiei "Foreign Policy", zacamintele de titei de pe planeta sint, intr-adevar, epuizabile, insa ele nu vor seca "in epoca noastra". Tehnologiile de extractie a aurului negru se modernizeaza in fiecare zi.

Astazi, aceasta cifra a crescut la 35 de procente, gratie utilajelor folosite. Chiar daca s-au facut progrese evidente in ceea ce priveste eficienta tehnologiei, un fapt ramine totusi clar: in prezent, doua treimi din petrolul aflat in zacamintele cunoscute ramine neexploatat. Potrivit "Foreign Policy", daca aparatura de extractie va continua sa se perfectioneze, aceasta cantitate va putea fi valorificata pe viitor. Ceea ce va oferi omenirii un surplus de titei deloc neglijabil.

Nici preturile extrem de ridicate la care s-a tranzactionat petrolul in ultima perioada nu reprezinta un motiv de ingrijorare. "Foreign Policy" sustine ca aceste costuri sint doar "rezultatul unui dezechilibru temporar intre cerere si oferta". Ele vor scadea de indata ce piata se va echilibra. Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu a ajuns inca sa produca titei la capacitate maxima. Acest fapt ii ofera cartelului posibilitatea de a controla pretul petrolului pe piata in caz de nevoie. Arabia Saudita a actionat adesea ca element de balans si a "inundat" uneori piata cu surplusul sau de titei pentru a tine pretul in anumite limite. Un astfel de episod s-a consumat in anii 80, in timpul razboiului dintre Iran si Irak. In plus, o eventuala scadere a cererii din partea Chinei sau cresterea capacitatilor de productie intr-un anumit stat ar putea face ca pretul barilului sa cada vertiginos.

"Foreign Policy" considera ca nici setea de carburanti pe care o afiseaza China in ultimii ani nu trebuie sa alarmeze. Beijingul cumpara la suprapret tehnologie de extractie a petrolului din intreaga lume. Asta inseamna ca autoritatile chineze sint dispuse sa investeasca zeci de miliarde de dolari pentru a creste productia mondiala de titei. In prezent, China isi dezvolta astfel de facilitati de extractie in Ciad, Ecuador si Kazahstan. Aceasta politica ar putea duce, pe termen lung, la scaderea costului pe barilul de titei, intrucit nevoia de import a Beijingului se va diminua pe masura ce China isi va produce petrolul din extractii proprii. In plus, Beijingul pare foarte interesat de descoperirea unor combustibili alternativi neconventionali, fapt ce ar putea imbunatati conditiile de mediu.

Potrivit "Foreign Policy", nici teama Europei in fata "santajului energetic" al Rusiei nu e justificata. In prezent, Moscova produce 10 milioane de barili de petrol pe zi, aproape la fel de mult ca Arabia Saudita. Nu va putea mentine insa aceasta productie la infinit. Rusia detine doar 5% din zacamintele de titei ale Terrei. Un procent infim in comparatie cu Regatul Saudit, care are un sfert din resursele mondiale de petrol. In aceste conditii, Moscova nu-si va putea folosi "arma energetica" prea mult timp.

Autoritatile ruse pot incerca sa santajeze, folosindu-se de zacamintele de gaze de care dispun. Aici, situatia lor e mult mai buna. Rusia are cele mai mari resurse de gaz metan din lume (aproximativ 25%), urmata de Iran, care detine 15% din resursele mondiale.

Totusi, in lume exista mult mai mult gaz natural decit petrol si aproape orice tara are macar un zacamint pe teritoriul sau. Din acest motiv, "santajul pe baza de gaze" e ceva mai dificil.Document Info


Accesari: 2539
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )